Gość: Inżynier IP: *.gw.intertele.pl 25.09.03, 10:27 Stowarzyszenie Dolina Lotnicza chce promować przemysł lotniczy na Podkarpaciu. Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: RbL Re: Dolina Lotnicza IP: *.rzeszow.mm.pl 28.09.03, 13:00 Trzeba wspiąć się na wyżyny! a nie promować doliny! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gotha Re: Dolina Lotnicza IP: 80.51.255.* 30.09.03, 01:15 Letki żart. Aczkolwiek jego autor p. Darecki (Prezes WSK-Rzeszów) bywa nieco zabawny, a samouwielbienie trochę przeszkadza mu w trzeźwej ocenie rzeczywistości, ale w gruncie rzeczy to pozytywny facet i w dodatku sam kiedyś w wywiadzie prasowym dał odpowiedź czemu jego inicjatywa nie wypali. Otóż w jego firmę UTC wpakowało lub wpakuje w najbliższej przyszłości kilkadziesiąt milionów dolarów. A w którą z państwowych firm ktoś wpakuje tyle samo, choćby i w złotówkach? Świat uciekł daleko do przodu w czasie kiedy polski przemysł lotniczy był ulubionym miejscem wydzierania kasy przez różne firemki z ciepłych krajów, zaprzyjaźnione z każdym kto akurat rządził. A jak tam z moim ulubionym WSK w Mielcu? Będzie jeszcze na pobory za wrzesień, czy już nie? A potem co? Dolina, ale raczej śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARTIN Re: Dolina Lotnicza IP: 80.51.255.* 30.09.03, 11:34 Gość portalu: Inżynier napisał(a): > Stowarzyszenie Dolina Lotnicza chce promować przemysł lotniczy na > Podkarpaciu. Co o tym sądzicie? pomysł jak najbardziej dobry w końcu mogą na tym skorzystać: Mielec, Rzeszów, Krosno, jak i całe Podkarpacie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julek Re: do gotha i innych malkontentów IP: *.czajen.pl 30.09.03, 17:14 ........- drodzy malkontenci .......- .- świat się zmienia - zachowawcze rozumowanie "przedwojenne" /wron/ jest nieaktualne , - w świecie którym chcemy funkcjonować liczy się optymizm i trudne do zrealizowania projekty ,nawet trochę fantastyczne - dobrych dużych interesów nie robi sie bez dużego ryzyka i fantazji - interesy "pewne" może zrobić każdy zachowawczy "średniak" ....- nie piszę o hochsztaplerstwie i bezmyślności w interesach oczywiście ..ale powtarzam w każdym dobrym pomyśle musi być fantazja , radość , fascynacja i pełne zaangażowanie w realizację projektu by ludzi zapalić - Niestety , w większości cechuje nas na Podkarpaciu prowincjonalizm i brak otwarcia na świat - lepiej jest nam robić małe "geszewciki" a pomysły innych pomyślane z rozmachem "uwalać" , udowadniając że "to" się nie może udać ....nie jestem fachowcem od lotnictwa ,-ale dla przykładu przypominam /bo na tym się znam /- że np. w Mielcu łatwiej było "prowincjonalnie" postawić na postumencie starą "iskrę" tak jak to robią w radomyślu ,boguchwale itd. niż popracować nad "parkiem lotniczym" co byłoby projektem światowym "topie" ......i to jest właśnie to co było do wykazania ...... ...-pozdrawiam twórców "superprowincjonalnego" pomnika lotnictwa - największego "koszmarka" w południowo-wschodniej Polsce. - cześć Wam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazek Re: do gotha i innych malkontentów IP: *.bj.uj.edu.pl 01.10.03, 18:47 Dokladnie tak jest jak piszesz. Pisze to mimo ze pewnego razu ostro zareagowales na moj post. Ale wcale mi to nie przeszkadza w napisaniu pierwszego zdania. No ale co innego teoria a co innego rzeczywisctosc... "mowic/pisac to sobie mozna..." Wracajac do tematu faktycznie mam podobne wrazenie jak Ty... Moim zdaniem (moge sie mylic) Mielec jest skazany na prowincjonalizm bo po prostu ludzie tego chca... Kiedys rozmawialem z Milosnikiem Kolei (wydawaloby sie czlowiekiem bardzo obeznanym w temacie i bardzo swiatlym - sic!) na temat korytarza transportowego Porty - Słowacja, ktory kiedys podobno mial przebiegac linia nr 25 (Łodz Kaliska - Debica) i mowilo sie wowczas i to calkiem serio o budowie drugiego toru, elektryfikacji, podniesieniu szybkosci do 120/160 km/h i innych bajerach (automatyzacja sterowania ruchem kolejowym) ktore mialy byc w Mielcu urzeczywistnione. Ow Milosnik Kolei wydawaloby sie rozsadny facet byl calkowicie przeciwny takiemu pomyslowi. Jak twierdzil "jemu nie sa potrzebne towary smigajace co chwila przez Mielec" Tymczasem wiadomo ze polaczenia Porty - Slowacja przejmie prawdopodobnie Krakow, gdyz juz praktycznie w fazie realizacji jest nowa linia kolejowa Kraków -Muszyna (kwota inwestycji to co najmniej 2 mld Euro!!! - trasa bedzie przebiegac w wiwlu miejscach tunelami i ma byc wybudowana od podstaw). Byc moze sie myle ale uwazam owa inwestycja kolejowa byla (i byc moze jeszcze jest) wielka szansa dla Mielca i nie tylko Mielca ale po prostu nie miesci sie ona w glowach tutejszej spolecznosci a co najgorsza wladz miejskich... Zreszta problem kolei w Mielcu i usytuowania linii kolejowej przez Mielec biegnacej jest duzo szerszy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mumk Re: do gotha i innych malkontentów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.03, 21:37 [ciach] ....nie jestem fachowcem od lotnictwa ,-ale dla przykładu przypominam /bo na tym się znam /- że np. w Mielcu łatwiej było "prowincjonalnie" postawić na postumencie starą "iskrę" tak jak to robią w radomyślu ,boguchwale itd. niż popracować nad "parkiem lotniczym" co byłoby projektem światowym "topie" [ciach] a do parku wstawimy duuuzo sklepow z pamiatkami, restauracji i innych podobnych wysysaczy kieszen. zatrudni sie ludzi do promocji i PR, innych do obslugi turystów, ktorzy beda chcieli zobaczyc taki park i bedzie wspaniale!!! dobry pomysl tez z ta koleja, wybuduja nam specjalna linie do parku ;]]]]]]]]]] rotfl! pozdrawiam marzycieli :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julek Re: do mumk'a i innych malkontentów IP: *.czajen.pl 02.10.03, 11:27 ......-zaprezentowałeś myślenie typowego prowincjonalnego malkontenta - drogi kolego - w swiecie w którym żyjesz nie liczy się już ile stali wytopisz , ile węgla wydobędziesz i ile samolotów wyprodukujesz .... ale ile zarobisz !!!!!! - lepiej mieć kiosk z pamiątkami niż fabrykę samolotów która daje straty ......-czy Ty to rozumiesz ? - są kraje w Europie które więcej zarabiają na turystyce niż na przemyśle ,- ale dla Ciebie restauracja i kiosk to be... a stalownia i kopalnia cacy !! .......nie o to chodzi !!!! to już nie ten świat !!!!! nie ta "piaskownica" pozdrawiam tych co nie znoszą Balcerowicz i Kulczyka - hey - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renka Re: do mumk'a i innych malkontentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.03, 11:07 Moim zdaniem dobry pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mumk Re: do mumk'a i innych malkontentów IP: *.mielec.sdi.tpnet.pl 06.10.03, 17:52 > ......-zaprezentowałeś myślenie typowego prowincjonalnego malkontenta > - drogi kolego - w swiecie w którym żyjesz nie liczy się już ile stali > wytopisz , ile węgla wydobędziesz i ile samolotów wyprodukujesz .... ale ile > zarobisz !!!!!! > jasne... kasa kasa kasa kasa. niewazne, ze przez to przestaje sie liczyc wszystko inne. wiesz, niektorzy nadal wytapiaja stal i produkuja samoloty :) w mielcu dawno sie juz tego nie robilo, wiec nawet nie ma co myslec o powrocie tego "pieknego" okresu robotnikow z wsk i pierwszoligowej druzyny stal-mielec ;) w zamian tego park lotniczy... jako najwaspanialsza swiatynia konsumpcji. jesli to ma byc nasz ratunek to nie chce znalesc sie wsrod pracownikow takiego obiektu ani tym bardziej konsumentem. Mielec turystyczna stolica podkarpacia! hihi. pozdrawiam wszystkich poważniaków!!! ;))) mumk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julek Re: do mumk'a i innych malkontentów IP: *.czajen.pl 07.10.03, 10:35 Gość portalu: mumk napisał(a): > to ma byc nasz ratunek to nie chce znalesc sie wsrod pracownikow takiego > obiektu ani tym bardziej konsumentem. > > Mielec turystyczna stolica podkarpacia! hihi. .......zaraz, zaraz -ja nigdzie nie napisałem że mielec ma się utrzymać z "parku lotniczego" tylko podałem alternatywę "parku" dla koszmarnego "pomnika samolotu" - mielec ma się z czego utrzymać , mielczanie którzy chcą pracować a nie marudzić też ........pozdrawiam całkiem poważnie ..... > pozdrawiam wszystkich poważniaków!!! ;))) > mumk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: do mumk'a i innych malkontentów IP: *.dyn.optonline.net 07.10.03, 12:52 Weź mi tu nie pieprz ok? Szukałem w tym miescie pracy przez prawie rok i musiało dojsc w końcu do tego, że jestem za granica, a przecież nie usmiechał mi się ten wyjazd. Tak, że takie gadki o checi to sobie wsadź wiesz gdzie? Pewnie wiesz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julek Re: do mumk'a i innych malkontentów IP: *.czajen.pl 09.10.03, 10:49 Gość portalu: palacz napisał(a): ......motto palacza.... > Weź mi tu nie pieprz ok? ............coś ci opowiem --- Odpowiedz Link Zgłoś