Gość: beata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 22:08 może ktoś wie o się dzieje w big4 a ściśle KPMG podobno realizują pogram zwolnień. wg jakich kryteriów zwalniają Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaha_org Re: zwolnienia big4 26.01.09, 22:39 znajomemu pracujacemu w UK w KPMG ostatnio zaproponowali albo czterodniowy tydzien pracy albo kilka tygodni urlopu platnego 30%... O zwolnieniach poki co sie nie mowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 21:55 a w polskich kpmg sa juz jakieś zwolnienia moze ktoś cos wie blizej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gigi Re: zwolnienia big4 IP: *.as.kn.pl 29.01.09, 15:28 Na pewno zwolnienia były w PwC, takie z dnia na dzień - o 17.00 osoby dowiadywały się, że od jutra nie są już pracownikami firmy. Ale to było jeszcze w listopadzie/grudniu, w styczniu wszystko ucichło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie beda Re: zwolnienia big4 IP: 81.15.180.* 29.01.09, 20:00 nima, jak beda to tylko indywidualne...jak co roku Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 31.01.09, 14:38 Na razie nie ma....i chyba się nie zapowiada (ale kto wie :)...inaczej w inny sposób tną koszty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: zwolnienia big4 IP: *.chello.pl 29.01.09, 22:53 no wlasnie, mnie tez doszly sluchy, ze jadna z big 4 wlasnie odprawila nascie osob. zna ktos jakies szczegoly? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no właśnie Re: zwolnienia big4 IP: 81.15.180.* 30.01.09, 00:00 kto coś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 30.01.09, 23:15 Deloitte i PWC pozbyło się jednym rzutem grupki osób Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: zwolnienia big4 IP: *.chello.pl 30.01.09, 23:41 a czy znasz jakies szczegoly tych zwolnien? ile osob i jakie stanowiska? i najwazniejsze, czy przewiduja dalesze zwolnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: audytor Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 11:30 U nas (jedna z tych wymienionych firm) wylecialo ok 15% asystentow. ploty chodzą że teraz kolej na starszyzne(po sezonie). A już na pewno (z oficjalnego zrodla) beda kolejne ciecia wsrod asystentow, ale to takze zalezne od sprzedazy. Pozdro:) Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 31.01.09, 14:34 Poniżej kolega z Deloitte pisze o szczegółach..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: zwolnienia big4 IP: *.aster.pl 31.01.09, 19:46 znajomego z kpmg posuneli i nie byl jedyny... wiec maja taki sposob jak wszyscy inni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bigowiec Re: zwolnienia big4 IP: *.rajskanet.pl 31.01.09, 23:15 U nas rzekomo za oceny... Asystenci. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 01.02.09, 17:19 A to dopiero teraz ich wywalili za te oceny???? A kiedy byli oceniani??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: zwolnienia big4 IP: *.chello.pl 01.02.09, 01:47 a w którym oddziale? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: zwolnienia big4 IP: *.aster.pl 07.02.09, 16:41 W Deloitte w konsultingu najpierw usunieto odgórną decyzją wszystkich praktykantów, a potem z dnia na dzień wyrzucono pewną ilość (dokładnej liczby nie znam) osób z wyższych stanowisk. Kryteria dlaczego akurat te osoby, a nie inne pozostają tajemnicą, raczej nie były to względy merytoryczne - a były to osoby ze sporym doświadczeniem i stażem w firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 07.02.09, 23:12 To aż tak mało roboty macie, że nawet praktykantów nie potrzebujecie? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_aleq Re: zwolnienia big4 09.02.09, 16:56 to ciekawe, bo PWC stale prowadzi rekrutacje i na asystentow i na pracownik i chyba tez na praktykantow z tego co widzialem... dziwne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: zwolnienia big4 IP: *.aster.pl 09.02.09, 23:32 mijo81 napisał: > To aż tak mało roboty macie, że nawet praktykantów nie > potrzebujecie? W konsultingu nie ma tyle prostej i powtarzalnej pracy co w audycie, więc też tych praktykantów nie było aż tak dużo. Zresztą praktykanci praktykantami, ale naprawdę to ludźmi wstrząsnęło to, jak ludzie z wieloletnim doświadczeniem z dnia na dzień dowiadywali się że są dla firmy tylko zbędnym zasobem. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 10.02.09, 21:04 No właśnie, brak powtarzalności i zycie ze zleceń, które w czasach kryzysu pojawiają się rzadziej sprawia, że pracuje się jak na beczce prochu. Jak nie ma klientów to do widzenia. Natomiast w audycie jest inaczej, kryzys nie kryzys, firma musi być audytowana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: zwolnienia big4 IP: *.aster.pl 12.02.09, 22:13 Firma myśląca perspektywicznie nie pozbywa się ludzi z istotnym doświadczeniem. Kiedy kryzys się skończy nie będzie łatwo znaleźć równie doświadczonych na ich miejsce, zwłaszcza kiedy po rynku pracy pójdzie fama że wystarczy małe zachwianie rynku i firma zwalnia z dnia na dzień... Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 13.02.09, 18:46 Eeee tam, firmy myślą tylko żeby mieć zysk albo za dużo nie stracić...po co trzymać ludzi skoro nie zarabiają dla firmy ??? Zresztą kryzys to znakomity pretekst żeby pozbyć się tych, którzy zbyt dobrze nie pracują Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???? Re: zwolnienia big4 IP: *.xdsl.centertel.pl 19.02.09, 19:14 Powiedz lepiej Waść, jak to będzie wyglądało z nowym naborem w sezonie 2009 ? Nowe ogłoszenia rzucili już wszyscy, prócz KPMG, a interesuje mnie bardziej robota poza audytowa i w tym kierunku pytam? W Wawie, a zwłaszcza poza Wawą ? Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 19.02.09, 21:10 Nie ma ogłoszeń bo jak narazie w KPMG nie potrzeba nowych ludzi...i jeszcze nie wiadomo ile będzie potrzeba. A najbardziej zapotrzebowanie spadło właśnie w usługach pozaaudytowych, bo jeżeli żadna ustawa nie zmusza do korzystania z pozaaudytowych usług to firmy w czsach kryzysu nie będą z nich korzystać. A poza Wawą jest jeszcze gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???? Re: zwolnienia big4 IP: *.xdsl.centertel.pl 19.02.09, 22:49 Jednakowoż pojawiły się jednak ogłoszenia rekrutacyjne do usług poza audytowych w Deloitte {najlepsza praktyka podatkowa w Polsce} i w Ernscie {największy udział w rynku} - ogłoszenia obejmują wszystkie biura - myślę więc, że chociaż te dwie firmy sobie poradzą, a KPMG i PWC - cóż trudno, choć powiem szczerze, że wolałbym w nich robić niż w Ernscie albo Deloitte, ale jak nie będzie wyjścia to i lepszy wróbel w garści... niż kupa w gaciach...:} Mijo łobuzie, powiedź mi czemu ty się tak produkujesz na tym forum - poczytałem trochę twoich postów, i wiedzę masz nie tyle imponującą - co odpowiadającą ogólnemu wyobrażeniu o tym firmach, znanych mi z relacji osobników którzy tam pracują {choć lepsze określenie to harują}. Trochę się na ludziach znam i wydaje mi się, że w twoim przypadku możliwości są dwie: I. - jesteś łobuzem z HRów jednej z tych firm i masz takie zboczenie zawodowe, żeby się udzielać na tym forum. II. Jesteś byłym pracownikiem którejś z tych firm - bo gdybyś był czynnym to byś teraz w robocie jeszcze siedział - no chyba że w jakimś dziale pomocniczym robisz. Rozgryzłem Cię ?? Jeśli tak, to nie bierz tego do siebie - tak tylko się w psychologa bawię...:} Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 20.02.09, 21:24 Pewnie się pojawiły bo już więdzą jak duży wpływ miał kryzys na ich usługi i ile zatem ludzi będą potrzebować...PWC i KPMG zapewne jeszcze czekają. Możesz składać papióry do DT i E&Y i jednocześnie śledzić czy w KPMG i PWC się coś nie pojawiło...a pewnie kiedyś się pojawi :) > I. - jesteś łobuzem z HRów jednej z tych firm Nieprawda > i masz takie zboczenie zawodowe, żeby się udzielać na tym forum. Chyba prawda :) > II. Jesteś byłym pracownikiem którejś z tych firm Nieprawda >- bo gdybyś był czynnym to byś teraz w robocie jeszcze siedział - o 21.10 ??? Trochę cię poniosło :) > no chyba że w jakimś dziale pomocniczym robisz. Nieprawda A teraz zgadnij jaka jest prawda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ???? Re: zwolnienia big4 IP: *.xdsl.centertel.pl 21.02.09, 21:41 > A teraz zgadnij jaka jest prawda :) Prawda jest niestety taka, że mam dwóch dobrych kolegów w E&Y i chłopaki mówią, że nieraz do 22-23 siedzą. W pozostałych 3 firmach to nie wiem. Co do pytania Twojego to pewnie chcesz usłyszeć - że jesteś seniorem lub managerem w audycie w PwC {tudzież w KPMG}? Zgadłem ? Powątpiewam jednak w to - bo mając na takim stanowisku jakieś 7-10k netto {czy nawet znacznie więcej}, pewnie byś wieczorami miewał inne rozrywki niż udzielanie się na tym forum. Chłopie, ja mając robotę w którejś z tych firm, nawet nie wpadłbym na pomyśl, żeby się dzielić z resztą moją wiedzą o pracy tam - bo i po co?? I kiedy? A tym bardziej na wyższym stanowisku - bym se kominek palnął {i Whisky na wieczór chlapał przed nim} i laskę na utrzymanie wziął i zamiast walić w klawiaturę... waliłbym....no właśnie...:} Chociaż z drugiej strony jedna czy dwie takie osoby na kilka tysięcy obecnych pracowników mogą się znaleźć. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 25.02.09, 21:11 E&Y to rzeźnia i tam się tak siedzi. Tzn. w pozostałych też się tak siedzi...tylko że dyskretniej...tzn w domu, w hotelu. Nie powątpiewaj....ja ma to wszystko a to forum to kolejna rozrywka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katie Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.09, 19:37 Potwierdzam:), choć u nas (DTT) podobno i tak nie jest źle, słyszałam, że my w porównaniu z E&Y to plaża:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek (Gość) Re: zwolnienia big4 IP: 194.145.96.* 26.02.09, 21:37 Widzę, że entuzjazmem do audytu to nie pałacie... :) Pytania krytyczne: 1. Czy poszliście do audytu, bo chcieliście? 2. Czy teraz (zakładam: po co najmniej roku) żałujecie swojego wyboru? Marek Student, który właśnie stoi przed życiowym wyborem Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 27.02.09, 18:10 Nikt nie pała...bo mało kto pracuje tam dla samego audytu, dla większości to jest elemennt pozwalający w przyszłości nieźle się ustawić. 1) No pewnie....nikt nie zmusza...niewolnictwa nie ma 2) Nie...bo to nie jest robota na całe życie...popracować parę latek i wypad na ciepłą i dobrze płatną posadkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Re: zwolnienia big4 IP: *.centertel.pl 01.03.09, 14:58 Zgadzam się, warto popracować kilka lat. Dłużej lepiej nie - szkoda zdrowia, nerwów i życia osobistego. Ale są tacy co pracują po 10 lat albo dłużej. Więc jeśli ktoś stoi przed wyborem życiowym, to radzę spróbować, a z pracą przecież ślubu się nie bierze na całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katie Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 20:01 Jestem podobnego zdania:). Można się dużo nauczyć, praca jest ciekawa, ale jak dla mnie (tak jak i kilku osób tutaj:D) tylko na kilka lat. Osobiście nie wyobrażam sobie wykonywania tego zawodu do emerytury;)). Zresztą spróbować zawsze warto, jak już praca Ci zupełnie nie będzie pasować to zawsze możesz odejść. Był u nas przypadek gdy laska po 5 miesiącach spasowała. A są tacy, którzy już 7-8 lat pracują i jakoś trwają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berek Re: zwolnienia big4 IP: *.wroclaw.mm.pl 22.03.09, 20:21 Ale niestety nie wszyscy się ustawiają;) Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 27.02.09, 18:06 Wszystko w porównaniu do E&Y to plaża....tam jest taka dziwna kultura wspólnego tyrania w grupie do 22 po okiem szefa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katie Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 20:03 He, he, to się nazywa być przodownikiem pracy;P. A serio to już wolę moją "plażę", choć wiem że jest zdecydowanie mniej płatna:). Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 05.03.09, 13:27 Ogólnie to widzę że w DT płace są najniższe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katie Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 19:49 Z tego co słyszałam to tak, dość słabo jak na średnią w Big 4. Za to ludzie i klimat fajny, choć nie wiadomo jak będzie po zwolnieniach:(. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 22.03.09, 18:00 No po zwolnieniach to wiadomo że klimat nie będzie fajny :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: zwolnienia big4 IP: 194.145.96.* 25.02.09, 21:42 (Odnośnie tego, co napisał mijo81): Skoro audyt ma zlecenia bez wzgledu na kryzys, a konsulting ma tych zleceń mniej, to dlaczego są zwolnienia w firmach audytorskich, a nie ma zwolnień w dirmach doradztwa strategicznego, np. McKinsey, A.T. Kearney, ...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katie Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.09, 19:19 Audyt sam w sobie może i nie ma mniej zleceń, mniej zleceń ma natomiast Big 4, a przynajmniej DTT. Powód jest prosty - jesteśmy bardzo drodzy, a firmy w kryzysie starają się ciąć wydatki. Stąd część z nich rezygnuje z Big 4 na rzecz tańszych audytorów. Zostają ci klienci, których na to stać lub którzy muszą, bo przykładowo matka z Stanach, Niemczech czy innym kraju zagranicznym wybrała jedną z firm Big 4 na audytora całej grupy i spółka polska nie ma w tej kwestii nic do gadania. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 27.02.09, 18:14 Aż tak sie posypała audytowa klientela DT??? Bo w innych tak źle nie jest....a E&Y jeszcze nawet przyjmuje i to w trakcie sezonu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katie Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 20:06 A jak myślisz kto przejął większość naszych klientów?? Bo to, że E&Y rekrutuje to nie jest dziwny zbieg okoliczności... Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 05.03.09, 13:28 A to dziwne...skoro wam mniej płacą niż w E&Y to powinniście być tańsi dla klientów Odpowiedz Link Zgłoś
redtomaszek2000 Re: zwolnienia big4 28.05.09, 10:51 Gość portalu: Katie napisał(a): > A jak myślisz kto przejął większość naszych klientów?? Bo to, że E&Y > rekrutuje to nie jest dziwny zbieg okoliczności... W EY rekrutacja trwa, moi znaomi są juz po czesci rozmów, a niektózy dostali juz do reki konkretne oferty. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 27.02.09, 18:12 No bo firmy z wyższej półki na kryzys nie odpowiadają zwolnieniami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katie Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 20:08 Niby i tak, w normalnym kraju, ale Polska to taka dziwna kraina... Dla mnie to też było nie do pomyślenia, że Deloitte coś takiego zrobi. Zwolnienia grupowe w jednej z Big 4 - brzmi dośc niewiarygodnie. No ale fakt jest faktem, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: zwolnienia big4 IP: *.aster.pl 04.03.09, 16:28 Tak jak pisałem - to bardzo krótkowzroczne. Szczególnie krótkowzroczne w przypadku pracowników doświadczonych, których nie tak łatwo będzie zastąpić kiedy kryzys się skończy. Do tego katastrofa wizerunkowa - kto chce mieć za pracodawcę firmę, która zwalnia pracowników kiedy tylko spadną jej nieco przychody? Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 05.03.09, 13:33 DT zawsze miał wizerunek najsłabszej z Big4.....a tymi działaniami tylko to potwierdził Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katie Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 19:53 Nie powinnam może tego pisać, ale co fakt, to fakt - kryzys pokazuje, które firmy naprawdę są dobre, a DT zdecydowanie z sytuacją kryzysową sobie nie poradził. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 22.03.09, 18:01 Jak narazie widać że jako jedyni sobie nie poradzili Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 05.03.09, 13:32 Wiesz co...w pzostałych firmach nie ma takich masowych zwolnień...inaczej sobie radzą z kryzysem, np. w KPMG zamiast zwalniać to wprowadza się programy zmniejszenia etatów, np. na 3/4, urlopy bezpłatne, wybieranie nadgodzin itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katie Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 20:04 Może to już dość ostre słowa, ale moim zdaniem nasz zarząd poszedł na łatwiznę i po prostu olał pracowników. Nie bardzo wygląda na to, by ktoś w ogóle zastanawiał się nad inną możliwością ratowania sytuacji. Po prostu: jaka firma, takie metody. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 22.03.09, 18:02 A nie zdają sobie sprawy jak to negatywnie wpłynie na wizerunek firmy ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manager Re: zwolnienia big4 IP: *.hhgroup.com 20.02.09, 09:28 Ostatnie tygodnie w PwC ciut się uspokoiły, ale doszły mnie słuchy od przełożonego, że kolejna runda zwolnień się szykuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B. Re: zwolnienia big4 IP: *.hhgroup.com 20.02.09, 09:28 Też tak słyszałem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skierka Re: zwolnienia big4 IP: 78.133.200.* 24.02.09, 13:16 "Program zwolnień"??? AFAIK nie ma czegoś takiego jak "program zwolnień" - no chyba, że mówimy o zwykłym procesie żegnania się z osobami, które nie poradziły sobie w pracy. To jest w każdej normalnej firmie, a w Big4 jest realizowane standardowo co roku i to niezależnie od kryzysu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katie Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.09, 18:52 Niestety w przypadku Deloitte (audyt) z tym roku jest inaczej. Deloitte w tym roku wprowadziło zwolnienia grupowe, które objęły 20% ekipy pracującej w audycie. Dotyczy to wszystkich biur, choć z bardzo różnym nasileniem. Zwolnione zostały osoby z wszystkich poziomów, od asystenta po managera. Jeżeli w prasie są jakiekolwiek ogłoszenia o szukaniu osób do pracy w audycie przez DT to raczej marketing i budowanie wizerunku niż rzeczywistość. Nie mówiąc już o innych cięciach kosztów, które pośrednio, ale dość zdecydowanie wpływają na ludzi tam pracujących. Cóż, kryzys dotyka też Big4. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 25.02.09, 21:13 W pozostałych tak drastycznej redukcji nie ma...jak narazie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Re: zwolnienia big4 IP: *.centertel.pl 25.02.09, 22:19 W big4 rotacja pracowników będzie zawsze, bo nie każdy się nadaje do takiej pracy, albo nie chce tam pracować. A każdy kto przepracował 2 lata w big4 poradzi sobie nawet w kryzysie. Nie róbcie paniki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katie Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.09, 18:24 Paniki to nikt nie robi:). Było konkretne pytanie czy są gdzieś zwolnienia grupowe, a ja mam możliwość udzielenia konkretnej odpowiedzi jak to wygląda w Deloitte. A swoją drogą zgadzam się z tym, co napisała Misia - osoby z kilkuletnim doświadczeniem w Big 4 nie powinny mieć większych problemów ze znalezieniem pracy, nawet w kryzysie. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 27.02.09, 18:16 No i się okazało po raz kolejny że DT audyt jest najsłabszy z Big4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katie Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.09, 19:57 Na to wygląda, a na pewno tak jest w PL:) Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 27.03.09, 23:06 Mała korekta, KPMG zeszło do poziomu Deloitte :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: zwolnienia big4 IP: 188.33.41.* 26.03.09, 18:17 No i KPMG zrealizowalo swoj plan zwolnien. Jednego dnia polecialo 30 osob i to w samym audycie ogolnym. Niezle, po co tylko rekrutuja tyle ludzi?. Taka firma ;-) a tak planuje. W ogóle to zamiast managerow i partnerow poleciały pionki, a to wlasnie spadek portfolia klientow spowodowal pustki w planningu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaro Re: zwolnienia big4 IP: *.chello.pl 26.03.09, 23:39 a w którym biurze takie czystki nastąpiły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawniej w kpmg [...] IP: *.aster.pl 31.03.09, 21:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: go Re: zwolnienia big4 IP: 94.254.199.* 01.04.09, 18:27 Hej, A propos KPMG, czy podpisaliscie osw o rozw umowy o prace na mocy porozumienia stron?? Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 03.04.09, 21:31 Ludziska podpisują za porozumieniem stron....bo jest to dla nich korzystniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: zwolnienia big4 IP: *.aster.pl 05.04.09, 15:29 mijo81 napisał: > Ludziska podpisują za porozumieniem stron....bo jest to dla nich > korzystniejsze. A niby dlaczego jest korzystniejsze? Przecież wtedy "dobrowolnie" zrzekasz się odprawy, która Ci się zgodnie z polskim prawem należy. Z mojego doświadczenia ludzie w big4 podpisują za porozumieniem stron głównie dlatego, że boją się że jak się nie zgodzą na porozumienie, to firma znajdzie na nich jakiegoś haka i zwolni dyscyplinarnie. A to już jest problem. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 05.04.09, 15:52 Korzystniejsze bo: - i tak dostajesz odprawę która nazywa się bonusem czy jakoś tak - odejście następuje po czasie w jakim trwałby twój okres wypowiedzenia - w tym czasie jesteś zwolniony ze świadczenia pracy !!! Haków nie trzeba szukać, w większości przypadków "zwalniane" są osoby, które były słabo oceniane przez przełożonych, co jest ładnie udokumentowane (tak na wszelki wypadek) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: zwolnienia big4 IP: *.aster.pl 05.04.09, 16:06 mijo81 napisał: > Korzystniejsze bo: > - i tak dostajesz odprawę która nazywa się bonusem czy jakoś tak Jeżeli dostajesz takie porozumienie stron to to jest bardzo fair i zgadzam się że jest to korzystne. Ale ja znam przypadki z co najmniej dwóch firm big4, kiedy w porozumieniu stron był punkt w którym pracownik zrzekał się odprawy. > Haków nie trzeba szukać, w większości przypadków "zwalniane" są > osoby, które były słabo oceniane przez przełożonych No w czasie kryzysu i redukcji kryzysowych to zupełnie tak nie działa... Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 05.04.09, 19:56 > Jeżeli dostajesz takie porozumienie stron to to jest bardzo fair i > zgadzam się że jest to korzystne. Ale ja znam przypadki z co > najmniej dwóch firm big4, kiedy w porozumieniu stron był punkt w > którym pracownik zrzekał się odprawy. A które to....bo ostatnio słyszałem zupełnie co innego. > > Haków nie trzeba szukać, w większości przypadków "zwalniane" są > > osoby, które były słabo oceniane przez przełożonych Działa, działa, jak trzeba kogoś wyrzucać to nie na chybił trafił tylko wybiera się tych którzy są słabiej ocenieni. Żadna normalna firma nie pozbywa się najlepszych. Oczywiście są przypadki że przy okazji wyrzuca się największych pyskaczy, którzy np. walczą o swoje nadgodziny. Ale to jest zdecydowana mniejszość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: star trek Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 20:48 Czasem dzieje sie tak, ze zwalniane sa osoby, ktore w najblizszym czasie czekalby awans. A na to firma czasem nie moze sobie pozwolic. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 05.04.09, 20:59 Może i tak, co nie zmienia faktu że głównym kryterium jest ocena. Jak się ma wrzucić 50% poziomu to się wyrzuca tą połowę będącą w drugiej części rankingu nazwisk. A mało który ze zwalnianych powie ci że wyleciał że był słabszy od innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: audytor Re: zwolnienia big4 IP: 89.108.241.* 06.04.09, 18:54 Mijo, Słabszy, według jakich kryteriów??? Mniejsze podlizywanie się managerom? Walczenie o wlasną godność i sprawiedliwość?? Za nadgodziny trzeba płacić, tak mówi prawo, a że firmy nie szanują swoich pracowników i generują zysk ich kosztem to jest żałosne. Naprawde Big 4 straciły swój prestiż, przez brak kultury, której nie ma poczynając od samej góry. Pamiętam, jak pewien partner na cały głos krzyczał do managera, że dany człowiek jest chory psychicznie, bo napisał coś co się mu nie podobało. Po prostu żenada i no comments... Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 11.04.09, 23:14 Sam wiesz jakie kryteria...w porównaniu z innymi firmami to jeden z najbardziej demokratycznych systemów ocen....tworzona jest na podstawie opinii wielu a nie jednego. Znam takich co non stop pyskują, nie pękają przed menedżerami a mimo to zostają bo są dobrzy merytorycznie. Zresztą nikt chyba poniżej EP jeszcze nie swierdził że jego ocena jest sprawiedliwa, ale to normalka wszyscy myslimy że jesteśmy zajebiści...niestety najważniejsze jest to żeby inni tak myśleli:) A czuby są wszędzie...jeden z nich został "freelancerem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: zwolnienia big4 IP: *.aster.pl 13.04.09, 22:15 mijo81 napisał: > Sam wiesz jakie kryteria...w porównaniu z innymi firmami to jeden > z najbardziej demokratycznych systemów ocen....tworzona jest na > podstawie opinii wielu a nie jednego. Jeżeli chodzi o DTT to kiedyś może i tak było, ale dzisiaj głównym kryterium nie są oceny projektowe, tylko cyferki - wynik utylizacji i service revenue, a na to jak jesteś poniżej managera wpływ masz niewielki. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 14.04.09, 23:48 Nieprawda....to się nie liczy.....to się dopiero wtedy wyciąga jak kogoś chce się wywalić, ot tak żeby mieć jakiś kolejny powód do wywalenia. Jak chcą cię zostawić to niska utylizacja ci nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: zwolnienia big4 IP: *.aster.pl 05.04.09, 23:16 Gość portalu: star trek napisał(a): > Czasem dzieje sie tak, ze zwalniane sa osoby, ktore w najblizszym > czasie czekalby awans. A na to firma czasem nie moze sobie > pozwolic. Albo które z powodów, nazwijmy to "historycznych", mają wyższe wynagrodzenie niż inne osoby na analogicznym stanowisku (a więc ich zwolnienie to większa oszczędność w czasie kryzysu). Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 11.04.09, 23:19 Większość wywalonych to ci ze słabszymi ocenami.....a więc zarabiający mniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były pracownik Re: zwolnienia big4 IP: *.chello.pl 04.04.09, 20:18 To dodam, że w ciągu tygodnia to było około 60 osób z audytu ogólnego. Zwolnienia nie dotyczyły tylko Warszawy, ale i biur lokalnych. Na nieszczęście jestem jedną z tych osób. Co ciekawe, kryterium na podstawie którego ludzie byli wybrani nie jest znane - trochę oceny miały wpływ (ale to były tylko wstępne), lecz wyleciało też parę osób, po których nikt by się tego nie spodziewał. Dodam tylko, że to początek i następne cięcie będzie zapewne pod koniec kwietnia. W końcu góra, która chyba najbardziej winna jest trudnej sytuacji też poleci - teraz jak firm ubyło to i partnerów jest za dużo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 04.04.09, 21:25 60 osób???? Trochę cię poniosło:) Kryterium było jasne: większość na podstawie ocen wstępnych + kilkoro podpadziochów. Oczywiście wszyscy czekają na górę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: audytor Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 09:42 60? W zasadzie przy założeniu że KPMG miał naprawdę spory audyt, to jednak jest to w jakiś sposób prawdopodobne. Skoro DT jest sporo mniejszy a wywalono tam we wszystkich biurach już z 40 osób, tak więc 60 w przypadku KPMG jest jak najbardziej prawdopodobne. Cholera tylko ciekawe co teraz będzie. Dalej zamierzają ciąć? Nie wiadomo czy trzeba spadać stamtąd, bo się pali, i dojdzie do sytuacji na rynku, że kto znajdzie prace pierwszy ten lepszy, czy może jednak przetrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Steve Re: zwolnienia big4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.09, 10:04 Najpierw zwolnią a jak sytuacja sie poprawi będą ściągać z powrotem zwolnione osoby bo przy wiekszej liczbie zleceń sobie nie poradzą? a przecież nie zawsze określoną liczbę menadżerów czy seniorów da się zastąpić określoną liczbą praktykantów :D Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 05.04.09, 14:54 I to jest najśmieszniejsze.....wpadnie coś większego i znowu panika że nie ma kto robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomtom Re: zwolnienia big4 IP: *.spray.net.pl 10.04.09, 23:31 cóż... jak mawiał "profesor" z jednej z największych polskich firm IT "Każdego pracownika da się zastąpić skończoną liczbą studentów". Czasem potrzeba dwóch, czasem dwustu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: zwolnienia big4 IP: *.aster.pl 13.04.09, 20:08 Gość portalu: tomtom napisał(a): > cóż... jak mawiał "profesor" z jednej z największych polskich firm > IT "Każdego pracownika da się zastąpić skończoną liczbą > studentów". Czasem potrzeba dwóch, czasem dwustu. Cóż, w audycie może w dużym stopniu tak, ale w konsultingu czy innych działach doradczych? Szczerze wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 14.04.09, 23:49 Tak się składa że obecne zwolnienia dotyczą w największym stopniu asystentów a nie doświadczonych pracowników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: zwolnienia big4 IP: *.aster.pl 19.04.09, 20:48 mijo81 napisał: > Tak się składa że obecne zwolnienia dotyczą w największym stopniu > asystentów a nie doświadczonych pracowników W audycie tak, ale w konsultingu czy FAS dotyczyły doświadczonych pracowników (poza praktykantami których usunięto masowo jedną decyzją). Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 05.04.09, 14:50 Gość portalu: audytor napisał(a): > 60? W zasadzie przy założeniu że KPMG miał naprawdę spory audyt, to jednak jest > to w jakiś sposób prawdopodobne. Skoro DT jest sporo mniejszy a wywalono tam w > e > wszystkich biurach już z 40 osób, tak więc 60 w przypadku KPMG jest jak > najbardziej prawdopodobne. > Cholera tylko ciekawe co teraz będzie. Dalej zamierzają ciąć? Nie wiadomo czy > trzeba spadać stamtąd, bo się pali, i dojdzie do sytuacji na rynku, że kto > znajdzie prace pierwszy ten lepszy, czy może jednak przetrzymać. Ja nie opieram się tutaj na rachunku prawdopodobieństwa tylko na podstawie wiarygodnych danych...jak dotąd wyleciało z audytu ogólnego (wszystkie biura) w sumie trzydzieści parę osób. Oczywiście wszyscy liczą na to że to nie koniec i czekają na cięcia w menedżmencie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: była audytorka Re: zwolnienia big4 IP: *.centertel.pl 06.04.09, 22:39 Ja mam nadzieję, że w biurze Warszawskim w KPMG polecą nie tylko partnerzy... ale i menedżerowie, którzy poniekąd zapomnieli, że kiedyś też byli A1 i którzy teraz nie wiadomo dlaczego połknęli kijek... Pewnie z reszcie firm z Big4 menedżerom też woda sodowa dobiła do mózgu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BYLY AUDYTOR Re: zwolnienia big4 IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.04.09, 15:18 JA MAM NADZIEJE ZE ROWNIEZ W KRAKOWIE/KATOWICACH POLECA PARTNERZY I MANAGEROWIE;] Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 11.04.09, 23:28 Małe szanse...ale każdy ma nadzieję :) Partnerzy to pewnie nie.....w biurach lokalnych jest ich jeden-dwóch....można co najwyżej wymienić na inny model, ale to się nie zdarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: zwolnienia big4 IP: 81.21.200.* 26.07.09, 13:11 dla zwolnionych z big4 www.karierawfinansach.pl/praca/rejestracja/ oferty pracy w finansach na maila + jesteś widoczy dla pracodawców. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 26.07.09, 16:58 Ale posucha. Większość i tak to centra księgowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.09, 10:27 w Deloitte juz zwolniono 50% asystentow, polecieli takze ludzie z kadry managerskiej. Ponadto, obniziono pensje seniorow..,na razie o 10% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: audytor Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.09, 09:36 seniorzy tez polecieli, tylko akurat nie w biurze Warszawskim, ale we wszystkich innych juz tak. Tak więc jest istna masakra i wycinka na calego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Steve Re: zwolnienia big4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.09, 11:25 Poważnie taka sieczka w DTT? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ravena Re: zwolnienia big4 IP: 213.134.183.* 29.03.09, 19:25 W biurze krakowskim DTT zwolnili dwóch managerów, seniora i asystenta. Wiec nie jest tak źle. Z praktykantów chyba 6 osób przyjęli na asystentów od września. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Steve Re: zwolnienia big4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.09, 20:13 A nie wiecie jak inne biura audytowe DTT? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: zwolnienia big4 IP: *.aster.pl 02.04.09, 22:06 > Ponadto, obniziono pensje seniorow..,na razie o 10% Potwierdzam obnizono pensje w całym Deloitte, w konsultingu obniżono wszystkim bez względu na stanowisko mniej więcej od 10 do 20%. A więc Deloitte płacił dotąd najgorzej z big4, teraz płaci jeszcze mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 03.04.09, 21:33 A jakbyście wszyscy się nie zgodzili to ciekawe czy wtedy by was wszystkich wyrzucili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: zwolnienia big4 IP: *.aster.pl 05.04.09, 15:24 mijo81 napisał: > A jakbyście wszyscy się nie zgodzili to ciekawe czy wtedy by was > wszystkich wyrzucili. Musiała by się zebrać silna i zgrana grupa. A tymczasem prawie wszyscy podpisywali papiery jak te owieczki idące na rzeź... Nie ma się co oszukiwać - w tych trudnych czasach trudno o takie działanie zespołowe, każdy myśli o sobie i o tym żeby go do końca kryzysu nie zwolnili, bo na rynku pracy również w naszej dziedzinie jest jakiś dramat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 22:36 Halo, w DTT nie zwolniono 50%asystentów!!! W warszawie, moze sporo osob poleciało (ale na pewno nie polowa), ale dam dla przykladu inne biuro, gdzie struktura wygladala tak 12 asystentow/12 seniorow/6menagos - zwolniono 2 asystentow i 2 menagos.Myslicie,ze to juz koniec zwolnien w DTT? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.09, 22:39 I jeszcze doda, ze w DTT podobno wroclaw sie zbuntowal przeciwko obnizkom i nie podpisali, ale nie wiem, jaki bedzie tego final. Ale szczerze mowiaz, powszechna opinia,że Price i Ernst to duzo lepsi pracodawcy sie potwierdza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: zwolnienia big4 IP: *.aster.pl 05.04.09, 23:25 Myślę że w zaistniałej sytuacji właśnie takiej solidarności pracowników w biurze warszawskim i innych zabrakło. Wszyscy szli i podpisywali, bo każdy się bał po wcześniejszych zwolnieniach, mimo że przecież nikogo do podpisania tego papieru zmusić na siłę nie można. Najsmutniejsze jest to, że te obniżki to nie był żaden akt desperacji - nie było przecież tak, że firma miała kłopoty i chyliła się ku upadkowi albo że przynosiła straty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: audytor Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 22:05 zwolniono 50% A1 w biurze Warszawskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: absolwent Re: zwolnienia big4 IP: *.zone7.bethere.co.uk 06.04.09, 22:33 no to niezle, tak sobie poczytalem wasze posty o zwolnieniach a mam zaczac staz w tym roku w KPMG, to pewnie wezma mnie na staz bo malo trzeba placic a potem out. co o tym myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: big4 Re: zwolnienia big4 IP: *.aster.pl 06.04.09, 22:37 Zależy. Jak się sytuacja poprawi, to może Cię zatrudnią na stałe. Ale jeśli kryzys będzie trwał, to nie licz że ktoś będzie miał opory przed daniem Ci kopa w d... tak jak dano już w sumie pewnie ponad setce ludzi w big4. Bez sentymentów, z dnia na dzień... Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: zwolnienia big4 06.04.09, 22:44 > Bez sentymentów, z dnia na dzień... Sorry, ale śmiesznie to brzmi. Nie wiem w jakiej firmie liczyłbyś na sentymenty, jeśli firma ma słabszy okres. A sentymenty + korporacja to naprawdę nieco zabawne połączenie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: big4 Re: zwolnienia big4 IP: *.aster.pl 06.04.09, 22:56 kitek_maly napisała: > Sorry, ale śmiesznie to brzmi. > Nie wiem w jakiej firmie liczyłbyś na sentymenty, jeśli firma ma > słabszy okres. A sentymenty + korporacja to naprawdę nieco zabawne > połączenie. ;) Nie wiem ile lat pracujesz w big4, ja już sporo (choc nie w audycie) i pamiętam firmę i czasy w jednej z tychże firm, w których ludzie sie liczyli, a firma traktowała ich podmiotowo i z szacunkiem. I pamiętam kryzys, podczas którego nie było masowych zwolnień ani obniżek pensjiejdą. Ale to był dawno i pewnie nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
kitek_maly Re: zwolnienia big4 06.04.09, 23:17 > Ale to był dawno i pewnie nieprawda. Chyba tak. ;) Oczywiście są zwolnienia i 'zwolnienia', ale jednak w większości firm z ludźmi się nie patyczkują. Jak jest potrzeba zredukowania zatrudnienia, to się to po prostu robi. Pozostaje tylko kwestia kultury w takich sytuacjach. No ale nie wiem czy to miałeś na myśli pisząc o sentymentach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARLON Re: zwolnienia big4 IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.04.09, 15:30 MNIE TAK SWINIE ZROBILY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAH Re: zwolnienia big4 IP: *.ghnet.pl 07.04.09, 00:03 No wszedzie beda zwalniać w takim EY wisialy ogloszenia na seniorów do audytu od lat a teraz nic. Podobno szykuja sie tez do ciec. A znajac towarzystwo Andersa zrobia to w swoimi jedynym i niepowtarzalnym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARLON Re: zwolnienia big4 IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.04.09, 15:38 NIBY PO CO MAJA ZWALNIAC JAK SA DUZI KLIENCI KPMG DO WZIECIA;] PWC SIE UDALO WZIASC ZŁOMA. JEST JESZCZE PARU DUZYCH DO WZIECIA;)W SUMIE TO BEDE WAM KIBICOWAL;) Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 11.04.09, 23:52 Jak jeden duzy odpada to nie problem bo zamian są następne, tylko że z ceny trzeba schodzić...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: die katze Re: zwolnienia big4 IP: 83.238.13.* 19.06.09, 10:41 z waszym top managment to mozecie co najwyzej szukać;p bo znalesc to juz nie! Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 11.04.09, 23:46 Już zaczęli...słyszałem o paru seniorach którzy polecieli w E&Y Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misia Re: zwolnienia big4 IP: *.centertel.pl 13.04.09, 19:52 Ja nie słyszałam żeby w EY zwalniali z powodu kryzysu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orco Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.09, 20:44 Zwolnienia zwolnieniami, a z Deloitte odeszła właśnie połowa zespołu fuzji i przejęć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: zwolnienia big4 IP: *.aster.pl 13.04.09, 21:57 Gość portalu: Orco napisał(a): > Zwolnienia zwolnieniami, a z Deloitte odeszła właśnie połowa > zespołu fuzji i przejęć. No cóż, ludzie na pewnym poziomie doświadczenia zawsze znajdą pracę, więc skoro firma dokonała takich radykalnych cięć płac, to czemu tu się dziwić... fala odejść dopiero przyjdzie, bo pozostali intensywnie szukają pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sissy Re: zwolnienia big4 IP: *.subscribers.sferia.net 14.04.09, 22:49 A wiadomo gdzie odszedł zespoł z Deloitta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orco Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 09:25 Jeden poszedł do KPMG. Zaś reszta prawdopodobnie do PwC. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 14.04.09, 23:54 Gość portalu: misia napisał(a): > Ja nie słyszałam żeby w EY zwalniali z powodu kryzysu. Żadna z tych firm nie zwlaniała z powodu kryzysu lecz z powodu nazwijmy to słabych ocen. Co więcej, zwolnień tak naprawdę wogóle nie było....wszyscy odeszli za porozumieniem stron :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: audytor Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 07:18 Oj mijo81 mylisz się bardzo. W DT głównym powodem zwolnień był kryzys. Żadne oceny nie były brane pod uwagę (zresztą jakie oceny w połowie sezonu?). Obniżki pensji seniorom też nie da się wytłumaczyć ocenami. (wszyscy seniorzy nagle 10% gorszych nie mieli:)). Oficjalne stanowisku firmy było takie, iż zwolnienia dokonywane są przez kryzys. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 15.04.09, 20:18 Wiem, wiem, tylko chodzi mi o to że ich PR przedstawia to inaczej.....mniej więcej to co pisałem powyżej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dtt Re: zwolnienia big4 IP: *.aster.pl 15.04.09, 22:04 mijo81 napisał: > Wiem, wiem, tylko chodzi mi o to że ich PR przedstawia to > inaczej.....mniej więcej to co pisałem powyżej :) W DTT nikt się już nie kryje z przyczyną zwolnień. Zresztą przy takiej skali zwolnień i obniżek pensji trudno byłoby to tłumaczyć "naturalną rotacją" i zwolnieniami z powodu słabych ocen. Zresztą w ostatnich dniach pracowników DTT dotkniętych obniżkami pensji (nie tylko seniorzy w audycie, ale też np. cały konsulting, czyli jakieś 250 osób) wkurzył newsletter partnera zarządzającego. Napisano w nim że powinniśmy być dumni, bo dzięki trudnym decyzjom jako jedyna firma z big4 jesteśmy przygotowani na kryzys. Żenada i bezczelność. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 17.04.09, 21:41 No ale pozostałe gdzie zwolnienia nie były tak drastyczne tak to tłumaczą. A to dupek z tego partnera!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: zwolnienia big4 IP: *.aster.pl 18.04.09, 10:15 Jest jeszcze jedna zabawna kwestia - w parę tygodni po zwolnieniach i obniżkach pensji w Deloitte cała firma dostała triumfalnego maila że DTT zajęło 2 miejsce w konkursie Pracodawcy Roku. No comments... Odpowiedz Link Zgłoś
shimamoto_san Re: zwolnienia big4 18.04.09, 11:23 Bo widocznie zajela. Tak sie zastanawiam troche, bo rozumiem rozgoryczenie i szok zwiazany z utrata pracy czy obnizka pensji, ale powiedzcie mi CO innego moze zrobic firma w sytuacji kryzysowej? Utrzymywac dalej to samo zatrudnienie? Ale ZA CO, skoro nie ma kasy? Cale finanse (i nie tylko) dostaly w kosc, wiec i big4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: audytor Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.09, 11:56 No właśnie sęk w tym że prawdopodobnie ma kasę (np audyty najzwyczajniej trzeba robić jak dawniej). Chodzi głównie o to by trochę więcej na nas zarobić. Tnie się pensje i zwalnia, wykorzystując przy okazji fakt kryzysu - silniejszej pozycji pracodawcy na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
shimamoto_san Re: zwolnienia big4 18.04.09, 13:06 Audyty - ok (jest wymóg prawny, więc są klienci). Ale wszystkie inne działy mają mniej zleceń. Nie sądzę, żeby to było TYLKO wykorzystywanie okazji na wprowadzenie 'oszczędności', ale to tylko moje zdanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 18.04.09, 23:03 Audyty znacznie mniej zleceń nie mają, ale ich cena jest znacznie niższa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: zwolnienia big4 IP: *.aster.pl 18.04.09, 13:51 shimamoto_san napisała: > Bo widocznie zajela. > Tak sie zastanawiam troche, bo rozumiem rozgoryczenie i szok > zwiazany z utrata pracy czy obnizka pensji, ale powiedzcie mi CO > innego moze zrobic firma w sytuacji kryzysowej? Utrzymywac dalej > to samo zatrudnienie? Ale ZA CO, skoro nie ma kasy? Taak, tyle tylko że w przypadku big4 kryzys nie oznacza że firma przynosi straty i zaraz upadnie, tylko co najwyżej że zysk zamiast wynieść x mln wyniesie 2/3x... to nie potrzeba ratowania firmy przed kryzysem, tylko zwykła pazerność. Dodatkowo potwierdza to fakt, że według zapowiedzi nie będzie przywrócenia dawnych pensji kiedy kryzys się skończy. Obniżka jest trwała. Trzeci aspekt to odpływ wiedzy i kompetencji z firmy. Ludzie odchodzą, a ci którzy nadal pracują szukają innej pracy. W audycie może i łatwo ich zastąpić, ale w konsultingu czy financial advisory - nie. Z tego punktu widzenia to bardzo krótkowzroczna polityka firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
shimamoto_san Re: zwolnienia big4 18.04.09, 15:08 > Taak, tyle tylko że w przypadku big4 kryzys nie oznacza że firma > przynosi straty i zaraz upadnie, tylko co najwyżej że zysk zamiast > wynieść x mln wyniesie 2/3x... Tak jak w przypadku większości firm z sektora finansowego, które zwalniają. o nie potrzeba ratowania firmy przed > kryzysem, tylko zwykła pazerność. Dodatkowo potwierdza to fakt, że > według zapowiedzi nie będzie przywrócenia dawnych pensji kiedy > kryzys się skończy. Obniżka jest trwała. Nie będę się spierać :) Być może jest tak jak mówisz. > Trzeci aspekt to odpływ wiedzy i kompetencji z firmy. Ludzie > odchodzą, a ci którzy nadal pracują szukają innej pracy. W audycie > może i łatwo ich zastąpić, ale w konsultingu czy financial advisory - > nie. Z tego punktu widzenia to bardzo krótkowzroczna polityka firmy. Ale z tym się nie zgodzę do końca. Odpływ kompetencji, ale tylko wtedy, gdy zwalnia się doświadczonych pracowników. Kiedy zwalniani są asystenci, to za chwilę zastąpią ich nowi pracownicy o podobnych kwalifikacjach. Zresztą dla wielu ludzi big4 to tylko trampolina, więc rotacja pracowników to naturalna sprawa w tym środowisku. Tylko teraz dość intensywnie to przebiega ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: zwolnienia big4 IP: *.aster.pl 18.04.09, 15:59 shimamoto_san napisała: > Ale z tym się nie zgodzę do końca. Odpływ kompetencji, ale tylko > wtedy, gdy zwalnia się doświadczonych pracowników. Kiedy zwalniani > są asystenci, to za chwilę zastąpią ich nowi pracownicy o . > podobnych kwalifikacjach Zresztą dla wielu ludzi big4 to tylko > trampolina, więc rotacja pracowników to naturalna sprawa w tym > środowisku. Tylko teraz dość intensywnie to przebiega ;) Ja nie pracuję w audycie gdzie pewnie było tak jak piszesz. U nas zwalniano nie tylko najmłodszych, ale też pracowników z wieloletnim doświadczeniem. Ale najgorsze jest to co nadejdzie kiedy tylko rynek pracy się trochę poprawi, bo ci doświadczeni i najlepsi pracownicy po obniżce pensji w tej chwili praktycznie wszyscy szukają nowej pracy. A przynajmniej wśród kilkudziesięciu osób z którymi rozmawiałem nie spotkałem jeszcze takiego który tego nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 18.04.09, 23:14 Nawet po obniżce pensji wcale nie jest tak łatwo znaleźć robotę za wyższą stawkę a poza Wawą to jest to prawie niemożliwe. Poza tym, jak odejdą to awansuje się młodszych i po sprawie. Za bardzo przecieniamy swoją rolę w tych firmach. O odejściu mówi każdy ale i tak nie każdy odejdzie, a jak odejdzie to w kolejce po awans czekają młodsi. Tak naprawdę nikt nie jest niezastąpiony i te firmy doskonale o tym wiedzą Odpowiedz Link Zgłoś
redtomaszek2000 Re: zwolnienia big4 05.06.09, 11:15 Gość portalu: k napisał(a): > doświadczeniem. Ale najgorsze jest to co nadejdzie kiedy tylko rynek > pracy się trochę poprawi, bo ci doświadczeni i najlepsi pracownicy > po obniżce pensji w tej chwili praktycznie wszyscy szukają nowej > pracy. A przynajmniej wśród kilkudziesięciu osób z którymi > rozmawiałem nie spotkałem jeszcze takiego który tego nie robi. To normalna sytuacja na rynku, ale trzeba sobie zdawac sprawe z tego, że w takich czasach tylko najlepsi moga liczyc na ciekawa propozycje od konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benek Re: zwolnienia big4 IP: *.chello.pl 17.04.09, 15:27 No to powiem Ci, że należę do tych osób, których w KPMG wypieprzono. Jak się partnera pytałem konkretnie o moją osobę, czy to pożegnanie ma coś wspólnego ze słabymi ocenami, czy coś w tym stylu (a z wiarygodnych źródeł wiedziałem, że na precancelingu nie zostałem wytypowany i moja praca była dobrze oceniana), a ten mi odpowiedział gadką wstępną: że jak powiedział na początku, jest ciężka sytuacja, nie wyrabiają budżetów i nie są w stanie utrzymywać takiej liczby osób. Potem, jak się zapytałem, czy konkretnie coś skopałem (no w końcu jak się człowiek dowie, to się nie będzie głowił, czemu to na niego padło), a ten: że jak powiedział na początku, jest ciężka sytuacja, nie wyrabiają budżetów i nie są w stanie utrzymywać takiej liczby osób. A jak się zapytałem, czy jestem już persona non-grata. To ten odpowiedział: że jak powiedział na początku, jest ciężka sytuacja, nie wyrabiają budżetów i nie są w stanie utrzymywać takiej liczby osób. Poza tym też wiem, że w poprzednich latach spotkanie dot. ocen wstępnych trwało dość długo. W tym roku trwało dwie godziny - partnerzy już się nie dopytywali o konkretne osoby, tylko notowali i tyle. Wszyscy byli zaskoczeni, że te oceny wstępne poszły tak szybko i dziwnie bezboleśnie. Więc ten mit, że obowiązywało kryterium ocen wstępnych, można włożyć między bajki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WDR Re: zwolnienia big4 IP: *.chello.pl 17.04.09, 17:52 a jak długo pracowałeś w tym kołchozie? Jak ja się cieszę, że z big4 odszedłem już dawno. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 17.04.09, 21:52 Gość portalu: benek napisał(a): > No to powiem Ci, że należę do tych osób, których w KPMG wypieprzono. Jak się > partnera pytałem konkretnie o moją osobę, czy to pożegnanie ma coś wspólnego ze > słabymi ocenami, czy coś w tym stylu (a z wiarygodnych źródeł wiedziałem, że na > precancelingu nie zostałem wytypowany i moja praca była dobrze oceniana), a ten > mi odpowiedział gadką wstępną: że jak powiedział na początku, jest ciężka > sytuacja, nie wyrabiają budżetów i nie są w stanie utrzymywać takiej liczby > osób. Potem, jak się zapytałem, czy konkretnie coś skopałem (no w końcu jak się > człowiek dowie, to się nie będzie głowił, czemu to na niego padło), a ten: że > jak powiedział na początku, jest ciężka sytuacja, nie wyrabiają budżetów i nie > są w stanie utrzymywać takiej liczby osób. A jak się zapytałem, czy jestem już > persona non-grata. To ten odpowiedział: że jak powiedział na początku, jest > ciężka sytuacja, nie wyrabiają budżetów i nie są w stanie utrzymywać takiej > liczby osób. Poza tym też wiem, że w poprzednich latach spotkanie dot. ocen > wstępnych trwało dość długo. W tym roku trwało dwie godziny - partnerzy już się > nie dopytywali o konkretne osoby, tylko notowali i tyle. Wszyscy byli > zaskoczeni, że te oceny wstępne poszły tak szybko i dziwnie bezboleśnie. Więc > ten mit, że obowiązywało kryterium ocen wstępnych, można włożyć między bajki. Ja się z Tobą nie zgodzę. KPMG (i nie tylko) miało pewnie do wywalenia określoną liczbę osób, zrobiono wstępne oceny "za pomocą" twoich starszych kolegów i koleżanek, żeby ułożyć ranking nazwisk a następnie decydowano: trzy ostatnie A1, trzy ostatnie A2, trzech ostatnich seniorów....Tak to mniej więcej działało. Zauważ że generalnie zwolniono tych z SP5 i niżej, EP nie ruszono! Problem w tym, że ci zwolnieni niekoniecznie nadawali się do zwolnienia, ale że kogoś trzeba było więc potrzebny był ranking :( Odpowiedz Link Zgłoś
satinella Re: zwolnienia big4 18.04.09, 15:48 mijo81 napisał: > Ja się z Tobą nie zgodzę. KPMG (i nie tylko) miało pewnie do > wywalenia określoną liczbę osób, zrobiono wstępne oceny "za pomocą" > twoich starszych kolegów i koleżanek, żeby ułożyć ranking nazwisk a > następnie decydowano: trzy ostatnie A1, trzy ostatnie A2, trzech > ostatnich seniorów....Tak to mniej więcej działało. Zauważ że > generalnie zwolniono tych z SP5 i niżej, EP nie ruszono! Problem w > tym, że ci zwolnieni niekoniecznie nadawali się do zwolnienia, ale > że kogoś trzeba było więc potrzebny był ranking :( Ze swojej strony uzupełnię jedynie, że w KMPG nie we wszystkich biurach tę wstępną ocenę przeprowadzono :) Dlatego z początku niezłą zagwozdką było dlaczego pewni ludzie wylecieli bo może nie byli to kandydaci do EP ale najgorsi na swoim poziomie też nie. I z tego co wiem to nie mieli określonej liczby osób do wyrzucenia tylko obciąć payroll o określoną kwotę (przynajmniej w biurze o którym mówię). A od września i tak zatrudnią świeże tanie mięsko :) Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 18.04.09, 23:35 A ankiety to chyba wszędzie były? Zresztą jakakolwiek ocena była wypadkową wielu ocen i dlatego nie wszyscy uważają że ten kto wyleciał był gorszy od tego co został. Czasami wręcz bardzo negatywna ocena wystawiona przez dwie, trzy osoby całkowicie przyciemniała w miarę pozytywne oceny pozostałych. Z pewnością wylecieli ci którzy byli w dolnej cześci rankingu, ale jego wewnętrzna kolejnośc nie dla każdego jest taka sama. Gdyby chodziło tylko o payroll to wyrzucenie jednego senior menedżera w biurze lokalnym ratowałoby całą sytuację. A ilość świeżego i taniego mięska też ograniczyli w porównaniu do poprzedniego roku. Wielu prakykantom pracy nie zaproponowano Odpowiedz Link Zgłoś
satinella Re: zwolnienia big4 19.04.09, 19:23 mijo81 napisał: > A ankiety to chyba wszędzie były? No właśnie nie wszędzie :) > Gdyby chodziło tylko o payroll to wyrzucenie jednego senior > menedżera w biurze lokalnym ratowałoby całą sytuację. O ile nie byłby to kumpel decydującego partnera. Poza tym to 3 miesiące wypowiedzenia + spory 'bonus' na odchodne. Taniej (na krótszą metę) było wyrzucić niższy staf. Oczywiście gdyby się głębiej nad tym zastanowić i spróbować skonsultować z innymi to pewnie znalazłoby się lepsze rozwiązanie ale w pewnych miejscach decyzje podejmowane są jednoosobowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angelina Re: zwolnienia big4 IP: *.chello.pl 04.06.09, 13:02 A czy na pewno ten ranking był obiektywnie układany, jeżeli w ogóle był. Bo z tego co wiem, to zdarzają się przypadki, gdzie oceniający ocenia swoją ocenianą, a jednocześnie jest jej chłopakiem. Może ten ktoś ocenił kogoś źle, żeby jego protegowana została?? A że ten np. pracuje szybko (szybko, znaczy nie robię paru rzeczy, bo po co, tylko czas stracę), przez co jest dobrze oceniany, to go słuchają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daria Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 20:20 czy mówisz to z autopsji ze znanego nam obydwu układu a moze razem jesteśmy w jednej zgrodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daria Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 20:22 moja wypowiedź dot angeliny Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 04.06.09, 21:02 Takie przypadki istnieją w wielu zagrodach Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 04.06.09, 21:01 Gość portalu: angelina napisał(a): > A czy na pewno ten ranking był obiektywnie układany, jeżeli w ogóle był. Bo z > tego co wiem, to zdarzają się przypadki, gdzie oceniający ocenia swoją ocenianą > , > a jednocześnie jest jej chłopakiem. Może ten ktoś ocenił kogoś źle, żeby jego > protegowana została?? A że ten np. pracuje szybko (szybko, znaczy nie robię par > u > rzeczy, bo po co, tylko czas stracę), przez co jest dobrze oceniany, to go słuc > hają. No tak, tylko że wątpię czy jedna pozytywna/negatywna ocena wszystko załatwi.....no chyba że tym chłopakiem jest sam partner :) Zazwyczaj jeden krzykacz nic nie wskóra dopóki nie spotka się z poparciem lub milczeniem innych. Odpowiedz Link Zgłoś
satinella Re: zwolnienia big4 05.06.09, 12:05 mijo81 napisał: > Zazwyczaj jeden krzykacz nic nie wskóra dopóki nie spotka się z > poparciem lub milczeniem innych. I tu się mylisz. Zdanie lobowych/biurowych 'gwiazdek' jest znacznie ważniejsze niż innych. Nie ma oceny 365stopni (tylko gadanie o niej) więc łatwo za zamkniętymi drzwiami zwalić wszystkie niepowodzenia na młodszy staff :) Osoby z tego samego poziomu rzadko ze sobą pracują więc nie zawsze są w stanie obiektywnie spojrzeć na zdanie kolegów/koleżanek. Odpowiedz Link Zgłoś
mala79-online Re: zwolnienia big4 20.06.09, 18:31 satinella napisała: > mijo81 napisał: > > Zazwyczaj jeden krzykacz nic nie wskóra dopóki nie spotka się z > > poparciem lub milczeniem innych. > > I tu się mylisz. Zdanie lobowych/biurowych 'gwiazdek' jest znacznie ważniejsze W takich korporacjach pracuja same lizodupcy. Czy jakas studencina szukajaca na forach informacji o big4 zastanowila sie w ogole dlaczego oni tak chetnie ich zatrudniaja? Bo sa latwi do urobienia i beda tanczyli takm jak im zagraja. Marza o karierach. Lepiej zostac najpierw politykiem albo ministrem i dopiero wtedy myslec o karierze w big4. W pozostalych wypadkach jestes tylko wyrobnikiem > niż innych. Nie ma oceny 365stopni (tylko gadanie o niej) więc łatwo za > zamkniętymi drzwiami zwalić wszystkie niepowodzenia na młodszy staff :) Osoby z > tego samego poziomu rzadko ze sobą pracują więc nie zawsze są w stanie > obiektywnie spojrzeć na zdanie kolegów/koleżanek. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 26.07.09, 17:05 Dobrze że cię nie przyjęli bo sama byś lizodupcem została Odpowiedz Link Zgłoś
mala79-online Re: zwolnienia big4 05.08.09, 15:29 mijo81 napisał: > Dobrze że cię nie przyjęli bo sama byś lizodupcem została Mijo81, ja tam pracuję:P! A Tobie życzę wszystkiego najlepszego Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 26.07.09, 17:03 satinella napisała: > mijo81 napisał: > > Zazwyczaj jeden krzykacz nic nie wskóra dopóki nie spotka się z > > poparciem lub milczeniem innych. > > I tu się mylisz. Zdanie lobowych/biurowych 'gwiazdek' jest znacznie ważniejsze > niż innych. Nie ma oceny 365stopni (tylko gadanie o niej) więc łatwo za > zamkniętymi drzwiami zwalić wszystkie niepowodzenia na młodszy staff :) Osoby z > tego samego poziomu rzadko ze sobą pracują więc nie zawsze są w stanie > obiektywnie spojrzeć na zdanie kolegów/koleżanek. A ja powtarzam. Zdanie gwiazdeczek nabiera znaczenia jak inni siedzą cicho i nic nie mówią. Milczenie oznacza zgodę. A zwalanie całej winy na młodszy staff jest żenujące i jak ktoś z czymś takim wyskoczy to sam z siebie kretyna robi Odpowiedz Link Zgłoś
shimamoto_san Re: zwolnienia big4 18.04.09, 15:10 > Ja nie słyszałam żeby w EY zwalniali z powodu kryzysu. A z jakiego powodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: derivate Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.09, 08:58 Ktoś coś wie nt. dalszych zwolnień w KPMG???? Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 23.04.09, 17:07 Plotek pełno krąży...od tych że to dopiero początek do tych że to już koniec :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: zwolnienia big4 IP: *.centertel.pl 06.05.09, 19:36 A co słychać w EY? Będą zwalniać? Odpowiedz Link Zgłoś
thriade Re: zwolnienia big4 08.05.09, 18:56 Symbolicznie, bo to były osoby już wcześniej (chyba w styczniu)) typowane do odstrzału - jak co roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: audytor Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.09, 20:47 Nie pracuje w EY ale stracili oni chyba największego klienta... :) więc może być ciężko. Natomiast Deloitte chyba już kryzys ma za sobą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kelo Re: zwolnienia big4 IP: 195.8.101.* 13.05.09, 13:27 Tak Tepse dostaliśmy, ale nie sądze żeby wizało się to ze znacznymi podwyżkami. Raczej trzeba liczyć na bardzo czarny scenariusz jeżli chodzi o pieniądze tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: audytor Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 19:35 Deloitte pod względem płacowym i dodatków socjalnych to totalna porażka :(. Telefon dopiero od semi seniora, internet to jak się doprosisz - tez od semi, brak w ogóle nadgodzin!, nie mowiac o samochodach i innych luksusach. Dno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kilgore Re: zwolnienia big4 IP: *.aster.pl 13.05.09, 23:26 Zgadza się - jest u nas słabo pod tym względem, a po obniżkach płacami motywacji nie nadrabiają. A jak dodatki wyglądają w pozostałej trójce? Chodzi mi przede wszystkim o konsulting. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 24.05.09, 00:26 Telefon wcześniej i samochód można sobie wziąć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majami wajs Re: zwolnienia big4 IP: *.wroclaw.mm.pl 21.05.09, 19:14 Czytam i zdycham ze śmiechu! Telefon dodatkiem socjalnym? Załóż firmę i rozdawaj odkurzacze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: audytor Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 07:02 Czepiasz się. Fakt jest taki że Deloitte to firma gdzie marnie płaca i każą Ci korzystać z prywatnego telefonu do celów biznesowych. Ostatnio przeanalizowałem swoje rachunki telefoniczne telefonu prywatnego i.... 80% połączeń (a więc 80% w cale nie małego rachunku) jest wykonanych w celach zawodowych. Oczywiście istnieje szansa rozliczenia tego, ale proceduralne jest to droga przez mękę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alf Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 10:39 Poza twoimi kosztami z tyt. korzystania z telefonu prywatnego pozostaje się cieszyć z prestiżu jaki daje praca w Big4:) Odpowiedz Link Zgłoś
word.chip Re: zwolnienia big4 26.05.09, 19:41 > Nie pracuje w EY ale stracili oni chyba największego klienta... :) więc może by > ć > ciężko. Natomiast Deloitte chyba już kryzys ma za sobą :) wystarczy wpisać w wyszukiwarce, na stronie gazety Parkiet nazwę firmy, która ciebie interesuje i bedziesz wiedział gdzie, kto i komu bedzie robil audyt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olaboga Re: zwolnienia big4 IP: *.ghnet.pl 28.05.09, 11:09 Generalnie duza czesc spolek jeszcze nie wybrala audytorow, ale trabi sie o zmianie E&Y na rzecz Deloitte przez TPSA. Jesli bylaby to prawda, to chyba bylby to spory cios dla E&Y, ktory poniekad tlumaczylby rzekome zwolnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 28.05.09, 16:06 Większość to już chyba wybrała (przynajmniej nieoficjalnie) bo przeglady śródroczne na horyzoncie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Harumi Re: zwolnienia big4 IP: *.aster.pl 28.05.09, 08:57 W EY wczoraj byly zwolnienia :( i to dosc spore. Odpowiedz Link Zgłoś
word.chip Re: zwolnienia big4 28.05.09, 19:59 Zgodnie z zasadami dobrych praktyk, spółki giełdowe powinny zmieniać audytora raz na siedem lat. To tak jak w przysłowiu "7 lat tłustych, 7 lat chudych";) Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 31.05.09, 14:55 A zobacz jak z tego można jeszcze wybrnąć :) biznes.interia.pl/news/rotacja-audytora,1182840 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rapax Re: Mijo rozgłyzłem Cię ty łobuzie......:}}}}} IP: *.xdsl.centertel.pl 28.05.09, 23:07 Myślałem na początku, że jesteś HR-em, potem że ex-pracownikiem BIG 4, co w sumie jest najbardziej prawdopodobne, ale mam dla Ciebie odrobinę dobrej woli i wyszło mi że jesteś...... napięcie rośnie............ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Jesteś partnerem zarządzającym, tudzież jego bliskim kolegą. Inaczej nie mógłbyś się tak bezczelnie opierniczać i udzielać na forum. Jako partner zarządzający skanujesz sobie net, szukając opinii o min. twojej firmie - szkalując inne - np. Ernsta i Deloitte {w jednym rzeźnia, w drugim nędza}. Nie wiem czy jesteś z PwC czy z KPMG, ale stanowisko musisz mieć wysokie. To tak zakładając odrobinkę dobrej woli....:} Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _2D Re: Mijo rozgłyzłem Cię ty łobuzie......:}}}}} IP: *.aster.pl 29.05.09, 00:52 a ja obstawiam ze to osoba z HR z KPMG ..... jest bardzo dobrze zorientowana .... -->> zgadzam sie -->> na 100% nie jest z EY albo D. BTW wydaje mi sie ze partnerzy na takie fora internetowe nie zaglądaja ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sherlock Re: Mijo rozgłyzłem Cię ty łobuzie......:}}}}} IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.09, 12:06 > a ja obstawiam ze to osoba z HR z KPMG ..... jest bardzo dobrze > zorientowana .... -->> zgadzam sie -->> na 100% nie jest z EY a > lbo > D. > > BTW wydaje mi sie ze partnerzy na takie fora internetowe nie > zaglądaja ... Mijo nigdy nie kryl sie, ze jest z KPMG. Po drugie, partnerzy na takie rzeczy nie maja czasu, wiec chyba niezle polechtaliscie ego Mijo ;) duzy LOL Mijo zapewne jest seniorem w audycie, ot cala tajemnica... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herkules Poirot Re: Mijo rozgłyzłem Cię ty łobuzie......:}}}}} IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.09, 13:01 A ja uważam, że Mijo81 nie pracuje w Big4, nie jest żadnym partnerem itp. Mijo81 wie to, co sami mu piszecie. Korzystając z wyszukiwarki i podpuszczając ludzi na forum (różnymi pytaniami i stwierdzeniami) można skompletować niezłe informacje o big4. Manipuluje wszystkimi i wszyscy uważamy go za swojego człowieka. Co robi potem z tymi informacjami? Może pisze artykuły, może...??????????? Nie wiem co:) To jest moja teoria:) PS Mijo może również występować pod różnymi nicami równocześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Mijo rozgłyzłem Cię ty łobuzie......:}}}}} 31.05.09, 14:18 Gość portalu: Sherlock napisał(a): > > a ja obstawiam ze to osoba z HR z KPMG ..... jest bardzo dobrze > > zorientowana .... -->> zgadzam sie -->> na 100% nie jest > z EY a > > lbo > > D. > > > > BTW wydaje mi sie ze partnerzy na takie fora internetowe nie > > zaglądaja ... > > Mijo nigdy nie kryl sie, ze jest z KPMG. > Po drugie, partnerzy na takie rzeczy nie maja czasu, wiec chyba > niezle polechtaliscie ego Mijo ;) duzy LOL > > Mijo zapewne jest seniorem w audycie, ot cala tajemnica... Oj nieźle połechtali....żebym to był zwykłym partnerzyną......ale nie, jestem partnerem ZARZĄDZAJĄCYM! :) Odpowiedz Link Zgłoś
word.chip Re: Mijo rozgłyzłem Cię ty łobuzie......:}}}}} 30.05.09, 13:03 Jesteś partnerem zarządzającym, tudzież jego bliskim kolegą. Inaczej nie mógłby > ś > się tak bezczelnie opierniczać i udzielać na forum. a może jest bezrobotny:)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: zwolnienia big4 IP: *.centertel.pl 28.05.09, 20:45 W której spółce EY były te zwolnienia i jak duże? Pracuję w EY i nie słyszałam o zwolnieniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr.D Re: zwolnienia big4 IP: *.aster.pl 29.05.09, 23:03 TP S.A. jest w Deloitte, a kroi sie jeszcze jeden duży klient więc moim zdaniem D. zacznie zatrudniać - trzeba zapełnić nowe biuro (ale poliyka zwolnień przy potencjalnym przejęciu takiego dużego klienta była sporym nieporozumieniem) Odpowiedz Link Zgłoś
black.crossx Re: zwolnienia big4 01.06.09, 11:00 Gość portalu: Mr.D napisał(a): > trzeba zapełnić nowe biuro (ale Biura Delloite pomimo tego że własnie powstaly i tak nie przebija biura EY - Budynek Rondo 1 jest zdecydowanie bardziej prestiżowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozew Re: zwolnienia big4 IP: 89.108.215.* 30.05.09, 13:42 Czy ktoś rozważa pozew sadowy ze stosunku pracy w stosunku do KPMG ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ra Re: zwolnienia big4 IP: *.xdsl.centertel.pl 30.05.09, 14:02 Aleś wymyślił, że ho ho. Rozjadą Cię w pierwszej rundzie, że nawet pampersa nie zdążysz założyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozew Re: zwolnienia big4 IP: 89.108.200.* 30.05.09, 17:34 Spokojnie, jesli sa przeslanki to nie rozjada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozew Re: zwolnienia big4 IP: 188.33.34.* 31.05.09, 18:03 Napiszę tak. Pracujesz tam więc na pewno zdajesz sobie sprawę czego może on dotyczyć ;) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozew Re: zwolnienia big4 IP: 188.33.34.* 31.05.09, 18:04 I jeszcze dodam, PwC przegrało sprawę w sądzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 09:59 Światełko w tunelu:) Więc okazuje się, że jednak warto i nie zawsze ten silniejszy ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 31.05.09, 20:53 Chodzi o te oferty nie do odrzucenia rozwiązujące umowy o pracę za porozumieniem stron? A co chcesz im zarzucić? Bezpodstawne "zwolnienie"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _ Re: zwolnienia big4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.09, 18:25 gramy.interia.pl/player/mijo81 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _ Re: zwolnienia big4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.09, 18:35 a z tego co tu pisal mijo81 i co napisal tu www.gowork.pl/forum/forum_posty_tematu,730,0,0 wnioskuje, ze pracuje w audycie w kpmg i sadze, ze 81 to jest jego rok ur. mimo ze mijo81 zaprzecza, wiec jest prawdopodobnie senior asystentem, moze supervisorem Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 31.05.09, 14:36 Podsumowanie - kim mogę być: - partner zarządzający - kolega partnera zarządzającego - panienka z HR - manipulator i pozer - pisarz lub tym mu podobny - bezrobotny - gracz z interii Dorzucicie coś jeszcze? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Epikur123 Re: zwolnienia big4 IP: 217.153.255.* 31.05.09, 14:56 Niesamowitym Wombatem tamańskim (-: Generalnie to musisz mieć niezły ubaw, kolego partnera. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 31.05.09, 15:10 No mam niezły ubaw.....ale z tym kolegą partnera to w sumie prawda....przecież jestem jego kolegą....z pracy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _ Re: zwolnienia big4 IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 31.05.09, 17:47 e tam na bank jestes SA albo SV na XIII p. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 31.05.09, 20:49 Eee tam...jestem partnerem zarządzającym A.Ś. !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _ Re: zwolnienia big4 IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.06.09, 22:51 namierze cie chociazby po nicku, on musi cos znaczyc, moze ma zwiazek z imieniem i nazwiskiem Odpowiedz Link Zgłoś
lucertolakiller Re: zwolnienia big4 04.06.09, 18:06 Daj spokój Mijo81, Kataryna ci nie wystarczy;)? Nie zabił, nie zgwałcił. Prawda??????? Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 04.06.09, 21:04 A niech próbuje...ze swoimi założeniami pewnie mu się uda :) Odpowiedz Link Zgłoś
lucertolakiller Re: zwolnienia big4 31.05.09, 15:25 mijo81 napisał: > Podsumowanie - kim mogę być: > > - partner zarządzający > - kolega partnera zarządzającego > - panienka z HR > - manipulator i pozer > - pisarz lub tym mu podobny > - bezrobotny > - gracz z interii > > Dorzucicie coś jeszcze? :) A mnie w ogóle nie interesuje kim jesteś. Wiem jedno, bardzo się nudzisz;) Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 31.05.09, 15:29 Niestety nie, a chciałbym kiedyś w końcu Odpowiedz Link Zgłoś
mala79-online Re: zwolnienia big4 20.06.09, 18:38 czy ten temat (zwolnienia - przypominam) jest o Mijo, czy o wspomnianych wczesniej zwolnieniach. A tak w ogole to malo sie PWC wypowiada na tych szlachetnych forach. Tacy luzacy tam podobno pracuje - a tacy strachliwi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: zwolnienia big4 IP: *.acn.waw.pl 21.06.09, 22:31 W PwC też były zwolnienia. Znam osoby zwolnione z audytu z powodu kryzysu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ram Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.09, 09:20 A co z konsultingiem w big4? Restrukturyzacji, prywatyzacji i fuzji od groma:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: zwolnienia big4 IP: *.acn.waw.pl 23.06.09, 19:12 Gość portalu: ram napisał(a): > A co z konsultingiem w big4? Restrukturyzacji, prywatyzacji i fuzji > od groma:) Pisałem już wcześniej. Jest fatalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mala79-online Re: zwolnienia big4 25.06.09, 16:12 Gość portalu: ram napisał(a): > A co z konsultingiem w big4? Restrukturyzacji, prywatyzacji i fuzji od groma:) Podobno nawet studentów na praktyki w tym roku nie biorą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arturo Re: zwolnienia big4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.09, 14:30 A poleciały już głowy z E&Y za to, że Tepse stracili? Bo powinny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hEYa Re: zwolnienia big4 IP: *.ghnet.pl 07.07.09, 00:13 poleciały ale awanse partnerskie :www.ey.com/PL/pl/Newsroom/News- releases/PR09_Nowi_partnerzy A zwolnienia dotknęły szeroko rozumiany plankton, łatwo zastępowalny. Odpowiedz Link Zgłoś
wordchip Re: zwolnienia big4 07.07.09, 20:31 Gość portalu: hEYa napisał(a): > poleciały ale awanse partnerskie :www.ey.com/PL/pl/Newsroom/News-releases/PR09_Nowi_partnerzy Za górami, za lasami, co roku, mnie więcej w lipcu w Big4 zmieniają się partnerzy i prezesi:)w PWC tez finanse.wnp.pl/nowy-prezes-pricewaterhousecoopers-w-polsce,83829_1_0_0.html > A zwolnienia dotknęły szeroko rozumiany plankton, łatwo zastępowalny. ale to chyba o nich nie chodzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
3xtak-lub-nie Re: zwolnienia big4 10.07.09, 12:52 Na razie nigdzie nie zwalniają. Wyczekują. Ale nawet praktyki zimowe stoją pod znakiem zapytania. Ogólnie, uszy do góry:) Odpowiedz Link Zgłoś
easy_myszka_miki Re: zwolnienia big4 12.07.09, 14:40 Gość portalu: hEYa napisał(a): > A zwolnienia dotknęły szeroko rozumiany plankton, łatwo zastępowalny. A kto w takich firmach jest taki niezastępowalny? Przecież większość to gryzipiórki czyli ludzie, którzy nie tworzą żadnej wartości dodanej tylko twórczo pierdzą w stołki, za to z wielką pompą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: audytor Re: zwolnienia big4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.09, 20:35 Oj oj. Nie gorączkuj się tak. Jesteś jedną z osób wyrzuconych, że tak jadem plujesz? nie sprawdziłeś się? Chłopie realia są takie że jednak są ludzie niezastępowalni (zależy to oczywiście od kasy). Pierwszy lepszy gość z ulicy się do tej roboty nie na da. I uwierz mi, nie pierdzą w stołki a ciężko zasuwają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Takitam Re: zwolnienia big4 IP: *.xdsl.centertel.pl 13.07.09, 00:08 Fakt zasuwają ciężko, fakt ludzie z łapanki się do tej roboty nie nadają - choć miernot też dużo biorą, oj biorą, fakt jednak też jest taki że żadnej dodanej wartości nie tworzą. Gdyby uprościć rachunkowość i podatki - to praca tych ludzi byłaby niepotrzebna - no ale jest silne lobby któremu zależy na tym, aby te rzeczy były skomplikowane i możnabyło kasę ciągnąć za coś, co tak naprawdę nie jest do życia nikomu potrzebne. Gdyby uprościć np. prawo to rzesze prawników musiałoby zasuwać z łopatą, zamiast brać 300zł za przeczytanie dwóch artykuł z KC. Parodia, ale cóż kaska najważniejsza jest..... Odpowiedz Link Zgłoś
mala79-online Re: zwolnienia big4 13.07.09, 11:33 Takitam, zasuwają, bo oszczędzają i praktykantów ni ma:) Czy praktykant (student) to nie ludzie z łapanki? Fakt, sami tam się pchają. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: zwolnienia big4 26.07.09, 17:11 Wystarczy tylko kopanie jeszcze dołów zautomatyzować i wtedy zwykli kopacze dołów też nie będą mieli co robić Odpowiedz Link Zgłoś
easy_myszka_miki Re: zwolnienia big4 13.07.09, 10:39 Gość portalu: audytor napisał(a): > Oj oj. Nie gorączkuj się tak. Jesteś jedną z osób wyrzuconych, że tak jadem > plujesz? nie sprawdziłeś się? > > Chłopie realia są takie że jednak są ludzie niezastępowalni (zależy to > oczywiście od kasy). Pierwszy lepszy gość z ulicy się do tej roboty nie na da. > I > uwierz mi, nie pierdzą w stołki a ciężko zasuwają. Tylko jedno z tego co napisałeś jest prawdą - tak, nie pracuje w bigach:) Wyobraź sobie, że są jeszcze inne fajne miejsca do pracy. Wiesz jaka tam jest hierarchia? Konsultanci, audytorzy i generał. Ale tylko ten ostatni coś znaczy. Bo załatwia. Co? Sam sobie odpowiedz albo zapytaj się pana Sochy albo...zresztą pracujesz w tych molochach, resztę sobie dopowiedz. Ja tego nie wymyśliłem: "Konsultant pożycza zegarek żeby powiedzieć, która jest godzina". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były konsultant Re: zwolnienia big4 IP: 62.121.104.* 13.07.09, 22:04 easy_myszka_miki napisał: > Ja tego nie wymyśliłem: "Konsul > tant pożycza zegarek żeby powiedzieć, która jest godzina". To w końcu jedziesz po audycie czy po konsultingu, bo się pogubiłem? A co do cytatu to powiem Ci tak - jeżeli firma-klient nie potrafi wziąć tego zegarka i sam odczytać godziny, to tak - potrzebuje konsultantów i niech płaci za ich wiedzę jeśli sam nie potrafi. Pracowałem w big4, nie w audycie, ale właśnie w konsultingu, teraz pracuję w "normalnym" biznesie, i powiem Ci, że konsulting ma swoje dobre i złe strony, ale jest jedna rzecz której mi strasznie brakuje. Mianowicie tego, ze w konsultingu praktycznie wszyscy ludzie byli na bardzo wysokim poziomie, merytorycznym, intelektualnym, a także pod względem zaangażowania, samodzielności, brania odpowiedzialności za zadania itd. A tutaj może z jedną na pięć osób da się sensownie pracować i nie dostawac białej gorączki. A już ilość osób które przychodzą do pracy tylko po to żeby odsiedzieć swoje x godzin i jak najmniej się w tym czasie narobić jest tutaj po prostu porażająca. Odpowiedz Link Zgłoś
byly.korpus Re: zwolnienia big4 15.07.09, 13:24 Gość portalu: były konsultant napisał(a): > Pracowałem w big4, nie w audycie, ale właśnie w konsultingu, teraz > pracuję w "normalnym" biznesie, i powiem Ci, że konsulting ma swoje > dobre i złe strony, ale jest jedna rzecz której mi strasznie brakuje. > Mianowicie tego, ze w konsultingu praktycznie wszyscy ludzie byli na > bardzo wysokim poziomie, merytorycznym, intelektualnym, a także pod > względem zaangażowania, samodzielności, brania odpowiedzialności za > zadania itd. A tutaj może z jedną na pięć osób da się sensownie > pracować i nie dostawac białej gorączki. A już ilość osób które > przychodzą do pracy tylko po to żeby odsiedzieć swoje x godzin i jak > najmniej się w tym czasie narobić jest tutaj po prostu porażająca. Jeżeli chodzi o pracę j/w, to może miałeś wielkie szczęście, że masz takie miłe wspomnienia. Wszystko zależy od ludzi, z którymi tyrasz. Mi się po prostu nudziło. Nieustanne "modelowanie" to nie dla mnie, a prawie każdy mój kupel myślał o zmianie pracy. Fakt, wszyscy tam chodzą jak w zegarku, ale wynika to z doskonale rozbudowanych procedur. Nie potępiam tego ale mi z tym nie było wygodnie:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: zwolnienia big4 IP: *.chello.pl 18.07.09, 20:03 Musze przyznac, ze mam te same odczucia. Pracowalem kiedys w audycie (Big4), potem w konsultingu (juz nie Big4) a teraz w tzw. biznesie. I faktem jest, ze poziom ludzi z jakimi pracowalem w konsultingu i audycie to niebo a ziemia w porownaniu do tych w biznesie. Moglbym odniescie sie do zasady 80/20: w konsultingu 80% pracownikow to ludzie bardzo inteligentni i blyskotliwi, w biznesie tylko 20%. Pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T_83 Re: zwolnienia big4 IP: 89.107.157.* 07.10.09, 20:11 Gość portalu: były konsultant napisał(a): > Pracowałem w big4, nie w audycie, ale właśnie w konsultingu, teraz > pracuję w "normalnym" biznesie, i powiem Ci, że konsulting ma swoje > dobre i złe strony, ale jest jedna rzecz której mi strasznie brakuje. > Mianowicie tego, ze w konsultingu praktycznie wszyscy ludzie byli na > bardzo wysokim poziomie, merytorycznym, intelektualnym, a także pod > względem zaangażowania, samodzielności, brania odpowiedzialności za > zadania itd. To chyba pracowałeś w innym big4... U nas niestety jest trochę ludzi których poziomu nie można określić jako bardzo wysoki. Potrafią się co prawda dobrze sprzedać jako super-specjaliści przed partnerami, i młodymi konsultantami, a czasem nawet przed klientem (takich już mamy klientów, co zresztą sam napisałeś), ale to co sobą reprezentują naprawdę to po prostu żenada... Zresztą na tyle na ile znam efekty prac konkurencji to też nie jest tak różowo jak piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~bruno Re: zwolnienia big4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.09, 11:45 Podobno zwolnili jakiegoś Wiśniewskiego, partnera z Deloitta BC, ale dlaczego? Biorą się za wyższe szarże?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: zwolnienia big4 IP: 62.121.104.* 31.08.09, 21:17 Gość portalu: ~bruno napisał(a): > Podobno zwolnili jakiegoś Wiśniewskiego, partnera z Deloitta BC, > ale dlaczego? Biorą się za wyższe szarże?? Tak to prawda, firma w szoku bo dotychczas wywalano ludzi "etatowych", a po raz pierwszy wyrzucono jednego z, jakby nie było, współwłaścicieli firmy. A za co to wiadomo - fatalne wyniki jego działu i fatalne zarządzanie tymże działem. Podobno jeszcze jeden wisi na włosku, ale może się wyratuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: zwolnienia big4 IP: *.centertel.pl 04.12.09, 17:41 w ey (tax) teraz kilka osób poleciało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~bruno Re: zwolnienia big4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.10, 15:15 Słyszałem, że się szykują zwolnienia w Deloitte. Podobno wzięli TP S.A. po dumpingowych cenach i teraz im się to czkawką odbija- trzeba ciąć koszty. Ile w tej plotce prawdy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: zwolnienia big4 IP: *.home.aster.pl 13.01.10, 19:34 Gość portalu: ~bruno napisał(a): > Słyszałem, że się szykują zwolnienia w Deloitte. Podobno wzięli TP > S.A. po dumpingowych cenach i teraz im się to czkawką odbija- trzeba > ciąć koszty. Ile w tej plotce prawdy? Plotki krążą, ale nie wiadomo. W każdym razie nic nikogo już nie zdziwi. Zarządzanie tą firmą od jakiegoś roku to jeden wielki chaos, bałagan i bezsensowne ślepe cięcie na oślep wszystkiego co się da. Odpowiedz Link Zgłoś