Dodaj do ulubionych

rośliny owadożerne

31.05.07, 19:21
Cześć. Hoduje ktoś z Was takie rośliny? Przedwczoraj kupiłem sobie rosiczkę
amerykańską i chciałbym nawiązać kontakt z kimś, kto już hoduje taką roślinę
w celu wymiany uwag i spostrzeżeń. Pozdrawiam wszystkich :)
Obserwuj wątek
    • paacynka Re: rośliny owadożerne 31.05.07, 19:43
      ja posiałam nasionka zakupione na allegro, wzeszły dwie rosiczki, jedna
      niestety szybciutko uschła, druga jest milimetrowa, jeszcze jakieś dwie wzeszły
      roślinki - to była mieszanka
      kupiłam też kapturnicę, nie zauważyłam by zjadała owady, ale kto wie, może
      jakieś do niej wfruwają :)
      Wszystkie owadożerne powinno podlewać się przez podsiąkanie wodą destylowaną.
    • zdzicha Re: rośliny owadożerne 31.05.07, 23:11
      Ja mam muchołówkę amerykańską od jakiegoś miesiąca. Nic biedula nie je, może
      tęskni...
      podobno można je dokarmiać jak nic nie jedzą, ale przecież nie bedę łapać much,
      bo od tego jest ona.
      • rafaloku Re: rośliny owadożerne 01.06.07, 09:52
        Witam

polecam zapoznanie się z tymi informacjami:
        poradnikogrodniczy.pl/pliki/mucholowka.html
    • he-man Re: rośliny owadożerne 08.06.07, 10:21
      Mam jeszcze trzy pytania.
      1. Moją rosiczkę mam od ponad tygodnia ale wczoraj zauważyłem dwa pociemniałe
      listki. Usunąłem je. A dziś zauważyłem że jedna z małych, dopiero co
      rozwijających się pułapek też poczerniała. Czy to normalne czy ja coś źle robię?
      2. Już po kilku dniach hodowli zauważyłem kilka nowych, rozwijających się
      pułapek. To chyba dobrze.
      3. Dziwi mnie też jedno. Moja rosiczkę kupiłem w Obi. Po przesadzeniu jej przez
      dwa dni ją karmiłem. W sumie zamknąłem tak 7 pułapek. Ale reszta wogóle nie
      reagowała na obecność much na ich włoskach czuciowych. Czy to może być
      spowodowane tym, że roślinka jest ze sklepu i tam mogła być drażniona przez
      ludzi czy był to jeszcze szok spowodowany przeprowadzką?

Pozdrawiam wszystkich hodowców roślin drapieznych.
    • grzesieklu Re: rośliny owadożerne 09.06.07, 19:40
      Nie ma Rosiczek Amerykańskich. jest conajwyżej Muchówka Amerykańska- polecam
      strone www.nepenti.pl -jest to strona sklepu możesz tam zamówić roślinki ale
      także poczytać o nich. Dostępne jest także forum- mój nick to grzesieklu-
      odezwij się.
    • katarzyna.bn Re: rośliny owadożerne 26.06.07, 10:33
      ja mam 2 muchołówki amerykańskie.. jedna z nasion i jest wielkosci ok. 2 cm a
      druga kupilam w kwiaciarni i jest to wiekszy okaz.. Obie narazie maja się
      świetnie.. podlewam je przez podsiąkanie przegotowaną wodą lub deszczówką i
      zraszam wodą raz na tydzień.
      Moje kolejne roslinki owadożerne to rosiczki: drosera spatulata (ta sie ma
      najlepiej), drosera dielsana (ta mi czernieje), drosera capensis red (a ta jakoś
      się trzyma) wszystkie wyhodowane z nasion, i tez je podlewam tą samą wodą przez
      podsiąkanie i zraszam, ale troszke rzadziej niż muchołówki. Mam więlką chętkę na
      dzbanecznik, ale boję sie ze moge nie sprostac jego wymaganiom, wiec narazie sie
      wstrzymuję.. chyba ze ktoś ma nasionka, to bardzo chetnie kupie.. Bo dorosły
      okaz u mnie kosztuje około 150 zł.
      • katarzyna.bn Re: rośliny owadożerne 26.06.07, 10:39
        Jesli ma ktoś ochotę pooglądać te roslinki kiedy byly jeszcze bardzo malutkie,
        to zapraszam do albumu katarzyna-b.fotosik.pl/albumy/151263.html są tam
        zdjęcia moich roślinek z marca tego roku.. m.in. sa tam drosery i muchołówka,
        ale ta z nasionek, bo sadzonkę kupiłam niedawno.
        • rawe Re: rośliny owadożerne 05.07.07, 20:43
          gratuluje hodowcom. ja 2 lata temu dostałam dośc duża roslinkę i posiałam tez pare. wzeszły bardzo ladnie, plesn jednak wykonczyla mi je doszczetnie, nie zwracajac uwagi na to ze z nią walcze, a dorosła nie obudzila się po zimie :( tak wiec doszłam do wniosku ze nie jestem odpowiednią osoba do hodowania tych roslinek i wrociłam do wczesniejszych zainteresowan. teraz zainteresowalam się storczykami, poki co 1 ofiara, ale reszta zdaje sie byc zadowolona.. pożyjemy, zobaczymy :)
          wszystkim którzy sie nie poddaja, zyczę powodzenia
      • grzesieklu Re: rośliny owadożerne 10.07.07, 22:39
        Rosiczek i muchówek się raczej nie zrasza- mogą mieć zbyt mokro, wystarczy
        podlewanie. Co do dzbaneczników to polecam "ventrate" możesz ją kupić w sklepie
        internetowym www.nepenti.pl nie jest ona droga i najłatwiejsza w hodowli z
        dzbanecznIków. Na tej stronie znajdziesz wiele informacji o tych roślinach i na
        pewno sobie poradzisz. Jeśli chodzi o nasionka to raczej nie polecam bo potrafią
        kiełkować nawet do roku czasu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka