Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ile dni urlopu ?

19.06.09, 17:06
    Witam, bardzo proszę o pomoc w obliczeniu ile dni urlopu obecnie mi przysługuje.

- listopad 2006r. otworzyłam własną, jednoosobową działalność gospodarczą,
    - marzec 2007r. rozpoczęłam płacenie ZUS za działalność gosp.
    - lipiec 2008r. zakończyłam studia,
    - luty 2009r. zawiesiłam działalność gospodarczą (nie płacę ZUS, ale firma nie
    jest zlikwidowana),
    - kwiecień 2009r. podpisałam umowę o pracę na okres 3 miesięcy.

Już teraz wiem, że pod koniec czerwca umowa ta zostanie podpisana na czas
    nieokreślony.
    W związku z tym - moje pytanie. Pod koniec sierpnia chciałabym wziąć urlop -
    ile dni mogę już wtedy wziąć?
    Ile dni w ogóle będzie mi przysługiwało? 20 czy 26 ?
    Obserwuj wątek
      • sympatyczna7 Re: ile dni urlopu ? 19.06.09, 17:12
        i jeszcze pytanie - czy okres prowadzenia działalności gospodarczej jest okresem
        zatrudnienia i wlicza się do stażu pracy ?
      • Gość: abc Re: ile dni urlopu ? IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.09, 17:54
        > W związku z tym - moje pytanie. Pod koniec sierpnia chciałabym wziąć urlop -
        > ile dni mogę już wtedy wziąć?
        > Ile dni w ogóle będzie mi przysługiwało? 20 czy 26 ?
        Tu masz jasno opisane: www.praca.info/kodeks-pracy.mspx?d=d7-urlopy-pracownicze/r1-urlopy-wypoczynkowe&ak=kodeks
        Prowadząc dg NIE BYŁAŚ pracownikiem i nie ma to nic wspólnego z wymiarem urlopu
      • bezrobotna1984 Re: ile dni urlopu ? 19.06.09, 19:31
        Studia zakończone obroną i tytułem (nieważne czy lic., inż., czy mgr) to jakby 8
        lat stażu pracy jeśli chodzi o urlop, a więc 20 dni wolnego w roku (26
        przysługuje po 10 latach pracy). Najlepiej zapytać na
        kadry.infor.pl/forum_kadr/
      • sympatyczna7 Re: ile dni urlopu ? 19.06.09, 19:44
        Dziękuję za Wasz odzew :)
        Czyli mam do wykorzystania 20 dni urlopu ;) do końca roku 2009? czy przez okres roku od daty podpisania umowy?

Powiedzcie jeszcze czy dobrze rozumuje. Pod koniec sierpnia chcę wziąć urlop. Czyli liczą mi się 3 miesiące pracy (z tzw. okresu próbnego - 3 miesięczna umowa o pracę od kwietnia - kwiecień, maj, czerwiec) + miesiąc lipiec. Czyli 4 miesiące, tj. 6 dni urlopu.
        Sierpień już się nie liczy?
        • snajper55 Re: ile dni urlopu ? 19.06.09, 22:12
          sympatyczna7 napisała:

> Dziękuję za Wasz odzew :)
          > Czyli mam do wykorzystania 20 dni urlopu ;) do końca roku 2009? czy przez okres
          > roku od daty podpisania umowy?

W tym roku po każdym miesiącu pracy dostajesz prawo do 20/12 dnia urlopu.

> Powiedzcie jeszcze czy dobrze rozumuje. Pod koniec sierpnia chcę wziąć urlop. C
          > zyli liczą mi się 3 miesiące pracy (z tzw. okresu próbnego - 3 miesięczna umowa
          > o pracę od kwietnia - kwiecień, maj, czerwiec) + miesiąc lipiec. Czyli 4 miesi
          > ące, tj. 6 dni urlopu.
          > Sierpień już się nie liczy?

Nie, sierpień się nie liczy. Po 4 miesiącach pracy masz 4 * 20 / 12 dnia urlopu,
          czyli 6 i 2/3 dnia urlopu.

S.
          • sympatyczna7 Re: ile dni urlopu ? 23.06.09, 09:38
            Dzięuję :)

A jeżeli pracodawca wyraził by taką wolę, to czy prawnie mogę teraz
            wziąć więcej dni urlopu? z tego, który będzie mi się należał?
            • snajper55 Re: ile dni urlopu ? 23.06.09, 12:08
              sympatyczna7 napisała:

> Dzięuję :)
              >
              > A jeżeli pracodawca wyraził by taką wolę, to czy prawnie mogę teraz
              > wziąć więcej dni urlopu? z tego, który będzie mi się należał?

Może. Te ilości urlopu i okresy, kiedy ma się do niego prawo to kodeksowe
              minimum. Pracodawca może stosować inne zasady, byle one były korzystniejsze dla
              pracownika.

S.
          • Gość: Sympatyczna7 Re: ile dni urlopu ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.09, 17:01
            > > Dziękuję za Wasz odzew :)
            > > Czyli mam do wykorzystania 20 dni urlopu ;) do końca roku 2009? czy przez okres roku od daty podpisania umowy?
            >
            > W tym roku po każdym miesiącu pracy dostajesz prawo do 20/12 dnia urlopu.

Dziękuję, teraz już wszystko jasne. Czyli jednak do końca 2009 roku, mam do wykorzystania 14 pełnych dni urlopu :)
            A od stycznia 2009 na nowo liczy mi się 20 dni urlopu czy już 26 ?
            Przypomnę:
            - obrona: lipiec 2008r.,
            - praca: od kwietnia 2009r.
            • snajper55 Re: ile dni urlopu ? 06.07.09, 18:35
              Gość portalu: Sympatyczna7 napisał(a):

> Dziękuję, teraz już wszystko jasne. Czyli jednak do końca 2009 roku, mam do wyk
              > orzystania 14 pełnych dni urlopu :)

Nie 14 tylko 13 i 1/2. No i tyle, to będziesz miała w grudniu, a nie na przykład
              we wrześniu.

> A od stycznia 2009 na nowo liczy mi się 20 dni urlopu czy już 26 ?
              > Przypomnę:
              > - obrona: lipiec 2008r.,
              > - praca: od kwietnia 2009r.

Ukończone studia to 8 lat do urlopowego stażu. 26 dni jest po 10 latach pracy.
              Tak więc prawo do 26 dni urlopu zdobędziesz w kwietniu 2011 roku. Do tego czasu,
              a od 1 stycznia 2010, masz 20 dni rocznie.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka