onlymielec 20.01.08, 18:16 Co o nim sądzicie? uk.youtube.com/watch?v=Ib5muzvWeT4 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kret07 Re: Filmik o Mielcu 21.01.08, 10:50 Filmik to za dużo powiedziane. To jest pokaz slajdów. Kiepskie zdjęcia poza tym niektóre wzięte z gazet (widać podpisy). Mielec to nie tylko samoloty, sport i powódź !!! Gdzie są tzw ludzie Mielca. Sting w podkładzie w ogóle nie pasuje moim zdaniem. Przecież mamy mieleckich pieśniarzy - może oni. Strasznie ckliwy ten film, aż sie niedobrze robi. Popraw go i pokaż jak wyszło :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
onlymielec Re: Filmik o Mielcu 21.01.08, 11:37 ok:) Dzieki za komentarz. To jakich ludzi według Was zabrakło? I jaki podkład muzyczny wstawić? Odpowiedz Link Zgłoś
pisces23 Re: Filmik o Mielcu 21.01.08, 11:30 ..przedmowca dobrze to ujął,muza dołująca;)jak na "filmik", naziści i reszta nie tylko Mielec zatrzymała w rozwoju,to tak na marginesie,trochę to wszystko pomieszane...i ta łezka...po takiej reklamie nie miałbym chęci zamieszkać w Mielcu Odpowiedz Link Zgłoś
onlymielec Re: Filmik o Mielcu 21.01.08, 11:53 dzięki;) Wiesz nie jestem historykiem więc zatrzymanie Mielca kojarze bardziej z nazistami i przemianami ustrojowymi Odpowiedz Link Zgłoś
pisces23 Re: Filmik o Mielcu 21.01.08, 12:41 chodziło mi o to że zatrzymali rozwój nie tylko Mielca ale całego państwa,no całość była w takim ckliwym klimacie,ja bym nie wstawiał tych łez,to raz...muzyka jakaś bardziej optymistyczna,to już chyba sam coś znajdziesz,jestem jak najbardziej za zdjęciami z okresu wojny i przedwojennych,w miarę możliwości oczywiście,jak się nie mylę to więzienie też było w budynku obecnej bursy szkolnej...poszukaj tych informacji,ale pomysł fajny... Odpowiedz Link Zgłoś
onlymielec Re: Filmik o Mielcu 21.01.08, 13:07 ok dzieki Dobra fajna informacja jednak chodziło mi bardziej o przypomnienie wspaniałej akcji z 1943 atak AK na wiezienie gestapo. Popatrzcie na to z tej strony zrobiono film ( Andzej Wajda) o akcji pod Arsenałem.Codziło o odbicie JEDNEGO człowieka. Mielcu akcja była o wiele bardziej poważna i moim zdaniem bardziej fantastyczna.Chodzilo o zlikwidowanie wiezienia gestapo - po piersze. Po drugie to był poczatek 1943 czyli wojska radzieckie w tym czasie zmagaly sie w obronie Leningradu.To nie byla akcja taka jak powstanie warszawskie.Tu nie chodziło o przyjecie wojsk sowieckich w wolnej Polsce ale o coś wiecej.Nie mogli liczyc na niczyją pomoc a mimo to zlikwidowali wiezienie gestapo.Kto o tym pamieta w Mielcu? Bardziej pamietamy inne akcje AK a ta to był majsterczyk.180 LUDZI wyzwolono!!!!!!!!!!!!! Czoło chyle przed Nimi! Odpowiedz Link Zgłoś
nina_love Re: Filmik o Mielcu 22.01.08, 23:12 Jeszcze parę słów sprostowania - Akcję pod Arsenałem wyreżyserował Jan Łomnicki a nie Andrzej Wajda (Kanał, Pokolenie, Popiół i diament, Pierścionek z Orłem w koronie). Samej akcji do odbicia więźniów z mieleckiego więzienia bym nie porównywał bo i realia i uczestnicy to dwie całkiem różne kategorie. Odpowiedz Link Zgłoś
onlymielec Re: Filmik o Mielcu 23.01.08, 15:34 To jest własnie ta różnica.Dużo uczą nas w szkołach o tym pokoleniu 1921.Produkowane są filmy o tym pokoleniu.Pisze się książki "Kamienie rzuconena szaniec". A kto w Mielcu pamieta o takich ludziach jak "Mściciel".Co wiemy oprócz tego że taka akcja w Mielcu z likwidacją więzienia gestapo sie odbyła. Nic.....Dlatego nie porównujmy tych dwóch jakże róznych ludzi i pokoleń.Jedni są postawieni na piedestale buduje sie dla Nich muzea a drudzy spoczywali przez ponad 40 lat na śmietnikach przy Kosciuszki 12. Odpowiedz Link Zgłoś
onlymielec Re: Filmik o Mielcu 21.01.08, 14:30 sprawdziłem i wychodzi ze bursa to internat dla volskdeutchów , niemców. Odpowiedz Link Zgłoś
pisces23 Re: Filmik o Mielcu 21.01.08, 17:51 bursa gimnazjalna..ale chyba mówimy o dwóch różnych budynkach,mi chodziło o budynek w którym obecnie znajduje się bursa przy ul.Kościuszki prawie na przeciw sądu...kilka lat temu ekshumowano tam zwłoki. Odpowiedz Link Zgłoś
onlymielec Re: Filmik o Mielcu 22.01.08, 15:24 Czy przyjacielu mówisz o Kościuszki 12? Jesli tak to natrafiłem na coś bardzo ciekawego! I wcale nie jest to związane z morderstwami gestapo! Odpowiedz Link Zgłoś
pisces23 Re: Filmik o Mielcu 22.01.08, 15:56 obok szkoły muzycznej,to chyba Kościuszki 12,a tam to już chyba wiele można by poszukać jeszcze o czasach powojennych, kiedy już nie działało gestapo a inne służby zajęły się ściganiem AKowców Odpowiedz Link Zgłoś
jul.s Re: Filmik o Mielcu 24.01.08, 21:14 ...to mogłoby być świetne otwarcie do konkursu - który powinien oglosić Prezydent Miasta ---> taki filmik powinien powstać - niech wygra profesjonalnie zrobiony ,nawet drogi /z narratorem o znanym głosie/ /duza nagroda w konkursie by zainteresowali sie profesjonalisci / - nagroda np. 50 tys zł - co to jest w budzecie miasta ? ---> film mógłby "chodzić" nawet w najlepszych godzinach reklamowych w "telewizorniach" , na każdej imprezie itd ,itd -------> brawo za pomysł ---> takie filmiki to bardzo trudna do zrobienia rzecz !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pisces23 Re: Filmik o Mielcu 25.01.08, 08:02 a ja byłbym za ogłoszeniem takiego konkursu dla amatorów,ciekawy jestem do jakich informacji o Mielcu dotarliby,jakie zdjęcia "wykopali" bo podejrzewam ze niejedna babcia,sąsiad czy znajomy ma album z różnymi fotografiami i tam można naprawdę poszukać "perełek" nieznanych w szerszym kręgu. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_tams Re: Filmik o Mielcu 26.02.08, 02:02 ot i Urząd Miasta ma temat na akcję promującą Miasto. >> konkurs na film. Pomysł godzin jest dużej nagrody. Nie łudźmy się, że za parę tysięcy złotówek ktokolwiek (poza licealistami) ruszy głową. jesli włodarze potraktują temat poważnie to i sam fakt konkursu wykorzystał bym jako element promocji miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_tams Re: Filmik o Mielcu 26.02.08, 02:06 onlymielec napisała: > Co o nim sądzicie? uk.youtube.com/watch?v=Ib5muzvWeT4 > bardzo nisko oceniam! Ckliwość i historia potraktowana wybiórczo, czy to jest wizerunek Mielca? Bardzo przepraszam ale materiał ma wszelkie możliwe wady, które popełniają polscy reżyserzy filmowi (biorąc pod uwagę, że filmem to ta prezentacja nie jest). Odpowiedz Link Zgłoś