Dodaj do ulubionych

Chora hoja

18.10.11, 20:40
Co może jej dolegać:
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2908518,2,1,Chora-hoja.html
Zaczęła gubić liście nagle, a nowe są jakieś karłowate.Roślina ma już wiele lat i nigdy nie było z nią problemów aż tu nagle.... Nie jest to moja hoja i dlatego miałam pewną teorię na temat przyczyn jej "choroby", jednakowoż została ona obalona przez właścicielkę. Może Wy pomożecie?

Obserwuj wątek
    • yoma Re: Chora hoja 19.10.11, 10:44
      > Nie jest to moja hoja

a długo u ciebie stoi?

Obraz kliniczny dziwny, bo chociaż hoje lubią gubić liście, jak im się co nie podoba, to takich nie widziałam. Przędzior jej jaki nie żre?
    • wanda43 Re: Chora hoja 19.10.11, 13:18
      Moja gubila liscie i wyglądaly podobnie, gdy zaatakowaly ją wełnowce.
    • gemini50 Re: Chora hoja 19.10.11, 19:27
      Nie, nie, ta hoja w ogóle u mnie nie stoi. Dostałam liście do zdiagnozowania i tak mnie zdziwko wzięło jak je zobaczyłam, że aż im zdjęcie zrobiłam i tu wkleiłam.
      Na lisciach nie ma żadnego robactwa, korzenie ok...... myślałam, że jest przelana albo przenawożona, ale koleżanka twierdzi, że nie podlewa jej częściej niż raz na tydzień, a nawet rzadziej daje im wodę, stosuje pałeczki nawozowe, które też nie za często dokłada nowe, więc nie ma opcji przenawożenia.....
      • bakali Re: Chora hoja 20.10.11, 08:50
        Mnie to wygląda raczej na oparzenia od zbyt silnego słońca.
        • yoma Re: Chora hoja 20.10.11, 09:26
          Tak, ale te młode liście, silnie zniekształcone?

Duże toto? Może podlewanie raz na tydzień to jej za często.
          • gemini50 Re: Chora hoja 20.10.11, 10:04
            Poparzenia też nie wchodzą w grę, bowiem stoi na parapecie północnym. Dzięki za odzew:)
            • bakali Re: Chora hoja 20.10.11, 10:41
              w takim razie może jakaś choroba grzybowa?
              • gemini50 Re: Chora hoja 20.10.11, 12:38
                Też mi przysżło do głowy, że może to być jakaś wewnętrzna choroba...
                • bakali Re: Chora hoja 20.10.11, 13:11
                  Ja myslę, że to raczej coś nabytego, wada wrodzona ujawniłaby się wcześniej niż po kilku latach. Przejrzyj w internecie opisy chorób grzybowych, może trafisz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka