jack30 26.11.03, 02:56 minimalna płaca 1150 euro, minimum trzy letnie kontrakty, zainteresowane osoby proszę o kontakt 507158961 lub mail jack30@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patyczako Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 26.11.03, 15:31 Też je pakujesz w busa i wysadzasz przed jakims szpitalem i bawcie się dobrze dalej - byle dały ci kase? Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 26.11.03, 23:20 patyczako napisała: > Też je pakujesz w busa i wysadzasz przed jakims szpitalem i bawcie się dobrze > dalej - byle dały ci kase? Praca pielęgniarek odbywa się w oparciu o Narodowy Kontrakt dla Służby Zdrowia na mocy zezwolenia Ministra Pracy i Politiki Społecznej nr. 62/Z/02 z dnia 01,08,2003, ta informacja na forum jest tylko zasygnalizowaniem takich możliwości dla pielęgniarek i oczywistym jest że wyjazd tych pań bedzie się wiązał z załatwieniem pełnych formalności i podpisaniu umów cywilno-prawnych.I kasy od tych pań żadnej nie chcę, dlatego jeśli się kogoś oskarża to trzeba się najpierw trochę zastanowić. pozdrawiam Jacek Wiśniewski Odpowiedz Link Zgłoś
baciares Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 28.11.03, 05:16 jack30 napisał: > patyczako napisała: > > > Też je pakujesz w busa i wysadzasz przed jakims szpitalem i bawcie się dob > rze > > dalej - byle dały ci kase? > > Praca pielęgniarek odbywa się w oparciu o Narodowy Kontrakt dla Służby Zdrowia > na mocy zezwolenia Ministra Pracy i Politiki Społecznej nr. 62/Z/02 z dnia > 01,08,2003, ta informacja na forum jest tylko zasygnalizowaniem takich > możliwości dla pielęgniarek i oczywistym jest że wyjazd tych pań bedzie się > wiązał z załatwieniem pełnych formalności i podpisaniu umów cywilno- prawnych.I > kasy od tych pań żadnej nie chcę, dlatego jeśli się kogoś oskarża to trzeba się > > najpierw trochę zastanowić. > pozdrawiam Jacek Wiśniewski Analizujac Twoja odpowiedz wynika ze Ministerstwo... daje pozwolenie na prace dle pielegniarek za granica, w tym wypatku we Wloszech i kazdy moze to sobie sprawdzic bo podales tez numer zezwolenia(mysle ze takowe istnieje). Bylem nie tylko we wloszech ale i w innych miejscach Europy i poza rowniez. Pytanie: jesli nasze pielegniarki ktore zadeklaruja sie wyjechac pisza, czytaja i mowia dobrym wloskim to moze i jest to realne (to powinienes uwzglednic w swojej ofercie) ale jesli nie mowia tym jezykiem (zapewniam ze dobra znajomosc j. ang. nie da wam pracy jaka Wam jest to proponowana z prostej przyczyny ze bedziecie sie opiekowaly narodowoscia wloska ktora w wiekszosci nie mowi po angielsku i w w dodatku moze to byc jeszcze dialek ktory jest inny niz jezyk wloski) to nie bede mialy mozliwosci pracy w swoim zawodzie z prostyj przyczyny - braku komunikacji. Wiec kochane panie, przemyslcie to i dokladnie sprawdzcie te oferte. Wydaje mi sie ze prawnie powinna ona byc zarejestrowana w Ministerstwie... . Jesli nie mowicie po wlosku to moze ten pan ma na mysli szpital z polskimi pacjetami lub jakies moze inne zajecie gdzie znajomos jezyka wloskiego nie jest wymagana. Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 29.11.03, 02:08 Ten numer jest to zezwolenie Ministerstwa Pracy na realizacje przez Pośrednictwo Pracy kontraktów z Wloskimi szpitalami a dyplomowanymi pielęgniarkami narodowości polskiej, zezwolenie jest dla zatrudnienia 2500 osob. Oczywiste że wymagana jest podstawowa znajomość języka Wloskiego, dlatego osoby chętne,a nie znające języka będą skierowane na 60 godzinny kurs językowy. Obecnie w Polsce jest 15 miejscowości gdzie te kursy się już odbywają i w zależności od zpotrzebowania może być ich więcej. Przygotowanie do wyjazdu trwa około szesciu miesięcy, jest to czas niezbędny na przeszkolenie i zgromadzenie wszystkich dokumentów. Jacek Wiśniewski Odpowiedz Link Zgłoś
baciares Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 29.11.03, 02:33 Jacek, jesli okres przygotowania do wyjazdu trwa jak to napisales 6 miesiecy to moze i mowisz prawde. Pytanie tylko gdzie i w jakiej formie jest ten kurs, co obejmuje, bo chyba nie beda uczyc pielegniarki jak postepowac z pacjetami. Mysle ze one to juz wiedza a przynajmniej powinny wiedziec. Druga sprawa: do tego programy moga zakwalifikowac sie tylko wybitne pielegniarki dla ktorych poznanie jezyka w 60 godzin w stopniu nawet podstawowym to "gratka". Ja mowie po polsku, wlosku i angielsku (biegle). Slabo znam juz rosyjski(a szkoda) i prawie zapomnialem francuski(gdy sie jezyka nie uzywa to niestety powoli zanika) i nie wierze zeby mozna sie bylo nauczyc jezyka pisanego, czytanego i mowionego nawet w stopniu podstawowym(mam na mysli w stopniu w ktorym sie mozna juz porozumiec) w 60 godzin. Wiem z doswiadczenia ze kobieta latwiej przychodzi uczenie sie jezykow ale w 60 godz. ? Chyba ze beda tam sprzataly, to moze - jezyk nie jest tak bardzo potrzebny ale pomimo to podstawowe slownictwo musza znac - w to moge uwierzyc. No nic, decyzja nalezy do pan. Ja nie pisalbym sie na cos takiego ale to jest moja opinia i potrzymuje to wczesniej napisalem, pozdrawiam i zycze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 29.11.03, 06:16 W tej chwili jezyka uczy się okolo 230 osob, kurs organizowany jest w miejscowościach gdzie minimalna liczba uczestników nie bedzie miejsza niż 15. Do tej pory kilkadziesiąt osób skończyło ten kurs i wyjechalo do pracy (Florencja) i panie są zadowolone i strona Włoska również, widocznie nie trzeba być tak wybitnym żeby się coś nauczyć w 60 godzin. Moim zdaniem zamiast narzekać czasami trzeba podiąć ryzyko. Polacy słyną z narzekania na wszystko i wszystkich i czasami trudno ich zmusić do wysiłku nawet dla swojego dobra.Mloda dziewczyna zarabiająca 500 PLN w szpitalu może zarabiać przy odrobinie dobrej woli 1150 EURO (plus opłacony czynsz), zobaczyć trochę innego świata. Naklanianie do rezygnacji z szansy odmiany swojego losu z powodu jakiś tam uprzedzeń to zachowanie w stylu "psa ogrodnika" sam niemogę, drugiemu nie pozwolę. Przepraszam za poruwnanie, ale takie mam odczucia. Pozdrawiam Jacek Wiśniewski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: 213.69.37.* 03.12.03, 15:52 Panie Jacku - ja od ponad miesiaca poszukuje polskiej pielegniarki pediatrycznej ktora chcialabym prywatnie (czyt. nieoficjalnie) zatrudnic na rok we Frankfurcie od lutego przy noworodku - proponuje dobre warunki - moze ma pan jakies propozycje ... moj adres emailowy agnieszka.balaban@hengeler.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ioik Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.pcz.czest.pl 26.11.03, 15:38 A co beda pielegnowac? Laski klientow? Odpowiedz Link Zgłoś
maggie-c Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 26.11.03, 16:57 co za durne komentarze, choc nie wiem na ile powazna jest oferta zalozyciela watku to moge Was zapewnic ze we Wloszech brak pielegniarek i szukane sa poza granicami. Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 26.11.03, 23:28 maggie-c napisała: > co za durne komentarze, choc nie wiem na ile powazna jest oferta zalozyciela > watku to moge Was zapewnic ze we Wloszech brak pielegniarek i szukane sa poza > granicami. Oferta jest bardzo poważna, Wlosi chcą podpisać w najbliższym czasie 2500 kontraktów z polskimi pielęgniarkami, tylko szkoda że mlode dziewczyny po Liceach Medycznych nie chcą sobie budować przyszłości, w Polsce raczej nie mają szans na zapewnienie dobrobytu w swoim zawodzie. Pozdrawiam Jacek Wiśniewski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ioik Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.pcz.czest.pl 27.11.03, 13:00 Te, koles, ty nam tutaj paragrafami w oczy nie swiec. Jesli to zalatwia ministerstwo, to powinny sie tym zajmowac jakies organa rzadowe, a nie podejrzane typy na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 28.11.03, 01:06 Gość portalu: ioik napisał(a): > Te, koles, ty nam tutaj paragrafami w oczy nie swiec. > Jesli to zalatwia ministerstwo, to powinny sie tym > zajmowac jakies organa rzadowe, a nie podejrzane > typy na forum. Rekrutacja zajmuje się pośrednictwo pracy, ja działam jako przedstawiciel i wykorzystuje forum jako jedną z metad dotarcia z tą informacją do zainteresowanych. Informacje na temat tej oferty chętnie prześle mailem lub podam telefonicznie, dlatego też podałem namiary na mój telefon i adres mail. wszyskie wojewódzkie urzędy pracy obwieszone sa tą ofertą, ale pracujące pielęgniarki raczej tam nie bywają i każdy sposób jest dobry żeby je o tym poinformować. Jacek Wiśniewski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ioik Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.pcz.czest.pl 27.11.03, 13:04 maggie-c napisała: > co za durne komentarze, choc nie wiem na ile powazna jest oferta zalozyciela > watku to moge Was zapewnic ze we Wloszech brak pielegniarek i szukane sa poza > granicami. Tak, a mozesz nas zapewnic, ze w tym przypadku mamy do czynienia z uczciwa propozycja? Bo jak nie, to daj sobie spokoj z zapewnianiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maggie-c Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.27-151.libero.it 27.11.03, 17:00 od wyzywania i atakowania autora watku do wpakowania sie w niemila sytuacje odnosnie pracy za granica, jest jeszcze wiele przestrzeni aby zweryfikowac jego propozycje, dowiedziec sie szczegolow i ewentualnie wyrazic brak zainteresowania, a przy odrobinie zdrowego rozsadku latwo jest zrozumiec czy propozycja jest powazna czy nie ja mowilam tylko o sytuacji we wloskich szpitalach, tylko tyle Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 26.11.03, 23:24 Gość portalu: ioik napisał(a): > A co beda pielegnowac? Laski klientow? Państwa rewelacje skomentowałem przy odpowiedzi poprzednikowi ale również pazdrawiam Jacek Wiśniewski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.dialup.tiscali.it 27.11.03, 16:14 Moze jakies dane, ktore chetni beda mogli sprawdzic? Odpowiedz Link Zgłoś
baciares Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 28.11.03, 05:20 Wyslalem dla naszych pielegniarek pare, mysle , pomocnych mysli pod tym samym imieniem. Przemyslcie to sobie moje panie zanim podejmicie jakiekolwiek decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Licealista Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.proxy.aol.com 28.11.03, 05:22 Kontrakty tylko letnie? Żadnych gorących? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olo Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.dialin.heagmedianet.de 29.11.03, 10:53 A ja powiem tak: Znam kilka osob (pielegniarek) tam pracujacych. ->"minimalna płaca 1150 euro" bo reszte zabiera agencja wloska. ->"minimum trzy letnie kontrakty" podpisywac gora na rok,pozniej samemu pracy szukac za 1800++Eu. ->A co do "60 godzinny kurs językowy" to juz totalna bzdura,po tym niebeda umialy prawie nic.A gdzie nauka okreslen medycznych.Pielegniarki o ktorych pisalem, wczesniej mialy roczny kurs+korki+nauka wlasna i idzie im tam z jezykiem tragicznie.(medyczne,specjalistyczne slowa) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pielęgniarka Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.12.03, 16:24 Proszę o informacje kiedy i jakie opłaty trzeba ponieść? Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 02.12.03, 21:56 Gość portalu: pielęgniarka napisał(a): > Proszę o informacje kiedy i jakie opłaty trzeba ponieść? oplacić trzeba będzie kurs języka wloskiego, jezeli oczywiscie jest potrzebny. Oplata za kurs jest w ratach, jesli jest pani bezrobotna takie szkolenie może być finansowane ze srodków Powiatowego Urzedu Pracy. niezbedne bedzie równiez pokrycie kosztow znaczkow skarbowych do wymaganych dokumentow.Sczegoły jezeli jest pani zainteresowana moge przeslac mailem lub proszę skontaktowac się telefonicznie 507158961, jack30@gazeta.pl pozdrawiam Jacek Wiśniewski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pielęgniarka Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.jgora.dialog.net.pl 03.12.03, 09:39 Proszę otwarcie napisać ile to wszystko będzie kosztowało. Niech zainteresowane osoby wiedzą z jakim wydatkiem muszą się liczyć. Jeśli nie jest możliwe podanie dokładnej kwoty to proszę o podanie kwoty przybliżonej lub kwoty w przedziale. Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 03.12.03, 22:54 Gość portalu: pielęgniarka napisał(a): > Proszę otwarcie napisać ile to wszystko będzie kosztowało. Niech zainteresowane > > osoby wiedzą z jakim wydatkiem muszą się liczyć. Jeśli nie jest możliwe podanie > > dokładnej kwoty to proszę o podanie kwoty przybliżonej lub kwoty w przedziale. Oplty całkowite wynoszą kikaset zlotych, max. 1000. Wnosi się je na przestrzeni okolo 6 miesiecy odpowiednio do postępów w gromadzeniu dokumentow . Oczywiście musza być podpisane stosowne umowy zanim ponoszone bedą koszty.Część tych pieniędzy, okolo 400 PLN zostanie pobrana z pensji zarobionej we Wloszech, no i istnieje mozliwość zwrotu opłaty za kurs językowy z kasy Urzedu Pracy. Szegoły wysylam osobom zainteresowanym i moga sobie dokladnie je skalkulować - co kiedy i za ile. Zanim podpiszą jakikolwiek dokument musza mieć pełną informację. Firma realizująca te kontrakty nie pobiera żadnych opłat za posrednictwo od zatrudnianych. Jezeli szuka pani sensacji to muszę z przykrością stwierdzić, że tu jej pani nie znajdzie. pozdrawiam Jacek Wiśniewski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Werba ROMA TU ITALIA -Re: WIADOMOSCI DLA POLSKICH IDIOTOW IP: *.pool212171.interbusiness.it 04.12.03, 00:11 Podziwiam Pana cierpliwosc ,Panie Jacku - na reakcje tych Polskich wiesniakow- paranoikow - produktow mongoloidzkich komunistow.Idioci-rodacy mimo Marxa i Kwasniewskiego Polska obecnie JEST BIEDNYM KRAJEM a Wlochy odwrotnie BOGATYM .We wszystkich panstwach swiata z biednych jedzie sie zarobic do bogatych,DURNIE Polscy :- to sie nazywa EMIGRACJA.Tu brakuja nie tylko pielegniarki lecz tez pracownice domowe ,kelnerki i tysiace innych BO WLOSZKI MAJA PIENIADZE I SLUSZNIE NIE CHCA PRACOWAC.W Polsce BURDELE SA LEGALNE - tu NIE wiec z jakiej alkoholowej zambony pochodza WASZE kazania,Wy pseudo-imitacje (Ras)Putin'a!I przy okazji biorac stan POLSKICH dzieci+rodzin kiedy wprowadzicie ABORCJE LEGALNA?Polki zagranica utrzymuja 40% ekonomii Polskiej codziennej - WLASNYCH rodzin - NIE kieszeni MILLER'a w tym bagnie korupcji ktora jest obecna ojczyzna !Wstydzcie sie bohaterzy "WYBOROWEJ"!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeremi Uwaga na sutenera IP: *.aster.pl / *.acn.pl 11.12.03, 19:55 Uwaga na Marka Werba - vel Gertruda vel Marek vel *** vel inne nicki W innym poście szukał kobiet prawdopodobnie do agencji towarzyskiej. Inny wątek w którym w obrzydliwy sposób wymyślał Polakom zatytułowany TU ITALIA -Re: WIADOMOSCI DLA POLSKICH IDIOTOW został wycięty przez admina. Przepraszam Pana Jacka, że w tym miejscu się wtrąciłem ale jak to bydle napisało tekst który możecie wszyscy przeczytać to musiałem się wtrącić. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.jgora.dialog.net.pl 04.12.03, 10:00 "Jezeli szuka pani sensacji to muszę z przykrością stwierdzić, że tu jej pani nie znajdzie" O co Panu chodzi?! Czy to takie dziwne że ktoś zapytał o opłaty?! Czy to Pana tak zirytowało? Cały czas unikał Pan tego tematu na forum i dlatego to Pana tak zdenerwowało. Nawet Pana odpowiedź, jakże niewygodna dla Pana, nie do końca jest prawdziwa. Opłaty wynoszą ok. 1000 zł - nie kilkaset. Nie dodał Pan, że nie mamy żadnych gwarancji że wyjedziemy na kontrakt. Znam osoby które zostały wstępnie zakwalifikowane, poniosły ww. opłaty, ale nadal czekają (już ponad 6 m- cy) i wcale nie są pewne czy wyjadą, czy też nie...A na marginesie to reprezentuje Pan solidną firmę, ale koszty jakie trzeba u Was ponieść są za wysokie. Istnieją inne firmy, równie solidne, jak np. z Bielawy (nazwy nie podaję bo to niejako "Pana forum") gdzie koszty wynoszą max. 200 zł, ponieważ firma była na tyle mobilna, że załatwiła iż koszty tłumaczeń dokumentów na język włoski, znaczków skarbowych i kursu językowego ponosi strona włoska. Tym samym Wasza oferta jest mało atrakcyjna, czy to się Panu podoba czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 04.12.03, 16:28 Gość portalu: Dorota napisał(a): > "Jezeli szuka pani sensacji to muszę z przykrością stwierdzić, że tu jej pani > nie znajdzie" > O co Panu chodzi?! Czy to takie dziwne że ktoś zapytał o opłaty?! Czy to Pana > tak zirytowało? Cały czas unikał Pan tego tematu na forum i dlatego to Pana tak > > zdenerwowało. Nawet Pana odpowiedź, jakże niewygodna dla Pana, nie do końca > jest prawdziwa. Opłaty wynoszą ok. 1000 zł - nie kilkaset. Nie dodał Pan, że > nie mamy żadnych gwarancji że wyjedziemy na kontrakt. Znam osoby które zostały > wstępnie zakwalifikowane, poniosły ww. opłaty, ale nadal czekają (już ponad 6 m > - > cy) i wcale nie są pewne czy wyjadą, czy też nie...A na marginesie to > reprezentuje Pan solidną firmę, ale koszty jakie trzeba u Was ponieść są za > wysokie. Istnieją inne firmy, równie solidne, jak np. z Bielawy (nazwy nie > podaję bo to niejako "Pana forum") gdzie koszty wynoszą max. 200 zł, ponieważ > firma była na tyle mobilna, że załatwiła iż koszty tłumaczeń dokumentów na > język włoski, znaczków skarbowych i kursu językowego ponosi strona włoska. Tym > samym Wasza oferta jest mało atrakcyjna, czy to się Panu podoba czy nie. Panie czekały bo im miasto w którym będą pracować nie odpowiadało, ale wyjechały 30 listopada do miejsca, które sobie wybraly. O kosztach napisałem, że maksymalnie wyniosą 1000 PLN, ale nie muszą. O firmie z Bielawy legalnie realizujacej taki kontrakt nie slyszałem. Wyjazd na kontrakt jest gwarantowany umowa cywilno-prawną, ktorą podpisują obydwie strony. Nie irytują mnie pytania o koszty, tylko szukanie dziury w całym, zniechecanie ludzi. Mloda dziewczyna inwestując 1000 PLN ma możliwość zarabiać 1150 EURO miesięcznie +dodatki+opłacony czynsz. Lepiej piketować pod urzędami i narzekać jaki to świat niedobry i male zarobki, jak jest jakieś rozwiązanie to też najlepiej je skrytykować. Pozdrawiam Jacek Wiśniewski Odpowiedz Link Zgłoś
baciares Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 05.12.03, 09:31 Witam Pana Jacka. Juz w tej chwili panie moga chyba wiedziec ze jest to oferta realna. Mam w zupelnosci racje ze w tym wypatku warto zainwestowac 1000 zl. i pewien czas. Panie pielegniarki jednak powinny sie uczyc jezyka wloskiego same bo jest szansa polepszenia sobie bytu. Panie Jacku, uwagi czy krytyka oferty jest w tym przypatku ok bo ona daje pewnosc prawdziwosci tego przedsiewziecia. Radzilbym aby Pan dodawal cos od czasu do czasu a tym samym trzymal te oferte caly czas na topie. Pozdrawiam i zycze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
baciares Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 05.12.03, 09:33 Acha, i jeszcze jedno: nie ma sie co denerwowac a uprzejmosc zaplaci sama za siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
ypsilon Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 05.12.03, 10:33 Czy mogę prosić o więcej szczególów na ten temat na ypsi@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 05.12.03, 19:38 ypsilon napisała: > Czy mogę prosić o więcej szczególów na ten temat na ypsi@wp.pl Szeczegóły dotyczące oferty przesłalem, czy mogłam by pani podać swoje imie, nazwisko, miejscowość i numer telefonu na mój adres mail jack30@gazeta.pl oczywiście jeśli oferta panią interesuje. Jacek Wiśniewski Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 05.12.03, 19:20 baciares napisał: > Witam Pana Jacka. Juz w tej chwili panie moga chyba wiedziec ze jest to oferta > realna. Mam w zupelnosci racje ze w tym wypatku warto zainwestowac 1000 zl. i > pewien czas. Panie pielegniarki jednak powinny sie uczyc jezyka wloskiego same > bo jest szansa polepszenia sobie bytu. Panie Jacku, uwagi czy krytyka oferty > jest w tym przypatku ok bo ona daje pewnosc prawdziwosci tego przedsiewziecia. > Radzilbym aby Pan dodawal cos od czasu do czasu a tym samym trzymal te oferte > caly czas na topie. Pozdrawiam i zycze powodzenia. Dziękuje za przychylne słowa. Zastanawiam się czy czasem sam siebie nie pokrytykować, choć czytając wszystkie wypowiedzi na forum można dowiedzieć się prawie wszystkiego o tej ofercie. Pozdrawiam Jacek W. Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 08.12.03, 13:58 Dla podtrzymania forum na pierwszej stronie mały dodatek informacyjny. Panie będą przcowały zgodnie z unijnym prawem pracy, który zakłada duzo krótszy tydzień pracy i dodatki do nadgodzin są dużo większe co pozwoli powiększyć pęsje nawet o kilkaset euro miesięcznie. Jacek W Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.dialup.tiscali.it 10.12.03, 14:33 Zgodnie z unijnym prawem pracy wloski strazak za 1 nadgodzine dostaje 5 euro. Nie obiecujmy sobie za wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 11.12.03, 08:06 Gość portalu: Linn napisał(a): > Zgodnie z unijnym prawem pracy wloski strazak za 1 nadgodzine dostaje 5 euro. > Nie obiecujmy sobie za wiele. 5 euro to jest ponad 23 pln, u nas niektórzy mają takie dniówki (pielęgniarki właśnie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też_jacek Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.03, 08:30 oooo widze że pan Jacek z internal consultans???? chyba sie nie mylę??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.dialup.tiscali.it 11.12.03, 11:29 Jest jeszcze mimo wszystko roznica cen i oplat. Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 11.12.03, 12:59 Gość portalu: Linn napisał(a): > Jest jeszcze mimo wszystko roznica cen i oplat. Pewnie że jest,ale nie ośmiokrotna, a czynsz paniom oplacają Włosi. Wszystko jest kwestią wyboru i każdy musi ocenić sam co mu się opłaca.To nie jest powod żeby takich ofert nie przedstawiać, ja raczej nikogo nie namawiam, staram się tylko precyzyjnie odpowiadać na pytania. pozdrawiam Jacek W Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.dialup.tiscali.it 11.12.03, 17:50 Oczywiscie, ze tak. Tyle, ze na miejscu czesto okazuje sie, ze nie jest tak, jak mialo byc. Szkoda, ze nie ma tu glosow pielegniarek, ktore sa we Wloszech albo tych, ktore wrocily do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 12.12.03, 08:45 Gość portalu: Linn napisał(a): > Oczywiscie, ze tak. Tyle, ze na miejscu czesto okazuje sie, ze nie jest tak, > jak mialo byc. Szkoda, ze nie ma tu glosow pielegniarek, ktore sa we Wloszech > albo tych, ktore wrocily do Polski. Oczywiście że najlepsze są opinie osób, które to doswiadczyły. Pierwsze panie za pośrednictwem naszej firmy wyjechaly bardzo niedawno i nie dotarły do mnie zadne zastrzeżenia, ale ich anonimowy komentarz mógłby okazać się nieoceniony dla osób, które mają takie zamiary Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.dialup.tiscali.it 12.12.03, 11:59 W Bolonii pracuja juz chyba od roku albo nawet dluzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doppio Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.polcard.com.pl / *.polcard.com.pl 12.12.03, 14:45 Prosze o info na staszekm@wp.pl Mam pytanko czy są może jakieś ograniczenia wiekowe ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doppio Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.polcard.com.pl / *.polcard.com.pl 12.12.03, 14:47 A i czy wymagane są studia wyższe ?? Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 14.12.03, 08:52 Gość portalu: doppio napisał(a): > A i czy wymagane są studia wyższe ?? Informacje przesyłam na maila, wymagany jest dyplom Liceum Medycznego i nie ma ograniczeń wiekowych. Pozdrawiam Jacek W Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 14.12.03, 11:28 Jeszcze raz ja, próbowałem wysłać informacje ale dostawałem info od wp. że ten adres jest nie aktualny. Proszę coś przesłać na moją skrzynkę jack30@gazeta.pl , a ja spróbuje odesłać dokumenty przez odpowiedż. pozdrawiam Jacek W Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 15.12.03, 15:15 jack30 napisał: > minimalna płaca 1150 euro, minimum trzy letnie kontrakty, zainteresowane > osoby proszę o kontakt 507158961 lub mail jack30@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tigr Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.proxy.aol.com 24.12.03, 15:28 Nie rozumiem jak mozna w takie bzdury wierzyc:)..od lat mieszkam w niemczech .Do niemiec przyjezdzaja wlosi bo nie znajduja u siebie pracy i pozatym zarobki w wloszech sa duzo mniejsze niz u nas.Pielgniarka w niemczech zarabia (nie bedac mezatka i nie majaca dzieci) okolo 1200 euro netto.I we wloszech mialaby tyle samo zarobic:))..kazdy rozsadny czlowiek moze sie tylko usmiechnac.Jak ten pan zbierze pieniadze od 200 naiwnych kobiet to ma sume okolo 200 tysiecy.Potem firma bedzie zamknieta.Takze ze mieszkac bedzie sie za darmo :)) bajki:)jedyne kobiety ktore mieszkaja za darmo to kobiety ktore sie zmusilo do uprawiania prostytucji.A za 60 godzin czyli 10 dni po 5 godzin nauki mozna sie nauczyc tylko i wylacznie:Odwroc sie ,od tylu .teraz ssij itp.Mam nadzieje ze nikt taki glupi nie bedzie i poleci na ten haczyk.PO dotarciu do wloch stana przed propozycja :Albo spowrotem do polski i placic koszta podrúzy ..albo pracoac jako prostytutki.To sam jest w niemczech ,zany podstep streczycieli.Wiele kobiet godzi sie na to bo nie widza innego wyjscia i wstyd wrocic z pustymi rekami.Niestety taka jest prawda bo juz sama bariera jezykowa to powazny przeszkoda w pracy o duzym bezrobociu panujacym w chwili obecnej na zachodzie nie wspominam juz.Czy wy naprawde myslicie ze tam na was czekaja z legalna i tak dobrze platna praca!!?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.dialup.tiscali.it 25.12.03, 10:39 Nie przesadzaj. We Wloszech pracuje wiele polskich pielegniarek, legalnie oczywiscie / w jednym ze szpitali bolonskich okolo 25 /. Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 26.12.03, 23:30 Proszę sobie przeczytać poprzednie posty uważnie zanim zacznie się kogoś obrazac, Takich naiwnych kobiet wyjechalo kilkaset i wszystkie sobie chwalą pracę i warunki mieszkaniowe, a zresztą nie będe polemizował z kimś tak płytkim. Mimo wszystko pozdrawiam Jacek W Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 27.12.03, 04:26 www.polonia-wloska.org/biuletyn/prdp.htm polecam lekture informacji zawartych na tej stronie, najpierw trzeba się trochę doinformować, a potem kogoś oskarzać. Jacek W Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamka Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.12.03, 00:27 Wszysto pięknie, tylko dlaczego minimum 3-letnie kontrakty? Jeszcze w kraju te nieszczęśnice musza podpisać cyrograf na 3 lata? A jesli nie będą się tam dobrze czuły? A jesli coś się stanie w ich domu i będą musiały wrócić? A jeśli w innym szpitalu zaoferują im lepszą pensję, to co wtedy? Muszą płacić odszkodowanie twojej firmie, czy też wszystko jedno, gdzie pracują pod warunkiem, że co miesiąc odprowadzają wam należną część? Już sam kurs włoskiego 60 godz. plus kilka znaczków skarbowych za 1000 zł to wygląda na zdzierstwo. Taka dziewczyna zarabiająca jak piszesz 500 zł w Polsce lub wogóle bez pracy ma w ciemno wyłożyć taką kasę? Skąd ma wziąć? Macie bardzo drogiego lektora. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 26.12.03, 23:24 Kontrakty minimum 3letnie, bo jeśli ktoś ponosi inwestycje to naturalne jest aby się ona wróciła, dotyczy to zarówno strony Włoskiej jak i pielęgniarek. Wyjazd z kraju jest to poważna decyzja, która wiąze się z załatwieniem calej masy formalnosci i ktoś kto ma obawy czy się będzie dobrze czuł czy nie niech lepiej zostanie w domu i dalej narzeka. Pielęgniarki obowiązywać będzie włoskie prawo pracy, normalne urlopy, urlopy okolicznościowe itd. będą miały możliwość sprowadzenia swoich rodzin.W ciemno nikt nie musi wykładać żadnej kasy, firma moja od pielęgniarek nie bierze nawet grosza za posrednictwo, płaca Włosi. Pokazcie mi osobę, ktora na jakim kolwiek kursie nauczyła się obcego języka, nie ma takich ,języka nauczyć trzeba się samemu ciężką pracą, a kurs ma tylko w tym pomóc. Pozdrawiam Jacek W Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 27.12.03, 05:24 tychy.naszemiasto.pl/wydarzenia/271358.html kolejna strona potwierdzajaca solidność tej oferty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tigr Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.proxy.aol.com 27.12.03, 16:21 Jednym slowem RAJ na Ziemi:))...nawet ukochanego moge ze soba wziac..no popatrz:)Za dwa dni okaze sie ze nie beda musialy nawet pracowac:))...a mozna Gangstera obrazic ??Nazywajac go gangsterem??:)) Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 27.12.03, 23:17 Gość portalu: tigr napisał(a): > Jednym slowem RAJ na Ziemi:))...nawet ukochanego moge ze soba wziac..no > popatrz:)Za dwa dni okaze sie ze nie beda musialy nawet pracowac:))...a > mozna Gangstera obrazic ??Nazywajac go gangsterem??:)) Polecam ten wyjazd żeby nigdy nie musiały spotykać się ludżmi podobnego pokroju, nie pozdrawiam Jacek W Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.dialup.tiscali.it 28.12.03, 10:35 Utrzymanie rodziny za 1100 euro jest raczej malo realne. W ogole osoby posiadajace rodzine powinny podchodzic do takiego wyjazdu z wyjatkowa ostroznoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tigr Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.proxy.aol.com 28.12.03, 12:15 A ja polecam tym paniom troche rozumu i realistycznego spojrzenia na rzeczywistosc!!I faktycznie zeby nigdy nie poszly na lep takiego jak ty Jacku...nie pozdrawiam cie. Tylko i wylacznie ktos ,kto nie zna reczywistosci panujace na zachodzie moze sie na te obiecanki-cacanki skusic.I gorzko pozaluje. Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 28.12.03, 23:33 Gość portalu: tigr napisał(a): > A ja polecam tym paniom troche rozumu i realistycznego spojrzenia na > rzeczywistosc!!I faktycznie zeby nigdy nie poszly na lep takiego jak ty > Jacku...nie pozdrawiam cie. > Tylko i wylacznie ktos ,kto nie zna reczywistosci panujace na zachodzie > moze sie na te obiecanki-cacanki skusic.I gorzko pozaluje. Żona pielęgniarka zarabia 600 pln netto, mąż zarabia 800 do 1000 pln netto, mają dwoje dzieci nastolatków. Opłaty mają około 700 pln miesięcznie zostaje w najlepszym wypadku 1100 pln na jedzenie, ubranie, szkołę i wszelkie inne zakupy. Żona wyjeżdża na trzyletni kontrakt i po odliczeniu wszystkich swoich wydatków przysyła rodznie minimum 18000 euro (około 500 na miesiąc)- to jest opis oparty na faktycznej sytuacji jednej z uczestniczek naszego programu. Proszę tę panią nakłonić do powrotu bo nie zna rzeczywistości panującej na zachodzie- to sa brednie zgorzkniałego człowieka, który nie potrafi dostosować się do nowej rzeczywistości wspólnej europy, globalnej wioski. ludzie światli po naszym wejściu do Unii będą emigrować po Europie w poszukiwaniu nie tylko lepszych dochodow, ale i lepszego klimatu, otoczenia itp. Do Rzymu samolot leci niecałe 2 godziny, już wystartowały tanie przeloty za niewiele ponad 200 pln. Jest to teraz łatwiejsza podróż niż z Katowic do Warszawy. No ale te panie "nie mają wyobraźni" i są bardzo naiwne że rezygnują ze świetlanej przyszłości służby zdrowia w naszym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tigr Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.proxy.aol.com 31.12.03, 14:46 Czlowieku kogo ty chersz w chu...zrobic co?????????????Mmnie ?? do tego to za maly jestes!!!To wsyzstko co piszesz to sa brednie i co raz bardziej wychodzi na jaw ze tobie na tym bardzo zalezy .Jestes swiatowym dobroczyncom??Albo masz jakis interes z tego??Oczywisicie ze masz interes i ci go popsulem tak?? Czlowieku juz od dawan posaidam firme w niemczech i wiem doskonale ze to co ty wypisujesz jest nierealne!!Z 1100 Euro mialaby odlozyc 500 miesiecznie zyjac na zachodzie ???wieks´zych bzdur to nie slyszalem!!I to nawet sprowadzajc ukochanego do siebie :))no popatrz..jaki wloski raj czeka te biedne kobiety:))..I co sie stanie po wejsciu do uni??40 milionow polakow wyjedzie do pracy tak??glupcze!!W niemczech np w ciagu najblizszych 8 lat nikt legalnie tu nie bedzie mogl pracoeac...po tym czasie bedzie to sprawdzane czy otwarcie rynku pracvy dla polakow jest juz mozliwe.To takze dotyczy innch krajow.Przciez tu jest bardzo duzo bezrobotnych.Wiec przyjedzie jeszcze pare milionow z polski a niemcy i francuzi i inne narodowsci pojda na alaske a ich miejsca pracy zajma polacy tak??Mi sie powiodlo ..i nie narzekam ale ja mam niemieckie obywatelstwo i bez pomocy moich krewnych nigdy bym nie mial tego do czego doszedlem.Utzymanie jest tu bardzo drogie ..to wie kazdy kto tu juz byl...o nie sadze zeby sie naiwne znalazle na te twoje oszustwa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 02.01.04, 17:19 Oczywiście ze nie jestem żadnym dobroczyńcą i zarabiam na tym kasę, ale nie kasę od tych pań, tylko od ich Wloskiego pracodawcy. Za 600 euro miesięcznie we Włoszech można żyć i to bardzo luksusowo, a brednie to ty opowiadasz i do tego obrzucasz mnie wyzwiskami, krów z tobą nie pasałem chamie jeden i jak nie potrafisz prowadzić dyskusji na argumenty to po co zabierasz glos na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tigr Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.proxy.aol.com 31.12.03, 14:48 Lepszych warunkow pracy ...pracujac na takiego skurwy...jak ty!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vokulski Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 02.01.04, 18:18 Tigr posłuchaj wrzuc na luz , jesli chodzi o twój wątek a propos blacharza to co napisałes uważam za słuszne ale w tym przypadku przeginasz akurat znam sprawę ponieważ byłem tym osobiscie zainteresowany i prawda jest po stronie Jacka oferta jest jak najbardziej prawdziwa , Moge się tez zgodzic z innymi tezami Jacka ponieważ mieszkałem 2 lata we włoszech a dokładnie w Rzymie i zarabiałem 600 E miesięcznie i byłem w stanie jeszcze oszczędzić jakąś kasę za mieszkanie w Rzymie kawałek od metra płaciłem 150 E oczywiście na spółke mieliśmy 2 pokojowe mieszkanie w 3 osoby jedzenie kosztowało około 150 E mówie o skromnym jedzeniu ( makarony na wszelkie mozliwe sposoby przyżądzania) makaron kosztował wtedy w supermarkecie około 550 lirów czyli jakieś 0,25-0,30 Eu) Więc naprawdę nie demonizujmy za wynajem płaciłem prawie tyle samo co za wynajem w Warszawie jedzenie kosztowało tyle samo ubrania też , bilet miesięczny tam był droższy papierosy też Odpowiedz Link Zgłoś
vokulski Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 02.01.04, 18:22 Po za tym największy problem jest w tym że włosi wymagaja 5 letniego liceum a u nas w wiekszości pielęgniarki sa po 4-letnim liceum oraz studium medycznym 2 letnim czego strona wloska nie akceptuje . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tigr Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.proxy.aol.com 02.01.04, 18:26 Posluchaj wokulski..u nas sie wlasnie bardzo czesto pisze na ten temat jak mafia naiwne kobiety neci na zachod.To co tu jest napisane nie wglada na nic innego.Ja mieszkam w niemczech i pracowalem i mam kolegow z wloch ktorzy tu wlasnie przyjechali do niemiec za praca bo we wloszech by z glodu poumierali.Zwlascza ci z Sycyli.Nie sadzisz ze dla wlochow znacznie lepiej byloby zatrudnic ich bezrobotnych rodakow niz sprowadzac z polski kogos kto nie zna jezyka ??No i pomysl..sdam piszesz te mieszkales z kilkoma osobami w jednym pokoju..tymczasem facet obiecuje nawet mozliwosc sprowadzenia rodziny.Przecize to nonsens. Odpowiedz Link Zgłoś
vokulski Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 02.01.04, 18:35 Tigr posłuchaj po pierwsze to nie mieszkałem po kilka osób w pokoju tylko mielismy 2 pokojowe mieszkanie na 3 osoby , wcześniej wynajmowałem mieszkanie gdzie było 7 osób na 3 pokoje ale wtedy płaciłem mniej Po za tym uwierz mi że ta oferta nie jest naciąganiem bo to sprawdziłem ponieważ staram sie załatwić siostrze kontrakt za granica , ona juz była na kontrakcie w Libii i sobie chwaliła i teraz chciałaby ponownie wyjechac po za tym ta firma nie jest jedyna ktora dostała koncesje na ta rekrutację Siostra dostała identyczna ofertę poprzez Poliklinike w której pracuje (nie wiem czy to ta sama firma którą reprezentuje Jacek) Odpowiedz Link Zgłoś
vokulski Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 02.01.04, 18:43 A co do włochów to musze ci powiedzieć że różnice w zarobkach są olbrzymie na sycyli oraz w Calabrii zarabia sie mniej niż w Warszawie !!!!! Po za tym nawet u siebie w kraju są oni traktowani jako obywatele gorszej kategorii , prawie jak obcokrajowcy . No i panuje tam olbrzymie bezrobocie oraz nie ma przemysłu pewnie dlatego emigrują oni do innych krajów Odpowiedz Link Zgłoś
vokulski Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 02.01.04, 18:52 vokulski napisał: > A co do włochów to musze ci powiedzieć że różnice w zarobkach są olbrzymie na > sycyli oraz w Calabrii zarabia sie mniej niż w Warszawie !!!!! Po za tym nawet > > u siebie w kraju są oni traktowani jako obywatele gorszej kategorii , prawie > jak obcokrajowcy . No i panuje tam olbrzymie bezrobocie oraz nie ma przemysłu > pewnie dlatego emigrują oni do innych krajów Nie mówiąc już o polakach którzy jeżdzą tam na zbiory pomidorów i charuja w polu po 10 -12 h spiąc często w pustostanach lub pod namiotami za 15-20 E dziennie czy to nie chore w warszawie na budowie zarobiliby 2 razy więcej nie wyjeżdzając z kraju więc jak widzisz czasmi niektóre rzeczyy wydają się dziwne Ja z ojcem ostatnio poszukiwałem ludzi do pracy przy rozbiórce domu podjechaliśmy na tzw stójke w piasecznie pod W-wą było tam około 30 osób stawka jaką sobie zyczyli - 7 zł + jedzenie a najchętniej to od całości więc jak widzisz z tymi bezrobotnymi to bardzo róznie jest w zależności od regionu Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 02.01.04, 19:10 Dziękuje za wsparcie. Prawdziwość tej oferty potwierdzalem numerem zezwolenia, który mozna sprawdzić na stronie Ministerstwa Pracy.W swoje posty wklejałem linki do konsulatu polkiego we Włoszech gdzie konsul potwierdz Polko- Włoską współprace w tym zakresie i wyjasnia skąd się bierze tak duże zapotrzebowanie na polskie pielęgniarki. Też byłem we Włoszech w 2001 roku przez miesiąc i na wyżywienie wydałem 250 euro. Tutaj Włosi opłacają czynsz pielęgniarką co jest chyba największym wydatkiem, poza tym 1150 euro to jest stawka podstawowa do tego dochądzą nadgodziny i nocne dyzury, sa panie, które wyciągają 1700 na miesiąc. tigr mógl najpierw uwaznie przeczytać poprzednie posty, a potem brać się za krytykę. Pozdrawiam Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tigr Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.proxy.aol.com 02.01.04, 18:45 Ok ...ale przyznasz ze to moze takze calkowicie inaczej wygladac.Wiesz...mozesz mi wierzyc ze wiem o czym pisze...rozmawialem z kobietami w niemczech ktore wlasni w ten sposob byly werbowane i wyladadowaly ...w burdelu.Tja..no i nie moge zrozumiec jak to mozliwe..skoro we wloszech takze jest duzo bezrobotnych??I nagle oferuje sie prace komus z zewnatrz i to za takie pieniadze.?? Odpowiedz Link Zgłoś
vokulski Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 02.01.04, 19:08 Gość portalu: tigr napisał(a): Moge Ci napisac dość ciekawą historie oraz jakis czas temu na śląsku !! mieli problem ze znalezieniem górników !!!! Niezłe co A teraz wyjasnienie z czego wynikał paradoks otórz osoby zwalniane z kopalń otrzymywały odprawę jednocześnie zobowiazujac sie do przekfalifikowania sie i że nie podejma pracy w górnictwie , w momencie kiedy nastapiło chwilowe zapotrzebowanie na ten zawód to okazało się że tak naprawdę to nie maja kogo przyjąć bo wykfalifikowana kadra nie mogła podjąc tej pracy Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 02.01.04, 19:19 Bardzo podobna sytuacja wystąpila w Itali. Zlikwidowano mnustwo szkół z powodu braku chętnych nauki tego zawodu i przestały napływać nowe kadry do szpitali. w 2002 roku brakowało już 2000 pielęgniarek, a w 2003 tylko firma Omega 3 dostała zezwolenie do zatrudnienia 2500 osób, moze trudno w to uwierzyć ale taka jest prawda i mozna to wszystko sprawdzić. Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
vokulski Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 03.01.04, 09:04 jack30 napisał: > Bardzo podobna sytuacja wystąpila w Itali. Zlikwidowano mnustwo szkół z powodu > braku chętnych nauki tego zawodu i przestały napływać nowe kadry do szpitali. w > > 2002 roku brakowało już 2000 pielęgniarek, a w 2003 tylko firma Omega 3 dostała > > zezwolenie do zatrudnienia 2500 osób, moze trudno w to uwierzyć ale taka jest > prawda i mozna to wszystko sprawdzić. > Jacek mała korekta ortograficzna "mnóstwo" bez obrazy Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 03.01.04, 15:18 vokulski napisał: > jack30 napisał: > > > Bardzo podobna sytuacja wystąpila w Itali. Zlikwidowano mnustwo szkół z > powodu > > braku chętnych nauki tego zawodu i przestały napływać nowe kadry do szpita > li. > w > > > > 2002 roku brakowało już 2000 pielęgniarek, a w 2003 tylko firma Omega 3 > dostała > > > > zezwolenie do zatrudnienia 2500 osób, moze trudno w to uwierzyć ale taka j > est > > prawda i mozna to wszystko sprawdzić. > > Jacek > > mała korekta ortograficzna "mnóstwo" > bez obrazy Dzięki, tez to zauważylem, ale liczyłem ze inni nie zauwazą. Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.dialup.tiscali.it 03.01.04, 09:34 Czy to byli pielegniarze / we Wloszech w tym zawodzie pracuje wielu mezczyzn /? Nie porownuj Wloch z Niemcami, gdyz realia naprawde sa inne. Tu dyskutuje sie o Wloszech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.dialup.tiscali.it 03.01.04, 09:54 Oczywiscie znowu nie mozna odpowiedziec na konkretny post. Tigr, ja rozumiem, ze ktos mieszkajacy w Niemczech nie pojmuje dlaczego ktos z Kalabrii nie chce jechac na polnoc i pracowac za 1000 euro / czy nawet wiecej /. Mnie to nie dziwi, gdyz mieszkam tu od ponad 10 lat. Wielu tam pojechalo i po pewnym czasie wrocilo. Po odjeciu kosztow mieszkania, dojazdow, wyzywienia, telefonow do rodziny, dojazdow na swieta, na jakis weekend itp. niewiela moga odlozyc / jesli w ogole /. Na sprowadzenie rodziny do siebie trzeba miec jeszcze wiecej pieniedzy / wieksze mieszkanie itp. /. Mieszkajac w Kalabrii / np. u rodzicow / i pracujac na czarno wychodzi sie na to samo, albo lepiej. Dodatkowo jest roznica kosztow: miec 1000 euro w Kalabrii i 1000 euro w Mediolanie to dwie rozne sprawy. Takie sa realia. Niektorzy, jak piszesz, jada do Niemiec, ale tam zarabia sie wiecej. Tylko, czy na pewno pielegniarki? Jesli chodzi zas o mieszkanie we wspolnym apartamencie w Rzymie za 150 euro, aktualnie jest to raczej trudne / znam osobe, ktora placi 330 euro i uwaza, ze sie jej udalo /. Nie przenosmy rowniez matematycznie cen w lirach na euro. W ciagu 2 lat wiele sie zmienilo i to na gorsze. Np. buty za 80.000 lirow dzis kosztuja 80 euro, a to tylko jeden przyklad. Nie ze wszystkimi cenami jest tak zle, ale nie jest dobrze. Nie dodajmy jablek do gruszek! Powtarzam to, co napisalam wczesniej: jesli ma sie zapewnione mieszkanie / pozostaje zawsze problem: na jak dlugo? /, to 1100 euro sa do przyjecia. Mozna zaoszczedzic. Nie wiem, czy 500. Zalezy od osoby. Brak pielegniarek we Wloszech jest faktem i to, ze sa np. bezrobotni innych zawodow niczego nie zmienia. Trzeba miec konkretne kwalifikacje: sama chec do pracy nie wystarcza. Mnie dziwi tylko, ze niektorym trudno to zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
competer1 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 03.01.04, 13:29 Założycielowi tego wątku szczerze współczuję i życzę wytrwałości. Niektórym w głowie sie nie mieści, że zwykłą pielęgniarkę może spotkać takie szczęscie jak praca za "tyyyyle" euro we Włoszech. Moja żona jest pielęgniarką. Jej dobra znajoma pół roku temu wyjechała na ww.kontrakt. Była własnie na swoim pierwszym 15-to dniowym urlopie w kraju. Zdążyła się już przesiąść z ciężkiej pracy w domu starości na lżejszą i lepiej płatną w jakims małym szpitalu. Dostaje na rękę 1400 euro, ma w to wliczone wyżywienie podczas pracy i dopłatę do mieszkania. Jest traktowana bardzo dobrze, lepiej niz np. Rumuni. którzy również tam pracują. Poza tym ma jakies dodatki socjalne, których nie maja Romki, ponieważ pochodzi z kraju, który w tym roku wchodzi do UE. Kobieta pomimo rozłąki z mężem i dziećmi jest teraz osoba szczęśliwą. Skończyły się problemy jak przeżyć za 700 zł/mc. Ktoś przebywający w niemczech, w których wszystko sie teraz sypie, ma prawo być zgorzkniały i niedowierzać innym. Powinien najpierw jednak podać jakieś argumenty na wygłaszane tezy.Sami z żona pocieszamy się, że za kilka lat w Polsce będzie podobnie jak we Włoszech, ponioeważ u nas również pozamykano licea medyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 05.02.04, 10:21 Gość portalu: Linn napisał(a): > Czy to byli pielegniarze / we Wloszech w tym zawodzie pracuje wielu mezczyzn /? > > Nie porownuj Wloch z Niemcami, gdyz realia naprawde sa inne. Tu dyskutuje sie o > > Wloszech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grazyna23 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.consolidated.net 04.01.04, 03:17 Jak Pan daje rade wytrzymac ta dyskusje? Podziwiam.Do Florencji wyjechalam poprzez agencje z poludnia Polski.Pracowalam na kontrakcie 2 lata ,kiedy trzeba bylo podpisac dalszy kontrakt pojawil sie w szpitalu przedstawiciel amerykanskiej sieci NH- domow spokojnej starosci.Zaproponowano mi (Wlosi) wybor pomiedzy pozostaniem 2200E plus dodatki lub wyjazd na kontrakt do USA.Wybralam USA --dlugi 3 letni kontrakt z mozliwoscia przedluzenia o nastepne 3 lata,bardzo spokojna praca,nauka jezyka itd itp.. Wlosi zatrudnili mnie od dnia do dnia i oplacili okolo 1000 euro kurs podst angielskiego.Agencja z Polski 3 lata temu pobrala oplaty 1100 zl ,ktore z nawiazka zwrocily mi sie juz w pierwszym miesiacu pracy.Nie wiem jak Pan to wytrzymuje? Roszczeniowe spoleczenstwo i bieda nie do odrzucenia spowoduja wiele strat w kazdej dziedzinie zycia.Na Forum weszlam z ciekawosci i Wlochy dla pielegniarek wywolaly moje zainteresowanie. A wzgledem pracy we Wloszech --nigdy nie mialam tak wiele wolnych dni ,mozliwosci zwiedzania,propozycji zmiany szpitala,tak pieknego mieszkania (po 6 miesiacach) ,pensji placonych w terminie obliczonych co do grosika,i mozliwosci calej reszty samorealizacji.Dzis widze ze w Polsce w srodowisku sredniego personelu medycznego jest coraz gorzej i im gorzej tym wiekszy strach ogarnia moje mlode kolezanki (ja mam 38 lat) .To przeraza .Tym bardziej ,ze stan Sluzby Zdrowia w Polsce jest zatrwazajacy.Niech juz Pan przestanie byc tak uprzejmy,bedzie lepiej i Panu i pytajacym.Amerykanie robia to na zasadzie sprzedazy Ty mnie twoja prace --ja Tobie moje pieniadze i niewiele wyjasniaja po drodze.A w Polsce -przepraszam bardzo za slowa ---moze to burdel jakis,moze mi ukradna z pensji 27 zlotych,moze wloze te 1000 i nigdzie nie wyjade,moze to moze tamto.Zero ryzyka -marzen - wizji lepszego w kazdym calu zycia.Podziwiam Pana cierpliwosc.Posrednik --P.Marzena przyjechala do nas "z twarza" po okolo roku .Nie wiedzialysmy (nas 6) jak dziekowac...ehhh szkoda slow.Pozdrawiam.G.23 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.dialup.tiscali.it 04.01.04, 11:05 Nareszcie jakies konkrety. Szczegolnie, ze od kogos, kto w ogole zna Wlochy i sytuacje w szpitalach. Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 05.01.04, 07:15 Bardzo dziękuje że odezwał się ktos kto to przeżył, czytałem kilka listów od pań, które wyjechały za naszym pośrednictwem i wszystkie były zadowolone. Ma pani racje że Polacy są bardzo wygodnym narodem. NIe chcą ponosić żadnego ryzyka, mało dawać a dużo brać.Jedna pani w drugim miesiącu pracy została odziałową i dostała 1800euro podstawową stawkę, ale chciała i wyjechała, w Polsce dostawała 10% tego co we Włoszech. Pozdrawiam Jacek W Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.dialup.tiscali.it 05.01.04, 10:05 Ja bym jednak na Twoim miejscu nie przesadzala, gdyz w ten sposob wszystko staje sie mniej wiarygodne. W taka promocje naprawde trudno uwierzyc, znajac wloskie uklady. Z optymizmem, ale bez euforii. Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 06.01.04, 09:06 No jasne zawsze trzeba znależć złoty środek, wszystko ma swoje wady i zalety. Moim zdaniem dla mlodych dziewczyn po skończinym liceum medycznym nie ma lepszej okazji na normalne życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kam Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.01.04, 01:31 Bardzo się cieszę, ze są odważne pielęgniarki, nie bojące się ryzyka wyjazdu w ciemno. Może jak w ojczystym kraju zabraknie wysoko wykwalifikowanego (wbrew temu co mówią o tym mało zorientowani)białego personelu, to może drgnie coś w naszych możnych decydentach! Przecież warunki pracy i płacy wołają o pomstę! No i wreszcie co mają powiedzieć chorzy ludzie, którzy niedługo w całości będą musieli finansować swoje leczenie, bo w szpitalach na nic już nie ma!!! A rządzący się cieszą, że są tak zdolni i potrafią reformę służby zdrowia reformować w nieskończoność napełniając własne kieszenie - bo któż zajmuje wysokie stanowiska i pobiera wynagrodzenia jak nie oni. Nam (personelowi medycznemu i pacjentom) pozostanie chyba umierać na ulicy - pieniędzy nie ma na leczenie, bo zbyt dużo kosztuje utrzymanie tej dobrze czującej się administracji. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
contento Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 19.01.04, 10:52 Panie jacku czy zna Pan tę firmę :clementi consulting ?? Firma zajmuje sie także rekrutacją via-Italia natomiast w innych zawodach barman ogólnobudowlane w hotelach itp i zastanawiam sie czy mozna im zaufać tak na marginesie nie przewidujecie rozszerzenia oferty o inne zawody ? Odpowiedz Link Zgłoś
jack30 Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech 19.01.04, 23:44 contento napisał: > Panie jacku czy zna Pan tę firmę :clementi consulting ?? > Firma zajmuje sie także rekrutacją via-Italia natomiast w innych zawodach > barman ogólnobudowlane w hotelach itp i zastanawiam sie czy mozna im zaufać > > tak na marginesie nie przewidujecie rozszerzenia oferty o inne zawody ? Niestety o tej firmie nie słyszałem, my współpracujemy z firmą Nuove Frontiere, to jest Włoskie Pośrednictwo Pracy, 22 stycznia finalizujemy negocjacje z Austryjackim Pośrednictwem Pracy, które ma nam oferować kopntrakty w róznych zawodach i różnych krajach Unii. Jeżeli będe miał konkretne oferty nie omieszkam rozreklamować tego w internecie. Pozdrawiam Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anya Re: Kontrakty dla pielęgniarek we Włoszech IP: *.ne.client2.attbi.com 10.01.04, 17:27 Podziwiam za cierpliwosc panie Jacku. My Polacy z tradycji juz chyba jestesmy nieufni, stad ta "ciekawa" dyskusja. Dla wszystkich anty chce powiedziec, ze niestety polskie szpitale pozbywaja sie dziewczyn bo wiadomo jak jest ze sluzba zdrowia i ich finanse. Natomiast cala zachodnia Europa czeka z otwartymi ramionami na nas, i za kilka lat boje sie myslec jak wiele bedzie nas brakowac u nas w kraju. Zyc za smieszna pensje w tym okrutnym i biednym bez przyszlosci kraju, jest marnowaniem czasu, wiedzy i mlodosci w momencie kiedy inni daja ta przyszlosc, dobra wyplate i jakies jutro. Nie tylko Wlochy ale rowniez Szwajcaria, Anglia, Irlandia, cala Skandynawia, Francja czy Hiszpania jest bardzo przychylna polskim pielegniarkom.Jezyk na samym poczatku moze byc podstawowy, poniewaz w tych szpitalach i osrodkach gdzie jada dziewczyny, sa ludzie w powaznych, nieraz krytycznych stanach, i prosze mi wierzyc im nie chodzi o dyskusje po wlosku na wysokim poziomie, tylko o dobra, fachowa i ludzka opieke. Pozdrawiam serdecznie z USA, gdzie jestem pielegniarka-gdzie na dziendobry dostaje sie bonus i czek na piec tysiecy dolarow (tu brakuje pielegniarek),z dobra wyplata, w wyksztalconym srodowisku, z pewnym jutrem, i usmiechem. Nawet za cene porzucenia mojego kraju. Nie mam zamiaru sie marnowac.Za honor i patriotyzm nikt sie nie wyzywi. Czolem. Odpowiedz Link Zgłoś