mabiwy 11.07.07, 17:41 Trzeci rok - 4 sztuki w 80 cm balkonowej szkrzynce. Miał gęsto obrosnąć pergolę, zachwycać hurtową ilością kwiatów. Lichota pod każdym względem. Wzmacniany substralem. Bez efektu. Jak to zmienić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: wiciokrzew - mizerak 11.07.07, 21:41 Czy ja dobrze rozumiem? Cztery sztuki w skrzynce balkonowej?Chyba żartujesz? Odpowiedz Link
wadera3 Re: wiciokrzew - mizerak 11.07.07, 23:46 zapytaj.com.pl/Category/009,004/2,1584,Wiciokrzew__pielegnowanie.html Odpowiedz Link
usianka Re: wiciokrzew - mizerak 12.07.07, 09:03 Nic dziwnego ze ledwo zyją.... W skrzynce mozesz uprawiac kwiatuszki ale nie takie duze i ekspansywne pnacze!! Przesadz do duuuuuzej głebokiej donicy. Odpowiedz Link
mabiwy sam sobie nie wymyśliłem 12.07.07, 17:26 ..ilość i samo pnącze wybrane zoatało przez Panią w " sklepie ogrodniczym". Jeśli na czymś się nie znam zakładam, że tzw osoba fachowa faktycznie nią jest. Jeśli tak jest z Wami proszę o konkretne rady. Pierwsza już jest. Przesadzić w duże donice. Jak duże i kiedy przesadzać? Przeczytałem to, co w linku wklejonym przez waderę. Tam było żeby ciąć. Konkretnie co? przyrosty? i kiedy? Miło by było, gdybym zamiast zadziwienia dla ignorancji usłyszał "instrukcję obsługi". Krok po kroku ;) Odpowiedz Link
gabula777 Re: sam sobie nie wymyśliłem 12.07.07, 21:56 Włosy mi się jeżą na myśl o takich sprzedawcach. Podaję Ci link co na temat uprawy pnączy na balkonie sądzi ekspert: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=65333127&a=65445663 Przesadź jak najszybciej wybijając ze skrzynki z całą bryłą korzeniową.Na razie nic nie przycinaj.Wiciokrzewów się raczej nie tnie,chyba,że zaschną jakieś pędy co często ma miejsce, trzeba w maju co roku opryskiwać preparatem na mszyce,bo często je atakują.Ja bym się zdecydowała na usunięcie jednego lub dwóch najsłabszych egzemplarzy,by nie było za dużo w donicy wycinając u podstawy,aby nie uszkodzić korzeni pozostałych. Odpowiedz Link
usianka Re: sam sobie nie wymyśliłem 13.07.07, 09:22 Ja bym przesadziła nawet teraz (pooprzedniczka Ci napisala jak). Niedawno (3 tygodnie temu) sadziłam wiciokrzew na balkon, wiec pora jest ok. Mam jedną rosline w donicy o srednicy 50cm i podobnej glebokosci, ale obok ma dosadzona funkie i niecierpki. O pielegnacji masz juz info - ja dodam tylko, ze niby pisza ze wiciokrzewow sie nie tnie, ale my tniemy i rosną przepieknie. Odpowiedz Link
mabiwy dziękuję, to rozumiem :) 13.07.07, 23:50 dziękuję.. o tak precyzyjne rady mi chodziło. Moje krzaczydła są smętne i balade. Wspomoc je jakimś hajem ? to nie ostatnie pytanie na temat pnącz. Po przymusowej przerwie, wrócę z kolejnymi. Liczę na wyrozumiałość. Odpowiedz Link
mabiwy skutków brak 01.08.07, 22:32 przesadzony, nawieziony, jak nędzny był , tak jest. Co dalej ? Odpowiedz Link
gabula777 Re: skutków brak 02.08.07, 10:33 To jest pnącze wieloletnie i takie rośliny z reguły kończą wzrost mniej więcej z początkiem sierpnia, bo muszą im przed zimą zdrewnieć pędy, aby mogły dobrze przezimować.Nie licz już więc na jakieś przyrosty w tym roku, a dopiero w przyszłym.Osłabiona roślina potrzebuje też na to dużo czasu.Ważne, aby nie przysechł i dobrze trzeba zabezpieczyć na okres zimy przedewszystkim korzenie,ocieplając donicę z zewnątrz.Poczytaj może o sposobach zabezpieczania pojemników na balkonach. Odpowiedz Link
mabiwy Re: skutków brak 03.08.07, 22:33 Uspokoiłaś mnie :) zabezpieczenia zimowe mam przećwiczone. Styropian i fizelina Odpowiedz Link
usianka Re: skutków brak 04.08.07, 19:53 moj wiciokrzew tez teraz wyglada kiepsko - zaatakował go mączlik, zgubil wiekszosc lisci ale zyje oby do wiosny :) Odpowiedz Link
mabiwy kiedy ciąć? 14.08.07, 19:42 tylko wiosną czy teraz jesienią? Przycinać górne czy i boczne pędy? jak pobudzić do przyszłorocznego kwitnienia? czy te przycięte kawałki da się ukorzenić i traktować jako zalążek nowej rośliny? Odpowiedz Link