kasiak37 16.12.09, 18:05 chodzi o phalaneopsisy.Otoz ze starej roslinki wyrosla nowa,ma juz 3 dorodne listki.Jak oddzielic teraz te nowa od starej zeby nowa miala korzonki bez uszczerbku??I co dalej po oddzieleniu??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanda43 Re: rozmnazanie storczykow 16.12.09, 19:16 Fotka! Bez fotki trudno powiedzieć. Nawet nie napisałaś, czy to jest keiki / dziecko na pedzie kwiatowym/ czy basal keiki /dziecko na roslinie matecznej/. Jesli basal keiki, to bywa, ze nie da sie oddzielic bez uszkodzenia jednej lub drugiej rosliny. W kazdym razie oddziela sie dopiero, gdy mloda roslina ma juz przynajmniej ze 3 korzenie dlugosci minimum 5 cm. Wsadza sie oczywiscie w podloze specjalne dla storczykow. Odpowiedz Link
kasiak37 Re: rozmnazanie storczykow 16.12.09, 19:31 to roslinka od rosliny macierzystej.Keiki na pedzie kwiatowym mnie sie nie powiodly,padly po oddzieleniu. Wando wiedzialam ze na Ciebie mozna liczyc:). Wiec tak,roslina-matka ma juz ze 6 lat.Mysle ze moge oddzielic mloda roslinke i poswiecic stara(z tego co wyczytalam one zyja 8 lat).Tylko jak ja oddzielic?Skalpelem i zasypac miejsce ciecia cynamonem? Odpowiedz Link
wanda43 Re: rozmnazanie storczykow 16.12.09, 21:06 Jesli juz ma swoje korzenie, to mozesz sprobowac odciąć zdezynfekowanym nozykiem, a miejsce ciecia asyp albo cynamonem albo węglem aptecznym. A z tym zywotem storczykow bywa roznie. Slyszalam o 14-letnim, ktory mial sie swietnie. Odpowiedz Link
agnieszka_z-d Re: rozmnazanie storczykow 20.12.09, 18:59 Ups - to ja swoje rozsadziłam zupełnie wbrew zasadom. Po prostu wyjęłam wszystko z podłoża i delikatnym lecz zdecydowanym ruchem je rozłączyłam. Następnie każdy dałam do osobnej doniczki, z nowym podłożem, nic niczym nie posypywałam. Rozsadziłam tak phalenopsisa i dendrobium. Mają się dobrze, rozsadzałam na wiosnę, a aktualnie wszystkie są na różnych etapach kwitnienia. Odpowiedz Link
wanda43 Re: rozmnazanie storczykow 20.12.09, 19:55 Czasem sie uda i jest ok, ale czasem moze sie wdac infekcja. Odpowiedz Link
oszolomek_81 Re: rozmnazanie storczykow 31.01.10, 15:00 mam prośbę możecie mi powiedzieć kiedy podlać keiki po rozdzieleniu od matki? Odpowiedz Link
wanda43 Re: rozmnazanie storczykow 31.01.10, 19:28 Jak korzenie srebrzysto białe, to możesz zwilżyc podłoże. Odpowiedz Link