Dodaj do ulubionych

bromelia i orchidea

20.10.10, 09:02
dostałam wczoraj na urodzinki dwie bromelie piękne i orchidee co prawda orchidea jest troszkę w gorszym stanie ma lekko pomarszczone liście ale mam nadzieję że nic jej nie będzie cieszę się strasznie :) co do bromeli nie znam pielęgnacji ale postaram się wszystko wyczytać w necie ;)
Obserwuj wątek
    • yoma Re: bromelia i orchidea 20.10.10, 10:37
      Służę uprzejmie. Bromeliowate są niekłopotliwe zupełnie, tyle że lubią psikanie. Mogą stać gdzie bądź poza kompletną ciemnością i pełnym południowym słońcem, podlewa się je wlewając wodę do rozety i potem tylko pilnuje, żeby zawsze trochę było. Kwitną długo, a jak już przekwitną, to stara zaczyna zamierać, a z boku wypuszcza odrosty. Potem się starą obcina, jak się zrobi niereprezetacyjna.

Wszystkiego najlepszego :)
    • wanda43 Re: bromelia i orchidea 22.10.10, 17:55
      A co do orchidei, to nie wiem,co prawda jaka, ale kazdej robi dobrze przecieranie lisci wacikiem zamoczonym w wodzie przegotowanej z dodatkiem paru kropel cytryny lub .....w piwie :) Nawilża to liście, co uwielbiaja, a ponadto powoduje, że liście sa ladnie nablyszczone. Uwazac tylko trzeba, aby woda nie dostala sie przy okazji do stozka wzrostu i nasady lisci. Zabieg taki mozna stosowac raz w tygodniu. Roslinka odwdzieczy sie pieknym i dlugim kwitnieniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka