Dodaj do ulubionych

czynsze w Piasecznie

19.08.14, 20:34
Podzielcie się doświadczeniami, bo nie mam kogo spytać - chodzi mi o to, jaka jest wysokosć czynszów w mieszkaniach na nowych osiedlach w Piasecznie i okolicach.
Ceny mieszkań sporo niższe i kuszą, jak jest z opłatami? też jest taniej?
Obserwuj wątek
    • drzejms-buond Re: czynsze w Piasecznie 20.08.14, 09:24
      Z nowymi mieszkaniami jest problem. Zależy czy chodzi ci o kupno czy wynajem?
      Jeśli wynajem, polecałbym te nowe ale już z kilkuletnim , co najmniej, stażem, żeby możan było dopytać kogoś kto już tam mieszka.

Chodzi o to ze deweloperzy mogą oferować gruszki na wierzbie byle zachecić klienta
      a o tym ile np takiego ogrzewania wyjdzie lub jakie będzie zużycie wody ciepłej , do tego trzeba przez jakiś czas pomieszkać w danym miejscu. Czasem trzeba zrzucić 50 litów wody żeby dostać ciepłą ( zależy gdzie jest piec i czy mamy sąsiadów, podobnie z ogrzewaniem)
      Budynek świeży ma to do siebie,że przez pierwsze lata jeszcze "pracuje"
      Część sąsiednich mieszkań może stać jeszcze pusta a to czy sąsiad jest lub nie też ma znaczenie.
      Poza tym opłaty miesięczne mogą być bardzo niskie ale administracja lub deweloper moze w ciagu roku pokusić się o DOPŁATĘ WYRÓWNAWCZĄ.
      My parę razy taką dopłatą zostaliśmy niemiło zaskoczeni.

Przy kupnie mieszkania radzę zwrócić uwagę na to gdzie jest mieszkanie.
      Czy na ostatnim piętrze, czy na południe czy północ
      i czy ma sąsiadów od wszystkich stron.

Deweloperzy oszczędzają na czym się da byle wcisnąć mieszkanie.
      Znam się trochę na budowlance i ze zgrozą patrzyłem jak powstaje nowy budynek przy ul.Wschodniej w Piasecznie lub na Żeromskiego. Z wierzchu wygląda to ładnie ale już myślę
      ile to klient będzie musiał zapłacić za ogrzewanie... !
      • koronka2012 Re: czynsze w Piasecznie 20.08.14, 19:47
        Zastanawiam się nad kupnem, a moje pytanie dotyczy wyłącznie wysokości czynszów w Piasecznie i okolicach.

Zakup mieszkania to wydatek jednorazowy, natomiast wysoki czynsz to wydatek stały i to chcę porównać z Warszawą. Stąd pytanie ile to kosztuje skierowane do tych, którzy tam faktycznie mieszkają.
        • nomado Re: czynsze w Piasecznie 21.08.14, 08:58
          Podałaś zbyt mało informacji! mamy pobawić się we wróżkę? Poza tym ludzie nie są chętni do tego, aby pisać o takich rzeczach.
          To może najpierw Ty napisz na jakim osiedlu chcesz kupić mieszkanie, ile ma ono m2 i jaki czynsz przyjdzie Ci za dane płacić. Wówczas ktoś na pewno odpisze, że to za dużo lub w sam raz.
          Wszystko zależy!
          * od tego czy budynek ma windę,
          * czy ma garaże (niektóre spółdzielnie nawet jeśli nie masz swojego miejsca postojowego, rozliczają się tak, że do czynszu doliczają część wspólną dojazdu do miejsca postojowego i też za to płacisz. Koszty nie są rozliczane po m2 lecz po udziale w nieruchomości).
          * czy budynek ma własną kotłownię, czy też każde mieszkanie ma swój piecyk gazowy (jeśli kotłownia, zazwyczaj do czynszu wlicza się miesięczną prognozę za ogrzewanie wody i grzejników w proporcji 70% do 30%. Jeśli jest piecyk gazowy w mieszkaniu - sama płacisz za gaz np. raz na 3 miesiące przychodzi rachunek z gazowni).
          • koronka2012 Re: czynsze w Piasecznie 24.08.14, 20:08
            Nie mam jeszcze nic konkretnego na oku, zbieram raczej plusy i minusy obu wariantów (Warszawa i przedmieścia). Na pewno nowe 3 pokoje z garażem, reszta jest niewiadomą.

ile informacji trzeba podać, żeby się dowiedzieć, że średnie opłaty w Piasecznie wychodzą na poziomie np. 7, 8 czy iluś tam zł za metr?

nie oczekuję przeciez że ktoś mi będzie podawał szczegóły dotyczące swojego zużycia wody, czy składników swojego czynszu.

reguły naliczania czynszu są mi znane, choć nie przyszłoby mi do głowy że gdziekolwiek w nowym budownictwie jeszcze funkcjonują osobne piecyki...
            • 1fitti Re: czynsze w Piasecznie 27.08.14, 14:55
              osiedle "Słowicza" (nie jest nowe ale słynne:):
              mieszkanie 3 pokoje, 75 m2, 4 osoby - czynsz ok. 800 zł,
              a w czynszu: zaliczki na ciepłą i zimną wodę, CO, czynsz za m. garażowe pod budynkiem i wszystkie inne g... którymi nas raczy Wspólnota...
              Sąsiedzi są zdania, że to niedrogo :)
              • zawsze-meander Re: czynsze w Piasecznie 02.09.14, 23:27
                Po sąsiedzku za 84m2 i 4 osoby i garaż płacę obecnie 780zł.
                W tym 168zł to sam fundusz remontowy.
                Multi-Hekk sprzedawał tanio ale teraz trzeba zapłacić w ratach za to co spaprali ( właściwie wszystko :-( ).
                W tym zaliczka na CO, CW, ZW. Zaliczka na wodę uzależniona jest od indywidualnego zużycia.
                W tym też śmieci i zaliczka na utrzymanie części wspólnej.
                Po rozliczeniu mam jeszcze niewielkie zwroty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka