justyna.sobol 23.10.05, 18:30 Gdzieś słyszałam, że begonię należy na zimę zasuszyć i przechowywać samą bulwę. Moja jest całkiem zielona i jeszcze niedawno kwitła. Czy po prostu przestać ją podlewać? z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mircea zimowy sen? 25.10.05, 01:11 Begonie nie są roślinami potrzebującymi spoczynku w zimie. Należy jedynie tak jak w przypadku większości roślin ograniczyć podlewanie i nawożenie. Poza tym w większości przypadków begonie mają rozwinięty system korzeniowy a nie bulwę (może oprócz jednego gatunku jaki znam - "begonii bulwiastej"). Justyno, czy to na pewno jest begonia i jaka? Odpowiedz Link
justyna.sobol Re: zimowy sen? 25.10.05, 20:38 dzięki Ci za odpowiedź :) to na pewno begonia ale nie mam zielonego pojęcia (jak to określenie tu pasuje...) jaka. Po prostu dostałam od kogoś taką jakby bulwę, kawałek suchego czegoś i z tego wyrosła owa begonia. No i pomyślałam że przechowuje się ją zimą w takiej postaci (jak np.dalie). Tymczasem ona jest cały czas zielona - teraz już będę wiedziała dlaczego. :) Odpowiedz Link
mircea zdjęcia begonii 25.10.05, 21:26 Justyno, tutaj podaję link do strony ze zdjęciami i opisami różnych rodzajów begonii, możesz sobie porównać ze swoją i zobaczyć co to za roślina :-) www.vitroflora.com.pl/page.php?lang=0&cat=127&PHPSESSID=deb6d2ad9b0b88d373b8dc9595265a74 Odpowiedz Link