Dodaj do ulubionych

Nowy storczyk i kłopot

08.02.13, 10:20
Moja mama dostała w sobotę Phalenopsisa. We wtorek zaczęły opadać kwiaty, były piękne i jędrne, nie zaschnięte. Zdziwiło mnie że kwiatkom poczerniały łodyżki. Pędy robią się różowe-czyli zasychają. Poza tym odpadają dolne liście, które w oczach pożółkły,odpadają nawet te nie całkiem żółte.
Wyciągnęłam go z podłoża, korzenie ma ładne, twarde, jeden był tylko lekko nagnity. Żadnych robaczków nie zauważyłam.
Czy to możliwe żeby był to efekt przemarznięcia? Nic innego mi do głowy nie przychodzi...
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: Nowy storczyk i kłopot 08.02.13, 17:50
      Bardzo mozliwe, ze przemarzł w transporcie, mozliwe rowniez, ze stojąc w grupie wielu kwiatow gdzies w kwiaciarni czy markecie zalapal jakies robactwo.
      • kanapony Re: Nowy storczyk i kłopot 10.02.13, 20:07
        ja stawiam na przemarznięcie, podobno nawet mając własny transport ze sklepu do domu, trudno ochronić kwiatka przed mrozem
        nawet zakazałam mojemu kupowania storczyków zimą (a wtedy są u nas wielkie promocje)
        bo nic z nich nie mam, w mgnieniu oka traca kwiatki
        • kanapony Re: Nowy storczyk i kłopot 10.02.13, 20:07
          zapomniałam napisać, że 3 razy mi się to przydarzyło :(
          • smutas13 Re: Nowy storczyk i kłopot 10.02.13, 21:15
            Też skłaniałabym się ku temu, że storczyk mógł przemarznąć. Kilka lat temu, przy dodatniej temp. niosłam nie zapakowanego storczyka do domu ok. 200m.
            Po kilku dniach, nierozwinięte pączki zaczęły po kolei opadać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka