Dodaj do ulubionych

fikus pumila

16.08.05, 14:23
kupilam... bardzo sie ladnie zapowiadal, ale chyba cos znowu...
przedobrzylam. Jak sie nim opiekowac?
Obserwuj wątek
    • paacynka Re: fikus pumila 16.08.05, 17:56
      Przyznam się szczerze, że masa jest sprzeczności, ale ja już go wyczułam, on
      lubi wodę, gdzieś znalazłam, że nadaje się do hydroponiki i to jest prawda. Woda
      miękka, ja nie spryskuję go, rzadko, ale tez chyba lubi. W serwisie, którego
      reklamę widzisz w mojej sygnaturce jest o pumilli.
      • kaasia8 Re: fikus pumila 17.08.05, 10:44
        Ja swoje fikusy pumila hodowałam w butli, a dokładnie w takim
        szlkanym "baniaku" do robienia wina (w mniejszej wersji). Rosły pięknie. Robi
        się to tak: do szklanego naczynia należy wsypać drenaż (np. biały żwirek lub
        karamzyt), a na to ziemię. Za pomocą długich patyczków (np. do szaszłyków) lub
        pałeczek umieszcza się w ziemi roślinkę (niewielką). Można też dodać jakieś
        elementy ozdobne np. kamienie (jeśli oczywiście przejdą przez otwór butli).
        Całość spryskuje się wodą (nie za mocno, bo rośliny mogłyby zgnić, chodzi o to,
        aby ziemia była wilgotna a nie mokra)i szczelnie zamyka. Taka roślinka rośnie
        sobie w butli, aż urośnie na tyle, że brak jej miejsca. I tu pojawia się
        problem. Żeby wyjąć taką dużą roślinę przez mały otwór, trzeba się bardzo
        natrudzić lub zbić butlę. Poza tym należy to robić stopniowo (tzn. najpierw
        otworzyć naczynie na jakiś czas, potem na stałe - trzeba spryskiwać. Dopiero,
        gdy roślina się dostosuje do gorszej wilgotności powietrza, można ją wyjąć, ale
        nadal trzeba ją spryskiwać powoli ograniczając częstość). Polecam ten rodzaj
        hodowli. Bardzo efektywnie wygląda i nie wymaga "opieki".
        • aapril Re: fikus pumila 28.08.05, 13:09
          Bardzo dziekuję:)
    • sansarka Re: fikus pumila 08.10.05, 21:47
      Hoduję tego kwiatka mniej więcej od połowy roku i muszę powiedzieć że rośnie
      pięknie, naprawdę rozwija się błyskawicznie:)Musi mieć stale wilgotną glebę (z
      tym że woda nie może stać w doniczce)i być chroniony od bezpośredniego słońca -
      powiedziałabym nawet że lubi miejsca cieniste. Ja go spryskuję codziennie
      miękką, przegotowaną wodą.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka