Dodaj do ulubionych

mam pytanie -storczyk

18.02.06, 19:14
Po przekwitnieciu obcielam ped storczyka. Po jakims czasie wypuscl, ale ne nowy ped, tylko chyba szczepke. Co powinnam zrobic? czy zostawic na starym pedzie , czy tez odciac i posadzic ? Jesli tak, to w czym ? Pomozcie, szkoda byloby mi kwiatka ...
Obserwuj wątek
    • onnanoko Re: mam pytanie -storczyk 20.02.06, 10:03
      Na razie zostawić - niech się wzmocni i wypuci sporo korzeni, wtedy można
      delikatnie odłączyć keiki od pędu i posadzić osobno w mocno przepuszczalnym
      podłożu.
      • bajmil Re: mam pytanie -storczyk 30.06.06, 19:29
        A co robić, gdy keiki zamiast rozwijac korzenie wypuszcza pęd kwiatowy?
        • onnanoko Re: mam pytanie -storczyk 03.07.06, 10:24
          Cieszyć się! ;) Jeśli zamierza kwitnąć, to na i korzenie przyjdzie pora.
          Generalnie u storczyków wszystko dzieje się dość powoli, więc warto uzbroić się
          w cierpliwość.
    • krystyna_54 Re: mam pytanie -storczyk 20.02.06, 10:07
      Nie mam wielkiego doswiadczenia w uprawie storczyków,robieto dopiero 3-lata
      kidy dostalam pierwszego,ale podziele sie z Toba swoimi doswiadczeniami.Po
      przekwitnieciu nie obcinam pędu chyba, że sam uschnie.Zauwazyla, ,ze niektóre
      gatunki wypuszczaja nastepne kwiety na tym samym pędzie.Jestem zdanie by zbyt
      nie ingerować w życie kwiatów zraszaj podlewaj ale jesli nie choruje nie usuwaj
      jesli coś tam wypuścil to znaczy ,że się dobrze czuje Moze się myle ale tak
      robię i maje storczyki kwitna prawie caly czas
      • to-wlasnie-ja Re: mam pytanie -storczyk 20.02.06, 19:41
        Dziekuje Wam. Krystyno - zostawilabym, ale sie obawiam, bo to nie nowy ped, tylko wyglada mi na nowa szczepke. Zal byloby, gdyby sie zniszczyla. Zrobie tak jak poradzila Onnanoko. Pozdr.
    • greenfingers Re: mam pytanie -storczyk 30.06.06, 21:32
      a ja po przekwitnięciu obcielam nad oczkiem, tak jak mowila pani w kwiaciarni,
      i nic sie nie dzieje od kilku miesiecy. łodyzka troche zdrewniała, wiecwczoraj
      ocielam nizej, nad kolejnym oczkiem. czy cos z tego bedzie, jak myslicie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka