Dodaj do ulubionych

droga expresowa S 11

IP: *.promax.media.pl 22.11.01, 15:20

od tego zalezy dalszy rozwoj miasta i regionu , i wiecie co niestety jak
na razie jest zgoda na expresowa od kolobrzegu do poznania.
jakby zapomnieli , ze dalej trzeba dojechac do katowic , badz co badz
stolicy slaska i calego zaglebia.
a inwestor , ktory chcialby ewentualnie wejsc ze swoimi pieniedzmi do
ostrowa na pewno na to zwroci uwage.
Obserwuj wątek
    • Gość: olo Re: droga expresowa S 11 IP: 212.160.89.* 22.11.01, 16:38
      Powodem tego jest pewnie planowana droga ekspreowa z Poznania do Wrocąwia przez
      Leszno a dalej to juz autostrada na ślask.
      W końcu trzeba te nasze (?) autostrady zapchać samochodami.
      Tylko ze niedługo podróz z Poznania do Ostrowa bedzie trwac 3 godziny lub
      wiecej.
      Kiedys były plany autostardy koło Ostrowa (Wrocław - chyba łódz), ale w tym
      biednym kraju na nic państawa nie stac.
      • sditeop Re: droga expresowa S 11 21.11.02, 21:25
        w sprawie autostrady z Wrocławia do węzła w Piotrkowie były nawet konsultacje z
        UM Ostrowa i Kalisza ,ale oba miasta zgodnie orzekły, ze nie skorzystają z
        oferty i plany autostrady przesunięto w stronę Kępna ...
        • schab Re: droga expresowa S 11 22.11.02, 11:40
          jestem z piotrkowa ale nic o autostradzie z wrocławia nie słyszałem
          • sditeop Re: droga expresowa S 11 22.11.02, 19:49
            wg agencji budowy i eksploatacji autostrad w planach jest budowa najpozniej do
            roku 2015 autostrady z Wroclawia do Piotrkowa wzdłuż obecnej krajowej drogi nr
            8 ...
    • ramon1977 Re: droga expresowa S 11 22.11.02, 20:20
      Plany są takie dotyczące prac na S11 w okolicach Ostrowa : proponowane do
      rozpoczęcia w 2005 roku budowa jednej jezdni (prawdopodobnie obwodnica) o
      długości 6,1 km, koszt 50 mln realizacja w latach 2005 - 2006. Podobne prace w
      Jarocinie. Wzmocnienie nawierzchni 115KN/oś na odcinku Ostrów - Kępno data
      rozpoczęcia to 2005 i koszt 45 mln. Ale znając polskie realia to się opóźni
      prawdopodobnie. Bardziej by mnie interesowało co z inwestycjami kolejowymi, czy
      są jakieś plany modernizacji linii w naszym rejonie? czy już kolej całkiem
      odpuszczamy w płd Wielkopolsce?
      • sditeop Re: droga expresowa S 11 22.11.02, 23:08
        Jeśli chodzi o linie Poznań-Katowice nie są planowane na razie większe
        ograniczenia (choć i tak wszystkie ważne pociągi jadą naokoło). Co do
        modernizacji w planach są tylko doraźne remonty.
        Na linii Ostrów-Leszno-Głogów przewozy już od dawna są ograniczane. Ma zostać
        tylko kilka lokalnych linii choć głośno się jeszcze o tym nie mówi.
        A zamknięcie lub przesunięcie Odry jest tylko kwestią czasu:
        - tor z Ostrowa do Oleśnicy jest pojedynczy i na niektórych odcinkach
        zniszczony - PKP nie będą modernizować linii bo w większości jest poprowadona
        na nasypach - za duże koszty.
        - węzeł w Oleśnicy jest już zbyt przepełniony i jedyne co kolej będzie w
        obecnej chwili robić to ograniczać liczbę połączeń - te z Ostrowa na Wrocław
        przede wszystkim.
        Odra już w tej chwili wlecze się z prędkością pospiesznego niż ekspresu.

Krótko - nie opłaca sie kolei utrzymywać dużego ruchu w Ostrowie. Degradacja
        węzła.

Ale moze wyjdzie coś z szynobusami do Poznania ?

• hektorr Re: droga expresowa S 11 26.11.02, 12:57

no wlasnie co z liniami podmiejskimi i spolka miasta z inwestorem
          zagranicznym na rozruch szynobusow..swego czasu glosno o tym mowil
          Kruszynski...
          • Gość: limon Re: droga expresowa S 11 IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.02, 13:45
            Kruszyński sprowadził do Ostrowa tylko stacje benzynowe, markety i bazę
            Orlenu.No i brał pensję porównywalną z uposażeniem prezydentów Warszawy czy
            Krakowa.... Taki "meneżer"......
        • ramon1977 Re: droga expresowa S 11 05.12.02, 14:58
          W wyborach parlamentarnych był taki okręg Leszczyńsko - Kaliski, było bodajże 7
          mandatów i wszystkie zostały zdobyte przez ludzi z okolic Ostrowa i Kalisza.
          Więc może mi ktoś wytłumaczy dlaczego w Lesznie będzie wszystko i droga
          międzynarodowa i węzeł kolejowy a u nas nic? Co ci ludzie robią w tym
          parlamencie? Czy są to tylko sld-owskie maszynki do głosowania? Fakt że Ostrów
          stracił dwa mandaty w porównaniu do ostatniego parlamentu ale to dlatego ze aws
          nie weszło.
          • sditeop Re: droga expresowa S 11 05.12.02, 20:40
            ramon1977 napisał:

> W wyborach parlamentarnych był taki okręg Leszczyńsko - Kaliski, było bodajże
            7
            >
            > mandatów i wszystkie zostały zdobyte przez ludzi z okolic Ostrowa i Kalisza.
            > Więc może mi ktoś wytłumaczy dlaczego w Lesznie będzie wszystko i droga
            > międzynarodowa i węzeł kolejowy a u nas nic?

droga międzynarodowa jest bo to najkrótsza droga z Poznania do Wrocławia
            (chociaż w zamierzchłych czasach droga przez Jarocin i Krotoszyn miała być
            drogą alternatywną dla leszczynskiej)
            a w Ostrowie raczej nie będzie bo władza wychodzi z założenia, że można
            naokoło, po już istniejących drogach, to się nie opłaca
            a z tym węzłem to nie do końca tak mają dobrze
            - tylko na linii Poznań-Wrocław i dalej na Katowice ruch nie jest ograniczany,
            (a nawet zwieksza się o pociągi które dotychczas jeździły na Katowice przez
            Ostrów ...)

>Co ci ludzie robią w tym
            > parlamencie? Czy są to tylko sld-owskie maszynki do głosowania? Fakt że
            Ostrów
            > stracił dwa mandaty w porównaniu do ostatniego parlamentu ale to dlatego ze
            aws
            >
            > nie weszło.

Poseł może podyskutować, a zagłosuje i tak jak mu "góra" nakaże ...
            Do tego byłe miasta wojewódzkie nie muszą prosić,ani załatwiać, zawsze dostaną
            coś ekstra ... bo byłe wojewódzkie ...
            • ramon1977 Re: droga expresowa S 11 05.12.02, 21:55
              Ja nie mam nic do Leszna, i nie piszę ze z Poznania do Wrocławia mają przez
              Ostrów jechać, tylko że u nas droge ekspresowa planuje sie oddac najwczesniej w
              2010 a o wezle kolejowym juz sie chyba nie mysli wcale, a droga do Katowic jest
              chyba rownie wazna. Najbardziej wkurza mnie to ze takim postepowaniem skreśla
              sie szanse kilkaset tysiecy ludzi, mimo ze maja oni swoja reprezentacje
              parlamentarną. Dlatego jestem za okregami jednomandatowymi, z okregu wybiera
              sie człowieka który zdobył najwięcej głosów i on wchodzi do parlamentu. Daje to
              gwarancję że będzie się on starał przez 4 lata i nie zapomni o wyborcach po
              wyborze, bo drugi raz szansy nie dostanie.
              • sditeop Re: droga expresowa S 11 05.12.02, 22:24
                ramon1977 napisał:

> Ja nie mam nic do Leszna, i nie piszę ze z Poznania do Wrocławia mają przez
                > Ostrów jechać, tylko że u nas droge ekspresowa planuje sie oddac najwczesniej
                w
                >
                > 2010 a o wezle kolejowym juz sie chyba nie mysli wcale, a droga do Katowic
                jest
                >
                > chyba rownie wazna.

nie doszukałem się w Twoim poście niczego antyleszczynskiego, czy moja
                odpowiedź sugerowała coś takiego ?
                napisałeś o drodze międzynarodowej - potraktowałem to dosłownie i w swoim
                poście napisałem o międzynarodowej (takiej z literką E - biegnącej przez
                Leszno), a nie o ekspresowej, mającej powstać w Ostrowie
                co do wypowiedzi o tym co jeździ teraz przez Leszno, a jeździło przez Ostrów
                stwierdziłem tylko "ucieczkę środków komunikacji" z dróg i torów ostrowskich,
                Leszno(a raczej jego drogi) było przykładem obrazującym tę "ucieczkę" również
                nic nie mam do Leszna (wręcz przeciwnie, mam tam rodzinę i lubię to miasto)
                :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka