Dodaj do ulubionych

hibiskus choruje :(

18.12.06, 12:30
kupilam hibiscusa, on sobie wpierw wegetował, potem zaczął chorować. dodam ze tak jak fiołki i alpejskie i azalie, hibiscusy mnie nie lubia... nie wiem co mu jest. cały czas wypuszcza nowe pąki, ale kiedy dorastają do wielkości ziarnka groszku czarnieją i opadają, ale to jeszcze nie jest problem, gorsze jest to co się dzieje z liścmi - one żółkną, tak plamkowato, nazwijmy to.. podejrzewałam u niego przedziorka, bo po tym jak go kupiłam (hibiscusa)to pojawił się na storczyku (przędziorek). a wiec zaczęłam akcję pryskania, z tym że dziś zaglądając w podstawkę zobaczyłam takie małe białe coś co było (już nie zyje)raczej długawe, białe, miało chyba dużo nózek czyli cos w rodzają zminiaturyzowanej, wybielonej stonogi, powiedzmy i jeszcze drugie coś jakby pchełkę, te białą, ktore siedziało na dnie doniczkiale zanim zdążyłam sie przyjrzec to juz się zmyło.. a wiec opryskałam kwiatki raz kolejny, szczególnie podstawki i dna doniczek bo pajęczynkę tez tam odkryłam, wychodziła ona z dziurki odpływowej doniczki. co mogłabym jeszcze napisać to nie wiem, ale wiem ze hibiskus jak cos sie nie zmieni to długo nie pożyje... ma ktoś jakieś pomysły jak go uratować i co to w ogóle może być?
Obserwuj wątek
    • muka77 Re: hibiskus choruje :( 18.12.06, 14:22
      A czym pryskalas? Takie zolkniecie lisci "a la marmurek" to na 100% przedziorki,
      przechodzilam przez to ze swoim hibiskusem, poszukaj w wyszukiwarce. Jak
      zabijesz szkodniki to kwiatek odbije.
      • foxtrot3 Re: hibiskus choruje :( 19.12.06, 19:44
        opadanie pakow- za mala wilgotnosc powietrza zraszaj rosliny miekka woda
        • rawe Re: hibiskus choruje :( 08.01.07, 20:21
          to chyba jednak ani przedziorki ani wilgotnosc powietrza, teraz zostały juz tylko na pol uschniete patyki, cos czuje ze on juz nie odbije. :( zyjatek tam zadnych nie ma juz od jakiegos czasu (wtedy jeszcze mial liscie) a co do wilgotnosci powietrza to chyba tez nie bylo najgorzej tym bardziej ze nie tylko paczki mu opadły ale i wszystkie liscie...
          • katarzyna.bn mój hibiskus też choruje 09.01.07, 23:27
            mam ten sam problem ze swoim hibiskusem, dołączam zdjęcia na dole. I tez nie mam
            pojecia co mu jest, postawilam go na parapecie, mimo tego ze to "maly olbrzym" ,
            poobcinalam i czekam.. narazie nic. samo pruchno. A co do tych miniaturowych
            bialych stonog?? Co to jest? chodza mi takie w doniczce gdzie mam siewki roslin
            owadozernych i pewnie moga im zaszkodzic poki nie dorosną..

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/165cb8091336cce5.html
            www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8960f9c7c5577885.html
            www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8332fee5762460ab.html
    • biedronka3401 Re: hibiskus choruje :( 11.01.07, 17:03
      znalazłam w książce to są Pierwowyje inaczej drobnonogi,mają5 milimetrów
      długościi smukłą budowę oraz 12 nóżek i malutkie czułki.pisze tu żeby wybrać
      wierzchnią warstwę ziemi ok. 2cm.i nasypać nowej i spryskac ULTRACIDEM 40EC.MAłO
      TO TO MASZ ZIEMIóRKI W ZIEMI TO Są TE MAłE STWOżONKA KTóRE WIDZIAłAś NA TE
      STWOżONKA NIE MA NIC W KSIążCE ,TYLKO żEBY wierzchnią warstwę ziemi pelić nie
      wiem jak to się robi.Ale pójdż do sklepu ogrodniczego może coś poradzą.pisze też
      jeśli masz drobnonogi to jest i grzyb i liscie giną musisz wszystkie liście
      które jeszcze są zaatakowane oberwać i wyrzucić,i dopiero dobrze spryskać aż
      zeby ciekło po łodygach MIEDZIANEM LUB ,BRAWO.Możesz kupić gotowy preparat na
      grzyb w aerozolu ABC , bo jest taki sam i na szkodnikii też możesz skorzystać
      kupisz je w sklepach ogrodniczych .,czasami bywajz też i w kwiaciarni.
      • rawe Re: hibiskus choruje :( 27.01.07, 10:57
        moj jest juz suchym badylem... potwierdziło sie co mówilam przy kupnie, ze hibikusy u nas nie lubia mieszkac... :(
        • katarzyna.bn i odszedł.. 07.02.07, 23:27
          mój dzisiaj odszedł.. ucinałam po kawałku z nadzieją że gdzieś może jeszcze
          znajdę u niego "żywy" fragment.. niestety.. trudno.. widać mnie też Hibiskusy
          nie lubią..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka