Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

WEKSEL W PRACY !!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: 195.117.38.* 24.10.03, 19:46
    chcialem zapytac czy ktos z forumowiczów spotkal sie z taką sytuacją, w
    ktorej pracownik zobowiązany jest do podpisania weksla na jakąś określoną
    kwotę (chodzi mi o pracownika dzialu handlowego, czy tez przedstawiciela
    handlowego, czy osobę która zajmuje się sprzedaż towaru w terenie.......).
    Ja konkretnie jestem w sytuacji w której otrzymuję od pracodawcy określoną
    ilość towaru, i moim zadaniem jest sprzedać powierzony mi towar .
    W związku z tym pracodawca zobowiązuje mnie do podpisania weksla. Nigdy
    wcześniej z taką sytuacją się nie spotkałem, stąd też moje pytanie do Was,
    czy to jest "normalne", czy ktoś z Was się z tym spotkał ??????
    Obserwuj wątek
      • beata_ Re: WEKSEL W PRACY !!!!!!!!!!!!!!!!!! 24.10.03, 20:12
        Nie wiem czy jest to normą, ale na pewno jest to forma zabezpieczenia się
        pracodawcy przed sytuacją, że mu przedstawiciel handlowy nawieje z towarem...
      • Gość: tak Re: WEKSEL W PRACY !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.visp.energis.pl 24.10.03, 22:37
        tak, nieraz spotkałem się z tym, że moi klienci swoim handlowcom (nowym)
        przedstawili taki wymóg.
      • Gość: haki Re: WEKSEL W PRACY !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.117.38.* 25.10.03, 12:53
        czy to jawa czy sen ??????
        to jakis koszmar
      • Gość: osa Re: WEKSEL W PRACY !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.icpnet.pl 25.10.03, 13:32
        Pracowalam w firmie, w ktorej pracodawca podpisywal z "handlowacami' wekle.
        napisz mi jak mozesz co to za foirma, to Ci napisze czy o ta chodzi.
        podejrzewam bardzo mocno, ze tak!
      • Gość: daag Re: WEKSEL W PRACY !!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 25.10.03, 18:22
        hmmm... to ma jakies uzasadnienie. tak jak juz ktos wczesniej wspomnial: w
        przypadku gdy osoba odpowiedzialna nawieje z mieniem firmy zawsze mozna go
        scigac z weksla. to jest wygodne dla pracodawcy poniewaz aby obciazyc osobe
        materialnie odpowiedzialna za dany niedobor musi ona na to wyrazic zgode. jesli
        nie wyrazi - sprawa kierowana jest do sadu. przynaje, ze nie orientuje sie jak
        tego typu sprawy przebiegaja w sadach ale mozemy zalozyc, ze blyskawicznie sie
        tego nie zalatwia. weksel jest o tyle wygodniejszy dla pracodawcy, ze
        deklaracja wekslowa (nie sadze, ze moze to byc cos innego niz weksel in blanco)
        moze byc tak skonstruowana, ze jeszcze tego samego dnia taki wekslel moze byc
        wypelniony i okazany do zaplaty bez zmudnych przewodow sadowych.
        ale jest jeszcze druga strona tej bajki - obyczaj kupiecki (uwielbiam to
        okreslenie). uwazam, ze w jego ramach powinno miescic sie zaufanie do wlasnego
        pracownika. jesli go nie ma to cos jest nie tak a funkcjonowanie firmy nigdy
        nie bedzie optymalne. a wlasnie w przypadku koniecznosci podpisania weksla na
        dzien dobry pracodawca z gory zaklada nieuczciwosc nowego pracownika. zamiast
        pomeczyc sie przy rekrutacji i wybrac odpowiedniego kandydata - idzie na
        skroty. jego prawo - ale pozniej nastepuje wielkie zdziwienie kiedy wychodzi
        niski stopien lojalnosci pracownikow.
        ja sam mialem do czynienia z taka sytuacja. co prawda nie chodzilo o stanowisko
        zwiazane z dzialalnoscia handlowa spolki ale o takie zwiazane z dostepem do
        bazy i mozliwoscia przetwarzania danych finansowych. odmowilem podpisania
        weksla (mial byc na dodatek poreczony przez dwie inne osoby) bo nie rozumialem
        jego funkcji w tym przypadku - a argumentowano mi to mozliwoscia strat firmy
        zwiazanych z ujawnieniem tychze danych. kompletna bzdura. do dzisiaj uwazam, ze
        funkcjonujaca tam procedura jest dziwna hybryda nieumiejetnie poskladanych
        zasad, wkazowek i poboznych zyczen jakiegos kompletnie oderwanego od
        rzeczywistosci kierownika dzialu kadr (i to takiego z poprzedniego systemu).
      • Gość: tomek Do szanownej OSY IP: 195.117.38.* 26.10.03, 18:57
        Firma REMES z Poznania (producent pościeli)
        Pozdrawiam
        • Gość: osa Do Tomka IP: *.icpnet.pl 27.10.03, 13:33
          A, to niestety myślałam o innej firmie. Pracowałam w firmie( jako sekretarka),
          w której szef podpisywał weksle ze swoimi "pracownikami", którzy i tak nie byli
          zatrudnieni w tej firmie. Handlowcy otrzymywali towar i tak samo jak Ty musieli
          go sprzedać.szef zabezpieczył sobie ten towar właśnie w formie weksla. Zdarzało
          się tak, że naprawdę zwiewali im z towarem i nie mogli nikomu tego udowodnić,
          bo wszyscy pracowali na czarno. Aha! Do weksla dodawał umowę wekslową, którą
          pracownik też musiał podpisać. Nie wiem czy to jest legalne czy nie, ale jeśli
          nie podpisali z Tobą żadnej umowy, to właśnie weksel jest dla nich
          zabezpieczeniem przed tym, abyś im nie zwiał z ich własnością. Mam nadzieję, że
          jednak pracodawca będzie wobec Ciebie uczciwy i ją (umowę) dostaniesz.
          Pozdrawiam serdecznie i życzę wielu sukcesów w życiu zawodowym!
      • Gość: dziadek Re: WEKSEL W PRACY i po pracy. IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 26.10.03, 19:31
        Ponieważ firma nie ma zaufania do Ciebie, to dlaczego masz ufać firmie.
        Jaką masz pewność, że firma wypłaci Ci wynagrodzenie.
        Zażądaj weksla, jako zabezpieczenia Twojego przyszłego wynagrodzenia.

Prawdziwa siekiera ma dwa ostrza.
        • Gość: max Re: WEKSEL W PRACY i po pracy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.03, 11:19
          jesli nie wiesz c o to jest prawo wekslowe, pojecia indos, weksel niezupelny,
          poszukiwanie zwrotne, remitent nic ci nie mowia, to lepiej tego nie podpisuj.
      • 2pstragi Re: WEKSEL W PRACY !!!!!!!!!!!!!!!!!! 31.10.03, 23:18
        Gość portalu: tomek napisał(a):
        weksel w handlu to powoli normalność.
        > chcialem zapytac czy ktos z forumowiczów spotkal sie z taką sytuacją, w
        > ktorej pracownik zobowiązany jest do podpisania weksla na jakąś określoną
        > kwotę (chodzi mi o pracownika dzialu handlowego, czy tez przedstawiciela
        > handlowego, czy osobę która zajmuje się sprzedaż towaru w terenie.......).
        > Ja konkretnie jestem w sytuacji w której otrzymuję od pracodawcy określoną
        > ilość towaru, i moim zadaniem jest sprzedać powierzony mi towar .
        > W związku z tym pracodawca zobowiązuje mnie do podpisania weksla. Nigdy
        > wcześniej z taką sytuacją się nie spotkałem, stąd też moje pytanie do Was,
        > czy to jest "normalne", czy ktoś z Was się z tym spotkał ??????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka