Dodaj do ulubionych

U..bane klapy w toaletach

12.12.21, 12:47
Szlag mnie trafia. W marcu wymieniliśmy cała biała armaturę w domu. Mam trzech facetów i klapy non stop w kropelkach. Które wżerają się chyba w klapy. Bo mimo regularnego przecierania żółkną. Wyglada to oblesnie. Właśnie wymieniłam klapy na nowe - jedyne 2 stówki za jedna, ale jak pozbyć się tego w przyszłości? Nie mam kamienia, toalety czyściutkie, a klapy kuswa…
Obserwuj wątek
    • turzyca Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 12:55
      Zainstalować pisuar? Kupić żółte klapy? Szukać klap z super hiper powłoką? Nauczyć panów, że mają przecierać po sobie klapę?
      Bo zgaduję, że jedynej rozsądnej rzeczy, czyli sikania na siedząco, panowie nie opanują?
    • hiacynta.bukiet123 Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 13:03
      Nie obraź się, ale dla mnie zostawienie zasikanej klapy to syfiarstwo. Przyucz panów, że należy klapę przetrzeć papierem, a idealnie, jakimś detergentem. Jeżeli nie są w stanie, niech sikają na siedząco.

Jestem niestety przyzwyczajona do widoku osikanych desek w publicznych toaletach, bo babom chyba korona z głowy spadnie, jak po sikaniu na małysza przetrą sedes. Ale żeby we własnym domu tak zostawiać? Fujka.
      • snajper55 Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 14:06
        hiacynta.bukiet123 napisała:

> Nie obraź się, ale dla mnie zostawienie zasikanej klapy to syfiarstwo. Przyucz
        > panów, że należy klapę przetrzeć papierem, a idealnie, jakimś detergentem. Jeże
        > li nie są w stanie, niech sikają na siedząco.
        >
        > Jestem niestety przyzwyczajona do widoku osikanych desek w publicznych toaletac
        > h, bo babom chyba korona z głowy spadnie, jak po sikaniu na małysza przetrą sed
        > es. Ale żeby we własnym domu tak zostawiać? Fujka.

To nie jest tylko sprawa klapy. Jeśli mężczyzna sika na stojaco do muszli to zasikana jest nie tylko klapa ale wszystko w odpowiednim zasięgu. Są w sieci pokazujące to filmiki. Rozpryski moczu docierają daleko.
        • chersona Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 14:51
          jeśli możesz daj linki do tych filmików. nie znalazłam żadnych sensownych a chętnie bym pokazała swoim samcom
          • snajper55 Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 16:20
            chersona napisała:

> jeśli możesz daj linki do tych filmików. nie znalazłam żadnych sensownych a chę
            > tnie bym pokazała swoim samcom

www.qssupplies.co.uk/splashback-study

Nie daje mi się skopiować. Może strona się dała.

S.
            • snajper55 Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 16:21
              snajper55 napisał:

> chersona napisała:
              >
              > > jeśli możesz daj linki do tych filmików. nie znalazłam żadnych sensownych
              > a chę
              > > tnie bym pokazała swoim samcom
              >
              > www.qssupplies.co.uk/splashback-study
              >
              > Nie daje mi się skopiować. Może strona się dała.
              >
              > S.

Udało się 😁
          • snajper55 Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 16:29
            chersona napisała:

> jeśli możesz daj linki do tych filmików. nie znalazłam żadnych sensownych a chę
            > tnie bym pokazała swoim samcom

youtu.be/ejl7vrDUIcs

S.
    • figa_z_makiem99 Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 13:16
      Niech sikają na siedząco, przecież rozpryskują też na ściany i podłogę obok sedesu. A może niech myją po sobie? Myjesz kible po 3 facetów a oni leją jak popadnie?
      • piesekpustyni Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 13:32
        No właśnie sikają na siedząco (2/3), problem mam ze spodem klap. Tak jakby te siki pryskaly od spodu?
        • januszekxxl Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 14:12
          piesekpustyni napisała:
          > No właśnie sikają na siedząco (2/3), problem mam ze spodem klap. Tak jakby te s
          > iki pryskaly od spodu?

Czyli nie wina mężczyzn.
          Zamykają klapę i spuszczają wodę która ochlapuje deskę. Ty pewnie też tak robisz.
        • mallard Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 14:20
          piesekpustyni napisała:

> No właśnie sikają na siedząco (2/3), problem mam ze spodem klap. Tak jakby te s
          > iki pryskaly od spodu?

1. Czy masz muszlę bezkołnierzową?

2. Czy jak spuszczanie wodę, to deska leży, czy jest podniesiona (obstawiam to pierwsze)

Pytania nie są bezpodstawne: córka ma muszlę lejową, bezkołnierzową i niestety spód deski z przodu, po stosunkowo krótkim czasie się zażółcił. Przyjrzałem się tematowi i doszedłem do wniosku, że winni są ci, którzy szukają NA SIEDZĄCO! (Nie wnikając, kto to 😉). Otóż osoba sikając w ten sposób, siłą rzeczy celuje w przednią ściankę muszli, a woda przy spłukiwaniu, w pierwszym "uderzeniu" spycha mocz i podrzuca go lekko w górę, pryskając w przód leżącej deski od spodu. Efektowi temu sprzyja "bezkołnierzowość" muszli.
          Zrób doświadczenie: polej przednią ściankę np. sokiem z buraków, zamknij deskę i klapę, spuść wodę i zobacz, czy na desce, lub klapie będą ślady soku.
          • mallard Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 14:21
            *sikają
          • piesekpustyni Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 14:40
            Tak uncertain niestety bezkolnierzowe uncertain
            • ginger.ale Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 15:40
              Gąbka/ zmywak kuchenny i biały cif.
              • januszekxxl Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 15:43
                ginger.ale napisała:
                > Gąbka/ zmywak kuchenny i biały cif.
                >

A potem gąbkę/zmywak kuchenny do zmywarki.
                Razem ze szczotką do mycia kibli.
                • ginger.ale Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 15:58
                  Try harder🤦🏼‍♀️
        • berdebul Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 15:11
          Trzeba wrzucić listek papieru i sikać bardziej do tylu. Wtedy się nie leje pod deskę. Co do plamek, to u mnie zeszło po zalaniu domestosem i zostawieniu na pare godzin. Żelowy, różowy (zielony barwi na niebiesko, wiec uwaga).
    • chicarica Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 13:27
      Niech leją jak cywilizowani ludzie na siedząco.
    • ichi51e Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 13:36
      - kupić klapę drewniana
      - próbować jednak przyuczyć do sikania w cywilizowany sposob/sprzątania po sobie
      • ajaksiowa Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 13:55
        Powiedz że następnym razem poprosisz na fejsie każdego z nich o podnoszenie deski,i nie będziesz dociekała ktöry to leje🤳🤳🤳
        • ojejkucozadzien Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 15:36
          big_grin
      • berdebul Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 17:17
        Drewno nasiąknięte moczem brrrr
    • lot_w_kosmos Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 14:09
      U mnie obie klapy wyżarte piankami do czyszczenia.
      Wystarczyło psiknąć i zostawić na parę minut i porobiły się wżery.
      Takie teraz rzeczy produkują.
    • edycja_kopiuj_wklej Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 14:44
      A musi być biała? Jakies ponad pol roku temu zmienialam, nie było za bardzo wyboru w obi, żeby rozmiarówka pasowała, wziełam dziwny, drewniany. I okazalo sie, ze fajny. Wyglada ciekawie, nie ma zaciekow, nie ma tych zaokraglen pod spodem, wiec tez sie mniej brudzi
      • piesekpustyni Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 15:03
        Już tez myślałam nad czarna np, ale jakoś mi się będzie gryzł chyba inny kolor.
      • piataziuta Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 17:38
        >A musi być biała?

Serio?
        Faceci leją stojąc i nie są uprzejmi swojego moczu, w swoim domu, chociażby obetrzeć z deski - więc sugerujesz inny kolor? 🤦
    • chersona Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 14:45
      namówić ich do siusiania na siedząco (mnie się nie udało)
    • ga-ti Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 17:21
      Wiem o czym mówisz. Moja deska żółci się od spodu i bardziej na końcu (od strony spłuczki) i nie górna, a dolna. Czasem odkręcam, wkładam do wanny i zalewam domestosem, tak zalana jest nadzieja, że się doczyści, bo samo przecieranie nic nie daje. A wymieniałam już kilka razy.
      I chyba teraz kupię kolorową, trudno.
      • piesekpustyni Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 17:54
        Dolna dolna.
    • kafana Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 17:23
      To jedak trochę nie do pomyślenia. Mam 3 braci, sama syna. Dlaczego te klapy są w kropelkach?

Kup im taka zwykła plastikowa skoro i tak nie szanują.
    • mama0208 Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 17:26
      nasze oryginalne 3 klapy Roca też żółkły a kosztowały ponad 200 zł za sztukę. Już nie miałam sił do nich bo okropnie to wyglądało. Kupiliśmy ostatnio też drogą ale nie oryginalną klapę - sprzedawca zachwalał i jest super. Nie żółknie nic a nic.
      • piesekpustyni Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 17:52
        No roca właśnie uncertain
        • piesekpustyni Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 17:53
          Teraz kupiliśmy jakieś nieoryginalne. Zobaczymy.
          Dzięki.
        • mama0208 Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 19:03
          jak dzwoniłam do Roca z reklamacją to powiedzieli, że nie można używać mocnych środków do czyszczenia i nie można wlewać domestosa do kibla bo te opary powodują że żółknie.... ciekawe. Teraz do Roca mam inną klapę i jest cały czas idealnie biała.
    • piataziuta Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 17:34
      Kulturalny facet siada na deskę, zamiast lać mocz wokół siebie.

Skąd wzięłaś tych obszczymurów?
    • katie3001 Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 19:17
      Postąpic jak z psami. Po skodzystaniu i opryskaniu klapy wziąć za glowe i wsadzic nos w szczyny wink
      • mysz1978 Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 19:56
        czyli reasumując - nic się zrobić nie da?
        Ciekawa jestem, bo i mnie ten problem dotyczy (sikają na siedząco, a deska od spodu żółta i te przednie wystające na których sie opiera o muszle tez...)
        • ginger.ale Re: U..bane klapy w toaletach 12.12.21, 20:09
          Da się wyszorować białym cifem.
          • mysz1978 Re: U..bane klapy w toaletach 13.12.21, 22:16
            spróbuję. dzieki!
    • larix_decidua77 Re: U..bane klapy w toaletach 13.12.21, 22:31
      Facetów oczywiście usadzić ale zwróć uwagę czy nie zalewasz muszli domestosem i nie trzymasz tego pod klapą, bo wtedy żółknie. Nie myje się też deski silnymi środkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka