Dodaj do ulubionych

Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK

06.11.06, 14:14
Dowiedzialem się że pan Tejchma dyrektor Domu Kultury nie interesuję się orkiestrą dętą która gra w naszym mieście ponad 50 lat na różnych uroczystościach państwowych i nie tylko. Dotychczasowy dyrygent orkiestry pan Ossak odszedł na emeryturę po 50 latach prowadzenia orkiestry na jego miejsce pojawił się nowy pan Olachawa (dotychczasowy dyrygent chóru). Problem jest w tym że dyrektor wraz z Olchawą maja gdzieś orkiestrę i powiedzieli że nie będą płacić orkiestrze "bo tak". Dowiedziałem się że pan Ossak nie przedłużył umowy na nowy rok a pan Olchawa podpisał za niego i bierze non stop pieniądze za nic nie robienie bo brakuje mu godzin na etacie. Nawet nie potrafi walczyć w obronie orkiestry i ludzi tam grających. Dwa miesiące temu Dyrektor Domu Kultury obiecał podwyżekę na i na tym skończyło. Sam pojechał z rzeszowiakami za granice pić wódkę i pozostałe zespoły w Domu Kultury olewa. Przecierz Urząd Miasta daję na to pieniądze. CO się znimi dzieje? Dlaczego Dyrektor chce aby Orkiestra Dęta Miasta Mielca upadła?
Obserwuj wątek
    • nina_love Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 07.11.06, 00:32
      a za co płacą ???
      • kierowcaq1 Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 07.11.06, 08:16
        Narazie członkowie orkiestry nie dostali nic. Ludzie przestali przychodzic bo zadarmo nie będą grać. Przecierz dojazd z okolicznych wsi i z Mielca kosztuje, a nikt nie będzie sponsorował Domu Kultury ponieważ dostaje pieniądze z Urzedu Miasta. Zawsze było tak że płacili za wystepy i próby przyczym ważniejsze były występy. Teraz to nie wiadomo czy zagrają 11 listaopada pod pomnikiem Wolności. Jest bardzo źle. Może zainteresuje się tym KORSO? CO?
        • nina_love Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 08.11.06, 01:09
          A czy orkiestra jest zawodowa ??? Składa się z pracowników SCK ??? Bo jeżeli
          nie to jak dla mnie to dziwne, że ktoś za możliwość gry dostaje wynagrodzenie
          (pomijam występy bo to już bardziej zrozumiałe). Zastanawiam się czy gra w
          orkiestrze to przywilej czy przykry obowiązek poparty profitami finansowymi.
          Ciekawych rzeczy można się dowiedzieć.
          • filip671 Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 08.11.06, 11:04
            No właśnie od kiedy amatorzy zarabiają? A z drugiej strony zawodowiec za taką
            kasę nie przyjdzie.Czy są w DK jacyś zawodowi muzycy? Bo ja nie widziałem a
            administracji oho ho..
            • nina_love Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 09.11.06, 00:29
              Dobre pytanie - może kierowcaq1 coś podpowie. Od kiedy to takie ciekawe
              praktyki się stosuje ???
    • katarzyna56 Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 07.11.06, 17:30
      B
      • katarzyna56 Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 07.11.06, 17:37
        Chłopaki z orkiestry dętej chcą podwyżki o 100%. Dostaja pensję co miesiąc za
        dwa zagrane marsze na rok. Dawać młodych do orkiesty a tym podziękować, Nie
        marnować moich pieniędzy na "takich wirtuozów." Tejchma na prezydenta!!!!!
    • nina_love Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 09.11.06, 00:39
      Niech założą orkiestrę zawodową - grają, wydają płyty, uczą młodych
      odpłatnie ... i wynajmują odpłatnie sale od sck. Niech płacą podatki i całą
      resztę. A jeżeli publiczne pieniądze mają iść na wynagrodzenia dla orkiestr
      nie za występy tylko za sam fakt bycia jej członkiem i przebywania na próbach
      to ja przepraszam ... to jest chore. Może na zasadach analogii każdy uczestnik
      wystaw w sck powinien dostać po 50 zł za samą obecność na wystawie - z puli
      dostępnej orkiestrom.
    • anulkaak Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 09.11.06, 07:06
      Hm... człowieku ty sie powinienes chyba cieszyc ze wogole cos dostajecie .. a
      do tego ja widze jak wy przychodzicie na proby.. bardzo licznie (ironia)
      zacznijcie chodzic i szanowac tez prace innych jest wielu ludzi z poza mielca
      ktorzy chetnie bedą grac.. nikt sie was ju nie bedzie prosił o nic.. ludzie
      opamietajcie sie..
    • kicia102 Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 14.11.06, 22:07
      Ktoś wie czy nasz mielecki destruktor Tejcham przeszedł w wyborach? Mam
      nadzieję, że nie! Niszczy DK, mógłby zniszczyć też Mielec...
      • nina_love Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 14.11.06, 23:39
        Widzę, że i z kulturą i z wiedzą nie za bardzo. Sugeruję wypad do "kuwety".
        • kicia102 Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 15.11.06, 01:31
          A co ma "piernik do wiatraka"? Co do wiedzy - jestem kobietą bardzo aktywną i
          nie mam czasu "slęczeć" na necie jak Ty, droga Nino :)

W nazwisko naszego mieleckiego rycerza kultury wdarł mi się mały błąd - nie
          Tejcham (choć to oddaje jego podejście do ludzi) lecz Tejchma..

• nina_love Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 15.11.06, 22:58
            A to przepraszam - pomyślałem(!!!), że to specjalnie przekręcone. Ja też dość
            aktywnie żyję a ten temat jest szczególnie bulwersujący.
      • szczery7 Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 16.11.06, 17:42
        słuchaj kicia a kto cie wogole prosi o jakis komentarz?? juz nie mówiac o
        wyborach samorządowych!! zajmij sie lepiej soba!! dobrze ci radze!! a poza tym
        jakbys byla taka mądra jak ci sie wydaje to znalabys takie powiedzenie PO
        NAZWISKU TO PO PYSKU!!! nikt cie nie pyta co ty sadzisz o tych co przeszliw
        wyborach wiec najlepiej bedzie jesli nie bedziesz sie na ten temat odzywać
      • juls.s Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 16.11.06, 17:47
        Destruktor nie przeszedł :) Mam nadzieje że zszedł na ziemię i nie lewituje w polityce tylko bierze się do roboty.
        • szczery7 Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 17.11.06, 15:25
          to moze ty sie weź do roboty zamiast siedziec na forum, hę?
          • sherlock13 Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 17.11.06, 16:46
            szczery 7 rozszyfrowany - to Pan Tejchma
            • nina_love Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 17.11.06, 20:50
              a może Dr. Watson ???
            • szczery7 Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 18.11.06, 14:28
              oj sherlock13!! i tu sie mylisz!!! och jak mi przykro!!!! hehe
              • szczery7 Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 18.11.06, 14:29
                ale zgaduj dalej ciekawe co jeszcze wymyślisz!!!
          • automatyka332 Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 30.11.06, 13:03
            niech się wypowiadaja ci co coś mają pojęcia na te tematy które sa tu
            poruszone i nie p.......la bajek o ''dobrym uczciwy'' tejchmie !!! ten
            człowiek jest zamkniety w sobie zarozumiały i nie da sie z nim rozmawiać!!!!
    • automatyka332 Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 30.11.06, 12:09
      nie macie pojecia co si dzieje w orkiestrze a piszecie takie głupoty !!!!!!!!!!!
      tejchma powinien odejść z domu kultury!!!niszczy wszystko,zwalnia ludzi,bigband
      juz nie istnieje orkiestra kuleje!!!!!
      • wlochatyman Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 01.12.06, 19:17
        Też z zażenowaniem czytam wypociny tych, co najmniej wiedzą a najwięcej piszą.
        Dyrektor Tejchma to nadworny cham (jego słownictwo pozostawia wiele do życzenia-
        przekleństwo goni przekleństwo), skąpiradło, traktuje Dom Kultury jak własny
        biznes a pieniądze publiczne jak własne..
        Dziwię się tylko dlaczeo nikt z tym problemem nic nie robi?
        A orkiestry podobno już też nie ma..
        • automatyka332 Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 01.12.06, 20:11
          orkiestra jeszcze istnieje ale juz nie tak jak rok temu zgadzam się z Tobą w
          100% co do P... Tejchmy. a nie zmieni się nic jeszcze długo bo on i pan
          Chodorowski to jedna krew obydwaj dobrze sobie radzą z niszczeiem Mielca Domu
          Kultury ale w gazecie to najlepiej obiecać co to się nie robi dla Domu Kultury
          a gorzej z realizacją tego co się obiecuje i mówi......
          • kicia102 www.kultura.mielec.ptc.pl 07.12.06, 13:27
            Teraz to już nawet strona internetowa SCK nie działa...a chciałam sprawdzić co
            grają w kinie :(
            Pewnie webmaster też strajkuje... ;)
            • szczery7 Re: www.kultura.mielec.ptc.pl 07.12.06, 14:58
              dziwne, że mi działa...
              • nina_love Re: www.kultura.mielec.ptc.pl 08.12.06, 20:37
                mi też ziałą ale pod Operą trochę dziwnie działa.
                • kicia102 Re: www.kultura.mielec.ptc.pl 09.12.06, 00:28
                  Mnie już też działa, ale kilka dni była niedostępna... Wzrok mam świetny :)
    • opeth2 Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 13.12.06, 01:56
      gra od 50-ciu lat to najwyzsza pora zeby przestala, przestan biadolic bo jest
      wiecej wazniejszych spraw niz puzon pozdrawiam
    • anika773 Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 20.12.06, 23:47
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=230&w=54175123
      Jak widać nie tylko orkiestrę dyrektor olewa. Kinomaniaków też ma gdzieś...
      • nina_love Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 21.12.06, 00:34
        Zapraszam jutro do kina - będzie taki film, że bez dzwięku powala na kolana.
    • adamlysy Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 22.12.06, 00:17
      Kwiestia jest troche bardziej złożona. Czasy sie troche zmieniły i wygląda to
      troche inaczej niż 20 lat temu....

Jeśli checie zarabiać na tej robocie to trzeba mieć własny wkład w ten interes.
      Czyli ubiór (umundurowanie) i instrumenty własne. Sala na próby wynajęta. Do
      tego prowadzący tę orkiestre na własnej działalności gospodarczej. Mając
      repertuar na poziomie i oferte można składać ją miastu i zarabiać. Takie jest
      podejście w obecnych czasach....

Grałem kiedyś w orkiestrze..... Miło to wspominam. I nie liczyłem wtedy na
      pieniądze. Gra tam dała mi doświadczenie i naukę, którą później i do tej pory
      wykorzystuję... i zarabiam.. ;-)

Pozdrawiam i życzę przyjemnego muzykowania
      • anahitaa Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 11.01.07, 00:17
        Ale czasy się zmieniły i ludzi nie stać na bilety PKS... :(
    • radzik751 Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 15.05.07, 12:23
      Mielec zaczyna być kulturalnym zaściankiem..
      Zmieńcie dyrektora DK może wreszcie Mielec zacznie żyć..

Jak na razie pozostają nam tylko rozrywki w innych miejscowościach..
      • nina_love Re: Tejchma chce zniszczyć Orkietrę Dętą SCK 21.05.07, 01:26
        Jedno mnie zastanowiło - od kiedy zaczeliśmy się zbliżać do "zaściankowości" ???
        To by oznaczało, że w przeszłości a może nawet obecnie "zaściankiem" nie byliśmy - nie jesteśmy. I jeszcze jedno - nie wiem czy kulturę w pełni można zawrzeć w słowie "rozrywka" - chyba chodzi o coś więcej :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka