Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak zwolnić się z pracy

IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.09, 09:32
    Chcę zwolnic sie z pracy w zakładzie.Mam umowe na czas określony do końca
    2009r. Czy gdybym np. za 2 tygodnie pojechał do zakładu i powiedział że chce
    sie zwolnić to czy od razu mnie zwolnia czy przysługuje mi okres wypowiedzenia
    2 tygodnie i czy będe mógł wykorzystać kilka dni urlopu, którego nie
    wykorzystałem wcześniej a który mi przysługuje- czy ten urlop mi przepada gdy
    chce sie zwolnić? Aha i czy muszę przynosić jakąś pisemną prośbę o zwolnienie
    czy wystarczy, że pójdę do zakładu i tam wszystko załatwię?
    Obserwuj wątek
      • sotu Re: Jak zwolnić się z pracy 20.08.09, 14:15
        Okres wypowiedzenia zależy od stażu jaki masz w firmie i od stażu pracy w ogóle.
        Może być 2 tygodnie, miesiąc i 3 miechy. Jeśli chcesz się zwolnić i sądzisz, że
        szef nie będzie miał nic przeciwko to piszesz podanie o zwolnienie na zasadach
        porozumienia stron i podajesz datę, kiedy chcesz odejść - jak on to klepnie, to
        wtedy nie obowiązuje was żadne wypowiedzenie. Działa ono wtedy gdy boss sie nie
        zgodzi, wtedy może odejść dopiero po okresie wypowiedzenia. Wszystko załatwiasz
        przez kadry.
        pozdro
        - - - - - - - - - -
        charaktery.eu/artykuly/Milosc-Przyjazn-i/534/Seks-w-kryzysie/
        • snajper55 Re: Jak zwolnić się z pracy 20.08.09, 15:55
          sotu napisał:

> Okres wypowiedzenia zależy od stażu jaki masz w firmie i od stażu pracy w ogóle
          > .
          > Może być 2 tygodnie, miesiąc i 3 miechy.

Bzdura. W przypadku umowy na czas określony długość okresu wypowiedzenia to 2
          tygodnie, jeśli w ogóle ma się taką możliwość.

S.
      • snajper55 Re: Jak zwolnić się z pracy 20.08.09, 22:41
        Gość portalu: tom8881 napisał(a):

> Chcę zwolnic sie z pracy w zakładzie.Mam umowe na czas określony do końca
        > 2009r. Czy gdybym np. za 2 tygodnie pojechał do zakładu i powiedział że chce
        > sie zwolnić to czy od razu mnie zwolnia czy przysługuje mi okres wypowiedzenia
        > 2 tygodnie i czy będe mógł wykorzystać kilka dni urlopu, którego nie
        > wykorzystałem wcześniej a który mi przysługuje- czy ten urlop mi przepada gdy
        > chce sie zwolnić? Aha i czy muszę przynosić jakąś pisemną prośbę o zwolnienie
        > czy wystarczy, że pójdę do zakładu i tam wszystko załatwię?

Możesz dogadać się z pracodawcą i rozwiązać umowę za porozumieniem stron. Wtedy
        sami ustalacie kiedy przestajesz pracować, a za urlop dostajesz ekwiwalent.

Możesz sam się zwolnić, jeśli taką możliwość masz zapisaną w umowie.
        Wtedy masz 2 tygodniowy okres wypowiedzenia i w tym okresie pracodawca może Cie
        kazać wykorzystać urlop lub dostaniesz za niego ekwiwalent.

Wszystko musi być załatwione na piśmie.

S.
        • mijo81 Re: Jak zwolnić się z pracy 20.08.09, 22:44
          Wypowiedzenie to można mailem...sms-em....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka