lucila 13.10.03, 20:06 Jestem nauczycielem języka angielskiego i od pewnego czasu zastanawiam się nad możliwością podjecia pracy za granicą. Czy ktoś z Państwa ma informacje na tem temat? Byłabym bardzo wdzięczna za podzielenie sie nimi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pysiek13 Re: Jak znaleźć pracę za granićą jako nauczyciel IP: *.b.002lg.syd.iprimus.net.au 13.10.03, 23:49 W Australii o to nie trudno, ale wszystko trzeba zalatwiac oficjalnie, przed wyjazdem. czy interesuje ciebie praca na stale, czyli emigracje, czy tylko dorywcza? jest taki watek zalozony przez Saba 'w ktorym kraju najlepiej sie pracuje" jest tam sporo informacji o pracy nauczycieli w Australi, podany przez Polke ktora sama pracuje w tym zawodzie dluzszy juz czas. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
peter2715626 Re: Jak znaleźć pracę za granićą jako nauczyciel 14.10.03, 00:27 W Nowej Zelandii o to bardzo trudno, pomimo braku chetnych do pracy w zawodzie nauczycielskim. Panuje powszechna opinia, ze nauczyciel musi znac angielski, czyli nie moze miec akcentu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucila Re: Jak znaleźć pracę za granićą jako nauczyciel IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.03, 09:28 Dziękuję za informacje gdzie mogę znaleźć więcej informacji zwiazanych z zyjazdem do Australii. Interesuje mnie wyjazd tymczasowy tzw. rok albo dwa lata, chyba trudno by mi było zdecydować się na wyjazd na stałe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kan_z_oz do pysiek13 IP: *.mega.tmns.net.au 16.10.03, 13:15 Nie pracuje juz w naczycielstwie od dwoch lat. Kosztowalo mnie to zbyt duzo zdrowia; doslownie i przenosni. Mam wciaz mile wspomnienia i kupe znajomych. Australia to kraj gdzie mozna wciaz dosyc latwo zmienic zawod. Pozdrawiam z Sydney Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t.o. w Ontario, Canada IP: *.tor.aei.net 14.10.03, 03:49 Sa mozliwosci, ale nie jako nauczyciel angielskiego. Warto dorobic tu na miejscu dodatkowy kurs lub pare ze special education, computer programming, French, technology, math and science. Mozna w trakcie dorabiac jako substitute teacher i z tego wyzyc. Godspeed. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucila Re: w Ontario, Canada IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.03, 09:24 Dziękuję za tą informację o Ontario. Mam jeszcae jedno pytanie czy formalności zwiazane z wyjazdem można zacząć od ambasady czy od jakiejs innej instytucji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t.o. Re: w Ontario, Canada IP: *.tor.aei.net 15.10.03, 03:33 czesc od czasow kiedy to zalatwialem moglo sie troche zmienic przepisywanie papierow. Wtedy byla to kwestia przekserowania moich wlasnych opisow indexow w Ontario Ministry of Education i do roboty. Od wolnosci w Polsce doszly wymogi raportu z policji w Polsce etc. Slyszalem ze nie jest to juz takie automatyczne i latwe. Polecam PRZED imigracja, doszukanie na web site tegoz Ontaryjskiego ministerstwa oraz Ontario College of Teachers ktory te sprawy akredytacji chyba przejal. Again, zastepowac mozna w kazdej division i przedmiocie, ale uczyc na staly kontrakt tylko w tych niektorych gdzie jest praca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t.o Re: w Ontario, Canada dodanie IP: *.tor.aei.net 15.10.03, 03:39 oops, zapomnialem ze po anglistyce (choc nie tylko) mozna zalapac sie tez na uczenie ESL dla doroslych imigrantow. Nie jest tak pewne, bardziej ukladowe bo wymogi nieformalne. no i mniej forsy- ok Cdn 30K rocznie - cos jak na zastepswach w szkolach (tu zastepuje sie kolegow tylko na emergency) vs. od 35-75K na stalym kontrakcie w podstawowce lub szkole sredniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucila Ontario, Canada IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.03, 20:20 Cześć, Dziękuję ci za dodatkowe informacje. Czy moge zadać jeszcze jedno pytanie czy wymienione 30K wystarczy na vormalne życie tzn na jedzenie i różnego rodzaju opłaty? Czy sprawy wyjazdu należy rozpocząc od znalezienia pracodawcy kanadyjskiego czy robi sie to na miejscu? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzys Re: Ontario, Canada IP: *.dialup.sprint-canada.net 16.10.03, 01:25 Wybierz sie do ambasady w Warszawie , powinnas tam dostac aktualne informacje i troche wytrwalosci i cierpliwosci przy skladaniu papierow . Wsrod nauczycieli angielskiego dla doroslych emigrantow spotkalem polakow nie tylko po anglistyce , zawsze to jednak byly osoby zydowskiego pochodzenia a praca po znajomosci np. w Catholic Board of Education .Byly przypadki ,gdy ci nauczyciele z awansu znali angielski gorzej od emigrantow ,ktorych uczyli na kursach np. przygotowujacych do zdania TOEFL . Nauczycielem na zastepstwa jest zostac latwiej , tez troche papierow i czasami roczny kurs .Jest sporo polakow ,ktorzy nie probujaja zostac nauczycielem na pelny etat , poniewaz mlodziez jest trudna i za duzo stresu .Pelnoetatowy zarabia oczywiscie duzo lepiej . Spotkalem pare lat temu nauczycielke polke na zastepstwa , ktora zarabiala tylko 21 tysiecy rocznie , z tego tez da sie wyzyc .Ogolnie chyba uczniowie nie sa trudniejsi od tych w Polsce . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kan_z_oz Re: Ontario, Canada IP: *.mega.tmns.net.au 16.10.03, 13:11 Jestem zaskoczona, ze formalnosci dla nauczyciela w Kanadzie sa takie proste. Wyjechalismy w 1992 do Australii i w tym czasie tylko Australia pozwalala na emigracje, o Kanadzie nie bylo nawet mowy. Nasze kwalifikacje nauczycielskie zostaly rozpoznane do celow emigracji i inne ambasady nawet nie chcialy o nas slyszec. Pisze o tym bo zadzwonilam chyba do 20, po to tylko by uslyszec, ze oni nic nie wiedza. Odnosnie kontraktow; ogolna opinia w odniesieniu do Kanady ( oczywiscie wsrod nauczycieli ) jest bardzo pozytywna odnosnie pieniedzy ale rowniez jest mocne stwierdzenie, ze jest b. trudno dostac prace na stale. Wiekszosc mlodych (do 26 lat) ludzi z Oz wyjezdza do UK (tylko mala czesc do Kanady) w ramach miedzynarodowych porozumien na krotkie kontrakty lub casual. Nie mysle by dotyczylo to Polakow gdzyz Polska nie ma takich porozumien. Sprawdz w ambasadach; emigracje i listy zawodow preferowanych do emigracji, oraz mozliwosci wyjazdow na kontrakty itp. Kontrakty, krotkie wyjazdy do pracy sa zazwyczaj organizowane przez posrednikow, ale mowiac szczerze nie slyszalam o takowych w OZ. Wiekszosc to UK. Pozdarwiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t.o Re: Ontario, Canada IP: *.tor.aei.net 17.10.03, 05:12 Mysle ze posiadasz juz duzo info aby wykonac ruch i zlozyc o immigracje, lub nie. Podlicza Ci punkty i mysle ze masz dobre szanse. Nie potrzebujesz oferty pracy (trudno byloby taka zalatwic na odleglosc) ale mysle ze urzednik pewnie Ci powie jak mi "oh, you're a teacher, so you will be ok". Praca ogolnie jest, moze nie od razu, 3O-35 tys. to malo- starczy na oplaty i tanie auto. Znajomosci sa ale nie do niedoprzeskoczenia, wyrobisz sobie swoje dobra praca. Ja i ok 10 znajomych to zrobilem i nie chodzimy do synagogi. (te obsesje antyzydowskie to duze obciazenie dla mozgu) Inna sprawa ze czesc ludzi poszla do innego fachu za troche wiecej forsy bo na te 75 tys rocznie troche trzeba poczekac. Mlodziez jak w Polsce(?), ale jak u mnie w szkole zawieszona uczennica odmowila dyrektorowi wyjsc z budynku to za 5 minut byly dwa police cruisers i wyprowadzili ja w kajdankach. good luck Odpowiedz Link Zgłoś
patkag Re: Jak znaleźć pracę za granićą jako nauczyciel 17.10.03, 10:43 Mam pytanie odnosnie mozliwosci pracy w NIemczech - jestem nauczycielka jezyka angielskiego i wlasnie w tym zawodzie chcialabym pracowac w NIemczech - w prywatnaje szkole jezykowej. Czy jest to na obecna chwile mozliwe? Czy mozna dostac taka prace legalnie? jak to bedzie wygladalo po wejsciu do UE? Z gory dziekuje za pomoc! Patka Odpowiedz Link Zgłoś