ana.mari Re: jakie jezyki znamy? 12.01.06, 18:31 - angielski biegły (CPA) - francuski - kiedyś 4 lata nauki w LO, wiele zapomniałam, ale jak byłaby potrzeba to bez problemu sobie przypomnę - hiszpański - uczę się od niedawna i bardzo mi się ten język podoba Odpowiedz Link
terra-nova Re: jakie jezyki znamy? 17.01.06, 04:36 NAJGORZEJ ROSYJSKI- mialem w sumie dziewiec lat, w szkole i na uczelni w czasach kiedy trzeba bylo ten jezyk obowiazkowo zdawac, kiedys nawet niezle mowilem. Teraz wcale. Mam awersje do tego jezyka i narodu. PORTUGALSKI - bardzo prosty, znam niezle na poziomie zaawansowanym, bylem w Brazylii i sprawdzilem, ludzie mnie rozumieja. HISZPANSKI - bardzo prosty, nauczylem sie prawie sam, przez jakis czas mialem dziewczyne Meksykanke i z nia sobie cwiczylem. Prosta, klarowna gramatyka, ladny melodyjnie jezyk, piekna literatura. WLOSKI - ozenilem sie z Wloszka i musialem dogadac sie z rodzina zony. Wszyscy byli bardzo gadatliwi, wiec nie mialem innego wyjscia jak tylko uczestniczyc w konwersacjach. Nauczylem sie dialektu z Abruzzo. Ilekroc jestem we Wloszech posadzaja mnie o wloskie pochodzenie. A ja tego jezyka, zeby bylo jeszcze smieszniej nauczylem sie w USA. GRECKI-jezyk, ktory jest mi szczegolnie bliski. Spedzilem 5 lat w Grecji w tym 3 lata na Universytecie Atenskim na wydziale filozofii. Posluguje sie tym jezykiem biegle. ANGIELSKI - jezyk ktorym mowie od 4 roku zycia. Ani ladny ani brzydki. Funkcjonalny, poreczny i precyzyjny. Skonczylem w tym jezyku studia w USA. Na szczescie byla to inzynieria. Nie mam do tego jezyka zadnego stosunku emocjonalnego mimo, ze funcjonuje w nim od wielu, wielu lat. FRANCUSKI - brzydki jezyk, taki brzydki, ze niektorym wydaje sie ladny. Zdecydowanie brzydkie kaczatko jezykow romanskich. A Francuzi to malo ciekawe snoby, ktore biora przysznic raz w tygodniu. ARABSKI- nauczylem sie z nudow, bo pracowalem w Algerii i nie mialem co robic z wolnym czasem. Moi arabscy koledzy byli zachwyceni. Mam duze trudnosci z czytaniem literatury arabskiej ale nie zaprzecze, ze bardzo mi sie podoba. Arabowie, to mistrzowie slowa. Jestem juz starym facetem w porownaniu tu z Wami. Bede niedlugo mial 50lat i nie ukrywam, ze nie mam juz potrzeby poznawania od podszewki jakiegos jezyka jak to robilem kiedys. Czasami biora mmnie ciagoty nauczenia sie ktoregos jezyka celtyckiego ale jestem juz zbyt leniwy na to wiec najprawdopodobniej dam sobie spokoj. w wolnych chwilach wole pojsc na gimnastyke, do sauny i troche poplywac. Wygoda..... Odpowiedz Link
beduinka Re: jakie jezyki znamy? 01.11.06, 19:27 terra-nova napisała: > ARABSKI- nauczylem sie z nudow, bo pracowalem w Algerii i nie mialem co robic z > > wolnym czasem. Moi arabscy koledzy byli zachwyceni. Mam duze trudnosci z > czytaniem literatury arabskiej ale nie zaprzecze, ze bardzo mi sie podoba. > Arabowie, to mistrzowie slowa. ciekawy powód do nauki arabskiego :) z nudów pozdrawiam Odpowiedz Link
regias Re: jakie jezyki znamy? 25.01.06, 18:23 Angielski, Niemiecki i Hiszpanski: plynnie i stale w uzytku (dwa potwierdone certyfikatami) Wloski: sredniozaawansowany Francuski: podstawy Niderlandzki, Afrikaans: podstawy, byly kiedys w uzytku. Jestem jeszcze mloda:) i ciagle mam ochote szlifowac te istniejace i poznawac nowe... Odpowiedz Link
purple_haze Re: jakie jezyki znamy? 08.02.06, 13:41 japoński, angielski, włoski, rosyjski, hiszpański, fiński i... polski ;P ja się języków nie uczę - czytam, oglądam filmy itp. jakbym miała siedzieć nad książką, to z nudów bym umarła Odpowiedz Link
bobbymcgee Re: jakie jezyki znamy? 18.02.06, 17:08 a więc: ANGIELSKI - poziom miedzy CAE/CPE NIEMIECKI - srednio zaawansowany ROSYJSKI - podstawy )od czerwca planowana dalsza nauka) ŁACINA - planuje zacząć od czerwca :) DUŃSKI - podstawy, od października dalszy etap, i od października też startujemy z HISZPAŃSKIM LOL mam nadzieje, ze bedzie ok Odpowiedz Link
klymenystra modyfikuje 23.03.06, 10:54 to, co napisalam rok temu- poza francuskim, angielskim (dalej relatywnym) doszedl portugalski (calkiem niezle jak na rok nauki), intensywna nauka katalonskiego i troche mniej -galicyjskiego. hiszpanski dalej odkladam, ale teraz to bedzie buleczka z maslem :) Odpowiedz Link
jacquesvillain Re: jakie jezyki znamy? 17.09.06, 20:00 Alfabetycznie ;) Albański Angielski Francuski Rosyjski Rumuński Włoski Hiszpański w drodze ;) Odpowiedz Link
catrinel Re: jakie jezyki znamy? 22.09.06, 18:29 Hallo an alle Salut à tout le monde Salut la toată lumea Hello everybody Właśnie w takiej kolejności: niemiecki-bardzo biegle francuski- średniozaawansowany+ rumuński-średniozaawansowany angielski-średniozaawansowany- Odpowiedz Link
hebrajski.net Re: jakie jezyki znamy? 27.09.06, 11:35 Witam :-) Nie żebym się chwaliła, ale uczyłam się ponad 30 języków. Problem mam z określeniem stopnia ich znajomości. W kilku z nich całkiem nieźle sobie radzę (nawet żyję z tego), ale zdarza mi się zauważyć nieznajomość jakiegoś słówka z tzw. poziomu podstawowego, bo wcześniej nie było mi potrzebne ;-) Warto by było określić jakieś kryteria... Odpowiedz Link
boriboribori Re: jakie jezyki znamy? 12.10.06, 16:53 Ja mam angielski - biegle rosyjski - biegle mandarynski - mocno zaawansowany swoja droga troche zaluje mandarynskiego, bo strasznie duzo czasu nad nim spedzilem, pewnie moglbym go zamienic na biegly niemiecki i sredni francuski. no nic, jeszcze mam czas. moim celem jest jeszcze hiszpanski i daje sobie spokoj. wszedzie na swiecie sie dogadam :) pzdr Odpowiedz Link
salva_vidas pt, gr, eng, de, si... 26.10.06, 14:01 Portugalski wer. europejska - mieszkalem w Lizbonie 8 lat, dogaduje sie w tym jezyku lepiej niz po polsku. Na zaawansowanym poziomie jezyk trudniejszy niz pozostale romanskie (galicyjski, francuski i rumunski znam komunikatywnie). Angielski, niemiecki, kastylijski, wloski - plynnie, proste jezyki. Grecki a wlasciwie nowogrecki - 3 lata nauki, plynnosc jezykowa, prosty jezyk. Slowenski - moj zyciowy partner jest Slowencem a ja po 10 latach nie potrafie myslec w tym jezyku :-) Mam 34 lata i nauka jezykow przestala mnie juz bawic. Islandzki, finski i dunski rzucilem bo stwierdzilem ze lepiej nauczyc sie szwedzkiego i norweskiego - do opanowania w 2 lata :-) Odpowiedz Link
queen.of.space To ja się przywitam 26.10.06, 18:42 Fajne formum :)) witam wszystkich i chylę czoła przed Państwa umiejętnościami... nazwanie sie poliglotką w moim przypadku byłoby wielkim naduzyciem, ale i tak tu będę zagladać.. "moje" języki: ANGIELSKI - pisemna matura po klasie o tzw. poszerzonym profilu, potem lektorat na studiach no i oczywiście samodzielna praca - biegła znajomość to to nie jest ale swobodnie czytam i rozmawiam, oglądam filmy itp. WĘGIERSKI - ukończona filologia... ale świetnie nie jest, bo troszkę nie używałam, słówka uciekają w zastraszającym tempie - obiecałam sobie to naprawić.. NIEMIECKI - hmmm .. dobrych parę lat nauki, ale trochę tak "na doczepkę" - nigdy nie miałam specjalnie serca do tego języka - gramatyka przyswojona, ale słówka ech.. trzebaby solidnie zakasać rękawy.. HISZPAŃSKI - ledwie rok nauki, ale szło nieźle, chyba do tego wrócę.. ŁACINA - bite dwa lata naprawdę ciężkiej pracy - było świetnie, wspaniały język, jak i efekty (niestety raczej były) ESTOŃSKI - to była zabawa, nie nauka.. (nic nie pamiętam) no i teraz mam problem - szlifować co zaczęte, czy pakować się w nowe (włoski lub francuski mnie kusi)... Mój problem to taki słomiany zapał - napalam się strasznie na początku, a jak już wskoczę na poziom wyżej, to zaczynam kombinować że moze by tak co innego... Odpowiedz Link
basiak6 Re: jakie jezyki znamy? 26.10.06, 23:42 Angielski: biegle (od ponad 12 lat w UK, studia tutaj i praca) Niemiecki: biegle (chodzilam do szkoly w Niemczech) Francuski: srednio (semestr studiow we Francji plus coroczne wyjazdy na letnie kursy) Rosyjski: srednio Japonski: swego czasu dobrze (szkola w Japonii),teraz odnawiam JAkis czas temu uczylam sie hiszpanskiego, na razie nie mam kiedy. U mnie wiekszosc jezykow pojawila sie przez to ze mieszkalam w danym kraju przez jakis czas. Odpowiedz Link
danske Re: jakie jezyki znamy? 27.10.06, 23:46 no to ja się tez przyłączę: angielski - biegle, francuski - biegle, hiszpański - płynnie, niemiecki - pasywny, duński- dobrze (przez to szwedzki i norwski nie prawia mi trudności), rosyjski - kiedys dborze, poza tym dogaduję się po słowacku i ukraińsku (ale to są nam bliskie języki), po włosku tez dam radę...a tak popza tym to jak się człowiek nauczy 2 języków, to reszta przychodzi bardzo łatwo i w miarę szybko...wszyscyśmy tego doswiadczyli:) Odpowiedz Link
tilda1 Re: jakie jezyki znamy? 28.10.06, 18:27 angielski CAE - uzywam na codzien, sluzy mi tez jako 'jezyk roboczy' do nauki finskiego i szwedzkiego, niemiecki ZMP, francuski plynnie (2 lata intensywnej nauki w tym zajecia z francuskim nauczycielem)- uwielbiam ten jezyk, finski od niespelna roku jak na razie poziom podstawowy :), szwedzki od 3 miesiecy - jak na razie wydaje mi sie latwy (cos posredniego miedzy angielskim i niemieckim) ale ma dosc nietypowe konstrukcje slowne i nienajlatwiejsza wymowe. pozdrawiam wszystkich poliglotow :) Odpowiedz Link
shmoo Re: jakie jezyki znamy? 28.10.06, 22:21 No to i ja.... Angielski - jestem dwujęzyczny. Urodziłem się i spędziłem dzieciństwo w krajach anglojęzycznych hiszpański - filogia ukonczona portugalski - j.w. + studia w Portugalii katalonski - sredniozaawansowny francuski - raczej pasywnie juz bo naukę przerwałem i wyparował... Teraz mam ochotę na coś nie-romańskiego... Odpowiedz Link
olvi Re: jakie jezyki znamy? 29.10.06, 01:36 Witam wszystkich, to moj pierwszy post tutaj. Co do jezykow: angielski (w zasadzie -amerykanski) - moj codzienny jezyk pracy niemiecki - nieco slabiej, ale sie teraz rozwija, bo mieszkam w Niemczech szwedzki - kiedys bardzo dobry, ale niestety coraz slabszy, nie mam okazji do cwiczen ukrainski - ucze sie od pol roku, na razie raczej pasywny wloski - ucze sie od trzech miesiecy Mam w planach hiszpanski, ale nie wiem, kiedy - i chcialabym sie nauczyc hebrajskiego, tu nawet mam native speakers, ale tez nie wiem, kiedy na to znalezc czas. Odpowiedz Link
meiga Re: jakie jezyki znamy? 30.10.06, 14:23 -biegły hiszpański -zaawansowany angielski -średniozaawansowany galicyjski (czyli język ludków, żyjących w hiszpańskiej Galicji) -średniozaawansowany włoski -wciąż jeszcze pozostałości po 5 latach nauki łaciny :) -no i staram się na bieżąco podnosić swoje kompetencje w zakresie języka ojczystego, czyli polskiego :) Odpowiedz Link
chinesse Re: jakie jezyki znamy? 30.10.06, 15:08 hm...dla mnie biegłość w języku obcym = znajomość pozwalająca na dokonywanie tłumaczeń symultanicznych. A wybaczcie, ale egzamin FCE w żaden sposób nie świadczy o naszej biegłej znajomości angielskiego, co najwyżej średniozaawansowanej. Ja sama jestem sinologiem, prawie 5 lat studiowałam i pracowałam w Chinach i dopiero mogę się przyznać do pewnej biegłości w posługiwaniu się językiem chińskim. Dodatkowo francuski dobry (2 lata pracy w Paryżu - kontakty z partnerami francuskimi) angielski średni - FCE niemiecki średni - ZD Odpowiedz Link
jelena86 Re: jakie jezyki znamy? 01.11.06, 13:43 Ze mnie jak na razie poliglota marny :) Rosyjski: póki co średnio zaawansowany, ale studiuję filologię rosyjską, kocham ten język i zamierzam biegle nim władać. Angielski: zaawansowany (pre-CPE), mam już jednak dość tego języka i wolę zdać CAE, którego jak na razie nie mam, niż męczyć się jeszcze 2 lata. Niemiecki: średnio zaawansowany, niedawno na nowo polubiłam ten język i zamierzam kontynuować jego naukę - na razie w ramach lektoratu, ale ambicje mam znacznie większe. W przyszłości zamierzam nauczyć się czeskiego, białoruskiego i ukraińskiego - podobają mi się języki słowiańskie. Nauka języków jest bardzo ciekawym zajęciem, znakomicie rozwija umysł, a nawet sprawia frajdę. Uwielbiam podróżować i możliwość porozumienia się z mieszkańcami obcego kraju w ich ojczystym języku daje mi dużo radości i satysfakcji. Nauka języków nie jest niestety tanią imprezą i kwestia finansowa nieco hamuje moje lingwistyczne zapędy. Na szczęście można sobie z tym poradzić. Odpowiedz Link
beduinka Re: jakie jezyki znamy? 01.11.06, 19:09 polski czeski - urodziłam się na Zaolziu i tam w dzieciństwie mieszkałam angielski - od dzieciństwa niemiecki - od szkoły średniej arabski - na studiach, to jest obecnie naczęściej przeze mnie używany język obcy, a co ważniejsze jest to mój ukochany język francuski - uczę się go od miesiąca dodatkowo uczyłam się po dwa lata włoskiego i perskiego - ale oba te języki były mi narzucone (włoski w szkole turystyki, a perski jako drugi język na orientalistyce), więc uczyłam się ich, póki musiałam, obecnie poszły raczej w sferę zapomnienia Odpowiedz Link
korn.ik Re: jakie jezyki znamy? 26.11.06, 00:25 ja dopiero zaczynam swa powazna przygode z jezykami niemiecki-plynnie,studiuje jako jezyk glowny angielski-plynnie,studiuje jako jezyk drugi hiszpanski-sredniozaawanswoany i ciagle sie sama ucze rosyjski-podstawy wloski i turecki-zaczelam w tandemie dwa tygodnie temu arabski-moja milosc,ucze sie narazie sama ...i oby mi sie nie pomieszaly i cos konstruktywnego z tego wyszlo,bo jezyki to moja milosc!!! Odpowiedz Link
ita20 Re: jakie jezyki znamy? 03.11.06, 10:48 No to na przywitsnie powiem ,że cholernie mnie cieszy ,że tylu językowych maniaków tu znalazłam.Co do mojej znajomości to- francuski:podstawowy język dla mnie-prawie jak polski,bo szlifuję go od 10ciu lat:).Portugalski-wielka miłość ,ciągle w nim dłubę.Angielski-bez entuzjazmu,ale z czystej przyzwoitości na tyle ,żeby się dogadać,choć rzadko z niego krzystam.Włoski-na tyle żeby się dogadać i nie zginąć.Aktualnie zaczynam hiszpański.Nie jest to jakaś oszałamiająca ilość ale i tak mamznajomych ,którzy pya=tają po co mi to wszystko i czy nie szkoda czasu skoro wystarczy angielski.Ech i jak tu im wytłumaczyć?? Odpowiedz Link
lavitaebella Re: jakie jezyki znamy? 09.11.06, 10:37 francuski i angielski biegle, włoski i rosyjski nieźe, hiszpański trochę..niemiecki mało.;-)) Odpowiedz Link
masha_qrella Re: jakie jezyki znamy? 22.12.06, 17:03 ej no, poli to wiecej niz bi, wiec chyba od dwoch wzwyz powinno sie liczyc :) Odpowiedz Link
masha_qrella Re: jakie jezyki znamy? 22.12.06, 17:06 oj - to mialo isc do innego watku! A tu mialo isc ze w pracy uzywam angielski i francuski ( wylacznie) staram sie plotkowac po wlosku od czsu do czasu z kolezanka. zanika znajomosc hiszpanskiego, apotrafilam sie juz dogadywac. flamandzki, rosyjski , niemiecki - w zaniku:( ( z braku potrzeby, okazji i lenistwa!)Tzn nie z braku lenistwa, tylklo z jego nadmiaru wlasciwie: ej no, poli to wiecej niz bi, wiec chyba od dwoch wzwyz powinno sie liczyc :) Odpowiedz Link
mistrz_ip Re: jakie jezyki znamy? 06.01.07, 15:00 angielski-cpe, niemiecki zd, wloski -cosi'cosi'. rosyjski-komunikatywnie, czeski- do czytania ksiazek, szwedzki w odwrocie, francuski- trzy lekcje czyli wcale i lacina nawet ,nawet :-)a no i zapomnialam o najwazniejszym polski, oraz dialekt slaski :-)) Odpowiedz Link
svenka_se Re: jakie jezyki znamy? 04.03.07, 02:33 angielski - biegły niemiecki- sredni rosyjski - sredni łacina- podstawy arabski- znam alfabet ;) szwedzki - poziom sredni (nadal sie ucze, bo mieszkam w Szwecji) duński - rozumiem, ale nie mowie w tym jezyku :) mam zamiar uczyc sie hiszpanskiego albo francuskiego....ale zobaczymy ;) Odpowiedz Link
libaneska Re: jakie jezyki znamy? 22.03.07, 13:40 hm *arabski(dialekt libanski,egipski)''nawet nie najgorzej(średniozawansowana) teraz-kiedys umiala bardzo dobrze,dla mnie poezja dla ucha:)zamierzam nadal dzialac w tym kierunku:) *angielski(ehh caly czas do tego rok anglistyki) *niemiecki(jeszcze z czasow licealnych)tak sobie *hindi-raczej poziom podstawowy ale zamierzam to zmienic:) *turecki-kiedys dosc dobrze teraz tak sobie *hiszpanski-(studia i nie tylko)dosc dobrze:) *słowacki-dosc dobrze:) *włoski-podstawowy i troche sycylisjki:) pozatym jeszcze znam pare innych ale te uwazam za najwazniejsze:)oprocz polskiego oczywiscie Odpowiedz Link
bruno-schultz Re: jakie jezyki znamy? 06.09.07, 00:39 Anglieski = sredniozaawansowany Wlski Chinski Koreanki Japonski Francuski = podstawowy Niemiecki = troche Wietnamski = troche ale mniej Kantonski = super malutko Hiszpanski = troche Portugaski = mniejsze troche Szwedzki = zaczynam Rosyjski = zaczynam Odpowiedz Link
cinderella7 Re: jakie jezyki znamy? 12.09.07, 14:22 angielski, rosyjski, turecki, zaczynam kazachski Odpowiedz Link
millka29 Re: jakie jezyki znamy? 16.09.07, 13:18 a napiszcie cos o metodach ucznia sie ktore stosujecie. ja do poliglotek sie nie zaliczam. znam angielski na poziomie fce, z rosyjskiego zdawalam mature ustna ale to bylo juz dawno dawno wiec nie wiele pamietam ale gdybym sobie odswiezyla to nie byloby tak zle. planuje nauke hiszpanskiego a potem moze francuski... Odpowiedz Link
quetzalcoatl85 Re: jakie jezyki znamy? 08.11.07, 18:35 Uzytkownicy angielskiego, hiszpanskiego i francuskiego twierdza, ze mowie w nich bardzo dobrze, po wlosku, portugalsku i czesku moge sie dogadac. Ucze sie nowogreckiego i zaczynam od jakiegos czasu hebrajski, ale zaczac nie moge na powaznie A chcialbym: rosyjski, turecki, niemiecki i ukrainski Zobaczymy, mam jeszcze czas Pozdrawiam Odpowiedz Link
mrockata Re: jakie jezyki znamy? 21.11.07, 13:23 niemiecki turecki ciezko mi okreslic poziom... angielski wystarczy do opracowania materialow naukowych zrozumiem jezyki slowianskie azerbajdzanski kazachski i inne jezyki tureckie niederlandzki obecnie ucze sie osmanskiego nic nie pamietam z francuskiego(rok nauki) ale tak z reka na sercu przyznam sie do tych pierwszych 2 small talk w 15 jezykach...i co dalej??? Odpowiedz Link
shoqja Re: jakie jezyki znamy? 07.04.08, 18:20 aż się zawstydziłam ;) tyle tu prawdziwych poliglotów. Ale dorzucę swoje trzy grosze i pochwalę się moimi ulubionymi/znanymi mi językami: Albański Angielski Bułgarski Niemiecki Serbski Nowogrecki Próbowałam przyswoić swego czasu: Arabski Włoski A z najbliższych planó nauki: Macedoński Turecki Chiński ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link