monia2506 13.04.07, 11:04 jak dbać o fikus czy ma stać w słonecznym miejscu czy w cieniu, jak często go podlewać nie wiem co robic bo liście mu opadają:( Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorotabud Re: fikus 13.04.07, 11:20 Ale jaki to fikus?Bo beniamin(drobne liscie)to lubi miejsce sloneczne ale nie bezposrednio,bez przeciagow i wyziewow gazowych.Doniczka raczej ciasna niz za duza a przedawszystkim NIE PRZELEWAC GO bo jest bardzo wrazliwy na nadmiar wody i wtedy zrzuca liscie.Fikusy sprezyste(duze liscie) sa mniej wrazliwe na warunki w jakich rosna.Miejsce sloneczne i tez ostroznie z woda. Podlewac wtedy kiedy ziemia przeschnie.Ja podlewam 1 raz w tygodniu.Nie lubia jak je sie za bardzo przestawia i wogole rusza. Odpowiedz Link
mama.mikolaja Re: fikus 13.04.07, 15:55 Mój fikus drobnolistny stoi dośc dlaeko od okna ale w słonecznym pokoju, podlewam go sporadycznie, ma dość ciasną doniczkę, prawie go nie przesadzam, tylko z rok temu wymieniałam ziemię. Czasem robię mu pruysznic, aby odkurzyć. Czasem tak ma że gubi liscie, ale zaraz potem obsypuje się młodymi listeczkami. pozdrawaim Odpowiedz Link
katarzyna.bn Re: fikus 14.04.07, 17:22 Fikus Benjamina gubi liscie nie tylko przy nadmiernym podlewaniu, przy przesadzeniu, przy przeciągach, ale także kiedy zostanie przestawiony. Więc jesli to Twoj nowy nabytek, to nie ma sie czym przejmowac, musi sie zaklimatyzowac :-) Potrzebuje miejsca slonecznego, ale nie bezposredniego palącego swiatla, nie lubi przeciagow i podlewac w lecie raz na tydzien umiarkowanie. Zasilac nawozem do fikusów co 2 tygodnie ;-) Odpowiedz Link