Dodaj do ulubionych

Żółknie mi bambus:(

27.02.05, 21:19
Niedawno kupiłam w tesco bambusa, takiego kręconego i po tygodniu zaczął mi
zółknąć od dołu. Odcięłam już ten odcinek i po kilku dniach sytuacja sie
powtórzyła. Co mogę zrobić, żeby go uratować, nigdy nie miałam problemu z
poprzednimi prostymi a mam ich całe mnustwo.
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Żółknie mi bambus:( 27.02.05, 21:24
      czy Jesteś pewna, że to bambus? Czy nazwa kwiatka w sprzedaży była może "Lucky
      bamboo?" Jeśli tak, to jest to dracena. Coś niecoś pisano już na forum o tych
      roślinach.
      • makonda Re: Żółknie mi bambus:( 27.02.05, 22:05
        Tak właśnie chodzi mi o tą dracenę kręconą. A napisałam bambus, bo większość
        tak na tego kwiatka mówi:)
        • miracl Re: Żółknie mi bambus:( 15.03.05, 14:17
          Właśnie dostałam kwiatka pod nazwą lucky bamboo i właśnie tutaj się
          dowiedziałam że mam dracene a nie bambusa, prosze mi poradzić jak mam go
          podlewać i jakie miejsca lubi ( to nie jest jedna sztuka tylko związan
          sznureczkiem kompozycja NA rówznych wysokościach.Powiem szczerze że w tym
          momencie kwiatek ma ze 2-3 cm wody (bo jest bez ziemi) Chciałam się jescze
          zapytać czy jego się przesadza do ziemi , czy ma tak zostać (doniczka ala
          podstawka).bardzo prosze o podpowiedź
          • paludek Re: Żółknie mi bambus:( 18.03.05, 14:34
            Ja podzieliłam swojego "bambusa" na trzy części i włożyłam do wazonu
            wypełnionego kupioną w kwiaciarni "galaretką", 2 części bardzo szybko wypuściły
            korzenie, a trzecia niestety zżółkła i trafiła do kosza. Te dwie rosną sobie
            teraz w normalnej doniczce z ziemią, z czego tylko jedna wypuszcza listki.
            Lubią półcień i wilgotne podłoże oraz spryskiwanie.
          • chiara76 Re: Żółknie mi bambus:( 18.03.05, 16:42
            trzymałam w wodzie miesiąc, aż się ukorzeniło i zwyczajnie wsadziłam do ziemi.
            Teraz wyrasta z boku nowy pęd, tak więc z 3 odnóżek robi się więcej.
    • rudzia4 Re: Żółknie mi bambus:( 15.08.05, 11:12
      hej ja tez mam bambusa i mi tez zolknie.nie wiem co mam zrobic?bo zolknie mi caly.nie wiem czy wogole bedzie jeszcze cos z niego?moze ty znalazlas juz gdzies na to odp.bardzo prosze o odp bo niedlugo on caly mi zzolknie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka