Dodaj do ulubionych

Ustawa śmieciowa

11.12.12, 16:04
Na innych forach / Mysiadło , Lesznowola/ trwa dyskusja a jak będzie w Piasecznie ?

Zgodnie z treścią ustawy, opłata za gospodarowanie odpadami komunalnymi może stanowić iloczyn:

1. Liczby mieszkańców zamieszkujących daną nieruchomość.
2. Ilości zużytej wody z danej nieruchomości.
3. Powierzchni lokalu mieszkalnego
Obserwuj wątek
    • ek1111 Re: Ustawa śmieciowa 11.12.12, 16:38
      Moim zdaniem opcja 1. ma sens i ją popieram.

• primadonna1 Re: Ustawa śmieciowa 11.12.12, 17:10
        Może i ma sens, ale porozmawiajmy o kwotach. U nas opłata miesięczna wynosi mniej niż 40 zł, przy 5 osobach. Sortowane śmieci zabiera nieodpłatnie EKON - chwała mu za to! Po wejściu w życie ustawy śmieciowej powinniśmy płacić około 8zł od osoby, plus darmowy EKON. Wtedy byłoby uczciwie. Jakoś nie chce mi się jednak wierzyć w cuda... :(
    • langmo Re: Ustawa śmieciowa 11.12.12, 17:24
      tylko opcja nr 1 ma sens, co ma np.metraż mieszkania do ilości produkowanych śmieci??? chyba tylko tyle, że jest dużo miejsca na ich segregację...
      • ek1111 Re: Ustawa śmieciowa 11.12.12, 18:55
        Na forum Nowej Iwicznej jest mowa o stawkach:
        forum.gazeta.plforumw,35236,140908759,,jakie_mamy_oplaty_za_smieci_na_2013_.html?v=2
        10-15 zł od osoby byłoby drożej, niż mam teraz. Ale chyba się tego nie uniknie. Najważniejsze, żeby po krzakach ludzie nie wyrzucali.
    • maranka Re: Ustawa śmieciowa 12.12.12, 08:52
      Okoliczne gminy skłaniają się raczej do opcji drugiej .
      Wynika to z wypowiedzi radnych na forach.
      • agus-ka Re: Ustawa śmieciowa 12.12.12, 21:45
        wg mnie ta opcja ma sens. Gdyby wszycy byli zameldowani 1 opcja byłaby ok, 3 jest bez sensu
    • aniutka07 Re: Ustawa śmieciowa 14.12.12, 11:35
      Na forach właśnie wszyscy się rozwodzą nad w/w metodami ustalania wysokości opłat, a o tym że opłata powinna być ściśle związana z tym czy śmieci są segregowane czy nie, mniej się mówi.
      Rozumiem, że celem ustawy było to żeby śmiecie nie leżały po lasach, ale one nadal będą leżały tyle że na wysypisku, pewnie w też jakimś lesie albo innych okolicznościach przyrody.
      Śmiecie powinny być pddane recyclingowi, czyli powtórnemu wykorzystaniu a, nie leżeć nawet na wysypisku. Spalarni raczej na razie nie będziemy mieć. Pierwszym stopniem recyclingu jest segregacja odpadów, dlatego wysokość opłaty powinna być zależna od tego czy są one posegregowane czy nie.
      EKON segregowane odpady odbiera za darmo i jeszcze na nich zarabiają....., czyli da się.

Teraz jeśli gmina będzie pobierać obowiązkowe opłaty od wywozu śmieci wg z góry ustalonego ryczałtu to nikt nie będzie sobie głowy zawracał segregacją, EKON wypadnie z rynku. Co będzie bez sensu ekologicznie ale za to zgodnie z ustawą :-)

Na innym forum też był poruszany wątek gdzie wywozu śmieci i firmy EKON i jakoś tak cisza........
      Mam z tego wnioskować, że gminie głównie zależy na wprowadzeniu nowego podatku a nie faktycznym rozwiązaniu problemu śmieci? :-(
      • ek1111 Re: Ustawa śmieciowa 14.12.12, 12:07
        aniutka07, a gdzie gmina się wypowiada na temat ustaleń? Rzuć linkę, proszę.
        • aniutka07 Re: Ustawa śmieciowa 14.12.12, 12:36
          Oficjalnie gmina jeszcze się nie wypowiadała, natomiast jedna pani radna prowadzi uświadamianie mieszkańców n/t obowiązku wprowadzenia przez gminę ustawy śmieciowej, sposobu naliczania opłat itp.:
          forumpiaseczno.info/topic/575-odpady-komunalne-oplaty-odbieranie-zagospodarowanie/page__st__20
          Tak sobie pomyślałam, że trzeba by jej oraz innym radnym parę spraw też uświadomić zanim ustalą wysokość opłat.
          • ek1111 Re: Ustawa śmieciowa 14.12.12, 14:07
            Dzięki bardzo za linkę. Przestudiowałam, bardzo interesujące.
            Widać, że na razie gmina ma szkopuł z tymi śmieciami. Chyba trzeba się tam zalogować, żeby dorzucić swoje 0,03 PLN.
            • primadonna1 Re: Ustawa śmieciowa 15.12.12, 09:49
              Przeczytałam, dziękuję za link.

atlanka151 napisał/a coś, pod czym również ja się podpisuję:

" Tak sobie czytam o naliczaniu opłat za wywóz śmieci i myślę sobie, że śmiecie segregowane powinny być odbierane ZA DARMO jak to zresztą się dzieje na terenie Zalesia od ponad roku. Ekon (stowarzyszenie niepełnosprawnych) odbiera, na własny koszt, posegregowane plastiki, puszki, makulaturę, szklane butelki, słoiki i inne) ZA DARMO i nikomu łaski nie robi. Mało tego oni są wdzięczni bo mają pracę i jeszcze na tym zarobią.
              Oczywiście trochę śmieci po takiej segregacji zostaje, ale niedużo, nie zawsze zapełniam pojemnik 110 l przez miesiąc, za wywóz którego płacę 18, 36 zł brutto. Tak, słownie: mniej niż dwie dychy miesięcznie
              Bardzo mi taki układ pasuje, jest tanio, ekologicznie i jeszcze ktoś ma z tego pożytek.

W związku z powyższym proszę Szanownych Państwa Radnych Gminy Piaseczno o wzięcie pod uwagę przy naliczaniu opłat za odbiór śmieci, że odpady segregowane powinny być odbierane ZA DARMO. Wtedy jest motywacja do segregowania ich w jak największym stopniu, w przeciwnym wypadku będą rosły góry drogich, nieposegregowanych śmieci i trzeba będzie otworzyć następne wysypisko takie jak w Łubnej (tylko ciekawe w którym miejscu?)

A w ogóle to, czy EKON-a nie można zostawić tak jak jest? "

No właśnie, co z EKONem? To jedna z najlepszych inicjatyw ostatnich lat, przy każdej wyrzucanej butelce myślę o nich ciepło. A teraz co się z nimi stanie?
              • gazeta_2008 Przyłaczam się do APELU 21.03.13, 23:20
                Posortowane śmieci powinny być odbierane za darmo, wszak to wielki zarobek dla GMINY dodatkowy wielki zarobek.
    • mb75 Re: Ustawa śmieciowa 15.12.12, 11:54
      a co ma zużycie wody do ilości wyprodukowanych śmieci?

Poza tym - wielu ludzi ma własne studnie i jak wtedy gmina ich rozliczy?

Najsensowniejsze wydaje się jednak rozliczanie wg ilości osób.
      • maranka Re: Ustawa śmieciowa 15.12.12, 16:40
        Gmina Lesznowola, Nowa Iwiczna i Konstancin dla przykładu wybiorą metodę ilości zużytej wody.Jak będzie w Piasecznie - czy ktoś wie ,bo na stronach gminy nic nie znalazłam ? Warto by wiedzieć jakie czekają nas podwyżki.

Wśród projektów uchwał na stronie:
        www.lesznowola.eobip.pl/bip_lesznowola/index.jsp?place=Menu02&news_cat_id=270&layout=1&page=0
        przemknęły propozycje cen wywozu śmieci:
        6,30 zł za metr sześcienny zużytej wody przy śmieciach mieszanych i 4,20 zł na metr sześcienny zużytej wody za selektywną zbiórkę odpadów i zapewnienie we własnym zakresie kompostowania odpadów organicznych.

Jeśli chodzi o gospodarstwa domowe , które maja studnie mają być podobno montowane wodomierze ,tak wynika z wypowiedzi na innych forach.
        • maranka Re: Ustawa śmieciowa 15.12.12, 16:42
          Ciekawa dyskusja na forum Mysiadła
          forum.gazeta.pl/forum/w,23670,139880151,139880151,Ustawa_smieciowa_metoda_nalicznania_oplat_.html
          • mb75 Re: Ustawa śmieciowa 15.12.12, 20:41
            paranoja - jeżeli zużywam więcej wody, bo podlewam ogródek to znaczy, że generuję również więcej śmieci?

Z drugiej strony - może warto zapłacić więcej, żeby skończyło się wypalanie śmieci - w okresie od wczesnej wiosny do później jesieni nie da się okna otworzyć bo śmierdzi jak diabli.
            • ek1111 Re: Ustawa śmieciowa 19.12.12, 11:47
              Przydałaby się jakaś akcja ulotkowa na temat segregacji śmieci, a także informacja na temat szkodliwości poszczególnych produktów. Słyszałam, że produkcja papieru jest dla środowiska bardziej szkodliwa, niż plastiki. Czy to może być prawda?
              Warto by wiedzieć więcej, żeby już przy zakupach zwracać uwagę.
              • maranka Re: Segregacja śmieci 04.04.13, 09:42
                Ja od zawsze segreguję śmieci -tak mam podpisaną umowę z firmą ,która odbiera ode mnie oznakowane worki .ZA DARMO oddaję baterie , świetlówki itp. do Auchan i również ZA DARMO oddaję inne odpady do punktów ustawianych na terenie Piaseczna .
                Ostatnio uzbierałam bardzo dużo najróżniejszych odpadów, więc pojechałam do skupu w Żabieńcu i je SPRZEDAŁAM !!!
                Jeżeli będę musiała segregować odpady i jeszcze za to płacić ok. 2-3 razy więcej niż teraz to przestanę je segregować - niech sobie inni je przebierają - przecież za ich pracę ja zapłacę !!!
                • maranka Re: Segregacja śmieci 06.04.13, 13:50
                  warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,13688224,Piaseczno_zna_juz_stawki_za_smieci__9_zl_za_osobe.html#TRLokWarsTxt
                  • ek1111 Re: Segregacja śmieci 17.05.13, 10:24
                    Ludzie, czy już składaliście jakąś deklarację odnośnie do nowej ustawy śmieciowej? Na stronie gminy nie widzę żadnych informacji, brak jakiejkolwiek akcji w celu oświecenia ludu, więc czuję się zagubiona.
                    Pytam głównie właścicieli domków, ale chętnie dowiem się, jak to jest w różnych wspólnotach.
                    Ponoć straszne kary grożą, jeśli się deklaracji nie złoży w terminie, ale skąd się dowiedzieć, kiedy ten termin?
                    • dorasia1 Re: Segregacja śmieci 17.05.13, 12:23
                      Ja znalazłm deklarację w kopercie w skrzynce na listy, ale chwilowo czuję wstręt fizyczny do wypełniania czegokolwiek - bo jakbym nie wypełniła to i tak za śmiecie będziemy płacić jakieś 2 razy więcej. Do tej pory odbierał od nas śmiecie Pan Marek (worek co 2 tygodnie). Plastiki i szkło odwoziliśmy w drugą i czwartą sobotę miesiąca do uruchamianego w tych dniach w Zalesiu punktu odbioru POSEGREGOWANYCH śmieci. Odpady organiczne szły na kompost. To się bardzo dobrze sprawdzało.
                      • maranka Re: Segregacja śmieci 20.05.13, 11:42
                        Było dobrze i komu to przeszkadzało? Co z EKON-em -dlaczego zabija się fantastyczną inicjatywe ludzi niepełnosprawnych !!
                        Uważam ,że śmieci segregowane powinny być odbierane -ZA DARMO !!
                        Ponadto straszy się nas, że firma odbierajaca odpady będzie w nich grzebać i donosić na nas do gminy co by to gmina mogła nakładać na nas kary pienięzne. Dodatkowo będą zbierać informacje od sąsiadów i znajomych królika ile faktycznie osób mieszka. Zmusza się również mieszkańców do zakupu nowych pojemników...a co ze starymi ???
                        Obiecywano szeroko zakrojoną akcję informacyjną i co.... człowieku męcz się sam a gmina co najwyżej nałoży na ciebie karę !!!
                        • ek1111 Re: Segregacja śmieci 22.05.13, 10:43
                          No więc i ja otrzymałam tę deklarację. Żadnego pisma informacyjnego niestety, nie dorzucono. Info chyba trzeba będzie uzyskać własnoręcznie, bo gmina żadnych wskazówek nie podaje. Przejrzałam deklarację pobieżnie, nie wiem, kiedy wypełnię i do kiedy jest termin. I co z tymi pojemnikami? Z workami na segregację?
                          No i oczywiście będzie drożej, jak się zorientowałam.
                          • 3alfa.alfa Re: Segregacja śmieci 22.05.13, 12:29
                            Podziwiam piaseczyńskich (i nie tylko) lemingów którzy z takim spokojem przyjmują jak im reżimowa władza narzuca kolejny wysoki podatek.
                          • ek1111 Re: Segregacja śmieci 23.05.13, 09:23
                            Jednak znalazłam dość obszerne info na stronie UMiG:
                            piaseczno.eu/index.php?&mnu=91&id=4932
                            • darekxr Re: Segregacja śmieci 24.05.13, 00:12
                              Hmm, ja do tej pory płaciłem (Remondisowi, na którego nie narzekam) 48 zł miesięcznie. Za jeden worek taki duży, chyba 120 l raz na 2 tygodnie. Wg nowych zasad będę płacił 36 zł miesięcznie (4 osoby x 9 zł, z segregacją), a więc taniej. Dodatkowo, w nowym układzie mam jeszcze dwa dodatkowe worki (szkło i plastik/papier) w cene. W starym układzie musiałbym dopłacać, a w praktyce wywoziłem do darmowych pojemników (ale koszt wożenia, czas). Dla mnie więc pozytwnie, choć oczywiście zobaczymy w praniu.
                              • 3alfa.alfa Re: Segregacja śmieci 24.05.13, 23:09
                                darekxr napisał:

> Hmm, ja do tej pory płaciłem (Remondisowi, na którego nie narzekam) 48 zł miesi
                                > ęcznie. Za jeden worek taki duży, chyba 120 l raz na 2 tygodnie. Wg nowych zasa
                                > d będę płacił 36 zł miesięcznie (4 osoby x 9 zł, z segregacją), a więc taniej.
                                > Dodatkowo, w nowym układzie mam jeszcze dwa dodatkowe worki (szkło i plastik/pa
                                > pier) w cene. W starym układzie musiałbym dopłacać, a w praktyce wywoziłem do d
                                > armowych pojemników (ale koszt wożenia, czas). Dla mnie więc pozytwnie, choć oc
                                > zywiście zobaczymy w praniu.

Stare wraca. Czyli gospodarka nakazowo rozdzielcza, gdzie władza ustalała co ile ma kosztować.
                                • domimisia Re: Segregacja śmieci 25.05.13, 21:06
                                  Wszystko fajnie, ale ja jak na razie dostałam tylko deklarację o ilości osób w gospodarstwie domowym, ale bez deklaracji o segregacji. Z nieoficjalnych informacji wynika,że na osiedlu nie będzie możliwości segregacji i mam płacić 18 zł za osobę a dodam, ze jest nas czwórka, więc robi się z tego naprawdę dużo kasy. Nie orientujecie się może, czy wspólnota może nie dać możliwości wyboru, co do segregacji odpadów, lub jej braku?
                                  • 3alfa.alfa Re: Segregacja śmieci 26.05.13, 00:39
                                    domimisia napisała:

> Wszystko fajnie, ale ja jak na razie dostałam tylko deklarację o ilości osób w
                                    > gospodarstwie domowym, ale bez deklaracji o segregacji. Z nieoficjalnych inform
                                    > acji wynika,że na osiedlu nie będzie możliwości segregacji i mam płacić 18 zł z
                                    > a osobę a dodam, ze jest nas czwórka, więc robi się z tego naprawdę dużo kasy.
                                    > Nie orientujecie się może, czy wspólnota może nie dać możliwości wyboru, co do
                                    > segregacji odpadów, lub jej braku?

Co innego mnie intryguje. Zużyte pampersy, podpaski, tampony, prezerwatywy czy środki opatrunkowe. Do jakiego je worka wrzucić? I czy przechowując te odpady dwa - trzy tygodnie nie będą źródłem zakażeń czy nawet epidemii????
                                    • maranka Re: firma wybrana 05.06.13, 18:46
                                      W przeciwieństwie do Wa-wy nam się udało !!!

warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,14043155,Piaseczno_wybralo_juz_odbiorcow_smieci__Dwie_firmy.html#TRLokWarsTxt
    • 3alfa.alfa Re: Ustawa śmieciowa 28.11.13, 18:37
      >Stare wraca. Czyli gospodarka nakazowo rozdzielcza co ile ma kosztować.

Czy jednak miałem rację. TK to właśnie potwierdził że lokalna władza nie może ustalać stawek wg własnego widzimisię.
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15040449,Trybunal_Konstytucyjny__Stawki_ustawy_smieciowej_niezgodne.html#BoxWiadTxt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka