Dodaj do ulubionych

Proszę o radę - fikus

27.09.06, 00:13
Coś dziwnego dzieje się z moim fikusem. Myślę, że to zalanie, ale trochę mnie
to dziwi, bo mam wrażenie, że zawsze go przesuszałam. Wygląda tak (zdjęcia
robione telefonem, stąd taka jakość):
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1062831e05950421.html
www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/eba7d9c704abd206.html
Liść na spodniej stronie jest brązowy, na wierzchniej jasnozielony, prawie żółty.
Kwiat stoi blisko okna południowego, ale ono jest bardzo zacienione, więc
pomieszczenie jest dosyć ciemne, więc roślinka bardzo wolno i rzadko wypuszcza
nowe liście. Ale nie dam rady go przestawić, nie mam miejsca.
Obserwuj wątek
    • muka77 Re: Proszę o radę - fikus 27.09.06, 08:55
      Ciezko diagnozowac, bo zdjecia tylko liscia, szkoda , ze choc jedno nie jest
      zdjeciem calej rosliny. Polecam te stronke plus informacje dotyczace uprawy
      fikusow, to wbrew pozorom delikatne rosliny.
      www.ogrody.cvd.pl/pliki/chorobydoniczkowych.html
      • alvia Re: Proszę o radę - fikus 27.09.06, 10:30
        Ten liść juz odpadł. Reszta rośliny jest taka sobie. Zauważyłam,że niektóre
        liście (poczynając od góry) ziotczały i "zwiesiły się". Wygląda to jakby roslina
        była przesuszona. Może później fotkę wstawię.
        • alvia Re: Proszę o radę - fikus 27.09.06, 15:10
          Tu jest zdjęcie fikusa. Tyle ile trzeba, to chyba widać.
          www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8c853396668d866d.html
          • muka77 Re: Proszę o radę - fikus 27.09.06, 19:34
            Uh zaznacze, ze nie jestem specjalista. To rzeczywiscie wyglada na przelanie,
            doniczka jest plastikowa, wiec jest to prawdopodobne, woda w takich doniczkach
            mniej paruje niz w glinianych. Czasem tak sie dzieje z fikusami od dymu
            papierosowego, czasem tez od owocow (wydzielaja szkodliwy etylen, zwlaszcza
            jablka). Ostatnio tez bywaly chlodniejsze noce, czasem moze tak sie dziac od
            zimna. Osobiscie profilaktycznie spryskalabym czyms od chorob grzybicznych,
            podala troche szczepionki wzmacniajacej z dzdzownic i nie otwierala tego okna na
            noc, przy ktorym stoi kwiat.
    • baabcia Re: Proszę o radę - fikus 29.09.06, 19:58
      jeśli przelałaś i gnija korzenie to wyjmij z doniczki usuń korzenie zgniłe -
      smierdzą i sa miękkie. Przytnij lepiej za dużo niz zamało, inaczej fikus padnie.
      Możesz chyba zamoczyć w nie-zimnej wodzie liscie, bo one wiszą od tego, ze
      korzenie nie funkcjonują. I zobacz jak ta woda działa. Gdyby dalej liscie
      opadały to fikus powinien puścić korzenie z pocietej łodygi - ale masz śliczny
      okaz i szkoda by było. A może nie przelałaś tylko robal siedzi żre korzenie np
      dżdżownica. Robale duże wygania się przez zatopienie - wstawiasz doniczke do
      wiaderka i biedne robale wychodzą na wierzch. Mozna je potem wykorzystać jako
      wzór do # :)))

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka