sanja3 22.08.08, 16:27 mam pytanko gdzie się zaopatrujecie w przeźroczyste doniczki dla storczyków czas przesadzania nadszedł i chciałabym wymienić im podłoże Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bakali Re: doniczki dla storczyków 22.08.08, 16:29 KIlka miesięcy temu pojawiły się w moim regionie (północ Polski) w sklepach ogrodniczych i kwiaciarniach, więc u mnie nie ma problemu. Odpowiedz Link
sanja3 Re: doniczki dla storczyków 22.08.08, 17:30 czyli czasami mozna trafić to brzmi lepiej niz nie ma :))) Odpowiedz Link
wanda43 Re: doniczki dla storczyków 23.08.08, 07:00 Storczyki przesadza się co ok. 3 lata. Chyba,że coś dzieje się z korzeniami lub w podłożu są robale. Odpowiedz Link
sanja3 Re: doniczki dla storczyków 23.08.08, 07:54 kupiłam na wyprzedaży i podłoże jest bardzo brzydkie część korzeni wygląda fatalnie więc muszę przesadzić aby je spróbować uratować Odpowiedz Link
wanda43 Re: doniczki dla storczyków 23.08.08, 16:23 Podłoże do storczyków zwykle wygląda, jak kupa śmieci. Storczyki nie lubią zbyt dużych doniczek. Korzenie wycina sie tylko wówczas, gdy są zgniłe. Miejsca po wycięciu trzeba zasypać dla dezynfekcji węglem aptecznym lub cynamonem. Bez fotki trudno ocenić, czy te korzenie są faktycznie w fatalnym stanie, czy tobie sie tak tylko wydaje. Odpowiedz Link
sanja3 Re: doniczki dla storczyków 24.08.08, 08:06 wiem jak wyglada podłoże dla storczyków a stan korzeni wymaga jego zmiany :))) Odpowiedz Link
wanda43 Re: doniczki dla storczyków 26.08.08, 14:19 lepiej tu :www.orchidsklepik.pl/index.php Odpowiedz Link
jackie.sparrow Jak namaczac? 02.09.08, 22:01 Witam serdecznie :) Podczytuje sobie watki o storczykach ale caly czas mam watpliwosci co do ich podlewania (ew. zraszania) Piszecie ze trzeba je namaczac srednio co 10-14 dni poprzez umieszczenie doniczki - czy dobrze rozumiem ze poprzez wlozenie doniczki do wody tak zeby jej nie zamoczyc? Niedawno dostalam piekny prezent w postaci bialego cudnego storczyka i bardzo nie chcialabym mu zrobic krzywdy poprzez swoja niewiedze o jego pielegnacji.. Na razie wiec zraszam mu ziemie spryskiwaczem niezbyt obficie ale wcale nie jestem pewna czy dobrze robie.. Poprzedniego niestety usmiercilam bo nie bardzo wiedzialam czego potrzebuje :( Odpowiedz Link
wanda43 Re: Jak namaczac? 03.09.08, 08:49 Generalnie zasada jest taka, ze lepiej przesuszyc, niz przelac. Storczyki sa sprzedawane w przeźroczystych doniczkach, a to po to, aby mozna bylo sprawdzac stan korzeni. To bardzo wazne. Zielone - nie podlewac. Srebrzysto biale i leciutka jak piorko doniczka - podlewamy. Podlewanie, to wstawienie doniczki do wysokosci ok 1cm ponizej przegu doniczki do destylowanej lub przegotowanej i odstalej wody na ok. 15 d0 30 minut. Woda z dodatkiem nawozu do storczykow albo wg zalecenia producenta, albo 1/4 zalecanej dawki przy kazdym moczeniu. Odstawiamy do obciekniecia i spokoj na nastepne przynajmniej 2 tygodnie. Storczyki lubią wilgotne powietrze, dlatego dobrze jest postawic doniczke z podstawka na talerzu,tacce lub innym naczyniu wysypanym keramzytem zalanym woda. W kazdym razie spod doniczki nie moze dotykac do wody. Liście mozna zamgławiac /najlepiej rano/ ale trzeba uwazac, aby nie zalac stozka wzrostu, bo zgnije. Storczyki nie mogą stać na bezposrednim sloncu. Odpowiedz Link
3mamy Re: Jak namaczac? 06.09.08, 22:19 wanda43 napisała: > Storczyki sa sprzedawane w przeźroczystych doniczkach, a to po to, aby mozna bylo sprawdzac stan korzeni. Ciesze sie, ze tu trafilam :) Czyli ta przezroczystosc doniczki sluzy tylko i wylacznie sprawdzeniu jak sie maja korzenie? Slyszalam od kogos niedawno opinie, ze doniczka jest przezroczysta dlatego, poniewaz do korzeni musi docierac swiatlo sloneczne... :/ Jednak te przezroczyste doniczki bardzo mi sie nie podobaja i umiescilam jakies pol miesiaca temu swojego storczyka w takiej wysokiej ceramicznej (tez sprzedawanej jako ponoc specjalnie_dla_storczyka) oslonce. Czyli mu nie zaszkodze ta ceramiczna oslonka? Storczyka umiescilam w oknie lazienkowym (wschod)... przejmuje sie bardzo, bo to prezent od Mamy, no i jednoczesnie moj Pierwszy Storczyk :) Odpowiedz Link
wanda43 Re: Jak namaczac? 07.09.08, 08:42 Nie wiem, jakiego masz storczyka, sądzę, że Phalaenopsis, bo one są najpopularniejsze. Napisałam, że trzeba sprawdzać stan korzeni, bo to bardzo ważne. Storczyk musi mieć "luźne" podłoże i ważne jest, aby korzenie nie tylko miały dostęp światła, ale i tlenu. W normalnej doniczce bylo by to nie mozliwe. Oczywiście wiem, że są specjalne doniczki do stoczyków i osłonki, niektore bardzo ładne i znacznie lepiej storczyk się w nich prezentuje. Jest tylko jeden warunek, taka osłonka nie może być za mala. Musi być szersza od doniczki, aby miedzy sciankami byla cyrkulacja powietrza. Powiem ci, ze szkoda storczyka do łazienki, ale skoro tam ma najlepsze warunki, bo wschodnie okno i nie trzeba cieniowac, a i wilgotność powietrza większa - to hoduj go w łazience. Ja wolę swoje stadko trzymac tam, gdzie najwiecej przebywam i gdzie caly dzien ciesza moje oczy swoim pieknem czyli w pokoju dziennym i w sypialni. Inne gatunki, niz Phalaenopsis i Paphiopedilum stoją od wiosny na balkonie loggii, bo roznice temperatur miedzy dniem, a nocą prowokują je do kwitnienia. Odpowiedz Link
3mamy Re: Jak namaczac? 09.09.08, 15:41 Wanda, dziekuje Ci za odpowiedz :) troche mnie zmartwilas ta oslonka, bo z tego co piszesz wynika, ze powinnam go jednak wyjac z ceramicznej oslonki i zostawic tylko w tej przezroczystej doniczce (oslonka, ktora mam jest wieksza od doniczki, takze cyrkulacja powietrza zapewniona. Niestety gdy wyjmuje storczyka z oslonki i stawiam tylko w tej plastikowej, caly kwiat jest strasznie niestabilny -> liscie przewazaja go w jedna strone... Jezeli chodzi o okno, to niestety jest to jedyne, w ktorym storczyk nie jest w pelnym sloncu w ciagu dnia. Wlasnie koncze urzadzac dom i mam bardzo ladna lazienke ;D (dlatego mi az tak nie zal storczyka w lazience)-> gladkie jedolite kafle i drewno sa pieknym tlem dla storczyka :) Pozdrawiam Odpowiedz Link
wanda43 Re: Jak namaczac? 09.09.08, 15:52 Ależ nie przejmuj się aż tak. Skoro masz śliczną łazienkę, storczyk jeszcze ją upiększy. W oslonce może stać, tylko skoro chcesz go hodować dłużej, to co kilka dni wyjmij i zerkinij na korzenie. O jednym pamiętaj - przesuszenie mu nie zaszkodzi, przelanie zabije. Znam radość urządzania własnego domu, mieszkam w nim od roku. Pozdrawiam i życze wiele szczęscia i radości we własnym nowym domu. Odpowiedz Link
jackie.sparrow usechł :( 16.09.08, 21:36 Moze niepotrzebnie sie martwie ale mojemu stosczykowi - ma dwie gałązki z kwiatami - na jednej z nich usechł najmniejszy,szczytowy pączek :( Nie wiem w zasadzie dlaczego bo na pozostałych gałązkach ma w sumie 7 pięknych dużych białych kwiatów i 4 dobrze zapowiadające się pączki.. Martwię się jednak żeby nie poschły jak ten ostatni i zupełnie nie mam pomysłu na to dlaczego tak się stało.. Prosze o rady bo nie chciałabym znow uśmiercić storczyka, co kiedys niestety juz mi się zdarzyło.. Odpowiedz Link
wanda43 Re: usechł :( 16.09.08, 22:07 Czasem tak bywa mimo naszej troski. Jeśli dbasz o niego odpowiednio, nie przelewasz, co jakiś czas karmisz woda z nawozem, to najwidoczniej doszedl do wniosku, ze jeszcze jeden kwiat by go oslabil, wiec go odrzucil. Odpowiedz Link
gazetowy.mail doniczki do storczyków 19.09.08, 09:20 zawsze pełna oferta doniczek do storczykow (sa wysokie ze stozkiem w srodku) jest w CASTORAMIE (polki w okolicy kwiatow, nawozow i ziemi oraz doniczek) wczoraj bylam i widzialam :-) - zwykle (chociaz bardzo ladne) plastikowe sa już za 5zł z groszami. ze szkla lub z jakimiś wzorami są do 20zł Odpowiedz Link
ola-alex Re: doniczki dla storczyków 03.05.14, 21:13 Mi się strasznie podobają takie doniczki: outlabsklep.pl/Boskke-Cube-Small-transparentna-doniczka-samopodlewajaca są dostępne w 2 rozmiarach i są śliczne i dozują wodę roślinie :) Odpowiedz Link
wanda43 Re: doniczki dla storczyków 05.05.14, 18:53 Admin! Usuń ten spam! Tym bardziej, że te doniczki nie nadaja sie do storczyków! Odpowiedz Link