Dodaj do ulubionych

Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli kasa)

20.03.14, 13:00
Witam,
Założyłem ten wątek jako próbę zjednoczenia Mieszkańców Wspólnoty Mieszkaniowej Pelikanów 2A-8E w Piasecznie. Działania Zarządu Wspólnoty oraz firmy administrującej wspólnotą dla części mieszkańców są niezrozumiałe i delikatnie mówiąc "mało rozsądne finansowo". Dodając do tego wydarzenia ostatniej niezbyt mocnej zimy (ogromne problemy z CO i podjęcie działań dopiero po awanturze na tym forum), część mieszkańców jest niezadowolona z dotychczasowych działań zarządu wspólnoty. Mocno wątpliwy jest także sposób podejmowania decyzji w sprawie kosztów remontu poszczególnych elementów części wspólnej wspólnoty.
Zasadnicze jest pytanie: czy coś z tym zrobimy?
Zebranie roczne już za kilka dni. Zapraszam do dyskusji...
Obserwuj wątek
    • 4gaja Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 20.03.14, 15:35
      czy wiek ktoś może ,na jaką kwotę nasz zarząd zaciągnął kredyt na modernizacje kotłowni, której i tak nie mamy?znalazłam uchwałę w sprawie zaciągnięcia kredytu na remonty .Taka uchwała widnieje na stronie wspólnoty Pelikanów z 2012 rok,u kwota kredytu 1 200 000,00/okres kredytowania 240 m-cy
    • nomado Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 20.03.14, 15:46
      Ale macie tam samowolkę - ja pie.... współczuje naprawdę!
    • 1fitti Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 20.03.14, 15:50
      czas najwyższy chyba ich pogonić...
      • 4gaja Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 20.03.14, 15:57
        nie chyba, ale koniecznie trzeba ich pogonić...
        1fitti napisała:

> czas najwyższy chyba ich pogonić...
    • raczka21 Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 21.03.14, 13:41
      To i tak już zdecydowanie za długo trwa ta samowolka, poradzimy sobie z tym,aby tylko jak najszybciej.
    • papupapo Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 21.03.14, 14:46

Do Mieszkańców wspólnoty Pelikanów 2a-8e
      Po tym jak w zimie kilkadziesiąt mieszkań w naszej wspólnocie zostało BEZ OGRZEWANIA, mocniej zaczęliśmy przyglądać się działaniom naszego zarządu i temu co dzieje się Z NASZYMI PIENIĘDZMI.
      Zobaczyliśmy, że setkI tysięcy złotych, wypływające z naszych kieszeni, jest wydawane w niejasny sposób. Tymi pieniędzmi zarządza 3-osobowy Zarząd (pobierający za to zresztą pensję w wysokości 3000 zł miesięcznie 36 tys zł rocznie).
      Sprawy, które nas zastanawiają to m.in.:
       BRAK OGRZEWANIA w zimie
       NIEJASNA sytuacją z kotłownią, do której zostaliśmy przyłączeni - BRAK INFORMACJI o statusie naszej umowy z PCU Piaseczno (kotłownia)
       WYJĄTKOWO DROGI remont tarasów
       BRAK PRZEJRZYSTOŚCI jakie firmy i dlaczego dostają zlecenia na remonty na terenie naszej wspólnoty (m.in. remont tarasów, remont wiat śmietnikowych, docieplenie najwyższych kondygnacji, obecne docieplanie garaży).
      Przykładowe informacje o finansach naszej WSPÓLNOTY:
      1. Remont 6 tarasów – koszt 240 TYS ZŁ (ok. 40 tys za 1 taras!),
      2. Remont wiat śmietnikowych – 36 TYS ZŁ (ponad 18 tys za altanę śmietnikową),
      3. Garaż- Koszt administrowania, serwisu bram garażowych, czystości (sprzątanie 2 razy w roku) to 64 TYS ZŁ, podczas gdy od właścicieli zebrano ponad 100 tyś., a gro kosztów generują zepsute bramy
      4. Koszt remontu dachu to 300 TYS ZŁ – jednokrotne pokrycie papą i uszczelnienie rynien!
      5. Koszty administrowania nieruchomością i obsługi księgowej, to z kolei prawie 20 TYS ZŁ miesięcznie.
      6. Montaż ciepłomierzy, regulacja hydrauliczna – 300 TYS ZŁ- ponad 700 złotych na 1 lokal
      PONADTO:
      - Podjęto decyzję o ociepleniu garaży bez poinformowania mieszkańców o kosztach, które są wyjątkowo duże
      - Zawarta została umowa kredytowa z bankiem na poczet wymiany kotłów grzewczych – kredyt otrzymany, jednakże kotły nie zostały wymienione.
      - Mocno wątpliwa jest celowość i gospodarność zarządu w uruchomieniu kredytu w kwocie prawie 300 tys zł, skoro w ramach funduszu celowego (modernizacja kotłowni) na dzień 31.12.2013r. pozostało ponad 146.000 zł.
      - Cena za zarządzanie naszymi nieruchomościami przez ABL Serwis jest wysoka.
      W obecnej sytuacji nie powinniśmy mieć zaufania do naszego aktualnego zarządu i powinniśmy znaleźć ludzi, którzy będą działali na rzecz mieszkańców a nie przeciwko nim, tak jak to miało np. miejsce przy okazji zrywania przez zarząd naszych informacji wywieszonych na drzwiach klatek. Powiedzmy to jasno: NASZ OBECNY ZARZĄD NIE DZIAŁA DLA NAS A PRZECIWKO NAM.
      Powyższe przykłady to tylko część nie do końca dla nas jasnej działalności zarządu wspólnoty. W związku z powyższym, jako mieszkańcy proponujemy odwołanie aktualnego zarządu i powołanie na jej miejsce nowego zarządu, który zacznie działać na naszą rzecz a nie nas unikać. I będzie wydawał pieniądze w bardziej przejrzysty sposób.
      Dlatego bardzo zachęcamy wszystkich Państwa do wzięcia udziału w nadchodzącym Rocznym Zebraniu Właścicieli w dniu 25.03.2014 r. Proszę pamiętać, że jest możliwość uczestnictwa przez pełnomocnika, np. przez sąsiada, jeśli nie możecie być Państwo osobiście.
      Z poważaniem,
      Mieszkańcy Wspólnoty Mieszkaniowej „Pelikanów” w Piasecznie
      • pl.pawikon Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 22.03.14, 00:49
        Mieszkam od paru lat w tej wspólnocie i zaznaczam że nie jestem właścicielem, a tylko wynajmującym, który mieszkał w kilku miejscach bez prawa głosu. Wiem, bo słyszę co ludzie mówią i nigdy się nie urodził co wszystkim dogodził. Orientuję się w kosztach, ponieważ korespondencje z wspólnoty przekazuję właścicielowi oraz korzystam z garażu.
        Jak pamiętam zarząd był 5-cio osobowy, potem 4-ro. Obecnie 3 osoby. Kwota nie zmienna minus podatek i słuchać tych narzekań- nie podejmuję się. -Ogrzewanie miałem cały czas choć wiem że kilka skrajnych mieszkań było nie dogrzanych ze względu na zbyt słabą pompę lub wymiennik zastosowaną w projekcie i musiało siłą rzeczy potrwać zanim zostało wymienione (życie).-Status kotłowni? Kotłownia wspólnoty, urządzenia PCU. Koszty robocizny, ustawień-wspólnoty. -Koszty tarasów niemałe, pod spodem garaż, i sam dochodziłem za naprawę lakierniczą dachu samochodu po spadającym tynku, kawałku cegły, a o tym że samochód po każdym deszczu w garażu był mokry nie wspominając.(koszt 40 zł na miesiąc z jednym sprzątaniem na miesiąc). Za naprawę bram możemy podziękować sami sobie i kosztami z tym związanymi, (bo korzystamy z nich jak z drzwi wejściowych).
        Teraz ocieplają parter od garażu i znowu bajzel. Cieszyć się tylko, że coś ten zarząd jednak robi aby było lepiej. Rozmawiając z ludźmi w ubraniach roboczych można wywnioskować że są to firmy które wykonują usługi w sąsiednich wspólnotach, i przechodzą na sąsiednią, a skoro inni są zadowoleni z ich usług, można to obejrzeć, to dlaczego mają nie dostać zlecenia od "tej" wspólnoty za takie same pieniądze. Lepiej czasem zapłacić więcej, mieć pewność że będzie dobrze i nie słuchać narzekań takich jak ja.
        Uczulam wszystkich, czytajmy dokładnie porównując dokładnie rok do roku. Planowany- wydatkowany, faktyczny koszt. Przyznany kredyt na- uruchomiony kredyt na- wykorzystany kredyt na-.
        Dobry gospodarz zawsze ma jakąś kwotę w zapasie aby w nie przewidzianej sytuacji szybko zareagować.
        Z tego co wiem osoby z zarządu są mieszkańcami i właścicielami w wspólnocie, więc nie wydaje mi się aby było w ich interesie płacić jak najwięcej, szkodzić nam, szkodzili by również sobie.
        PODSUMOWANIE
        Mimo że jest ciasno, braki jakieś tu i tam czasem, czysto na klatce, gdzie coś się przepali, odpadnie, zgłaszam w administracji, przypominam i .... naprawiane, poprawiane w miarę po jakimś dopuszczalnym czasie. Jak z chorobą kiedy nas dopadnie, chwilę potrwa zanim staniemy na nogi. Niestety, ale tylko tu mieszkam. Swoje wynajmuję i jest mi dobrze. Nie uważam aby opłaty były wygórowane, polecam pochodzić po sąsiednich wspólnotach. :)
        Niech "papupapo" zgłosi się do zarządu, będą razem współpracować, nie tylko narzekać i się pienić. Sytuacja nerwowa dla obu stron, serce jedno.
        Szacunek.
        • papupapo Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 22.03.14, 01:39
          Myślę, że jak ktoś wynajmuje to ma tak głęboko w ...nosie wszystko i nie siedzi parę godzin żeby wydukać powyższy stek bzdur.
          Myślę, że jak ktoś mnie wali w rogi to to albo ja mam rogi, albo jemu się wydaje. Jeśli argumentem ma być to, że "bierze się kogoś kto robił obok", mimo że robota jest przeszacowana KILKUKROTNIE to to ten ktoś jest niespełna rozumu.
          Na cholerę nam tak rozumujący zarząd? Może jedną małpę posadzić i banany jej kupować - taniej wyjdzie, a efekt ten sam.
          Kilka mieszkań nie dogrzanych? To ja chcę żeby tych kilka mieszkań dostało cały rabat za niedogrzanie bloków do podziału. Zobaczymy wtedy ile tych mieszkań było "niedogrzanych". A na poważnie, polecam wszystkim taką krioterapię - 3 miesiące w temperaturze 17*-18*. Później jeszcze wędrówka do administracji i teksty: "to tylko u pana/pani", "nie ma się co przejmować mniej pan/pani zapłaci", "trzeba się przyzwyczaić tak już będzie".
          Nagle na klatkach pojawia się kartka z propozycją spotkania w sprawie niedogrzanych mieszkań. I co?! Cały problem rozwiązany w ciągu jednego dnia bo, jak czytamy w wyjaśnieniach zarządu "zamontowano WYPRODUKOWANY zawór". Znaczy że tacy sprytny i wyprodukowany zamontowali? A może chodzi o to, że razem tam go we troje przez trzy miesiące produkowali?
          Pieniądze wydawane na prawo i lewo bez opamiętania, a ja słyszę "lepiej czasem zapłacić więcej i mieć pewność...". No to ja zapraszam do siebie, otworzę firmę w której Państwo będziecie mieli pewność że zapłacicie najwięcej i możecie mieć również pewność że będzie najlepiej.
          To znaczy ja będę miał najlepiej.
        • 4gaja Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 22.03.14, 13:11
          Owszem , różni są ludzie I ich poglądy I nikomu się nigdy nie dogodzi ,nie chodi tutaj o spadający tynk czy mokry samochód,ale kwoty wydawane przez nasz zarząd mówią same za siebie.Przyjdź zatem na zebranie ( możesz dostać pełnomocnictwo) ,podyskutujemy jak zobaczysz realia.
        • 1fitti Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 23.03.14, 19:55
          Oj coś chyba kręcisz troszkę pl.pawikon.
          Zarząd podnosil sobie wynagrodzenie jakiś czas temu. Jeśli twierdzisz, że kilka mieszkan było niedogrzanych, to poczytaj to:

forum.gazeta.pl/forum/w,234,149043045,149043045,Wspolnota_Pelikanow_nowa_kotlownia_zimno.html?pelna=tak
          Sprzedajesz w swoim tekście takie "prawdy objawione", że zastanawiam się, czy na pewno u nas mieszkasz...
          W której administracji zgłaszasz te usterki, bo chyba nie u powszechnie "znanej i lubianej" P. Bożenki?
          • pl.pawikon Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 23.03.14, 22:17
            Witam,
            napisałem to co słyszałem, na koncie im nie siedzę, ale i tak za te pieniążki tego bym nie robił.
            Co do nie dogrzanych mieszkań, u mnie było ciepło, czasem w kranie wody ciepłej brakowało i trzeba było sobie wojsko przypomnieć(życie), ale od czasu kiedy się podłączyli do Piaseczna problem ustał(u mnie).
            Piszesz "prawdy objawione" to co wiem i to co mnie dotyczy, cudze mnie nie dotyczy i za mnie proszę się nie wypowiadać(tak na przyszłość). Wiało mi oknami, zgłosiłem właścicielowi, trwało to prawie dwa lata, ale okna mi wymienił na takie że ogrzewania teraz używałem chyba z półtora miesiąca, a teraz w ogóle mam już zakręcone, myślę że czynszu nie podniesie, (za ogrzewanie pewnie zwrot dostanie).
            Usterki zgłaszam u powszechnie znanej i lubianej p. Bożenki. Tak czasem trzeba przypomnieć, ale zawsze jakoś nie mamy do siebie jakiś żali, fakt trzeba spacerek zrobić.
            Z własnych doświadczeń.
            Spróbujcie pochodzić po polskich urzędach gdzie panie mają humorki.
            Powodzenia w boju.
            Szacunek.
    • jac.ol Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 21.03.14, 20:12
      Nie przesadzajcie, przecież oni tak sumiennie uczciwie i ciężko pracują i to prawie za darmo.
      Czepiacie się...
      Wszystko przecież kosztuje, myślicie że jak przyjdzie ktoś nowy to będzie lepiej?
      Poza tym ludzie mieszkający na Pelikanach i tak mają wszystko w d... N a zebranie jak zwykle przyjdzie garstka ludzi, coś tam pogadaja, a reszta i tak podpisze wszystko co podsunie zarząd.
      Realia są takie, że mieszkamy wśród ciemnoty pochodzącej z prowincji i dopóki właśnie im ktoś tego nie wyłoży lopatologicznie, to nie "zrozumio"
      • 4gaja Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 22.03.14, 13:06
        Dlatego też może tej ciemnocie oczy się otworzą jeśli zobaczą jak zarząd gospodaruje naszą kasą :)
    • wpi-rider Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 22.03.14, 19:01
      Można tutaj długo dyskutować.
      Nasuwa się tylko jeden wniosek.
      Trzeba iść na zebranie i zrobić z tym porządek.
      Zapraszam wszystkich na zebranie naszej Wspólnoty.
      • zawsze-meander Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne 22.03.14, 22:40
        Nie zapomnijcie też w ferworze walki o uchwale przekazującej służebność gruntów PWiK.
        Mamy wspólną sieć kanalizacyjną - sanitarna u Was - deszczówka u nas. I trzeba z tym zrobić porządek.
    • 1fitti Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 23.03.14, 21:03
      ... a że tak spytam przy okazji:
      Czemu montaż nowych znakow drogowych na terenie wspolnoty kosztuje 15.000?
      Tak szybko licząc, to ok. 30 znakow po 100 zł za szt. (z dużym zapasem www.wimed.pl)
      to daje 3000, dodać z 15 slupkow po 50 zł (też z zapasem www.wimed.pl),
      razem daje nam 3750 zł. Powiedzmy, że robocizna to drugie tyle, to za wszystko 7500 zł z górką.
      Może te znaki ze złota są?
      I czemu do cholery płacimy 3000 za projekt organizacji ruchu, skoro 3000 podobno zapłaciliśmy
      już w 2012 roku (przynajmniej tak wynika z tych zaproszen na poprzednie zebranie)?
      O co tu kurde chodzi?
      • wpi-rider Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 24.03.14, 15:34
        to ciekawe, co piszesz...
        tylko na drukach ostatniego zebrania 3000 zł było w planach na 2013 rok, a nie w wydatkach z 2012 roku
    • ada_m81 Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 24.03.14, 22:58
      Ci z sąsiadów, którzy mieszkają na Pelikanów już kilka lat zapewne pamiętają, iż najgorsze czasy prosperowania administracji, to wtedy kiedy w zarządzie "działał" Pan Damian. Ze zgrozą przypominam sobie brak załatwionych sprawy, ciągłe awantury z mieszkańcami i teksty "i co mi Pan zrobi, jak ja jestem z administracji"... Od tamtego czasu widzę stopniową poprawę w działaniu administracji, nie mówiąc o Pani Bożenie która wykonuje momentami pracę trzech osób.
      Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że nasz zarząd działa przeciwko nam, ale nie mogę stwierdzić, że też jest wzorcowy urząd. Wiem, że można lepiej i tego bym wymagał od obecnego zarządu.
      Dziwie się natomiast, że osoby, które wystosowały to pismo są anonimowe... mam wrażenie, wręcz, że jest to taka "mała kampania" podczas której wyłonią się osoby, które poza zburzeniem starego porządku nie mają nic do zaoferowania...
      Proszę mi powiedzieć dlaczego poza falą krytyki nie ma jakiejkolwiek propozycji zmian ?
      Zwracam się do tych którzy czytają ten wątek by jutro na chłodno ocenili podaną sprawę - nie ma co poddawać się emocją tym bardziej, że nie znamy stanowiska drugiej strony. Pamiętajmy poza tym, żeby nie było powtórki "dyktatora P. Damiana", który za pobierane pieniądze potrafił jedynie straszyć sąsiadów...
      • 4gaja Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 25.03.14, 00:30
        ada_m81 napisał:

"> Ci z sąsiadów, którzy mieszkają na Pelikanów już kilka lat zapewne pamiętają, i
        > ż najgorsze czasy prosperowania administracji, to wtedy kiedy w zarządzie "dzia
        > łał" Pan Damian. Ze zgrozą przypominam sobie brak załatwionych sprawy, ciągłe a
        > wantury z mieszkańcami i teksty "i co mi Pan zrobi, jak ja jestem z administrac
        > ji"... Od tamtego czasu widzę stopniową poprawę w działaniu administracji, nie
        > mówiąc o Pani Bożenie która wykonuje momentami pracę trzech osób.
        > Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że nasz zarząd działa przeciwko nam, ale nie
        > mogę stwierdzić, że też jest wzorcowy urząd. Wiem, że można lepiej i tego bym w
        > ymagał od obecnego zarządu........"

Dziękuję za opinię Panu/Pani, w której interesie jest przedstawienie obecnego zarządu w samych superlatywach ale fakty i dokumenty zaprzeczają rzetelności naszego zarządu.
        Proszę nie mylić pojęć "zarząd" oraz "administracja".P. Bożenka nie jest od podejmowania decyzji, wypełnia jedynie pracę administracyjną ,od zarządzania naszymi pieniążkami jest zarząd, co do którego są skierowane słowa krytyki.
        Jeśli chodzi o "małą kampanię", to składa się ona z osób mających świadomość tego , jak nieumiejętnie wydawane są nasze pieniądze, jak mało mieszkańców interesuje się tym ,
        komu i za co zarząd płaci. I dlaczego zarząd wybiera zawsze najdroższe z dostępnych ofert(choć nie zawsze najlepsze)?Dlaczego płacimy czynsze najwyższe ze wszystkich wspólnot?
        Kampania jest po to aby to zmienić , wszelkie pomysły na zmiany są bardzo cenne ale musimy współpracować i nikt żadnej dyktatury nie ma zamiaru wprowadzać.
        Stanowisko i propozycje drugiej strony poznacie Państwo na zebraniu.
        • pl.pawikon Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 27.03.14, 20:56
          ada_m81 napisała według mnie w miarę obiektywnie i spokojnie. Podzielam odczucia.
          Natomiast 4gaja dyktatury nie zamierza wprowadzać, ale pewnie osoba z innymi poglądami wielkich szans nie ma.
          Może wyszło po czasie, ale czynszów nie mamy najwyższych i oferty nie najdroższe z przyzwoitymi technologiami.(drożej nie znaczy lepiej, ale też tanio znaczy dobrze).
          Tylko brak informacji rodzi podejrzliwość, a jak dłużej o tych sprawach myślimy, to przechodzimy podświadomością, że zapewne tak jest.
          Kilku wichrzycieli było, ale mieli odwagę tylko siedzieć i przeszkadzać kiedy inni się wypowiadali.
          Szacunek wszystkim którzy tworzyli zdrową dyskusję.
          • 4gaja Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 27.03.14, 23:24
            Czytając wpis pl.pawlikona można domniemać ,że pisze to osoba której nasz zarząd zafundował remont tarasu za te 40 tys,lub jest to osoba z zarządu.
            Żyjemy w wolnym kraju, poglądy każdy może mieć własne.
            Drogi pl.pawlikonie prześledź raz jeszcze dokumentację dołączona do zaproszenia na zebranie roczne , jeśli uważasz,że oferty nie są zawyżone kwotowo, to znaczyło by, że albo nie umiesz kalkulować albo brak Ci wiedzy.
            Co do informacji...no cóż...jaki zarząd takie mamy informacje o podejmowaniu ich działań za nasze pieniądze.
            • pl.pawikon Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 30.03.14, 03:12
              4gaja - proszę zapoznaj się z moimi wszystkimi wpisami i zapoznaj się również z cenami na które ma wpływ i ustala zarząd,(jakie są stawki i od ilu lat, co jest za to zrobione i robione obecnie, a od których jesteśmy uzależnieni i co wchodzi w cenę ostateczną 1m3, 1m2, 1kwh).
              Dach dachowi nie równy, taras do tarasu podobny, garaż pod dachem i pod tarasem. Czasem opłaty stałe, zmienne, przesyłowe, i jeszcze diabli wiedzą jakie i za co od czego są pobierane. Opłaty wyższe niż towar? Dla mnie to chore, ale tak jest. Płacz i płać, a pensja w miejscu.
              PYTANIE
              Dlaczego nie zwracamy uwagi właścicielowi pieska, który nasra na chodnik i tak to zostawia?
              Dlaczego nie zwracamy uwagi osobie, które zostawiają nagminnie śmieci pod śmietnikiem lub wpycha swoje śmieci do koszy umocowanych na ścianach?
              Dlaczego niektórzy właściciele pojazdów parkujących w garażu nagminnie wchodzą i wychodzą bramami garażowymi a nie korzystają z drzwi do tego przeznaczonych?
              Może jeszcze jakieś inne przykłady?
              Alfą i omegą nie jestem, i nikt na wszystkim się nie zna.
              Ten się nie myli, co nic nie robi. Krowa która dużo ryczy, mleka mało daje.
              Chyba te powiedzenia są znane.
              Przynajmniej coś robią i poprawiają te fuszerki z lat poprzednich, a może niech nie robią.
              Przyjdą inni lepsi na gotowe, naprawione, poprawione, i będzie dopiero dobrze.
              Patrzmy, zwracajmy uwagę, pomagajmy, remont droższy niż stawianie nowego.
              Punkt widzenia od punktu siedzenia. Proponuję zacząć od siebie.
              Uszanowanie wszystkim.
              • 4gaja Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 30.03.14, 23:44
                pl.pawlikon:
                Jestem właścicielem i mieszkam tutaj od początku, znam ceny i stawki mające wpływ na czynsz.Mam porównianie co ,kiedy i za ile było robione w poprzednich latach i teraz.Wiem na co i ile było wydawane przez te lata.
                Piszesz o fuszerce? Podaj przykład.Bo ja gorszej fuszerki niż tej ,którą nasz zarząd teraz robi nie widziałem.Klatki schodowe w opłakanym stanie a 3xZ wiaty śmietnikowe remontują.Dla kogo?chyba dla tych co pośmietnikach grzebią, aby mogli tam milej czas spędzać,lub mieć lepsze warunki do spania ,bo i tak się zdarzało."Coś robią" piszesz.Jasne,kredyt na nasze konto 3xZ zaciągneło i po co? na kotłownie?jaką kotłownie?a na nas dług 20 lat siedzi.
                Piszesz coś o właścicielach piesków.
                Jasne zgadzam się , kupy na chodnikach leżą .Tylko co mają właściciele piesków wspólnego z zarządem?
                Jeden z naszych 3xZ ma pieska i jak żyję nie widziałem jeszcze nigdy aby po swoim pupilu posprzątał.Owszem, Poacy z kulturą i porządkiem na bakier są, śmieci zostawiaja pod altaną, na to nawet najlepszy zarząd nie poradzi.
                Ludzie zaczynają się interesować co się z ich pieniędzmi dzieje, sam się interesuje i dlatego chodzę ,informuję się ,przeliczam ,zasięgam opinii fachowców i dostaję jednoznaczne odpowiedzi:ceny zą zawyżone.
                Okna Ci właściciel wymienił powiadasz...masz spokój ,zapłacisz co miesiąc i nie musisz się martwić ,że znów czynsz w góre skoczył.Właściciel nie da ci podwyżki tak szybko,bo wie ,że mieszkan pod wynajem jest dużo , ceny konkurencyjne.
                co do bram garażowych:
                Czy wiesz,że mamy najgorsze bramy ze wszystkich wspólnot.Byłem, dowiadywałem się.U innych nie ma problemu,że ludzie sobie wchodzą i wychodzą, bramy sie nie psują.Gdzie jest napisane ,że nie można bramą wchodzić?Istnieje taki przepis?
                Przyjdą lepsi "na naprawione?ale co naprawione? dachy? tarasy?za te pieniądze jakie płacimy?
                każdy zarząd mógłby takie remonty przeprowadzić.
                co do nowego zarządu to :inni pewnie będą, współczuję im już teraz ,będą musieli zdobyć zaufanie mieszkańców oraz poprawiać to co spaprane.
                • pl.pawikon Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 31.03.14, 22:01
                  Wiesz co, albo ja jestem inny, albo ktoś coś mało rozumie.
                  Nie pisałem o fuszerkach, tylko że można porównać jedną i drugie wykonanie, ocenić.
                  Jeśli coś się komuś chce zarzucić. Zrozumiano?
                  Nie chodzę po innych klatkach schodowych, moja jest czysta i schludna, istnieją normalne ślady użytkowania. KULTURA osobista ludzi zamieszkujących dany segment budynku.
                  Wiaty śmietnikowe teraz są schludne i można je myć pod ciśnieniem, przez co nie śmierdzi z tych zakamarków pełnych porowatych tynków jak było wcześniej. Bakterie, higiena, ale gdzie tam no pewnie po co to? TO śmietnik i płytki? (Czubek własnego nosa)
                  Kredyt jak mówili i wyjaśniali na zebraniu, miał być na nowe piece lecz między czasie zmieniła się sytuacja i po wcześniejszym zapytaniu na kartach większość opowiedziała się za przyłączeniem do PCU. Tak więc zrobiono, a kredyt został wzięty częściowo, nie w całości jak myślano wcześniej.
                  Pisząc o śmieciach domowych wyrzucanych do koszy wiszących (osoba która na zebraniu bardzo dużo mówiła własnie o kosztach). Wchodzenie bramami garażowymi miałem na myśli nas mieszkańców tej wspólnoty. ZACZNIJMY od siebie.
                  Zwracajmy uwagę właścicielowi pieska jeśli widzisz że nie posprzątał po swoim pupilku.Nie ważne kim jest, a brama garażowa choć najlepsza też kiedyś się popsuje, chodząc drzwiami wydłużysz jej żywotność. KOSZTY. Drzwi są tańsze. Idź na dach i oceń tą pracę, zadaj sobie ten trud.
                  Mieszkam tylko tu, lecz jeśli widzę coś co mi się nie podoba, reaguję od razu, jeśli idzie w dobrym kierunku nie przeszkadzam. Dlaczego taka osoba jak ty, nie jest w tym 3Z?
                  Pozdrawiam.
                  • 4gaja Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 31.03.14, 22:22
                    1.Twój problem,że nie umiesz czytać ze zrozumieniem.
                    2." Jeśli coś się komuś chce zarzucić. Zrozumiano?"No właśnie , nie zrozumiano.Piszesz bez ładu i składu .
                    3.Emocjonalnie udzielasz się na forum, co nasuwa podejrzenie , iż nie jesteś osobą ,za którą się podajesz.
                    4.Twoje wytłumaczenia, są identyczne jak te które wciska nam zarząd.
                    • pl.pawikon Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 02.04.14, 13:57
                      Piszę tak jak potrafię, rozumiem tak jak jest napisane, bez ładu i składu emocjonalnie.
                      Cały czas dopisujesz iż pewnie muszę być z zarządu, dlaczego?
                      - Ano pewnie dlatego, iż ktoś nie podziela twojego zdania.
                      Dziękuję za zrozumienie.
                      • 1fitti pl.pawikon 02.04.14, 15:57
                        pl.pawikon napisał(a):

> Piszę tak jak potrafię, rozumiem tak jak jest napisane, bez ładu i składu emocj
                        > onalnie.
                        > Cały czas dopisujesz iż pewnie muszę być z zarządu, dlaczego?
                        > - Ano pewnie dlatego, iż ktoś nie podziela twojego zdania.
                        > Dziękuję za zrozumienie.

Całe szczęście, że Ty pl.pawikon z twoimi poglądami w mniejszości jesteś...
                        Jeśli jednak rozumek pozwoli, to znajdź zasadniczą róźnicę pomiędzy stwierdzeniem, że "nie podzielasz zdania innych" na tym forum, a tym co sam uprawiasz próbując wszystkich tutaj "nauczać" i przekonywać do swoich poglądów,
                        Jeśli nie jesteś z zarządu, to po co to robisz? Nie możesz zająć się czymś innym?
                        Czemu tak strasznie próbujesz tutaj stawać w obronie zarządu?
                        Według Ciebie oni są tacy biedni?
                        O co właściwie Ci chodzi, bo nikt Cię tutaj nie może zrozumieć...
                        • pl.pawikon Re: pl.pawikon 02.04.14, 21:51
                          Ciesze się że jestem w mniejszości, mam swoje poglądy tak jak i ta zdecydowana większość.
                          Wam wszystkim jak i zarządowi życzę powodzenia w swoich racjach.
                          Tam gdzie dwóch się bije, trzeci korzysta.
                          Powodzenia.
          • 1fitti Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 30.03.14, 18:57
            pl.pawikon napisał(a):

> ada_m81 napisała według mnie w miarę obiektywnie i spokojnie. Podzielam odczuci
            > a.
            > Natomiast 4gaja dyktatury nie zamierza wprowadzać, ale pewnie osoba z innymi po
            > glądami wielkich szans nie ma.
            > Może wyszło po czasie, ale czynszów nie mamy najwyższych i oferty nie najdroższ
            > e z przyzwoitymi technologiami.(drożej nie znaczy lepiej, ale też tanio znaczy
            > dobrze).
            > Tylko brak informacji rodzi podejrzliwość, a jak dłużej o tych sprawach myślimy
            > , to przechodzimy podświadomością, że zapewne tak jest.
            > Kilku wichrzycieli było, ale mieli odwagę tylko siedzieć i przeszkadzać kiedy i
            > nni się wypowiadali.
            > Szacunek wszystkim którzy tworzyli zdrową dyskusję.

To jakie oferty będą według Ciebie zbyt drogie?
            Ile według Ciebie powinnismy płacić za remont 1 tarasu?
            80 czy 100 tysięcy?
            W 2012 płaciliśmy 15000, rok później 40000, za rok będzie 80?
            Za kredyt, który wziął Zarząd zapłacisz sam?
            Piszesz, że czynsze są niewielkie, za garaże, też są niewielkie?, Płacimy najdrozej w Piasecznie, a w wielu miejscach w Wawie też jest taniej.
            Jeszcze trzeba było napisac, że centralne też działało dobrze, tylko ktoś nie umiał odkręcić grzejnika...
            Ludzie po prostu mają tego wszystkiego dość, a Ty obrażasz ich pisząc "wichrzyciele".
            Działania tych ludzi, to niegospodarnosc i uprawianie demagogii,
            Tyle w tym temacie.
            • pl.pawikon Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 31.03.14, 00:51
              Za remont tarasu płaci się tyle na ile została ustalona cena 1m2. Jeśli taras ma 40m2 a cena została ustalona na 1000 zł za 1m2 to trzeba zapłacić 40000 zł, jeśli powierzchnia tarasu wynosi 30m2 a cena ustalona została na 500zł za 1m2 to trzeba zapłacić 15000zł. W zależności jaka technologia została zastosowana możemy porównać jedno wykonanie i drugie.
              Jeśli ktoś podejrzewa iż zarząd działa na szkodę lokatorów, może złożyć wniosek w prokuraturze o podejrzenie popełnienia przestępstwa. Tyle w tym temacie.
              Co do miejsc garażowych, to proponuję wynająć miejsce na parkingu pod chmurką, tam na pewno taniej, jeśli dla kogoś 40zł na miesiąc to za drogo.(4 kebaby koło stacji Orlen)
              Pozdrawiam.
      • 1fitti Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 30.03.14, 20:49
        A więc jak powinien według Was działać Zarząd idealny?
        1. Informacja i przejrzystosc działan.
        2. Nie jestem fachowcem, to się takimi wspomagam.
        3. Słucham Mieszkancow.
        4. Mam swiadomosc, że wydaję nie tylko własne pieniadze, ale także moich Sąsiadów.
        5. ...
        Dawajcie, może takich znajdziemy... ;)
        Czekam na kolejne propozycje...
        • wpi-rider Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 30.03.14, 20:53
          5. Uczciwy.

... wiem przesadzilem, za dużo wymagam :)
          • pl.pawikon Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 31.03.14, 01:00
            6. Mieć twarde serce
    • sandhed Załosne 31.03.14, 22:27
      Tak czytam o waszych problemach, czytam i mam wrażenie, że zamiast wariatów do Tworek wozić w Piaseczna zaczęto ich osiedlać.
      Zorganizujcie taki konkurs ogólnopolski: "Kto da więcej za metr tarasu".
      Chyba tylko minister-kolekcjoner zegarów zrobiłby więcej dla tej wspólnoty niż jej obecny zarząd.
      Żegnam
      • zosia_1 Re: Załosne 03.04.14, 11:18
        "Tak czytam o waszych problemach, czytam i mam wrażenie, że zamiast wariatów do
        > Tworek wozić w Piaseczna zaczęto ich osiedlać. "

Czy w związku z powyższym, wiadomo, czy NFZ będzie dopłacał do czynszu?? :-))
    • elfka09 Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 17.04.14, 18:09
      przeczytałam dyskusje, uważam, że nie będzie miał nikt z mieszkańców wątpliwości czy Zarząd działa dobrze czy źle jak sprawą zajmie się prokurator i wtedy będzie wiadomo czy nasze środki zostały zdefraudowane czy nie, czy coś w tej sprawie już zrobiono?
      • 1fitti Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 18.04.14, 12:32
        Próbujemy jednoczyć Mieszkańców, cyklicznie odbywają się spotkania (ostatnie było 15.04.2014 w garażu przy klatce 6i, mamy już coraz większe poparcie i cały czas czekamy na nowych Mieszkańców.
        Co do prokuratora, nie mamy żadnych dowodów, bo zarząd i administrator uporczywie blokują nam dostęp do dokumentacji (rzucają co jakiś czas "ochłapy").
        Zapraszam na prywatne forum Mieszkańców, tam jest dużo więcej informacji i dokumentów:

pelikanow.ux1.eu/forum/

na tym forum trzeba się zarejestrować, bo jest ono tylko dla Mieszkańców.
        Więcej informacji mogę też podać w mailu, proszę o kontakt na: 1fitti@gazeta.pl
        czekamy na kontakt
        i pozdrawiamy
    • 1fitti Pelikany 11.06.14, 20:46
      Co tam na tych Pelikanach słychać?
      Konflikt jakby się zakonczyl...
      • peli.kan7 Re: Pelikany 25.07.14, 13:07
        no własnie a wokół nas wspólnoty się remontują a u nas kasa się rozchodzi na prawo i lewo
        • 1fitti Re: Pelikany 27.08.14, 14:58
          przecież u nas też remontują i ogólnie wszystko jest w porządku (zdaniem zarządu oczywiście)...
          • peli.kan7 Re: Pelikany 27.08.14, 16:43
            Oczywiście tylko co to za remont
            Kiedy będą remontowane klatki schodowe
            Co z droga ciepła wodą
            Lipa lipa ten zarząd
            Miało być zebranie odnośnie odwołanie obecnego zarządu tez sprawa uciekła
            Gdzie policzone głosy za odwołaniem które składali my
            Nic się nie dzieje
            Chyba trzeba się przeprowadzić i poznać innych oszustów bo u nas dużo się mówi a mało robi
            Zapał jest nie których ale mały i tylko chwilowy chyba?
            • 1fitti Re: Pelikany 27.08.14, 20:37
              Wiem tyle: niejaki p. T.N. z zarzadu zbiera głosy i opowiada bajki, że "krzykacze" chcą tylko przejąc wladze dla swoich ciemnych interesow, i ze nie płaca czynszow.
              Dobrą ma gadke, bo część ludzi niestety mu uwierzyla.
              Prawda jest taka, że dopóki ludzie nie przejrza na oczy, to nic się nie zmieni.
              Jeden duży PLUS: są zablokowani,bo nie mają absolutorium. I jestem przekonany, że bardzo ich boli, że kasa na kontach wspolnoty leży i się kisi, a oni bardzo lubią wydawac nasze pieniadze, co wielokrotnie udowodnili.
              Oj boli ich bardzo i chociaż to cieszy.
    • lokator32 Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 24.01.15, 00:01
      Witam
      Czy to u mnie tylko zimne grzejniki drugi dzień, czy jeszcze ktoś tak ma?
      • 1fitti Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 05.02.15, 15:07
        "...to tylko u Pana jest zimno"
        tak słyszało jakieś 40 Mieszkańców w zeszłym roku...
        • lokator32 Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 05.02.15, 20:31
          U mnie teraz grzejniki zapowietrzone były.
    • gossart Re: Wspólnota Pelikanów-zebranie roczne (czyli ka 06.10.16, 13:34
      Minęło ponad osiemnaście miesięcy, czy COŚ się zmieniło we wspólnocie. Jestem niezmiernie ciekaw ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka