Dodaj do ulubionych

Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :)

23.02.11, 08:17
W okolicach wakacji mamy zamiar się przeprowadzić do Piaseczna - mąż ma w okolicach pracę, więc uznaliśmy, że będzie to najlepsze dla nas miejsce. W tej chwili mieszkamy w Pomorskim, w P-cznie nigdy nie byłam, mąż bywa i bardzo mu się podoba.
W związku z tym mam pytanie.. Gdzie najlepiej (dzielnica, osiedle) szukać mieszkania? Interesuje nas budownictwo w miarę nowe (koniec lat 90 i nowsze). Mamy dwójkę dzieci - jedno po wakacjach pójdzie do 4 klasy SP, drugie do 4-latków w przedszkolu, więc nie ukrywam, że zależy mi na bliskości infrastruktury z dziećmi związanej (szkoła, przedszkole, przychodnia lekarska), ale niekoniecznie.
Czy uważacie, że Piaseczno to dobre miejsce do życia?
Każda rada na wagę złota:). Jako że planujemy się tam zainstalować na stałe, to nie chcielibyśmy wtopić :).
Obserwuj wątek
    • tux54 Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 23.02.11, 08:58
      Witaj,

odrobinę moich spostrzeżeń po 10 m-cach mieszkania w Piasecznie znajdziesz tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/w,234,117577417,117577417,Mieszkam_10_m_cy_w_Piasecznie_moje_wrazenia.html
      Dodam jeszcze dodatkowo, że Piaseczno (obecnie ok. 42 tys.) jak inne miejsca w Aglomeracji Warszawskiej: np. Białołęka (ponad 100 tys. ludzi i około 25 tys. nie zameldowanych), Miasteczko Wilanów (docelowo 50 tys.) wybudowane na torfowiskach w Wilanowie, Ząbki (teraz ok. 40 tys.), etc. zostały rozbudowane do granic możliwości a nie mają wystarczającej infrastruktury co wiąże się z pewnymi niedogodnościami: 2 zmiany w szkołach, zakorkowane ulice, etc.

Pytaj śmiało i udzielimy Ci wszelkiej pomocy i poradzimy:)

Pozdrawiam:)
      a
      • dc22 Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 23.02.11, 09:21
        Każda pliszka swój ogonek chwali - rozejrzyj się w Józefosławiu.
        Kilka prywatnych przedszkoli o rzut beretem, szkoła, autobus ZTM do metra, auchan, tuan club, bliżej las kabacki :)

pytaj, pomożemy :)

ps. z jakiej miejscowości przybywacie?
      • lolinka2 Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 23.02.11, 10:10
        tux masz stare dane. W urzędzie ostatnio (w poniedziałek) liczbę zameldowanych na stałe i czasowo wycenili na 67 000 :)
        • tux54 Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 23.02.11, 17:05
          lolinka2 napisała:

> tux masz stare dane. W urzędzie ostatnio (w poniedziałek) liczbę zameldowanych
          > na stałe i czasowo wycenili na 67 000 :)

W takim tempie przyrostu liczby mieszkańców niedługo przegonimy sąsiadów zza miedzy z Ursynowa :-)

a
    • tomjani Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 23.02.11, 09:32
      circa.about napisała:

> nie chcielibyśmy wtopić :).

Wtopić to się najłatwiej można na luxusowych osiedlach wybudowanych na zalewowych terenach nad rzeczką Perełką (Google na hasło "Powódź w Piasecznie" dają wiele interesujacych wyników), lub być może także w przyszłości - na uroczych łąkach przysiółka Pólko nad Jeziorką, o ile ten kolejny skandal budowlany dojdzie do skutku. Gdybym zaś osobiście miał sprowadzić się do Piaseczna lub jego najbliższych okolic - na pewno szukałbym takiej lokalizacji aby do kibla nie trzeba było daleko ganiać. Po co tracić po półtorej godziny w każdą stronę na codzienny dojazd do roboty w 100lycy? Z tego względu skreślił bym w przedbiegach wzmiankowany tu Józefosław, natomiast rozważyłbym Nową Iwiczną.
      • mariusz002 Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 23.02.11, 11:49
        akurat wg mnie w tygodniu Józefosław jest lepszym miejscem na dojazdy do Warszawy niż Nowa Iwiczna, ale to moja opinia
        a tak poza tym to koleżanke interesowało samo Piaseczno a nie dojazdy do stolicy.
        Ja polecam osiedla przy ul. Młynarskiej tzn. jedno osiedle zamkniete i bloki za nim oprócz tego wieżowca na końcu.
        Jak masz jakieś pytania to na pw.
        • ek1111 Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 23.02.11, 12:25
          A ja już tradycyjnie odradzam Piaseczno jako miejsce do życia dla nowych potencjalnych mieszkańców. Jest ciasno, infrastruktura z minionego stulecia, brak perspektyw na poprawę, na pewno komuś, kto przybędzie z Polski nie będzie tu dobrze jak tam, gdzie jest teraz.
          Ja bym się z Pomorza tu nie przenosiła :-)
          • tomjani Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 23.02.11, 12:58
            ek1111 napisała:

> A ja już tradycyjnie odradzam Piaseczno jako miejsce do życia dla nowych poten
            > cjalnych mieszkańców.

Mnie prze laty urzekł klimat terenów na zachód od Piaseczna (Głosków, Wola Gołkowska, Władysławów, Wilcza Góra) - jako celu rowerowych wycieczek. Ale jakoś dawno nie zdobyłem się na ponowne odwiedziny tych miejsc (po uszy byłem zarobiony w żagłówce) a do tego przez ostatni rok miałem kompletnie rozbabrany rower i nie jeździłem wcale. Obawiam się że najbliższej wiosny mogę doznać dołującego szoku, ale za parę lat może być już zupełna kaszana gdy GDAKA wspierana przez SISKOM pierdzielnie tamtędy Puławską - Bis :-( Potem zapewne ten sam smutny los może spotkać miejsca leżące bardziej na południe: Łbiska, Piskórkę, Łoś...
        • tomjani Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 23.02.11, 12:47
          mariusz002 napisał:

> akurat wg mnie w tygodniu Józefosław jest lepszym miejscem na dojazdy do Warszawy
          > niż Nowa Iwiczna

Owszem. Blachosmrodem, i poza godzinami szczytu. Albo gdy aura sprzyja - rowerem, przez Las Kabacki do metra. Chyba że Greg Zorbas dokona kolejnej rzeczy zdawałoby się niemożliwej - i wzorem kibla do Góry Kalwarii puści szynobus do Jeziorny przez Julianów (patrz stosowny wątek)

> Ja polecam osiedla przy ul. Młynarskiej tzn. jedno osiedle zamkniete i bloki za
          > nim oprócz tego wieżowca na końcu.

A ten wieżowiec w stanie niemal całkowitego blackoutu wygląda wieczorami dosyć ponuro :->
        • owrank Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 27.02.11, 13:18
          > akurat wg mnie w tygodniu Józefosław jest lepszym miejscem na dojazdy do Warsza
          > wy niż Nowa Iwiczna, ale to moja opinia
          a co metro już przebili do Józefosławia ? :)
          Twoje stwierdzenie intryguje mnie o tyle, że właśnie kolega z pracy przyjeżdża z Józefosławia na parking PKP Iwiczna gdzie zostawia auto i jedzie do centrum pociągiem...

samochodem pewnie zyskuje się trochę, bo to fakt, że Mysiadło i NI muszą z Łabędziej skręcić w lewo, ale ten uzysk zależy też od godziny wjazdu i od kiedy jest podwójny wyjazd w Puławską to się polepszyło.

Natomiast z NI do centrum Warszawy jedzie się w tej chwili 29-35 minut pociągiem a do np. zagłębia biurowców na Warszawę Służewiec od 11 do 15 minut
          co ciekawe powroty pociągiem są nawet nieco szybsze - nawet w 25 minut z centrum

Nowa Iwiczna jest również dużo bardziej przyszłościowa bo jakkolwiek opóźniona trasa S7 i tak powstanie w jakiejś perspektywie a wtedy NI będzie miała około 1-1,5 km do węzła "autostradowego" w Nowej Woli , skąd będzie bezkolizyjna trasa ekspresowa do Warszawy (a nie tak jak Puławska, która ma milion świateł po drodze).

No i na końcu sprawa może nieco subiektywna ale gmina Lesznowola cokolwiek by nie powiedzieć chyba jest lepiej zarządzana niż Gmina Piaseczno... chociaż to może bardzo subiektywna opinia ;)

• mgnienieoka Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 23.02.11, 13:46
      Mnie podobają sie małe osiedla w zaciszach, np na ul.Reytana, Chopina, Poniatowskiego, Zeromskiego, mieszkania na Emili Plater lub Bema.
      Jeśli faktycznie to na stałe, to przyjechałbym, pospacerowała, wczesniej i dopiero zdecydowała gdzie. W ramach takiej wizyty obejrzała kilk, kilkanascie mieszkań wczesniej upatrzonych w internecie. Na pewno nie Osiedle Słowicza, Multi Hekk Os Róż i Presige ani nad Perełką ani Piekut przy Kniaziewicza.Pozdrawiam
      • schwinn1 Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 23.02.11, 15:03
        warto przyjechać na dłużej, albo pilnie obserwować to co się "dzieje" w Piasecznie, np. czy jest infrastruktura dla dzieci, zajęcia w ferie czy wakacje dla dzieci, rozrywka jaka Cię interesuje i sprawdzenie czy jest wszystko to co masz tam teraz u siebie a to czego może Ci brakować tu.
        jakbym miała coś wybierać to też raczej Józefosław, Julianów, a może gmina Lesznowola. chyba że jakiś domek a nie blok, to może wioski podpiaseczyńskie.
        • tomig1976 Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 23.02.11, 15:59
          Osiedle Zagajnikowa, ale tam dosyć ciężko o mieszkanie na sprzedaż, ponadto Chopina, Rejtana, Poniatowskiego, Żeromskiego i Bema.
      • tux54 Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 23.02.11, 17:17
        Dobrze piszesz - trzeba najpierw zobaczyć na oczy Piaseczno i dodatkowo pytać sąsiadów z danego bloku: jak się mieszka,
        bo tutaj wiele razy spotkać można na tym forum przedstawicieli różnych deweloperów, którzy podają się za mieszkańców danego bloku czy osiedla... są to te same osoby co piszą na forum: Developerzy Warszawa.

a
        • abarth9 Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 23.02.11, 17:52
          A mi sie tu dobrze mieszka. wszystko zależy ile chcesz na to wydać. właśnie kupiłem sam mieszkanie i jeszcze mam jako taki pogląd. Napisz co i jak to postaram ci się coś podesłać.
        • 3fx Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 24.02.11, 10:47
          tux54 napisał:
          > bo tutaj wiele razy spotkać można na tym forum przedstawicieli różnych dewelope
          > rów, którzy podają się za mieszkańców danego bloku czy osiedla... są to te same
          > osoby co piszą na forum: Developerzy Warszawa.

A niektórzy na swojej stronie reklamują jednego z deweloperów, a w postach na forum robią wszystko aby zniechęcić ludzi do innych inwestycji... prawda tux54?

tux54
          forum.gazeta.pl/forum/f,95469,Warszawa_Piaseczno.html
          www.zakochajsiewpiasecznie.pl/
          • tux54 Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 24.02.11, 14:09
            3fx napisał:

> tux54 napisał:
            > > bo tutaj wiele razy spotkać można na tym forum przedstawicieli różnych de
            > welope
            > > rów, którzy podają się za mieszkańców danego bloku czy osiedla... są to t
            > e same
            > > osoby co piszą na forum: Developerzy Warszawa.
            >
            > A niektórzy na swojej stronie reklamują jednego z deweloperów, a w postach na f
            > orum robią wszystko aby zniechęcić ludzi do innych inwestycji... prawda tux54?
            >
            > tux54
            > rel="nofollow">forum.gazeta.pl/forum/f,95469,Warszawa_Piaseczno.html
            > www.zakochajsiewpiasecznie.pl/

Nie wiedziałem, że zakojsięwpiasecznie.pl to ukryta reklama firmy budowlanej... do czego się developerzy nie posuną...

a
    • circa.about Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 23.02.11, 18:12
      Serdecznie dziękuję za wszystkie wypowiedzi :).
      Oczywiste jest, że przed podjęciem decyzji pojadę sobie do Piaseczna "się pokręcić". Aczkolwiek nasze wymagania nie są specjalnie wybujałe, bo w tej chwili mieszkamy w takim miejscu, że do najbliższego kina trzeba jechać 50km, a na większe zakupy 80km do Trójmiasta. Całe moje dorosłe życie mieszkałam w Gdańsku, więc warszawskie korki mi nie straszne, co więcej - wręcz tęsknie do dużego miasta, jego rozrywek, możliwości edukacyjnych dla dzieci itp.
      Wybraliśmy Piaseczno, bo tak jak wyżej pisałam, mąż już pracuje w W-wie i siedziba jego firmy, jak i teren, który mu podlega, znajduje się właśnie w tej części stolicy. Oczywiście przeglądałam też oferty np. z Ursynowa (Kabaty, Natolin, Imielin), ale mieszkania tam są dla nas za drogie - za kwotę, którą chce przeznaczyć na mieszkanie, w W-wie kupię lokum w wielkiej płycie, na 8 piętrze wieżowca zbudowanego w 1980r, a w P-cznie na nowym osiedlu, w bloku 3-5 piętrowym, z garażem podziemnym itp.
      Przyznam szczerze, ze Wasze posty znacznie pomniejszyły mój entuzjazm do zamieszkania w P-cznie. Przeraziły mnie informacje szczególnie o przepełnionych szkołach podstawowych i uczęszczaniu niemalże na 3 zmiany.. Plus oczywiście zeszłoroczna powódź - ze zdjęć wygląda, że zalane zostały właśnie nowe osiedla.
      Mam kompletny mętlik w głowie :)
      • tux54 Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 23.02.11, 18:41
        Nie załamuj się, będzie dobrze:)

Nowe osiedla są nie tylko na terenach zalewowych.

Praktycznie w Piasecznie i całej gminie Piaseczno (Julianów/Józefosław) buduje się wszędzie bloki - i tak zrobiło się z Piaseczna: Ursynów bis...

Coś na pewno znajdziesz - tylko tak jak pisałem wcześniej najlepiej pytaj bezpośrednio u mieszkańców bloku, w którym chcesz kupić i uważaj na forach, bo tak jak pisałem wiele osób się podaje się za mieszkańca osiedla a jest faktycznie przedstawicielem jakiegoś dewelopera i robi czarny marketing.

A uwazaj na Konstancin, bo za 2 lata skandynawska firma Metsa Tissue zlikwiduje oczyszczalnię ścieków dla miasta i będzie tragedia dla Konstancina...

Link:
        www.nadwisla.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=3995&Itemid=182
        Co za dwa lata Konstancin zrobi ze swoimi ściekami?
        Koniec papierni, po 250 latach

Konstancin-Jeziorna

Spółka Metsä Tissue oznajmiła, że zamyka trwającą od XVIII wieku produkcję papieru w Mirkowie. Firma wyłączy też jedyną w gminie oczyszczalnię ścieków.

W poprzedni wtorek fińska spółka ogłosiła „plan rozwoju na polskim rynku”. Z tej okazji specjalnie do Polski przybył jej prezes Hannu Kottonen. Kierownictwo spotkało się najpierw z pracownikami dwóch fabryk MT w naszym kraju – w Krapkowicach i Konstancinie-Jeziornie – następnie z najważniejszymi samorządowcami, a na końcu z dziennikarzami.

Podczas prezentacji przedsiębiorstwa i jego perspektyw prezes Kottonen oświadczył, że po trzyletnich analizach zapadła decyzja o zatrzymaniu do roku 2012 maszyny do produkcji papieru w mirkowskim zakładzie. Cała produkcja zostanie przeniesiona do Krapkowic. – Dalsze inwestycje w ciężką i przestarzałą infrastrukturę potrzebną do działania maszyny papierniczej w Konstancinie byłyby nieuzasadnione – tłumaczył.

Dodawał, że firma „czuje się społecznie odpowiedzialna”, i dlatego poinformowała o swojej strategii odpowiednio wcześniej. – Zdajemy sobie sprawę, jak ściśle papiernia jest powiązana z lokalną społecznością – przyznawał Janusz Bigus, kontroler MT na Europę Środkowo-Wschodnią.

Problem dotyczy przede wszystkim oczyszczalni ścieków, do której przyłączona jest cała sieć kanalizacyjna gminy. Przez ponad 10 lat lokalne władze toczyły rozmowy z papiernią na temat wykupienia oczyszczalni. Ale do transakcji nie doszło, bo samorząd albo się wahał, albo miał uwagi co do szczegółów umowy i ceny.

W lutym zeszłego roku zirytowane niekończącymi się negocjacjami Metsä Tissue oświadczyło, że nie zamierza sprzedawać miastu oczyszczalni, a następnie – że w 2012 r. przestanie odbierać ścieki komunalne. Miasto liczyło, że to blef, ale jednocześnie rozpoczęło projektowanie rury do oczyszczalni Warszawa Południe.

Podczas wtorkowego spotkania zapytaliśmy prezesa Kottonena, czy widzi jeszcze możliwość „rozmów ostatniej szansy” z włodarzami gminy. – Oczyszczalnia nie jest obecnie na sprzedaż – uciął. Poinformował przy tym, że obiektowi w 2012 r. kończą się pozwolenia na działalność, a o nowe MT nie będzie się już starać.

Burmistrz Konstancina-Jeziorny Marek Skowroński i przewodniczący rady miejskiej Kazimierz Jańczuk wyszli ze spotkania zdruzgotani. Na nową oczyszczalnię miasto nie ma działki, projektu ani pieniędzy. Z kolei poprowadzenie rury do Warszawy (co nie jest jeszcze do końca przygotowane) to koszt co najmniej 30 milionów złotych. – To wszystko zmierza do niepewnej przyszłości – komentował burmistrz. – Finowie postawili nas pod ścianą, nie chcą pójść na żadną propozycję z naszej strony. Mamy ogromny ból głowy – dodawał szef rady.

Wskutek zaprzestania produkcji papieru pracę straci najprawdopodobniej 40 spośród 190 członków załogi (handlowcy, magazynierzy, administracja – o swoim dalszym losie mają być poinformowani w pierwszym kwartale 2011 r.). Obsłudze maszyny zaproponowana zostanie praca w „innych zakładach firmy”.

Nadal nie wiadomo, co stanie się z kilkudziesięcioma hektarami w Mirkowie. – Rozważamy różne scenariusze dotyczące przyszłej działalności na terenie papierni – mówi Lars Warvne, wiceprezes Grupy Metsä Tissue ds. technologii i działalności operacyjnej. (pc)

Pozdrawiam serdecznie:)
        a
        • circa.about Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 23.02.11, 18:53
          Na załamywanie się jeszcze przyjdzie czas, bo planujemy przeprowadzkę na lipiec, więc na razie się tylko rozglądam. Ofert, które spełniałyby moje oczekiwania jest bardzo dużo, więc tutaj nie wieszczę problemu. Raczej obawiam się błędnego wyboru co do miejsca, w którym to nasze mieszkanie miałoby się znajdować, a pierwsze, co mi przyszło do głowy, gdzie mogłabym zasięgnąć języka, to forum oczywiście :).
          Deweloperów-naganiaczy raczej się nie boję, bo interesuje mnie mieszkanie z rynku wtórnego, w stanie "do zamieszkania" - no chyba że deweloperzy także i takimi nieruchomościami sie zajmują :).
          Na razie próbuję sprzedać lokum, w którym teraz mieszkamy i niestety idzie mi jak po grudzie, bo miasto niewielkie, ludzie biedni, a mieszkań na rynku dużo. Liczę, ze na wiosnę coś się ruszy.
          • izak31 Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 24.02.11, 04:20
            Oprócz rad, które juz tu padły, dorzucę swoją. Jozefosław i Julianów moze są i ładne ale kabaty są zatłoczone i komunikacja to tylko autobus lub własne auto. Piaseczno ma jeszcze pociąg. Ale zawsze mozna na stację dojechać własnym autem i zostawic na parkingu. Chociaz parking przy stacji PKP to parodia...juz w Nowej Iwicznej mają lepiej
            • dc22 Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 24.02.11, 08:43
              wszystko zależy jeszcze od stylu życia.
              Sorki za osobiste pytanie, ale będziesz pracowała w Wawie?
              Czy będziecie mieć dwa samochody czy jeden?
              Czy mąż będzie pracował w standardowych godzinach (np. 8:30 - 17:00), czy ma raczej elastyczne godziny pracy?
              Weźcie to pod uwagę, a jeśli będziesz się chciała dowiedzieć czegoś więcej nt mieszkania w Józefosławiu, chętnie pomogę :) Sama uzyskałam sporo forumowej pomocy szukając swojego miejsca, więc rozumiem jakie to ważne.

No i korki korkom nie równe, powrót do Piaseczna z południa Wawy to zawsze ok. godzina (oczywiście w tygodniu, w weekend jest lepiej).
              • tomjani Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 24.02.11, 08:50
                dc22 napisała:

> Czy będziecie mieć dwa samochody czy jeden?

Już jakiś czas temu oferowano w Józefosławiu domy wyposażone w dwa miejsca garażowe. I potem zdziwienie i oburzenie gdy piszę że Józefosław zamieszkują samochody a zabudowę stanowią garaże z dobudowaną częścią mieszkalną.

> No i korki korkom nie równe, powrót do Piaseczna z południa Wawy to zawsze ok.
                > godzina (oczywiście w tygodniu, w weekend jest lepiej).

A będzie coraz to gorzej i gorzej, w miarę jak developerka będzie opanowywać kolejne tereny coraz dalej i dalej od Warszawy. Chyba że Greg Zorbas uruchomi Wam szynobus a mieszkańcy będą z niego korzystać - wtedy przestanę krytykować Józefosław ;-)
                • traper12 Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 24.02.11, 11:17
                  Chyba że Greg Zorbas uruchomi Wam szynobus a mieszkańcy będą z niego korzystać - wtedy przestanę krytykować Józefosław ;-)

Nie no, to naprawdę przełomowe oświadczenie ! :-)
                • dc22 Józefosław 24.02.11, 13:24
                  [quote] Już jakiś czas temu oferowano w Józefosławiu domy wyposażone w dwa miejsca garażowe. I potem zdziwienie i oburzenie gdy piszę że Józefosław zamieszkują samochody a zabudowę stanowią garaże z dobudowaną częścią mieszkalną. [/quote]

Tomku, jak rozumiem, lepsza opcją jest przysłowiowy MH i Słowicza, gdzie aby zaparkować należy zrobić "szmernaście szciesiąt" kółek? Wiem, bo usiłowałam kiedyś odebrać synka od niani..... Myślałam, że prędzej on 18stkę będzie miał niż ja znajdę wolne miejsce.
                  Na moim osiedlu parkowanie to naprawdę nie problem.

Mieszkając przy ul Wilanowskiej mam opcję komunikacyjną w postaci 739 do metra Wilanowska. A w korek na Puławskiej, siłą rzeczy, wpadam później niż mieszkańcy Piaseczna ;).
                  Chętnie korzystałabym z pociągu - ale opisałam kiedyś na forum perypetie męża, który wierząc w siłę PKP usiłował przez tydzień dojeżdzać pociągiem do Służewca. Parking tu wspomniany w Nowej Iwicznej to tylko mały kłopocik, w porównaniu z ilością razy gdy pociąg nie przyjechał albo... nie dało się do niego wsiąść...

Nie mówię, że Józefosław to cud miód i orzeszki. Przeszkadza mi chaos w budownictwie, brak chodnika do lasu, rozjechana przez pojazdy budowy Wilanowska i Energetyczna. Ale Piaseczno od zawsze (mieszkałam kiedyś w Żabieńcu) robi na mnie mega przygnębiające wrażenie, smutnego, szarego miasta, w którym nic się nie zmienia.
                  Żeby nie było że nie dostrzegam plusów - prawdziwa jasna gwiazdka na piaseczyńskim firmamencie to ośrodek kultury, biblioteka i osoby tam pracujące :)

Dla 4 latka polecam przedstawienia z cyklu "bajkowe niedziele" organizowane przez GOK właśnie.

Pozdrawiam i życzę dobrych decyzji. Nigdy nie jest tak, że nie ma minusów, ważne, by przesłaniały je plusy :)
                  • tomjani Re: Józefosław 25.02.11, 08:58
                    dc22 napisała:

> Tomku, jak rozumiem, lepsza opcją jest przysłowiowy MH i Słowicza, gdzie aby za
                    > parkować należy zrobić "szmernaście szciesiąt" kółek?

Już kiedyś dosadnie określiłem na tym Forum taką zagęszczoną developerkę okno w okno, to się ktoś obraziła... ;-( Słabośćią Józefosławia są natomiast ogromne odległości możliwe do pokonania jedynie samochodem, bo nawet chodników na ulicach takich jak Geodetów czy Wilanowska nie przewidziano.

> Na moim osiedlu parkowanie to naprawdę nie problem.

Ale problem mają potem ci co muszą jechać Puławską, np. w kierunku Góry Kalwarii.
                    >
                    > Mieszkając przy ul Wilanowskiej mam opcję komunikacyjną w postaci 739 do metra
                    > Wilanowska. A w korek na Puławskiej, siłą rzeczy, wpadam później niż mieszkańcy
                    > Piaseczna ;).

Poczekaj jeszcze trochę, niech ci co się na Józefosław sprowadzili sprawią swoim podrosłym dzieciom samochody tak że w każdej rodzinie będzie ich 2 w garażu + 2 na podwórku, to zanim zdążycie wpaść w korek na Puławskiej - mieszkańcy Piaseczna zdążą się dowlec w swoim korku tam gdzie Wy wpadacie :-P

> Chętnie korzystałabym z pociągu - ale opisałam kiedyś na forum perypetie męża,
                    > który wierząc w siłę PKP usiłował przez tydzień dojeżdzać pociągiem do Służewca

No i niestety poprawy nie widać bo priorytetem są drogi a tymczasem odcinek Okęcie - Służewiec wraz ze swoim jednotorem, i sama stacja Okęcie stanowiąca relikt PRL leżą rozbabrane :-(

> Parking tu wspomniany w Nowej Iwicznej to tylko mały kłopocik, w porównaniu z
                    > ilością razy gdy pociąg nie przyjechał albo... nie dało się do niego wsiąść...

Tak niestety rządzi buifeciarnia: zadłuża miasto na potęgę a swoim przydoopasom z partii buraków, głąbów kapuścianych i innych warzyw pozwala bawić się kibelkami jak kolejką dla dzieci. Stąd mamy skandale z nielegalnie podpisanymi kontraktami lub nielegalnie unieważnionymi przetargami na nowy tabor.
                    >
                    > Nie mówię, że Józefosław to cud miód i orzeszki. Przeszkadza mi chaos w budownictwie

Po prawdzie to dawno tamtędy nie jeździłem bo rower rozbabrałem na przeszło rok. Ale skoro Ciebie nie przerażał chaos w budownictwie gdy się tam wprowadzałaś - to strach się bać jaki chaos zapanował teraz gdy zaczął Ci przeszkadzać. ;-O

> brak chodnika do lasu

A po co chodnik? Ja to sobie wyobrażasz, mamusia z przedszkolakiem za rękę, babcia o lasce taki szmat drogi miałaby dymać na spacer do lasu? Palnie się betonowy bunkrowiec bezpłatnego wielopoziomowego parkingu u zbiegu Wilanowskiej, Rybałtów i Prawdziwka - trzeba iść z duchem czasu. A za wstęp do lasu trzeba będzie płacić.

> rozjechana przez pojazdy budowy Wilanowska i Energetyczna.

I tak niestety pozostanie do chwili gdy ostatni wolny skrawek ziemi nie zostanie przywalony bryłą jeszcze jednej rezydencji. A ci których do Józefosławia sprowadziła "kameralność" i zieleń wkoło, poczują się zduszeni wszechobecnym betonem dokładnie tak jakby zamieszkali w śródmieściu 100lycy.

> Ale Piaseczno od zawsze (mieszkałam kiedyś w Żabieńcu)

I źle Ci tam było? No fakt, do Warszawy dalej, i komunikacja miejska nie dociera (kto jeszcze pamięta sezonowe autobusy tzw zielonej linii "Chojnów", kursujące tylko w niedziele?) Za to ciekawe tereny (Jeziorka zamiast józefosławskiej smródki, stawy rybne, prawdziwy las a nie podmiejski park z zakazem zbierania jagód i grzybów i wreszcie (przynajmniej do niedawna) brak takiego zagęszczenia posesji na ogromym przecież terenie.

> robi na mnie mega przygnębiające wrażenie smutnego, szarego miasta, w którym nic się
                    > nie zmienia.

Ano niestety taka już mentalność mieszkańców miasta a zwłaszcza ościennych gmin że wolą głosować na "sprawdzone" choćby w najgorszym wydaniu ale za to "nasze" władze. Całkiem możliwe że za kolejne 4 lata wróci Zalewajski.

> Pozdrawiam i życzę dobrych decyzji. Nigdy nie jest tak, że nie ma minusów, ważne, by
                    > przesłaniały je plusy :)

Również podrawiam - i apeluję o poparcie inicjatywy Grega Zorbasa. Niech się przekona że dokonał wiele dobrego, i może jeszcze dokonać w przyszłości!
              • circa.about Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 24.02.11, 09:00
                Oczywiście po przeprowadzce mam zamiar iść do pracy i najprawdopodobniej będzie to Warszawa (bo mniemam, że w Piasecznie z tym ciężko). Ale bardzo mi się nie spieszy, bo najpierw będę musiała zorganizować opiekę młodym (a właściwie to młodszemu, bo starsza już się sama sobą zajmie), i przysłowiowo "się ogarnąć" w nowym, zupełnie nieznajomym mi miejscu.
                W tej chwili mamy 1 samochód, jeździ nim mąż, ale planujemy kupić drugi.
                Mąż ma najczęściej elastyczne godziny pracy - zacząć może o której chce, a kończy bardzo późno - więc najpewniej mogłabym w jedną stronę zabierać się z nim, a z powrotem musiałabym radzić sobie sama. Nawet jeśli będę miała samochód do dyspozycji, to raczej będę korzystała z męża:D i komunikacji miejskiej - to tylko moje plany, bo co z tego wyjdzie, to dopiero na miejscu się okaże. Jednak przy wyborze miejsca zamieszkania wolałabym się kierować dostępnością alternatywnych środków transportów niż samochód - w grę wchodzi np. pociąg albo dojazd do Kabat i potem metro. Ale tak jak pisałam wyżej, to są tylko plany patykiem po wodzie pisane :).
                • tomjani Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 24.02.11, 09:44
                  circa.about napisała:

> wolałabym się kierować dostępnością alternatywnych środków transportów niż samochód -
                  > w grę wchodzi np. pociąg albo dojazd do Kabat i potem metro.

W kadym razie nie dawaj się nabrać na obiecanki cacanki developerów o tym że niebawem zostanie przedłużone metro z Kabat przez Józefosław do Piaseczna, bo właśnie na to złowili niejednego naiwnego w Józfosławiu. Nawet Greg Zorbas odrzuca taką możliwość: to byłby wyrok śmierci na rezerwat przyrody.
                  A do Kabat dobrego dojazdu nie ma, chyba że rowerem. Linia metra mocno tam odbiega od Puławskiej, a pierwsza ulica od Piaseczna prowadząca w tamtym kierunku to Płaskowickiej (nie licząc wąskich i dziurawych uliczek przecinających Las Kabacki; chyba do Moczydłowskiej dasie przejechać w Pyrach). Nie ma jednak sensu jechać nią aż do Kabat; bliżej będzie na stację Imielin lub Natolin. W praktyce jednak wszyscy i tak pchają się dalej Puławską aż do stacji Wilanowska, gdzie jest P&R.
                • pearl3434 Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 24.02.11, 09:48
                  Z mieszkaniem to problemu nie bedziesz miala.Ale ze szkola i przedszkolem na 100% tak.Mojego 4-latka do panstwowego przedszkola tez pewnie nie posle tego roku,bo 5-latki i 6-latki maja pierwszenstwo. Szkola nr 5 to kolchoz do ktorego w zyciu dziecka nie posle,a szkola nr 1 tez ciasno sie robi i maja remont.Moze szkola w Chylicach( z 3 km od P-na) jest jakas alternatywa,maja po dwa ciagi,wiec kameralnie:) Trzymam kciuki :)))
                  • circa.about Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 24.02.11, 12:05
                    Liczę się z tym, że od września może dla Młodego miejsca w przedszkolu państwowym nie być. Biorę więc pod uwagę, że albo będzie siedział ze mną w domu, albo pójdzie do prywatnego. W miejscu, gdzie teraz mieszkam są 2 przedszkola - 1 państwowe, 2 niepubliczne i miałam olbrzymi kłopot by znaleźć dla niego miejsce - do państwowego go nie przyjęli, a do nie publicznego trzeba było zapisywać 2 lata wcześniej, o czym nie wiedziałam. Ale jakoś tak się stało, ze podczas wakacji do mnie zadzwoniono, że jest miejsce, więc kamień z serca. I zanosi się, ze czeka mnie podobna polka..
                    A powiedzcie mi, czy w P-cznie jest tylko jedna szkoła podstawowa (sławetna nr 5)? To prawda, że dzieci chodzą tam na 3 zmiany? Jest jakaś alternatywa na miejscu? Bo o ile gimnazjum mozemy wybrać nawet w W-wie (córka będzie na tyle duża, by dojeżdżać), to podstawówkę wolałabym mieć na miejscu.
        • 3fx Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 24.02.11, 10:54
          tux54 napisał:
          > Coś na pewno znajdziesz - tylko tak jak pisałem wcześniej najlepiej pytaj bezpo
          > średnio u mieszkańców bloku, w którym chcesz kupić i uważaj na forach, bo tak j
          > ak pisałem wiele osób się podaje się za mieszkańca osiedla a jest faktycznie pr
          > zedstawicielem jakiegoś dewelopera i robi czarny marketing.

tux54, a jak się nazywa to co Ty robisz pisząc w prawie każdym Twoim poście o "osiedlach na terenach zalewowych"?
          • tomjani Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 24.02.11, 13:11
            3fx napisał:

> > robi czarny marketing.
            >
            > tux54, a jak się nazywa to co Ty robisz pisząc w prawie każdym Twoim poście o "
            > osiedlach na terenach zalewowych"?

Tak czarny marketing jest usprawiedliwiony, o ile rzeczywiście dotyczy osiedli postawionych na terenach zalewowych (piekutowskie gargamele, Pólko). Nieuzasadnionym czarnym marketingiem byloby pisanie, że większość Piaseczna to tereny zalewowe. bo i taka światła myśl już się przez niniejsze Forum przewinęła.
    • circa.about Re: A co myślicie o Mysiadle? n/t 24.02.11, 12:20

• tux54 Re: A co myślicie o Mysiadle? n/t 24.02.11, 14:47
        Plusy Mysiadła: to bliskość centrów handlowych w Piasecznie: Auchan/Decathlon/Leroy Merlin/Fashion House, Nor Auto, Galeria Piaseczno (galeria handlowa z multikinem w budowie - wydano decyzję środowiskową na budowę), rozpoczeła się budowa najnowocześniejszej szkoły w Polsce w Mysiadle:
        forum.gazeta.pl/forum/w,95469,117618796,117618796,Najnowoczesniejsza_szkola_w_PL_bedzie_w_Mysiadle_.html
        bliskość ciągów komunikacyjnych, 3 linie autobusowe ZTM do Metra Wilanowska (709, 727, 739), autobus nocny N83 ZTM do Dworca Centralnego, bliskość Polikliniki Medvit na NFZ przy Puławskiej, blisko do ZUS Piaseczno i do US Piaseczno (w budowie), własna poczta - otwarta kilka m-cy temu, blisko do Lasu Kabackiego.

Minus: ogromne korki na Puławskiej w godzinach szczytu...

a
        • misiania Re: A co myślicie o Mysiadle? n/t 25.02.11, 15:03
          A może bardziej w drugą stronę - w stronę Zalesia Dolnego? Nie wiem, czy są tam do kupienia mieszkania, czy raczej w grę wchodzi konieczność nabycia działki z domem, ale z tego, co wiem, szkoła podstawowa jest, przedszkole pewno też jakieś się znajdzie, a będziecie mieli zielono i ptaszyny wam będą śpiewać. no i skoro małż nie będzie musiał pokonywać Puławskiej w godzinach szczytu, to z dojazdem do pracy nie będzie problemów. poza godzinami szczytu z Piaseczna do placu Bankowego można dojechać w 40 minut, z Zalesia pewno niewiele dłużej.

Ja mam słabość do tamtych okolic, podoba mi się tam :))))
          • tomjani Re: A co myślicie o Mysiadle? n/t 25.02.11, 15:52
            misiania napisała:

> z Piaseczna do placu Bankowego można dojechać w 40 minut, z Zalesia pewno niewiele
            > dłużej.

Za to z Zalesia Dolnego będzie można najpewniej znacznie szybciej niż z Piaseczna dostać się - nawet piechotą - do kibla ;-)

> Ja mam słabość do tamtych okolic, podoba mi się tam :))))

A komu mogłoby się tam nie podobać? :-)
        • tux54 Re: A co myślicie o Mysiadle? n/t 27.02.11, 00:16
          tux54 napisał:

> Plusy Mysiadła: to bliskość centrów handlowych w Piasecznie: Auchan/Decathlon/L
          > eroy Merlin/Fashion House, Nor Auto, Galeria Piaseczno (galeria handlowa z mult
          > ikinem w budowie - wydano decyzję środowiskową na budowę), rozpoczeła się budow
          > a najnowocześniejszej szkoły w Polsce w Mysiadle:
          > forum.gazeta.pl/forum/w,95469,117618796,117618796,Najnowoczesniejsza_szkola_w_PL_bedzie_w_Mysiadle_.html
          > bliskość ciągów komunikacyjnych, 3 linie autobusowe ZTM do Metra Wilanowska (70
          > 9, 727, 739), autobus nocny N83 ZTM do Dworca Centralnego, bliskość Polikliniki
          > Medvit na NFZ przy Puławskiej, blisko do ZUS Piaseczno i do US Piaseczno (w bu
          > dowie), własna poczta - otwarta kilka m-cy temu, blisko do Lasu Kabackiego.
          >
          > Minus: ogromne korki na Puławskiej w godzinach szczytu...
          >
          > Pozdrawiam:)
          > a

i dodam jeszcze jedno plus: Do przystanku Mysiadło obowiązuje I strefa, a więc tańsze bilety.

Minus: dla niektórych huk lądujących samolotów jest nie do zniesienia - ja to już przywykłem w Pruszkowie przez 10 lat ;)

a
          • nomado Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 06.04.11, 11:39
            Ja proponowałbym tereny blisko dworca PKP Piaseczno.
            Dojazd pociągiem do Służewca góra średnio około 20 minut (przyśpieszonym 15). Jesli pociąg zawiedzie - pod nosem 709 do Metra Wilanowska.
    • piaseczn-o Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 12.04.11, 12:32
      Chciałbym odświeżyć wątek ... aby uzyskac bieżące informacje.
      • massandra Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 19.04.11, 13:09
        Chyba okolice dworca PKP to dobry wybór. Jest tam realizowanych kilka inwestycji. Polecam szczególnie te z ulicy Poniatowskiego (Bud-Rim, Budner).
        • piaseczn-o Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 19.04.11, 15:50
          Dzięki za informacje ... przejrzę ich oferty!
          Jesteś może przyszłą mieszkanka jednej z inwestycji tych deweloperów ?
        • marcin.brzezinski Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 20.04.11, 09:36
          Co prawda nie mam pojęcia na temat inwestycji o jakich napisał(a) przedmówca, ale gdybym miał jeszcze raz kupować mieszkanie w Piasecznie napewno okolice stacji kolejowej rozważał bym najbardziej poważnie. Przede wszystkim komunikacja - mając 5 minut do stacji można realnie dojeżdżać do pracy na Służewiec w 30 minut (drzwi - drzwi). Do tego dochodzą autobusy wszelkiego typu w największym wyborze.
          • piaseczn-o Re: Gdzie zamieszkać? Dobrych rad potrzebuję :) 20.04.11, 15:03
            Nie ma co negować Waszych opinii co do lokalizacji bliżej dworca PKP, ponieważ faktycznie jest to bardzo dużym atutem, nawet jeśli poranne pociągi są aż tak zatłoczone. Poza tym od wspomnianych lokalizacji wszedzie można dostać się w bardzo szybkim tempie. Na dodatek jest to jakby nie było centrum.
            Przejrzałem oferty i póki co jestem zdecydowany na Bud-Rim - co dalej - zobaczymy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka