binia11 02.07.08, 10:39 Jak się bronić? Nie mogę wypowiedzieć pracy bo w moim wieku już nie znajde pracy w moim miescie. Do kogo po pomoc? Poradzcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: XYPP Re: Mobbing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 02:02 a co nazywasz mobingiem? To jest kluczowe pytanie. No i zadam jeszcze jedno, ile masz lat, i gdzie pracujesz? (stanowisko biurowe? fizyczne?) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sew Re: Mobbing IP: *.chello.pl 06.07.08, 02:16 mieszkasz w kilkuset milionowym panstwie(ue) i ty sie martwisz o to że nie znajdziesz pracy w swoim mieście? ilu takich zostało ofiar 6? 10? wiecej napewno nie Odpowiedz Link Zgłoś
marrgotta Re: Mobbing 06.07.08, 02:36 ja padłam ofiara mobbigu jeszcze na stażu. Teraz, tam gdzie pracuję, jeżeli chodzi o atmoferę jest ok,pomimo, że jest dużo pracy nikt nad nikim się nie znęca. Ale zachciało mi się zmian. niby pana boga za nogi złapałam, że od pierwszego września mam coś lepszego (finansowo) ale już to wiem, że będzie atmosfera straszna. Ok, sama wiedziałam w co sie pcham...Jeszcze to docenię,jak ważna jesy atmosfera w pracy... A mże miło się rozczaruję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e'vita est Re: Mobbing IP: *.centertel.pl 06.07.08, 12:00 Od kiedy nasze państwo ma kilkaset milionów?! Pytam, bo chyba mieszkamy w różnych krajach. Nie każdy ma możliwość wyjazdu do UE, a osoby starsze mają barierę językową, uczyły się swego czasu jedynie słusznego, znienawidzonego języka naszych Większych Braci. Nie lubię ludzi, którzy nazywają innych ofiarami, nie znając realiów, nie próbując wczuć się w ich sytuację. Nie każdy ma możliwość rzucić wszystko z dnia na dzień, spakować manele i wyruszyć w Świat na poniewierkę.Zawsze może być tak, że trafi się z deszczu pod rynnę( np. jakiś miły-niekoniecznie włoski obóz pracy Przemyśl to. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Mobbing IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.08, 12:17 KP: Art. 94.3. § 1. Pracodawca jest obowiązany przeciwdziałać mobbingowi. § 2. Mobbing oznacza działania lub zachowania dotyczące pracownika lub skierowane przeciwko pracownikowi, polegające na uporczywym i długotrwałym nękaniu lub zastraszaniu pracownika, wywołujące u niego zaniżoną ocenę przydatności zawodowej, powodujące lub mające na celu poniżenie lub ośmieszenie pracownika, izolowanie go lub wyeliminowanie z zespołu współpracowników. § 3. Pracownik, u którego mobbing wywołał rozstrój zdrowia, może dochodzić od pracodawcy odpowiedniej sumy tytułem zadośćuczynienia pieniężnego za doznaną krzywdę. § 4. Pracownik, który wskutek mobbingu rozwiązał umowę o pracę, ma prawo dochodzić od pracodawcy odszkodowania w wysokości nie niższej niż minimalne wynagrodzenie za pracę, ustalane na podstawie odrębnych przepisów. § 5. Oświadczenie pracownika o rozwiązaniu umowy o pracę powinno nastąpić na piśmie z podaniem przyczyny, o której mowa w § 2, uzasadniającej rozwiązanie umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e'vita est Re: Mobbing IP: *.centertel.pl 06.07.08, 12:33 binia11 napisała: > Jak się bronić? > > Nie mogę wypowiedzieć pracy bo w moim wieku już nie znajde pracy w > moim miescie. > > Do kogo po pomoc? > > Poradzcie. Wiem, jak się czujesz, bo sama tego przez parę ładnych lat doświadczałam, mobbing ma wiele twarzy, ale jest okropnym doświadczeniem, którego nie zrozumie ten, kto tego nie przeżył. Czasem jest to atak otwarty, chamski, poprzez lżenie,wyzywanie, przeklinanie, upokarzanie i ten można w sposób w miarę łatwy udowodnić( nagrywając delikwenta), a czasem jest w tzw. białych rękawiczkach, gdzie człowieka sie izoluje,niszczy,w gabinecie bez świadków, mówi się, że powinien sobie poszukać innej pracy, ponieważ jest do niczego, jest zerem, za którego ktoś inny musi pracować. Ma się to nijak do rzeczywistości, można zdobywać wyróżnienia i nagrody, można być dobrym i sumiennych pracownikiem. Nagrody zdobywa się "dzięki" mobberowi, wyróżnień on nie dostrzega. Ten typ jest najgorszy, przebiegły, zakochany w sobie narcyz, skoncentrowany na sobie i swojej wyjątkowości, oraz dbający, żeby nie znalazł się broń Boże taki, który mógłby, choć teoretycznie mu zagrozić. Moja rada: idź do PIP- u w swoim mieście, poproś o kontrolę w swoim zakładzie pracy(oni nie mogą powiedzieć na czyj wniosek jest kontrola). Jeżeli nad tą osobą, która Cię mobbuje jest zwierzchnik, poproś go o interwencję ( ale dopiero wtedy, gdy dowiesz się, że nie jest to tego samego typu osobnik), zbieraj dowody mobbingu, każ sobie potwierdzać pisma( każde polecenia pisemnie) nagrywaj go, mów o mobbingu swoim znajomym( świadkowie pośredni), jeżeli nie jesteś osamotniona w tym doświadczeniu w pracy postaraj się znaleźć sojuszników w walce. I najważniejsze, jeśli masz problemy zdrowotne, idź do lekarza( ten od pierwszego kontaktu niech da Ci L-4, a oprócz tego idź do psychiatry miej w kartotece, że mobbing wpłynął na twoje zdrowie psychiczne ( depresja). Wiem, że się tego może wstydzisz, ale wierz mi " wartość człowieka nie mierzy się tym czy upadł, ale czy i w jaki sposób z tego upadku się podniósł". W kodeksie pracy jest paragraf na mobberów, ale obowiązek udowodnienia winy pracodawcy spoczywa na pracowniku. W przypadku, kiedy już nie będziesz w stanie dalej pracować odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu może Ci pomóc przetrwać najgorsze. Wierzę, że sobie poradzisz, mam nadzieję, że choć trochę Ci pomogłam. Pozdrawiam. Ps. Pamiętaj zawsze jest jakieś jutro, ale od nas zależy jakie ono będzie. Odpowiedz Link Zgłoś