Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca a ciąża

01.10.03, 08:19
    Pytanie za 100 punktów, może ktoś zna się trochę na prawie pracy:
    Czy pracodawca może zwolnić pracownicę w pierwszym miesiącu ciąży,
    zatrudnioną na umowę na czas nieokreślony? I drugie pytanie: czy jeżeli
    dostarczy ona zaświadczenie o ciąży po otrzymaniu wypowiedzenia, to czy
    wypowiedzenie będzie prawomocne czy nie?(oczywiście zakładając, że w dniu
    otrzymania wypowiedzenia już była w ciąży).
    pozdr.
    a
    Obserwuj wątek
      • Gość: EMMA Re: praca a ciąża IP: *.crowley.pl 01.10.03, 13:59
        PRZEPISY PRAWA PRACY ZMIENILY SIE, ZRESZTA CIAGLE SIE ZMIENIAJA, NATOMIAST
        KOBIETA W CIAZY JEST CHRONIONA OD DNIA ZAJSCIA W CIAZE, NIE JAK KIEDYS OD
        TRZECIEGO MIES.CIAZY, A WIEC PRACODAWCA NIE MOZE CIE ZWOLNIC,I NIE POWINIEN
        WRECZAC CI WYPOWIEDZENIA, KIEDY WIEDZIAL JUZ O CIAZY, A JEZELI ROBI TO WLASNIE
        ZE WZGLEDU NA TO TO RADYKALNIE LAMIE PRZEPISY.JESTES W CHWILI OBECNEJ CHRONIONA
        POD KAZDYM WZGLEDEM I PRACODAWCA NIE MOZE CI NIC ZROBIC,MOZESZ ISC DO SADU
        PRACU I NA 100% WYGRASZ.
        jEZELI PRACOWNICA NATOMIAST MA UMOWA O PRACE NA CZAS OKRESLONY TO TA UMOWE
        PRZEDLUZA SIE JEJ DO MOMENTU PORODU,TEZ JEJ WTEDY NIE WOLNO ZWOLNIC, TAKZE W
        TEJ SYTUACJI PRACODAWCA JEST PRZEGRANY NA KAZDEJ POZYCJI JEZELI CHODZI O
        KOBIETE W CIAZY.
      • Gość: emma Re: praca a ciąża IP: *.crowley.pl 01.10.03, 14:13
        jeszcze raz ja, znalazlam ci dokladnie KP artykul,ktory o tym mowi.Jest to
        dział 8 KP "uprawnienia pracowników zwiazane z rodzicielstwem", tam w art.177&1
        jest jano powiedziane:"pracodawca nie moze wypowiedziec ani rozwiazac umowy o
        prace w okresie ciazy, a takze w okresie urlopu macierzynskiego pracownicy,
        chyba ze zachodza przyny uzasadniajace rozwiazanie umowy bez wypowiedzenia z
        jej winy i reprezentujaca pracownice zakładowa organizacja zwiazkowa wyraziła
        zgode na rozwiazanie umowy"
        &2 tego artykulu mowi" przepisu &1 nie stosuje sie do pracownicy w okresie
        próbnym nie przekraczajacym jednego miesiaca"
        &4 tegoz samego art.mowi"rozwiazanie przez pracodawce umowy o prace za
        wypowiedzeniem w okresie ciazy lub urlopu macierz. moze nastapic tylko w razie
        ogloszenia upadlosci lub likwidacji pracodawcy" Czy juz wszystko jasne, jezeli
        pracodawca nie ma podstaw do zwolnienia cie to nie moze tego zrobic, chyba ze
        radykalnie naruszylas obowiazki pracowniczei on ci to udowodnil na pismie
        inaczej do widzenia, nie moze ci nic zrobic jestes chroniona!!!
        • alluette Re: praca a ciąża 01.10.03, 15:56
          tak mi się właśnie wydawało, ale co szkodzi spytać mądrzejszych?
          wielkie dzięki

gorąco pozdrawiam
          a
          • ainer1 Re: praca a ciąża 01.10.03, 18:01
            dodam jeszcze, ze w czasie urlopu wychowawczego tez Cie nie moze zwolnic, a staz
            pracy plynie
        • Gość: iv Re: praca a ciąża IP: *.crowley.pl 01.10.03, 21:20
          Mam pytanie. Czy po 16 tygodniach urlopu macierzyńskiego można jeszcze wziąć
          urlop wypoczynkowy?
      • Gość: emma Re: praca a ciąża-do iv IP: *.crowley.pl 02.10.03, 08:07
        jak najbardziej, nalezy ci sie i mozesz go wykozystac, szczegolnie jezeli masz
        zalegly np za poprzedni rok kalendarzowy
        pozdrawiam
      • szymanka Re: praca a ciąża 02.10.03, 08:56
        Moim zdaniem Emmo nie masz racji.

§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej
        pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby
        rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia
        porodu.

Ten artykuł wprawdzie nie mówi o umowie na czas nieokreslony, ale i tak
        posiłkując się nim należy uznać że tak naprawde kobieta jest chroniona dopiero
        od 3 miesiąca ciąży. Nie liczy się w tym wypadku dzień wręzcenia wypowiedzenia
        lecz dzień rozwiązania stosunku pracy. Jeśli więc w przypadku alluetta
        wypowiedzenie byłoby 3 miesięczne "nabędzie" ona ochronę bo w jego trakcie
        osiągnie 3 miesiąc ciąży.
        • Gość: emma Re: praca a ciąża- do szymanki IP: *.crowley.pl 02.10.03, 14:24
          droga moja, ja nie neguje tego co mowisz, ale to dotyczy umow na czas okreslony-
          rowniez umow na okres probny- a my rozwazamy zatrudnienie na okres nieokreslony.
          Natomiast ja pracuje w tym zawodzie, to popierwsze, po drugie: sama nie dawno
          wrocilam z urlopu macierzynskiego- w styczniu, po trzecie mam na porzadku
          dziennym do czynienia z kobietami w ciazy, w tamtym roku trzy, w tym rowniez
          jedna- zaznaczam ze nikt ich nie zwalnia, nie zwolnil i nie ma zamiaru,
          po czwarte i przede wszystkim jestem juz po dwoch kontrolach zus-owskich i wiem
          o czym mowie, bo mam doswiadczenie w tym zakresie.
          serdecznie pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka