doroq 30.11.07, 07:58 Chciałam się zapytać czy ktoś z Was hoduje tą roślinkę.Przeglądając gogle znalazłam takie cudo. Czy jest trudna w hodowli? commons.wikimedia.org/wiki/Image:Clerodendron_ugandense0.jpg Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katty_2005 Re: Clerodendron myricoides "Ugandense" 01.12.07, 12:20 doroq napisała: > Chciałam się zapytać czy ktoś z Was hoduje tą roślinkę.Przeglądając gogle > znalazłam takie cudo. Czy jest trudna w hodowli? > commons.wikimedia.org/wiki/Image:Clerodendron_ugandense0.jpg Mam - kupiłam na Allegro - jest rzeczywiście przepiękne, chociaż jak wszystkie z gatunku klerodendrum dość trudne w uprawie. Obecnie odpoczywa - chociaż jeszcze tydzień temu kwitł.Kwiaty wielkości małych bratków zawsze kilka w pięknych odcieniach niebieskiego i trochę filetu - wyglądają jak motylki (mają czułki) warto mieć w kolekcji. Ja jestem zakochana we wszystkich klerodendronach ( obecnie mam 4 rodzaje) Odpowiedz Link
doroq Re: Clerodendron myricoides "Ugandense" 01.12.07, 17:17 katty dzięki bardzo że mi na pisałaś.Właśnie weszłam na Allegro ale za póżno bo wszystkie sprzedane .Chyba sie załamię.Nie wiedziałam że tyle jest rodzai .Na mnie te motylki zrobiły wielkie wrażenie.Pozdrawiam Dorota url=www.glitter-graphics.com][img]https://dl8.glitter-graphics.net/pub/25/25078d2wdflsgkp.gif[/img][/url] Odpowiedz Link
katty_2005 Re: Clerodendron myricoides "Ugandense" 11.12.07, 11:22 Witam. Kwiaty na pewno będą wiosną. Pani, która je sprzedaje na pewno ponownie wystawi. Właściwie dobrze się stało ponieważ sadzonki są jeszcze dość małe i trudno je przezimować w mieszkaniu. Kupując wiosną - do zimy zdążą się dobrze zaaklimatyzować. Zresztą wiosną warto zajrzeć na Allegro ponieważ często wystawiane są rzadkie okazy. Ja kupiłam kilka i to w moich ulubionych kolorach: biały, biało-różowy i niebieski.Pozdrawiam Odpowiedz Link
katty_2005 Re: Clerodendron myricoides "Ugandense" 12.12.07, 23:31 Clerodendrum jest na Allegro 13 zł jeszcze 22 godziny - sprzedawca moona6 Pozdrawiam Odpowiedz Link
moniq_c a ja mam biało-czerwony :) 17.12.07, 05:48 ooo dokładnie taki :) toptropicals.com/catalog/uid/clerodendrum_thomsoniae.htm kwiatki cudne!!!!! a krzak tak prosty w obsłudze że praktycznie nic z nim nie robię - podlewam tylko dosyć często bo to lubi, a tu gdzie mieszkam jest wiecznie ciepło , więc potrafi mi podwiędnąć jak co 2-3 dni nie podleję... a, i wyczytałam ostatnio że podcinanie lubi, wtedy podobno będzie miał więcej kwiatków - wypróbuję na wiosnę. Mam go od półtora roku, a urósł 3 razy większy niż był - w tej chwili ma jakieś 1,80 m :) Odpowiedz Link
doroq Re: a ja mam biało-czerwony :) 17.12.07, 08:27 Ja będę dopiero zakupy robiła na wiosnę na allegro bo teraz nie chcę ryzykować .Chyba że spotkam w sklepie w co wątpię .moniq ten biało czerwony też cudny.Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link
moniq_c Re: a ja mam biało-czerwony :) 18.12.07, 04:12 najlepsze, ze jak go dostalam to nawet nie wiedzialam co mam :) dostalam go jako malutkie 3 galazki od tesciowej, jako normalnego krzaka, tak gdzies do posadzenia przy plocie. A jak mi sie potem rozrosl I ZAKWITL :) :) :) to dopiero szczeka mi opadla :) PS. nie tam, zeby tesciowa wiedziala co mi daje :P po prostu tez skads dostala i uznala ze miejsca nie ma :) Odpowiedz Link
doroq Re: a ja mam biało-czerwony :) 18.12.07, 08:36 moniq to dobrze że Twoja teściowa wzięła szczepkę .To ja uśmiecham się do Ciebie jak byś kiedyś miała szczepeczkę małą na zbyciu. Odpowiedz Link
moniq_c Re: a ja mam biało-czerwony :) 28.12.07, 06:18 no pewnie że dobrze. A jeszcze lepiej że nie miała co z nią zrobić :) Zaszczepkę bardzo chętnie bym oddała,bo jak wspominałam krzaczor się zrobił duży więc go na pewno poprzycinam na wiosnę (bo wyczytałam że mu to służy) - ale jest taki problem że ja daleko mieszkam :( upalna Floryda się kłania Odpowiedz Link
doroq Re: a ja mam biało-czerwony :) 28.12.07, 20:01 No to jest problem tu kłania się zimowa Polska.Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link
moniq_c Re: a ja mam biało-czerwony :) 28.12.07, 20:30 eee tam, od razu problem. Zebysmy tylko takie problemy mieli :) zawsze można pchnąć pocztą nasionko, ale z tym to się sporo może zejść, bo chwilowo nawet nie kwitnie, wiadomo - zima :) Odpowiedz Link
doroq Re: a ja mam biało-czerwony :) 29.12.07, 15:54 moniq_c to jak kiedyś by była taka możliwość to już uśmiecham się do Ciebie.Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link