yoma 08.06.10, 10:00 mi wypuszcza nowe liście, la lalla la, la lalla la ♫ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maciekk123pl Re: Zamia 08.06.10, 12:00 <brawo> gratuluje, ciesz się:P a jak tam Twój Cykas? Mój na urlopie zadołowany w ogródku, czekam na nowe liście :) Odpowiedz Link
yoma Re: Zamia 08.06.10, 14:36 Mój na oknie południowym, ale bez bezpośrednich promieni słonecznych, trwa sobie. Gdzie go wdołowałeś w ogródku? Pewnie, że się cieszę, zwłaszcza że to, kurcze, bonsai. Odpowiedz Link
maciekk123pl Re: Zamia 08.06.10, 14:46 No to gratulacje, tym bardziej... :) A swojego cykasa to zadołowałem na trawniku - wyciąłem koło w trawniku wkopałem go tam i obsypałem wokół korą. W miejscu takim jak radzili mi na forum dot Cykasa - pełne słońce i ciepło. Podobno on aby wydał ladne , nie wyciągnięte liście potrzebuje duzo słonca i wysokiej temperatury (tylko latem). Zimą ma stać w chłodzie. Każdy u mnie podziwia - 'jaką masz fajną palmę w ogrodzie' haha :D Odpowiedz Link
yoma Re: Zamia 08.06.10, 15:40 No fajnie :) Bo tak się zastanawiam nad swoim, czyby go też nie wdołować, tylko te deszcze... Odpowiedz Link
yoma Re: Zamia 08.06.10, 15:41 PS Nie będę się wygłupiać z chłodem, na Kanarach jest w grudniu 26 stopni, a cykasy rosną na ulicy :) Odpowiedz Link
maciekk123pl Re: Zamia 08.06.10, 16:26 Na Kanarch rosną zimą w +26 racja, ale tam mają duuużo słońca. W Polsce nie zapewnisz cykasowi dostatecznej ilości swiatla zimą, więc jedynym rozwiązaniem jest wystawienie go do zimnego pomieszczenia. Łeee,,,,a czemu to zdjęcie taki emale wyszlo?:P Odpowiedz Link
yoma Re: Zamia 08.06.10, 17:15 Tego nie wiem, ale widać, że jest to cykas na trawniku :) No duuuuużo. A jakby go doświetlać? Odpowiedz Link
maciekk123pl Re: Zamia 08.06.10, 17:58 Doświetlać...hmm, a opłaci się skórka za wyprawkę?:P Wiem, ze cykas woli lekko zmarznać niż stać w cieple zimą. Znam kolesia, który zimował (z powodzeniem) cykasa w ogrodzie :) z tym, ze był to już duży egzemplarz. Odpowiedz Link
yoma Re: Zamia 08.06.10, 19:33 No nie, nie wierzę, że -30 wytrzyma :) OK, pomyślę, do zimy jeszcze kawał czasu. Natomiast strzeliło mi do głowy, żeby tę zamię z bonsai rozwinąć z powrotem w normalną. Bo nie wiem, jak prowadzić zamię jako bonsai. W ogóle mało wiem o bonsai... Odpowiedz Link
maciekk123pl Re: Zamia 08.06.10, 14:52 nigdy tu nie dodawałem fotek, więc nie wiem, czy się wyświetli:P [img] https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/gg/af/i5s9/otsWhZYKAU2MAL1NUA.jpg [/img] Odpowiedz Link
bakali Re: Zamia 08.06.10, 15:16 Maćku, tutaj nie działa wklejanie zdjęć, można tylko linkami. Zdjęcie maćka: fotoforum.gazeta.pl/photo/1/gg/af/i5s9/otsWhZYKAU2MAL1NUA.jpg Odpowiedz Link
maciekk123pl Re: Zamia 08.06.10, 21:51 Wando, na tym forum sami kustosze kwiatowi, mam nadzieję, że nie mylą Zamii z Zamiokulkasem :) a co do zimowania Cykasa w ogrodzie, wytrzymał - liście pożółkły,a kłodzina - juz ogromna przeżyła. Oczywiście odpowiednio zabezpieczona:) Cykas to twardy osobnik - nie bez powodu jest najstarszą rośliną na świecie :). Odpowiedz Link
yoma Re: Zamia 09.06.10, 10:56 Maćku, a opowiedz proszę jeszcze o tym zimowaniu no bo tak: mam do wyboru albo mieszkanie, gdzie ciepło i jasno jak w zimie albo pomieszczenie chłodne, ale dość ciemne. Ja go kupiłam w zimie normalnie w kwiaciarni, czyli warunki miał jak w mieszkaniu. I wcale nie miał za jasno, przy wschodnim oknie, osłoniętym ulicą z kamienicami, sobie stał. I żył. No to jak to jest? Powiedz tak: co ty ze swoim robisz na zimę? :) Odpowiedz Link
maciekk123pl Re: Zamia 09.06.10, 11:53 Mam się powymądrzać?:P Kupiłaś swojego cykasa w kwiaciarni z ładnymi liśćmi, które wypuścił na 100% nie w kwiaciarni, ale tam gdzie był zanim do niej trafił:). On ma olbrzymie wymagania świetlne, przy gorszym oswietleniu liscie wyrosna - ale powyciągane i krzywe. Ja swojego na zimę wystawiam do pokoju gdzie lecą na zimę wszystkie kwiaty z ogrodu - oleandry, datury, agawy, dipladenia, cytrusy... itd. Jest tam jasno i zimno - duze okno z balkonem od poludnia i zakrecony grzejnik. Przy duzych mrozach jest tam kolo zera. Odpowiedz Link
yoma Re: Zamia 09.06.10, 12:15 Pewnie, że powymądrzać, o to proszę :) No wiem, że liście nie w kwiaciarni, ale w kwiaciarni żył :) Koło zera mogę zrobić, nie ma sprawy, zwłaszcza przy dużych mrozach, ale jasno to tam nie będzie. Stad pytanie, lepiej zimno i ciemno czy ciepło i jaśniej? Odpowiedz Link
maciekk123pl Re: Zamia 09.06.10, 13:22 jej...Ciężko tak ocenić, bo nie wiem jak bardzo ciemno jest w tym zimnym pomieszczeniu. Jakiś dopływ naturalnego światła być musi. Jeżeli panuje półmrok, lepiej ustaw go w mieszkaniu na jakims szerokim parapecie, pod krotym nie ma kaloryfera:] Odpowiedz Link
yoma Re: Zamia 09.06.10, 14:12 Dzięki, też mi się tak wydaje. W tym zimnym pomieszczeniu jest tyle światła, co zimą na północnym oknie, więc. Inna rzecz, że naszą zimą to wszystko jedno na ogół, czy północne, czy południowe... Odpowiedz Link
yoma Re: Zamia 12.07.10, 13:46 Porady upraszam ona była kupiona jako bonsai, ta zamia, i stare liście były miniaturowe. A te, które wypuściła, w liczbie sztuk 4 (po dwa na "szyszkę"), to takie bardziej normalne. I co z nią robić - przekwalifikować z bonsai na "normalną"? Da się? Odpowiedz Link
irenazu Re: Zamia 12.07.10, 17:01 Zamia-bonsai???A jak to im się udało?Moje zakupione rosną normalnych rozmiarów,nie wiem jak można ukształtować ich niedrewniejące łodygi. Miałam też małą zamię,ale to była ta wyhodowana przeze mnie i teraz wypuszcza już normalnych rozmiarów łodygi i każda następna będzie już tylko większa.7 rok hoduję te rośliny i mam całkiem okazałe.Może wieczorem uda mi się wkleić zdjęcie. Odpowiedz Link
yoma Re: Zamia 13.07.10, 12:21 Pojęcia najmniejszego nie mam, jak. Któregoś dnia wysłałam chłopa po z i e m i ę i wrócił z z a m i ą :) Rośnie w takim płytkim korytku do bonsai, "szyszki" ma całe na wierzchu i stare liściołodygi może na 10 cm. A te nowe dużo większe i się boję, że te zredukowane korzenie tego nie wykarmią. Czyli nie ma się co pieścić, trzeba unormalnić. Zdjęcie proszę wklej... Odpowiedz Link
yoma Re: Zamia 27.07.10, 11:13 To ona te małe liście to pierwotne, te duże to te wypuszczone... yfrog.com/nb20072010675j Odpowiedz Link