Dodaj do ulubionych

Drzewko w domu

19.06.05, 12:11
Witam, zwracam się do Was z prośba o poradę nt drzewka, które spełni moje
oczekiwania ;)
Szukam do mojego mieszkania jakiegoś drzewka 1,5-2 m z drobnymi, zlelonymi
liśćmi (benjamin chyba odpada bo ma liście biało-zielone). Drzewko będzie
stać w średnio-nasłonecznionym miejscu (wieczorami oświetlone będzie
halogenami). Oczywiście drzewko nie może zrzucać liści. Czy możecie mi coś
doradzić???
Dzięki i pozdrawiam
Piotr
Obserwuj wątek
    • jacekp11 Re: Drzewko w domu 19.06.05, 19:30
      Może araukaria, to taka domowa choinka o delikatnych gałązkach i igłach :

www.ciekawe-rosliny.pl/index.php?dz=strony&op=pisz&id=223
      Fikusy benjaminy są też o liściach całych zielonych.Roslina o liściach biało-
      zielonych to jedna z odmian barwnych.
      • ida.ustupska Re: Drzewko w domu 22.06.05, 12:15
        Ficusy banjamina mają wiele odmian, obawiam się ,że ani natasha ani natasja,
        nie urosną nawet metra, ponieważ sprzedawane mają pokrój krzewu,nie
        drzewka...jako drzewko mogę polecić ficusa australis, pandę zaszczepiane czasem
        na pojedynczym pniu co jest bardzo dekoracyjne...ficus reginald, który jest
        plamiasty ale delikatnie,połaczenie odcienia ciepłej zieleni i z ciemną,
        soczystą zielenią. Benjamin jako taki też jest doskonałym drzewkiem, można go
        zauważyć jako ozdobę wielu hipermarketów. A tutaj można obejrzeć kilka
        gatunków :) www.florus.com/komn/kom_f3.html
        pozdrawiam
        • kaasia8 Re: Drzewko w domu 22.06.05, 15:50
          Rzeczywiście fikus natasha jest w sprzedaży jako drzewka bonsai (moja pomyłka).
          Chodziło o Fikus binnedijkii. Sama mam w domu Fikusa benjamin (1 m) i fikusa
          binnedijkii (1,5 m). Mogą być oczywiście większe, ale ja je przycinam, żeby
          były gęstsze.
          • anoczek Re: Drzewko w domu 23.06.05, 09:20
            A to przycinanie pomaga na gęstość liści?
            • ida.ustupska Re: Drzewko w domu 23.06.05, 09:55
              nie tyle na gęstość liści co na rozkrzewianie nowych gałązek, zagęszczenie
              całej rośliny.
              • di76 Re: Drzewko w domu 29.06.05, 09:59
                ida, wiesz moze jak osiaga sie takie efekt drzewka ficusowego (widzialam
                najwiecej takich benjaminow), ktory kszaltuje rosline tak ze ma ksztalt drzewka
                z korona a goly pien pozbawiony lisci i galazek ma forme splecionego warkocza
                albo spirali ? Czy probowalas cos takiego uzyskac sama ?
                • ida.ustupska Re: Drzewko w domu 29.06.05, 11:24
                  szczerze mówiąc jak zrobić spiralę nie wiem, choc widziałam takie pięknoty,być
                  może kiedy roslina jest młoda, trzeba owijać jej pień wokół jakiegoś palika...i
                  tak trzymać dopóki się nie przyzwyczai, pień zgrubnie i tak już zostanie.
                  Myślę ,że sporo czasu na to potrzeba...a jesli chodzi o warkocz, to
                  prawdopodobnie potrzebne są trzy młode pnie, oczyszczone z gałązek i liści,
                  które trzeba spleść ze sobą, a górę strzyc i utrzymywać okrągłą formę. Ja
                  osobiście wolę naturalne formy...z resztą moja miłość do ficusów zaczęła się
                  dopiero w grudniu,to mało czasu na experymenty:)
                  pozdrawiam
                  Ida
    • rawe Re: Drzewko w domu 21.06.05, 22:37
      a może przejdz się do jakiejś większej kwiaciarni. bo jest wiele drzewek ktore
      mogą ci sie spodobac, a tam juz mozesz sie zapytac o ich wymagania..:)
    • kaasia8 Re: Drzewko w domu 22.06.05, 11:27
      Fikus Beniamin ma dwie odmiany: taką z białożielonymi liśćmi i taką z całymi
      zielonymi liśćmi. Ten z ciemnymi liśćmi będzie się doskonale nadawał. Nie
      nalęży go tylko przestawiać i odkręcać. Powinien zawsze stać tą samą stroną do
      światła. Polecam również odmiany fikusów z długimi liśćmi (nazwa fikus natasza).
      • aldonka77 Re: Drzewko w domu 25.09.05, 10:15
        dlaczego nie można go przestawiać a tym bardziej odkręcać
        • jacekp11 Re: Drzewko w domu 25.09.05, 23:03
          Każda roślina ustawia swoje liście odpowiednio do strony z której pada
          światło.Odwracanie roślin w celu utrzymania lepszego pokroju to wysiłek dla
          rosliny i niektóre mogą reagować na to zrzucaniem liści.Myślę, że to miala na
          myśli autorka postu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka