Dodaj do ulubionych

ceny biletów ZTM

27.06.14, 08:21
Czy Piaseczno bierze w tym udział?
tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,od-sierpnia-tansze-bilety-w-podmiejskich-gminach-jest-decyzja,126939.html
W artykule jest napisane, że rada gminy musi podjąc uchwałę określającą komu i na jakich warunkach będzie przysługiwac nowa oferta. A jak w Piasecznie?
Obserwuj wątek
    • tomjani Re: ceny biletów ZTM 27.06.14, 12:21
      Ach, co za łaskawcy! Najpierw Bufet walnął PO kieszeniach mieszkańców gmin podwarszawskich, i to POdwójnie, nie tylko śrubując cenę biletu dwustrefowego do absurdalnego poziomu (do 2012 roku włącznie kupowałem bez żalu bilet na dwie strefy, mimo że mieszkam w Warszawie - możliwość swobodnego podróżowania po całej aglomeracji, nie tylko autobusem ale i kiblem była atrakcyjna, teraz jednak szkoda mi na to kasy, wolę kasować bilety 20-minutowe lub kupować bilety jednorazowe KM gdy jeżdżę poza miastem) ale i zmuszając ich do kupowania biletów droższych bo bez ulgi "Bilet Warszawiaka". Tteraz zaś chcą przywrócić im tę ostatnią możliwość, za cenę haraczu zdartego z władz lokalnych. Dopiero od sierpnia, ale nie ma sensu wcześniej, ponieważ wkrótce potem wybory, i wszyscy jak jeden Mężydło zagłosują z tej wdzięczności na PO. I jeszcze wsiądą z "tańszym" biletem w autobus czy kibel w Sylwestra'2014 aby oddać hołd Naszej Hańci Kochanej podzac POtańcówy i POpijawy w Grajdołku Wynarodowionym. Ale ostrzegam: tam może być o wiele zimniej niż na zewnątrz, jak to się przekonali wystawcy i klienci zorganizowanych tam na początku kwietnia Targów Wiatr i Woda.
      • nomado Re: ceny biletów ZTM 01.07.14, 08:36
        Szlag mnie trafia jak muszę kupić bilet ZTM albo doładować kartę miejską. Te ceny są z kosmosu.
        Dla porównania ceny wrocławskie:
        CENY ZTM WROCŁAW
        • tomjani Re: ceny biletów ZTM 01.07.14, 12:52
          Absurd z tymi cenami (w szczególności z relacją ceny biletu dwustrefowego względem ceny biletu na pierwszą strefę) oczywisty, ale nie dla wszystkich. Bufet oficjalnie tłumaczy to tak, że bilet na dwie strefy musi być tak pieruńsko drogi, ponieważ można z nim jechać z Piaseczna aż do Legionowa. Nie dociera do tych tłuków elementarna prawda że w tak długiej relacji jeździ się sporadycznie, gros przejazdów to podróż z centrum Warszawy przez pół miasta aż do granicy pierwszej strefy (nieraz jest to kilkanaście kilometrów), zaś w drugiej strefie zaś przejeżdża się tylko pojedyncze kilometry, np. z Mysiadła do Piaseczna. Czyli że każdy kilometr przejechany przez autobus poza Warszawą kosztuje wielokrotnie drożej niż ten sam kilometr przejechany w jej granicach.
          Najwyraźniej mamy tu do czynienia ze zmową Bufetu (w państwie które istnieje tylko teoretycznie, praktycznie nie istnieje nie takich szwindli można się spodziewać) z jakaś wysoko postawioną szychą z ramienia GDAKA, aby wszelkimi sposobami zniechęcać mieszkańców ościennych miast gmin do porzucania komunikacji publicznej na rzecz prywatnych aut. Wskutek powyższego zrobią się masakryczne korki na wylotówkach (już dziś panuje tam sytuacja o wiele bardziej dramatyczna niż w centrum 100lycy) i nakręci się kiniunktura na rozbudowę istniejących do standardu expresówek, oraz budowę zupełnie nowych (vide: Puławska-Bis). Przy okazji wpadnie trochę kasy twórcom i zarządcom parkingów P&R zlokalizowanych w obrębie Warszawy, takich jak Metro Wilanowska, Metro Marymont czy wreszcie sławetna PRALKA.
          Równie kuriozalne tłumaczenie słyszłem z usy ZTCP Jegora Krajnova odnośnie korzystania z biletów 20-minutowych. W razie utknięcia pojazdu w korku pasażer ponosi wyłączne konsekwencje z tytułu upłynięcia ważności biletu, mimo że z rozkładowy czas jazdy był krótszy niż termin ważności. Otóż bilet 20-minutowy jest prezentem dla pasażera, z którego może skorzystać lub nie - na własną odpowiedzialność. Normalna połata za przejazd pojazdem ZTM wynosi tyle ile wynosi koszt biletu jednorazowego (dziś: jednorazowego przesiadkowego) i w takim przypadku spóźnienie pojazdu nie naraża pasażera na mandat.
          Wątpię jednak aby podobne chachmęty przekonały lemingów aby przy najbliższej okazji kopnąć obecną waadzę w doopę.
          • tomjani Re: ceny biletów ZTM 01.07.14, 12:54
            Oczywiście miałem na myśli "zachęcać mieszkańców ościennych miast gmin do porzucania komunikacji publicznej na rzecz prywatnych aut".
            • nomado Re: ceny biletów ZTM 01.07.14, 15:21
              1. Więcej KMek nie bo nie ma warunków i przepust i tak jest zapchany
              2. SKMKI nie bo nie ma warunków, tory są do D..Y i trzeba czekać na remont jakieś 4-10 lat
              3. Bus Pas na Puławskiej nie bo za drogo i jakiś fanatyk rowerów tego nie rozumie:
              tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,buspas-na-pulawskiej-bedzie-drogi-robimy-czy-odkladamy-na-polke,127175.html

4. Ścieżka rowerowa na całej Puławskiej nie bo po co? Nie opłaca się, za drogo.
              5. Bilety ZTM coraz droższe, aby uspokoić rozważają zniesienie opłat o 1, 2 % przecież to kupa kasy 20 zł - ludność będzie w skowronkach. To tak jak z cenami paliw. benzyna była po 3,2 potem wzrosła do 6,5 wszyscy byli oburzeni tym faktem. Spadła do 5,35 jest super bo przecież to już nie 6,5.

Gdzie my żyjemy?
              • 3alfa.alfa Re: ceny biletów ZTM 01.07.14, 22:40
                nomado napisał:

> Gdzie my żyjemy?

Niektórzy nazywają to Nową lepszą Polską
              • tomjani Re: ceny biletów ZTM 02.07.14, 09:22
                nomado napisał:

> 1. Więcej KMek nie bo nie ma warunków i przepust i tak jest zapchany

Wąskim gardłem jest Zalesie Górne. Kiedyś była to stacja z dwoma torami dodatkowymi i nawet bocznicą do ukrytej w lesie po północno-zachodniej stronie podstacji trakcyjnej, potem bocznicę, tory dodatkowe i rozjazdy zaorano pozostawiając tylko dwa semafory po jednym w każdym kierunku i tym samym tworząc posterunek odstępowy, na koniec uznano w pekapie że nawet takie cóś to zbytnia rozrzutność i posterunek odstępowy również zlikwidowano. W dawnej nastawni urzęduje dziś fryzjer. W efekcie powstał bardzo długi odstęp: od semaforów znajdujących się na południowym krańcu peronu w Piasecznie aż do posterunku odgałęźnego CzP11 przed przystankiem Czachówek Górny. Bywało to powodem niezłej kaszany, gdy między dwa kible próbowano wcisnąć splecowany TLK, zanim jeszcze wyrugowano je z linii Warszawa-Radom, puszczając je objazdem przez Sulejówek, Kędzierak, Pilawę, Deblin i Pionki. TLK wyjeżdżający z Zapadniej doganiał jadący przed nim i zatrzymujący się na każdym przystanku kibel i musial się trzymać od niego na dystans co najmniej jednego odstępu. Konkretnie: stację Okęcie mógł opuścić wówczas dgy kibel minął podst Jeziorki, Jeziorki mógł minąć wtedy gdy kibel wjechał na stację Piaseczno, ale w Piasecznie musiał czekać tak długo, póki kibel nie minie podg CzP11. Zwykle zbliżał się w tym czasie do stojącego przy peronie Piaseczna kolejny kibel, i gdy TLK wreszcie ruszył - kibel musiał kiblować w Piasecznie póki TLK nie minie CzP11. Gdyby pozostawiono w Zalesiu przynajmniej podst - kibel mógłby odjechać skoro tylko TLK minie Zalesie.
                Oczywiście, po remoncie linii radomskiej najpewniej powstanie SBL przynajmniej na całym dwutorowym odcinku do Warki, i wówczas pociągi będą mogły jeździć nawet co kilka minut, bo tyle czasu trwa przejazd pomiędzy kolejnymi odstępami SBL. Tak jak obecnie jest na odcinku Zapadnia - Okęcie (ściślej mówiąc: semafory SBL stoją przy peronach Rakowca oraz ŻiW), dalej odstępy pomiędzy kolejnymi semaforami są wielokrotnie większe.

> 2. SKMKI nie bo nie ma warunków, tory są do D..Y

Niby można puszczać niektóre kursy tylko do Piaseczna (co sporadycznie się robi) gdzie odstępy nie są jeszcze tak tragicznie długie jak między Piasecznem a CzP11), ale tu dla odmiany mści się zaoranie toru odstawczego dla kibli, jaki za PRL znajdował się za wiaduktem ul. Sienkiewicza między torami szlakowymi. Dzisiaj kibel kończący bieg w Piasecznie kompletnie dezorganizuje ruch: musi albo niezwłocznie odjechać z powrotem, jadąc od peronu do przejazdu koło mleczarni po torze niewłaściwym, albo też wycofać się również po torze niewłaściwym na tory dodatkowe, po czym wrócić po torze niewłaściwym po pasażerów z Piaseczna.

> i trzeba czekać na remont jakieś 4-10 lat

A przecież dopiero co jakiś leming ciskał się i bluzgał na Forum, że to nieprawda, że nasza ukochana waadzuchna dopięła już remont na ostatni guzik, i tylko patrzeć jak się rozpocznie...

> To tak jak z cenami paliw. benzyna była po 3,2 potem wzrosła do 6,5 wszyscy byli oburzeni
                > tym faktem. Spadła do 5,35 jest super bo przecież to już nie 6,5.

P-dolę to, jak już dopłynę w tym roku z Warszawy na Mazury "Leśnym Dziadkiem" - tok...wa paliwo może być i po 7 zł! :-P
              • stefann1975 Re: ceny biletów ZTM 02.07.14, 22:32
                nomado napisał:

> 1. Więcej KMek nie bo nie ma warunków i przepust i tak jest zapchany
                > 2. SKMKI nie bo nie ma warunków, tory są do D..Y i trzeba czekać na remont jaki
                > eś 4-10 lat
                > 3. Bus Pas na Puławskiej nie bo za drogo i jakiś fanatyk rowerów tego nie rozum
                > ie:
                > tvnwarszawa.tvn24.pl/informacje,news,buspas-na-pulawskiej-bedzie-drogi-robimy-czy-odkladamy-na-polke,127175.html
                >
                > 4. Ścieżka rowerowa na całej Puławskiej nie bo po co? Nie opłaca się, za drogo.
                > 5. Bilety ZTM coraz droższe, aby uspokoić rozważają zniesienie opłat o 1, 2 % p
                > rzecież to kupa kasy 20 zł - ludność będzie w skowronkach. To tak jak z cenami
                > paliw. benzyna była po 3,2 potem wzrosła do 6,5 wszyscy byli oburzeni tym fakte
                > m. Spadła do 5,35 jest super bo przecież to już nie 6,5.
                >
                > Gdzie my żyjemy?
                Witam!
                Nomado prośba napisz do mnie na @
                stefann1975@o2.pl
                czekam
                • nomado Re: ceny biletów ZTM 03.07.14, 08:40
                  Pisz na maila gazetowego
      • kasiapiasecznolo Re: ceny biletów ZTM 03.07.14, 12:39
        W tym kraju nigdy dobrze nie będzie. Wszędzie złodzieje
        • tomjani Re: ceny biletów ZTM 04.07.14, 09:02
          kasiapiasecznolo napisał(a):

> W tym kraju nigdy dobrze nie będzie. Wszędzie złodzieje

Kasiu, tragedia polega na tym że wielu spośród tych co tak myślą - dopowiada sobie co następuje:

..."więc trzeba koniecznie pójść na wybory i zagłosować na Tuska, Rosomaka, Bufet i PO. Bo ci złodzieje co rządzą już od 7 lat być może zdążyli się już nachapać i może kiedyś wreszcie pomyślą także i o nas. A ci co by przyszli na ich miejsce - jeszcze się nie nachapali, więc będą kraść jeszcze więcej."
          To już lepiej aby ci którzy nie widzą nikogo godnego do sprawowania władzy - zostali w domu. Niech przynajmniej nie przeszkadzają.
    • nynek35 Re: ceny biletów ZTM 04.07.14, 18:51
      Dopóki ludzie będą płacić to będą dalej windować ceny.Mnie na to nie stać bo mam 2-kę dzieci które dojeżdzają do Warszawy, no i oczywiście Ja i moja Żona .W najtańszej opcji biletu kwartalnego wychodzi mnie to 536 miesięcznie lub 1608 kwartalnie.Jak ktoś pisał wcześniej, Ja również płaciłem do 2012 uczciwie za 2 strefę, przy tych cenach się nie da.Pracuję w Warszawie przy stacji kolejowej (W-wa Rakowiec),krótki czas dojazdu ok.24 minut,ale wolę jechać godzinę o połowę taniej.Kupiłem sobie stary rower składak w cenie 20 PLN(około 6-iu 20 minutowych biletów)i zostawiam go w Mysiadle, bilet na 1 strefę i jadę.Moja żona pracuje w Mysiadle, więc jeździ na normalnym rowerze (kiedyś też płaciła za bilety).Córka do szkoły na ursynów na rowerze, syn tak jak ja na badziewiu za parę groszy do Mysiadła.Przynajmniej moja żona z córką mają świeże powietrze,ja z synem niestety musimy walczyć z przykrymi zapachami w autobusie, brakiem klimatyzacji, czy w zimę ogrzewania.W okresie zimowym niestety jeżdzę na gapę, mnie jeszcze nie złapali, ale przykro mi jak kogoś złapią i musi ktoś nabić kasę ZTM-owi, tak więc gapowicze bądźcie czujni i nie dajcie się złapać.
      Pozdrawiam i niech ZTM będzie z Wami
      • stefann1975 Re: ceny biletów ZTM 04.07.14, 20:02
        nynek35 napisał:

> Dopóki ludzie będą płacić to będą dalej windować ceny.Mnie na to nie stać bo ma
        > m 2-kę dzieci które dojeżdzają do Warszawy, no i oczywiście Ja i moja Żona .W n
        > ajtańszej opcji biletu kwartalnego wychodzi mnie to 536 miesięcznie lub 1608 kw
        > artalnie.Jak ktoś pisał wcześniej, Ja również płaciłem do 2012 uczciwie za 2 st
        > refę, przy tych cenach się nie da.Pracuję w Warszawie przy stacji kolejowej (W-
        > wa Rakowiec),krótki czas dojazdu ok.24 minut,ale wolę jechać godzinę o połowę t
        > aniej.Kupiłem sobie stary rower składak w cenie 20 PLN(około 6-iu 20 minutowych
        > biletów)i zostawiam go w Mysiadle, bilet na 1 strefę i jadę.Moja żona pracuje
        > w Mysiadle, więc jeździ na normalnym rowerze (kiedyś też płaciła za bilety).Cór
        > ka do szkoły na ursynów na rowerze, syn tak jak ja na badziewiu za parę groszy
        > do Mysiadła.Przynajmniej moja żona z córką mają świeże powietrze,ja z synem nie
        > stety musimy walczyć z przykrymi zapachami w autobusie, brakiem klimatyzacji, c
        > zy w zimę ogrzewania.W okresie zimowym niestety jeżdzę na gapę, mnie jeszcze ni
        > e złapali, ale przykro mi jak kogoś złapią i musi ktoś nabić kasę ZTM-owi, tak
        > więc gapowicze bądźcie czujni i nie dajcie się złapać.
        > Pozdrawiam i niech ZTM będzie z Wami
        nynek35
        odezwij sie do mnie na @
        stefann1975@o2.pl
        czekam
      • akira16 Re: ceny biletów ZTM 25.09.14, 20:53
        Straszne jest to co piszesz:( Osoby które mają dzieci powinny mieć jakieś porządne zniżki bo inaczej to faktycznie tylko rower zostaje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka