Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

umowa o prace - zerwanie

IP: 195.205.223.* 23.01.02, 11:00
    prosze o rade. jestem zatrudniona w firmie na umowe o prace na czas okreslony ( 3 m-ce).
    znalazlam inna i chce zerwac te umowe. ile wczesniej powinnam poinformowac o tym pracodawce ?
    pozdarwiam.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Slav Re: umowa o prace - zerwanie IP: 213.77.14.* 25.01.02, 14:49
        Jeśli chcesz dosłownie "zerwać", to wystarczy po prostu w jej trakcie nie
        przyjść do pracy, ale to wtedy kwalifikuje się na dyscyplinarkę w trybie 52kp i
        kłopoty.
        Jeśli po prostu nie chcesz jej przedłużyć - nie ma ustawowych terminów które
        mówią z jakim wyprzedzeniem uprzedzać należy o zamiarze nieprzedłużania umowy.
        Wystarczy nie przyjść do pracy po jej wygaśnięciu. Oczywiście przyzwoitość
        wymaga żeby uprzedzić tak na 2 tygodnie wcześniej, ale to tylko przyzwoitość a
        nie kodeks pracy. Dlatego masa ludzi z dnia na dzień dowiaduje się "sorry,
        gościu..."
        • Gość: elak Re: umowa o prace - zerwanie IP: 195.205.223.* 25.01.02, 16:49
          Dzieki za odpowiedz. no chyba chodzi mi jednak o to pierwsze. jest tak. moja umowa konczy sie
          koncem marca. znalazlam jednak w miedzyczasie atrakcyjniejsza i wstepnie umowilam sie ze ja
          wezme od poczatku marca. no i teraz musze jakos to zakonczyc w starej pracy. no to mam klapot? a
          za porozumieniem stron, czy cos takiego - wchodzi w gre?
          • Gość: agulha Re: umowa o prace - zerwanie IP: 10.131.128.* 26.01.02, 12:43
            Porozumienie chyba też wchodzi w grę, ale jeśli mówimy o początku marca, to w
            ogóle o co chodzi - jeśli strony nie postanowiły inaczej [tzn. jeśli nie
            napisano inaczej w umowie], to zapewne obowiązuje 2-tygodniowy okres
            wypowiedzenia. Przeszukaj internet pod hasłem typu "wypowiedzenie", to
            znajdziesz odpowiednią część kodeksu pracy.
            • beata_ Re: umowa o prace - zerwanie 26.01.02, 16:00
              Umowa na czas określony zawarta na krócej niż 6 miesięcy nie może być
              rozwiązana wcześniej - wg kodeksu pracy (chyba że znów sie coś zmieniło) Tzn np
              w umowie nie może być klauzuli, że strony mogą ją np skrócić w taki a taki
              sposób, czy z wyprzedzeniem dwu czy jednotygodniowym ją wypowiedzieć. Pozostaje
              tylko dobra wola pracowdawcy, albo porzucenie - tak sądzę. Z tym art. 52 też
              bym się specjalnie nie martwiła - powiedzmy 2 miesiące pracy, to nie jest w
              końcu okres tak znaczący stażowo, żeby się nim chwalić gdziekolwiek - nie
              musisz spapranego swiadectwa nikomu pokazywać. Te dwa miesiące istotne mogą być
              w sprawach emerytalnych, a wtedy nic do rzeczy nie ma tryb rozwiązania umowy.
              Mogą byc też te 2 miesiące potrzebne do wymiaru urlopu, ale wtedy też nowa
              umowa, która 'zachodzi'na starą właściwie wyjaśnia wszystko. Nowemu pracodawcy,
              u którego zaczniesz z początkiem marca od razu powiedz jak może to twoje
              ostatnie świadectwo wyglądać - nie powinie mieć obiekcji, ale wiedzieć powinien
              zawczasu, żeby potem nie było komentarzy. Ale jak mówię, nie musisz się nigdzie
              tym dwumiesięcznym okresem zatrudnienia chwalić.
              Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka