Dodaj do ulubionych

Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- KM

11.02.12, 22:07
Taki tytuł chyba lepiej oddaje istotę sprawy. Dlaczego niektórzy dają sobie wmawiać, że wszystko wróciło do normy ("Wspólny bilet ZOSTAJE")?
Perkowski świetnie to rozegrał. Przecież nie mógł ogłosić, że z dnia na dzień będziemy płacić aż 66 zł miesięcznie więcej za bilet okresowy. Więc cała szopka z tym wypowiedzeniem umowy i te negocjacje... Choć i tak osoby bliżej władzy od samego początku przebąkiwały, do czego to zmierza. A basen i trybuna kosztuje dziesiątki milionów...
"Zostaje" po staremu, ale dla Wołomina, Zielonki i Kobyłki. Oni wrócili do punktu wyjścia. Dla Ząbek jest to fatalna decyzja Perkowskiego, który w podziękowaniu za posłuchanie się apeli i wzrost liczby zameldowanych po kolei rozwala wszystko, co funkcjonowało przy znacznie mniejszej liczbie zameldowanych... Spadamy do II strefy, likwiduje X oraz podnosi cenę wody w skali niespotykanej w całym kraju. To tylko jego osiągnięcia z ostatnich 6 miesięcy!!!
Co dalej? Zwijanie asfaltu z dróg? I sukces! Jednak nie zwijamy!
Odwołać Perkowskiego w referendum!! Przyłączyć się do Warszawy!! Bo niedługo nie da się tu żyć!
Obserwuj wątek
    • jedyny-michal Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 11.02.12, 23:30
      Sprawiedliwe rozwiazanie mi takie odpowiada, a jesli pragniesz tak warszawy droga wolna ;) Co do X tylko w godzinach szczytu jezdzili nim ludzie widziałem czesto jak przejezdzal kolo mnie pusty sam zreszta z niego raz skorzystałem wiec to zbedne było, osobiscie wole by ta kasa przeznaczona była min. na basen bo zamierzam regularnie korzystac z niego, jak wielu moich zniajomych. A co do cen wody masz racje tu dał dupy po całemu
      • attiya Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 07:49
        no i mamy piewcę Perkowskiego
        jakby jemu burmistrz plunął w twarz, to powiedziałby, że deszcz pada
      • kriis.borowski Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 20:29
        Czy sprawiedliwe to się okaże... tutaj wyjaśnienie
        goo.gl/3cwVe
      • fuks0 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 20:38
        >Co do X tylko w godzinach szczytu jezdzili nim ludzie widziałem cze
        > sto jak przejezdzal kolo mnie pusty sam zreszta z niego raz skorzystałem wiec t
        > o zbedne było,

Poza godzinami zawsze w autobusach jest mniej ludzi niż w godzinach szczytu, co nie znaczy, że w tych godzinach ich kursy są niepotrzebne.
        Linia x była płatna, 199/D1 są/były bezpłatne a co za tym idzie ludzie zazwyczaj woleli poczekać niż płacić 2.5 zł. Gdyby był tak samo bezpłatny jak pozostałe, to i więcej ludzi by nim jeździło.

>sobiscie wole by ta kasa przeznaczona była min. na basen

Z basenu zapewne będzie korzystało jeszcze mniej ludzi niż z X-a. A koszt dziesiątki razy wyższy.
      • matmir Po co nam ten basen? 13.02.12, 08:33
        jedyny-michal napisał:
        > osobiscie wole by ta kasa przeznaczona była min. na basen bo zam
        > ierzam regularnie korzystac z niego, jak wielu moich zniajomych. A co do cen wo
        > dy masz racje tu dał dupy po całemu

A po co nam ten basen? W Warszawie basenów chyba nie brakuje? Dojazd do Warszawy na basen to chyba nie jest problem. Ten basen na pewno na siebie nie zarobi. Będą to wyrzucone pieniądze inwestycyjne, a jeszcze trzeba będzie dokładać na utrzymanie. Ile ulic w Ząbkach jest do przebudowy, na których po każdym większym deszczu jest basen, ile ulic nie ma przyzwoitego chodnika, niewydolna kanalizacja - to powinny być priorytety!!!
        • mm-81 Re: Po co nam ten basen? 13.02.12, 11:27
          Niestety, większość mieszkańców uważa za ważniejsze wybudowanie basenu niż doprowadzenie dróg do normalnego stanu i połączenie miasteczka ze światem zewnętrznym jakąś normalną komunikacją. Dzięki nim stajemy się miasteczkiem zapuszczonym, z dziurawymi drogami i odciętym komunikacyjnie od stolicy Polski (do której mamy tylko kilka kilometrów). No ale zato po środku tego bajzlu bedzie stał piękny basen. Także na basen rodacy na basen pływać a nie jeździć wam się zachciewa.
      • goldblumm Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 15.02.12, 19:27
        Perkowski zadłuża Ząbki w taki sam sposób jak miłościwie nam panująca PO. Inwestycje albo niepotrzebne - tunel, miasto będzie musiało dołożyć kilkanaście baniek, albo drogie w utrzymaniu czyli basen.
    • madameblanka Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 11.02.12, 23:49

Słuchajcie, może mam inne patrzenie na te sprawy (chodzi o kolejny wątek wspólnych biletów, iksy, darmowe linie i inne) no nie wiem, ale ja to widzę tak:

- nic nam nie jest jak mamy podjechać do Maca po żarcie (i zostawic tam niezły zapas naszego budżetu, paliwa też nie żal),
      - nic nam nie jest jak podjedziemy co niedziela do kościoła 500 metrów,
      - nic nam nie jest jak rozpieprzamy kasiore na tipsy solarkę i siłkę,
      - nic nam nie jest jak wypalamy paczkę dziennie,
      - nic nam nie jest jak wypijamy do kolacji piwo/wino/wódkę
      - o tym że nas M1 rżnie, do którego wiernie się jeździ, też nie wspomnę...heh

- ale jak mamy zapłacic 2,5zł na dojazd do roboty, żeby zarobić na powyższe przyjemności - maskara, koniec świata, hańba, gmina nas okrada, burmistrz nas okrada, wina tuska, wina rządu itd...

Zapominamy, że my sami się rżniemy dzień w dzień, rozpieprzamy kase na lewo i prawo, na rzeczy nie potrzebne, zbędne, w gruncie rzeczy - śmieci i potrafimy jeszcze z dumą patrzeć na siebie w lustrze. A 2,5zł na autobus jest bólem nie do zniesienia. Tak to jest, że u kogoś belkę w oku dostrzeżemy a u siebie źdźbła nie zobaczymy. Moi kochani o co chodzi? Czy naprawdę jesteśmy az takimi hipokrytami?
      • ms.behave Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 00:35
        nie rozpieprzam kasy na powyzsze, ani kosciol, ani maca, ani m1 :) do tego mam gleboko w nosie linie x oraz y i z, bo jezdze do roboty rowerem
        teraz od mrozow w lutym dopiero mam przerwe i ogladam masakre w kolejach mazowieckich - nie do konca rozumiem, za co tam place

i oczywiscie chcialabym rzetelnej sciezki rowerowej
        albo chodnika, zeby dojechac by bike do przedszkola na wyzwolenia
        :P

• attiya Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 07:54
          istotnie, z chęcią chciałabym aby wzdłuż Łodygowej nareszcie wybudowano ścieżkę dla rowerów, wtedy miałabym gdzieś nieduolne rzady Perkowskiego tylko w sprawie samej komunikacji
          • emen3 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 26.02.12, 16:31
            Też jestem za ścieżką na ulicy Łodygowej tak jak i na ulicy Kawęczyńskiej.Nie da rady wyjechać z Ząbek ścieżką rowerową :(
      • attiya Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 07:53
        2,5 jestem w stanie zapłacić
        ale jak są dwie czy trzy osoby w domu, które nagle muszą płacić 66 zł miesiecznie wiecej - razy 2,3 osoby, to chyba nie jest to mało
        poza tym dodaj do tego droższą od niedawna wodę - u mnie wychodzi prawie dwa razy więcej za miesiąc
        do tego dojdzie gorsze dla mnie rozliczenie za śmieci
        a ty piszesz o mc donaldzie?
        o alkoholu i papierosach?
        co ma piernik do wiatraka?
        i do kogo mam mieć pretensje, że nieudolnie zarządza daną gminą?
        może napisz jeszcze że radośnie ludzie wydają kasę na chleb codziennie...
        • kolo-1977 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 08:48
          Możesz mieć do siebie jedynie pretensje że tu mieszkasz, WYPROWADZ SIĘ, jakbyś niezauważył większość zameldowanych mieszkańców wybrała perkowskiego w demokratycznych wyborach, a tak to jest w demokracji że mniejszość musi się dostosować do większości, a że jesteś w mniejszości to zam mam nadzieje że rozumiesz :-))))
          • attiya Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 10:39
            demokracja to rządy wygranej większości z poszanowaniem praw mniejszości
            poza tym nikt nie wybierał Perkowskiego po to, żeby być w ścisłej czołówce największych cen za wodę i ścieki albo za nietrafione decyzje choćby w sprawie wspólnego biletu albo jakiś durnobusów
            na szczęście co kilka lat są wybory, już nie mogę się doczekać aby zobaczyć jak obecny wodarz z kretesem w nich przegrywa
            • fuks0 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 11:10
              Jeżeli ludzie z "nowych osiedli" nie będą się meldować, to niestety istnieje ryzyko, że Perkowski dalej będzie burmistrzem. W końcu wcześniej całe lata rdzenni mieszkańcy Ząbek głosowali za innymi tragicznymi burmistrzami (od których to Perkowski ponoć jest lepszy...).
              • attiya Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 14:41
                i dlatego trzeba z głową zachęcać ludzi aby tu chcieli zamieszkać, płacić podatki, wydawać tutaj kasę
                nie wystarczy powiedzieć - jak się tu zameldujecie to będzie "cód, miód, malina" Sory, czasy, gdy spełczeństwo ciągle musiało dawać wszystko z siebie skończyły się, teraz trzeba konkretnie postarać się.
                I basen czy boisko do squasha nie wiele tu zmieni, bo nie jest to coś, co mnie skusiłoby do osiedlenia się w Ząbkach.
              • kriis.borowski Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 20:38
                true, true :)
            • route67 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 23.02.12, 23:55
              attiya napisała:

>
              > na szczęście co kilka lat są wybory, już nie mogę się doczekać aby zobaczyć jak
              > obecny wodarz z kretesem w nich przegrywa

Jesteś pewien? Mało w pierwszej kadencji spartolił? A jakoś wygał wyboru przeważająca ilością głosów i jest na druga kadencję. Żeby się go pozbyć, najpierw trzeba mieć go kim zastąpić. A tutaj jest czarna dziura.

Przypomina mi sie historia mojego rodzinnego miasteczka. Przez kilkanascie lat rządził tam jeden burmistrz. Ludzie przywykli i głosowali na niego z przyzwyczajenia i dlatego że nie było nikogo innego sensownego. Burmistrz był sobie takim to sympatycznym człowieczkiem, który robił nic. Sąsiednie miasteczka kwitły a to miasteczko cofało się. Doprowadził je w zasadzie do zasyfienia i ruiny estetycznej jaką mamy dziś w Ząbkach. I wtedy nagle pojawił się ktoś na jego miejsce, jakimś cudem ludzie dali mu szanse. Gość w ciągu pierwszej kadencji zmienił miasteczko nie do poznania. Popegeerowskie niezagospadorawne przez lata pola zamienił w skatepark, wybudował boiska dla młodzieży, przerobił całe centrum miasteczka w deptak z wodotryskami, miasteczko zaczeli nawiedzać turyści. Ludzie mieszkający od dziesięcioleci byli zachwyceni rozkwitem. I, oczywiście wybrali go na kolejną kadencję. I gość nadal rozwija to miasteczko. Celowo nie piszę jakie to miasteczko, ale znam to z własnego doświadczenia, widziałem to na własne oczy, widziałem jak sie zmieniało i jak wyssane zostały fundusze unijne na 100% mozliwości. Nie dziwne że szlag mnie trafia jak widze co wyprawia Perkoś, ale też mam spore obawy, że wcale nie tak łatwo będzie się go pozbyć. Jak to się uda, to niech idzie w cholere, by go nigdy wiecej tu nie oglądac.
              • attiya Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 11:51
                no kurczę, pewnie, że nie ma pewności, że nie zostanie wybrany po raz kolejny, nie takie już cuda się tutaj działy
                co do Twojego przykładu - ja także mogłabym podać takich naprawde bardzo dużo, ot choćby z tzw końca Polski, gdzie wrony zawracają, gdzie mieszka kilka tysięcy ludzi albo i nie cały tysiąc - mówię tu o kilku miejscowościach i wsiach - gdzie to wcale źle nie wyglądało, bo wcześniej już było tam czysto, bo nie do pomyślenia było aby ktoś wyrzucił śmieci gdzieś pod płot, do lasu, do cudzego kosza, gdzie już kilkadziesiąt lat temu śmieci utylizowano, były publiczne, duże kosze itd itd....nie było błota, były chodniki, mieszkańcy własnym sumptem sadzili drzewa, kwiaty, był gość, który sam zrobił kosze i które nigdy nie były cudzymi śmieciami załadowane....publiczne dbanie o otoczenie....po dotacjach z unii to niemal jak szwajcarskie miasteczka wyglądają.... także wierzę, ze gdzies na przysłowiowym zadupiu w Polsce b czy c są lepsi gospodarze, bardziej dbający, myślący itd itd
                a tutaj, tu nigdy nic się nie zmieni...choć może i tu jakis cud się stanie
                bo naprawde dwa chodniki, trzy ścieżki rowerowe i cztery nowe ulice jeszcze żadnej Koziej Wólki w Paryż nie zamieniły
                • sportif Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 14:32
                  nie porównuj miasteczka kilkutysięcznego na wschodzie, które się zwija (zostali tam tylko emeryci, młodzi wyjechali do wielkich miast czy za granicę lub pracują w jedynym lokalnym urzędzie) do Ząbek (miasta w budowie). Tak jak obecnie w Ząbkach jest wszędzie tam, gdzie jest budowane dużo nowych domów, bloków itp. Tak jest w Miasteczku Wilanów, tak było na Ursynowie. Dopiero jak zostanie zabudowany w Ząbkach ostatni skrawek wolnej przestrzeni zacznie się bardzo powolny proces nadrabiania zaległości przez miejską infrastrukturę. Przykładem może być Ursynów (w filmie Alternatywy 4 - bloki a wokół nich krajobraz księżycowy), teraz po 30 latach zaczyna to wyglądać na jako-takie miejsce do życia.
                  • attiya Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 15:08
                    no właśnie te miejscowości ku mojemu zdziwieniu nie zwijają się, tendencja jest zdecydowanie odwrotna
                    raz, że bliskość przejść granicznych wpływa na rozwój, porozumienia między władzami po dwóch stronach granic, przejmowanie pobliskich wsi jak dzielnic - małych ale zawsze jednak - postwienie na agroturystykę, bliskość miejsc wartych zobaczenia, walory krajobrazowe, spokój - naprawdę to wpływa na rozwój tego regionu. Poza tym coraz więcej hmmm warszawiaków wykupuje tam działki, stawia letniska, domy, sporo osób przeprowadziło się tam
                    z przykrością stwierdzam, że nie wychodzi to na korzyść dla Ząbek
                    • sportif Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 15:22
                      zobacz Włodawę, Okuninkę - okolica cudowna, cały Lublin i nie tylko zjeżdża w lato nad to "morze". Zobacz demografię, przyrost naturalny, saldo migracji - tragedia. Nawet ilość warszawiaków kupujących tam letnie domki nie jest w stanie odwrócić tej statystyki. Za kilka lat będzie to skansen, wszyscy młodzi wyjechali do UK, Niemiec czy Norwegii, albo do Warszawy i okolic (mam sąsiada z Włodawy).
                      pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82odawa
                      • route67 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 15:31
                        spoko, tyle że wkleiłeś link zaprzeczający temu co napisałeś. demografia praktycznie na jednym poziomie od 1985 r...
                        • sportif Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 15:52
                          pojedź, zobacz jak to wygląda, bo wygląda na to, że nie masz wiedzy w tym akurat temacie
                          lublin.gazeta.pl/lublin/56,35640,10154040,Znikajace_miasta_Polski_Wschodniej.html
                          • route67 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 15:59
                            sportif napisał:

> pojedź, zobacz jak to wygląda, bo wygląda na to, że nie masz wiedzy w tym akura
                            > t temacie
                            > lublin.gazeta.pl/lublin/56,35640,10154040,Znikajace_miasta_Polski_Wschodniej.html

JESZCZE RAZ, TYM RAZEM DRUKOWANYMI: LINK KTÓRY PODAŁEŚ - ODNOŚNIK DO WIKIPEDII, A TAM: Ludność Włodawy w latach 1693-2006 i wykres:
                            upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/timeline/ad85c0ec31e13d568d95802dc52d58ee.png
                            coraz bardziej się kompromitujesz...

Mimo wszystko, oczywiście z wyrazami szacunku.
                            • sportif Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 16:05
                              cokolwiek sobie o mnie myślisz, ja w odróżnieniu od ciebie - w język gryzł się nie będę.
                              • attiya Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 16:17
                                mi w odróżnieniu do ciebie sprawia ból to co piszesz, w odróżnieniu do twojego bulu
                                • sportif Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 16:23
                                  prezydentowi Komorowskiemu wolno, to mi tym bardziej
                                  www.rmf24.pl/fakty/polska/news-prezydent-komorowski-polaczyl-sie-z-japonczykami-w-bulu-i,nId,329908
                                  • bezkitu3.0 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 16:29
                                    sportif napisał:

> prezydentowi Komorowskiemu wolno, to mi tym bardziej
                                    > www.rmf24.pl/fakty/polska/news-prezydent-komorowski-polaczyl-sie-z-japonczykami-w-bulu-i,nId,329908

wiesz... jest takie powiedzenie "co wolno wojewodzie, to nie tobie - smrodzie"
                                    • mateo.12345 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 18:54
                                      Jak byś miał odrobinę honoru , odwagi i jaj to już dawno byś się wyprowadził z naszych Ząbek do swojego..... :-))))
                                    • mateo.12345 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 18:55
                                      Jak byś miał odrobinę honoru , odwagi i jaj to już dawno byś się wyprowadził z naszych Ząbek do swojego..... :-))))
                                      • bezkitu3.0 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 20:06
                                        mateo.12345 napisał:

> Jak byś miał odrobinę honoru ,

forum.gazeta.pl/forum/w,97,133540014,133594659,Re_Prosze_wyprowadzcie_sie_z_Zabek.html?wv.x=2
                                        • mateo.12345 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 20:28
                                          bezkitu3.0 napisał:

> mateo.12345 napisał:
                                          >
                                          > > Jak byś miał odrobinę honoru ,

forum.gazeta.pl/forum/w,97,133271888,133674289,Re_Dzieki_Perkowskiemu_spadamy_do_II_strefy_ZTM_.html?wv.x=2
                              • route67 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 16:23
                                sportif napisał:

> cokolwiek sobie o mnie myślisz, ja w odróżnieniu od ciebie - w język gryzł się
                                > nie będę.

Ależ ja nie musze NICZEGO myśleć o sobie, ja się jedynie ustosunkowuję do tego co Ty przytaczasz, jednocześnie zachowując w stosunku do Ciebie szacunek, nawet jeśli przytaczane argumenty uważam za bezsensowne.

np.
                                Ludznośc Polski od 2000 roku spadła o nieco ponad 0,44% (źródło Wikipedia)
                                "drastyczny" spadek z Twojego linka to nieco ponad 0,25% ...

Ty możesz serwować "szokujęcy" tytuły, ja odpowiadam matematyką.

Proponuję urwać tego ping ponga jeśli nie ma żadnych więcej merytorycznych argumentów, bo wątek jest o komunikacji miejskiej i II strefię w Ząbkach.

Pozdrawiam
                          • mateo.12345 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 16:04
                            Najbardziej krzyczą i ujadają właśnie zabkowskie pasożyty, którzy chcą wszystko i za darmo,
                            a nic nie wnoszą do budżetu miasta. Tylko daj, daj i daj, Ząbki to nie warszawa, chciało się stolicy są wolne mieszkania ma marszałkowskiej, al jerozolimskich itp. metro, tramwaje, autobusy itp. i wszystko ''za darmo"
                            • bezkitu3.0 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 16:19
                              mateo.12345 napisał:

> Tylko daj, daj i daj, Ząbki to nie warszawa

forum.gazeta.pl/forum/w,97,133540014,133594659,Re_Prosze_wyprowadzcie_sie_z_Zabek.html
                          • attiya Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 16:14
                            sportif napisał:

> pojedź, zobacz jak to wygląda, bo wygląda na to, że nie masz wiedzy w tym akura
                            > t temacie
                            > lublin.gazeta.pl/lublin/56,35640,10154040,Znikajace_miasta_Polski_Wschodniej.html

faktycznie, powaliło mnie to na kolana Lublin, Włodawa....poza tym to są prognozy, przewidywania a nie twarde fakty
                            a ściana wschodnia to nie jeden Lublin...
                            tylko szkoda, ze nikt nie napisał, że: Suwałki, Białystok, Augustów, Bielsk Podlaski, Rzeszów, Lublin, Sanok będą wcielać w granice miasta najbliżej leżace gminy, co zwiększy a nie zmniejszy ich liczebność
                            no ale to szczegół
                            • sportif Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 16:43
                              w wakacje byłem na rybach koło Suwałk i gospodarz mówił, że połowa domów jest pustych a w innych wioskach jet jeszcze gorzej, młodzi wyjechali a starzy pomarli. Zresztą wystarczy popytać sąsiadów, którzy do nas przyjechali za pracą z okolic Łomży, Białowieży, Hajnówki.
                  • bezkitu3.0 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 16:25
                    sportif napisał:

> Przykładem może być
                    > Ursynów (w filmie Alternatywy 4 - bloki a wokół nich krajobraz księżycowy), ter
                    > az po 30 latach zaczyna to wyglądać na jako-takie miejsce do życia.

Brawo! Piękny 'samobój" dzielnego obrońcy "niepodległości", bo Ursynów był dawno w granicach Warszawy jak zaczęto tam budować osiedla. Inaczej g...o by mieli.

• sportif Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 16:46
                      ja niczego nie bronię, w sondzie głosowałem za przyłączeniem do Warszawy.
        • kriis.borowski Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 20:32
          Zaraz, podwyżka wyniosła z ok 10 do ok 15 zł także skąd "...prawie 2x..."? Chyba że coś mnie ominęło i już nowa podwyżka została uchwalona?
      • fuks0 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 11:24
        Ani na jedną z w/w rzeczy nie wydaję (a w każdym razie nie regularnie)

> - ale jak mamy zapłacic 2,5zł na dojazd do roboty, żeby zarobić na powyższe prz
        > yjemności - maskara, koniec świata, hańba, gmina nas okrada, burmistrz nas okra
        > da, wina tuska, wina rządu itd...

W tym przypadku nie Tuska, i nie rządu, tylko pisowskiego burmistrza i pisowskiego starosty :)

A 2.5, nie jest straszną kwotą, tylko że to jest cena bilet w jedną stronę na X-a (co daje już 5 zł dziennie), którego nie będzie, i nie jest to suma wydatków na komunikację, a jedynie część.

Nie dość, że na tą komunikację, trzeba wydać sporo kasy, to i tak na autobus, którym można się poruszać wewnątrz Ząbek trzeba czekać nierzadko ponad 30 minut.
        • madameblanka Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 11:53

> Ani na jedną z w/w rzeczy nie wydaję

podałam przykłady, przykłady rozwalania swojego budżetu na rzeczy zbędne; żeby było jasne, ja nikomu nie mówie co ma kupować i co jest dla niego zbędne, ci ludzie dobrze wiedza czego kupowac nie powinni a jednak kupują i nie mają wyrzutów sumienia a jak maja to i tak powtarzają błąd.

Chodzi mi o to, że tu prowadzi sie batalię o grosze w porównaniu do tego co sami potrafimy "przehulać". Za przejazdy trzeba płacić od NY po Bombaj, w Ząbkach też. Nawet jeśli cena zejdzie niżej to o ile? o 50 groszy? O złotówkę? O wartość pączka? Chyba że nie chodzi juz o same pieniądze lecz o złe zarządzanie, aaaa to co innego:)
          • attiya Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 14:49
            naprawdę uważasz że się toczy tutaj batalię o grosze??
            proszę bardzo, zaraz przedstawię ci jak owe grosze wyglądają
            woda - miesięcznie 70-80 zł więcej
            plus minus 40 zł co miesiąc zamiast 35 co dwa miesiącde za śmieci
            około 130 zł więcej za bilety na komunikację
            tylko na te trzy pozycje wydaję 250 zł więcej
            i przepraszam, z całym szacunkiem, naprawdę wolałabym wydać tę kasę na kebab, coś dla dziecka, dla siebie albo na choćby książki
            a nie jest to koniec podwyżek
            do przedszkola w Ząbkach moje dziecko się nie dostało, chodzi do W-wy, do złobka w-wskiego takoż wcześniej chodziło - w Ząbkach nie ma, praca - poza Ząbkami.
            Szkoła - przepełniona - nawet 3 zmiany mają być a szkoła obok przedszkola w W-wie gwaratnuje dzieciom z klas 1-3 naukę na pierwszą zmianę
            nie wspomnę, że ponoć Urząd wpadł na "yntelygentny" pomysł jakowyś baraków, w których dzieci miałyb się uczyć
            Szkoła obok przedszkola w W-wie - dwa języki do wyboru, szkoła, do której chodziłoby moje dziecko w Ząbkach - niemiecki, mimo, że teraz angielskiego uczy się
            nie chce mi się więcej pisać ale w takim przypadku choćby dlatego, ze dziecko jest w przedszkolu w innej gminie moje podatki pójdą za nim
            Bo jak na razie Ząbki przez kilkanaście lat mieszkania tutaj nie wiele mi dały, ciągle tylko coś ode mnie wymaga się
            aha - jestem tu zameldowana
            Poza tym przypominam tak na marginesie - jutro zebranie w ząbkowskiej dwójce - jestem ciekawa ile ludzi przyjdzie na nie
            • kriis.borowski Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 13.02.12, 09:23
              attiya napisała:

"... Szkoła - przepełniona - nawet 3 zmiany mają być a szkoła obok przedszkola w W-wie gwaratnuje dzieciom z klas 1-3 naukę na pierwszą zmianę nie wspomnę, że ponoć Urząd wpadł na "yntelygentny" pomysł jakowyś baraków, w których dzieci miałyb się uczyć..."

Ta, najlepiej budować bunkry ze ścianami powyżej metra szerokości... :P
              przypomnę...

Oj chyba mylisz pojęcie "kontenera" z "kontenerem" :P ale tak na poważnie - nie wiem czy na prawdę nie wiesz więc wytłumaczę - chodzi o "budowę" (bo to słowo to za dużo) pomieszczeń do nauki (mogą to być przedszkola, żłobki, szkoły) z modułów. Jest to metoda tańsza i bardzo szybka, wcale nie odstająca od standardów "zwykłych" placówek.

tak na szybko linki
              goo.gl/7bI2g
              goo.gl/vBNwU

Wolę takie "baraki" niż nic albo warunki które są teraz, nie myśląc co będzie za kilka lat...
              • attiya Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 13.02.12, 09:34
                a ja wolę normalną szkołę
                i poza tym oprócz bronienia owych modułów, to ja na razie nie słyszę o mega szybkich przetargach oraz pracach budowlanych, żeby np już w nowym 2012/2013 roku dzieci zaczęły naukę w większych szkołach
                no ale papier wszystko przyjmie, uwierzę, jak zobaczę w końcu hmmm te modułowe "mury" nowej szkoły
                bo tunel miał być oddany w tym roku a na razie nawet prac nie zaczęto
      • mm-81 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 13.02.12, 11:29
        e masz pojęcia o czym piszesz - takie odnoszę wrażenie
    • jasmin21.89 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 09:46
      Przyznam, że nie podoba mi się zmiana strefy na pociąg, co wiąże się z wyższymi kosztami. Czyjeś wielkie ambicje powodują wywalenie kasy na basen i tunel, a tym samym zabiera się Mieszkańcom dojazd do pracy czy szkoły/uczelni. Szczerze powiedziawszy to basen mi się nie przyda jak nie będę mieć czym dojechać. Zabiorą nam X i tańsze bilety na pociąg, który był świetnym i szybkim środkiem transportu. Dostaniemy darmobusa, który jedzie do wygwizdowa. Ja linią D2 podróżować nie mam zamiaru, bo nie opłaca mi się robić dodatkowych kilometrów :( Strona miejska zabki.pl wychwala tylko cudowne, wspaniałe i niesamowite atrakcje/wydarzenie miasta. Nie ma ważnych informacji o kosztach inwestycji czy oświacie. Takich informacji trzeba się doszukiwać.... I te zachęty do meldowania, jakby to diametralnie wpłynęło na bogactwo Ząbek. Nie podoba mi się co wyrabia się w ostatnim czasie w tym mieście...

P.S. Tak, jestem zameldowana.
      • kolo-1977 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 10:00
        Ja natomiast popieram darmobusa 2 , dobry pomysł i trasa, natomiast dopłata do wspólnego biletu to strata pieniędzy, ja nie korzystam a jak już bym miał taką potrzebe to se kupię bilet. czy będzie wspólny bilet czy nie pociąg i tak będzie kursował więc mówienie o odbieraniu dojazdu PKP to zwykłe oszustwo
        • attiya Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 10:41
          ile osób z tego darmobusa korzysta? 200? 400?
          ile korzysta z PKP czy komunikacji miejskiej? kilka tysięcy
          a więc darmobus dla kilku osób to takie same szaleństwo jak klakierzy, którzy na tym forum bełkoczą coś o cudnownym pomyśle włodarza tejże wsi
        • jasmin21.89 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 10:43
          Nie jest to oszustwo tylko odczuwalny wzrost ceny biletów. Jeśli ktoś ma rodzinę korzystającą z komunikacji to odczuje tę podwyżkę. Jakoś inne miejscowości, które ten spór dotyczył wyszły z tego obronną ręką. Też mogę "se" kupić bilet, a co... Tylko burmistrz zapędza się chyba w nieudolne pomysły. A istotne problemy typu komunikacja, oświata, inwestycje bieżące odchodzą w zapomnienie.
        • extreme78 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 10:53
          Zawsze znajdą się zwolennicy i pociągu i obecnie promowanych darmobusów (nazywam je autobus widmo) bo tłumów to w nich nie ma. Była pierwsza strefa ztm na pociąg było dobrze nie będzie trzeba będzie dostosować (ja osobiście przesiadam się do samochodu). Co by nie mówić pierwsza strefa na pociąg była ogromną zachęta do osiedlania się w Ząbkach ale szanowny pan burmistrz stwierdził, że już nie trzeba zachęt do osiedlania wiec likwiduje wszystkie po kolei: becikowe, linia X, pierwsza strefa na pociąg i ciekawi mnie co będzie następne. Ostatnio dowiedziałem się, że wszystkiemu winni są niezameldowani co mnie ubawiło prawie do łez, bo co w takim razie ma powiedzieć Warszawa gdzie połowa zamieszkujących tam jest niezameldowana? Pomysł z budową basenu może byłby nie najgorszy ale jeszcze nie teraz, kiedy wiadomo jakie są drogi. Ktoś powie, że to z funduszy unijnych ale na wkład własny też trzeba parę "baniek" wyskrobać a i na praktycznie każdą drogę da się pozyskać środki unijne jeśli zrobi się odpowiedni projekt co na dzień dzisiejszy byłoby pilniejsze. Powiem więc szczerze, że rozczarowany jestem poczynaniami szanownego pana burmistrza i wyraz tego dam przy najbliższych (odległych niestety) wyborach lub referendum o odwołanie.
          Pozdrawiam
          Zameldowany Mieszkaniec
          • pi0trw Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 13.02.12, 10:18
            Jeśli na przesiadkę do samochodu zdecyduje się większe grono (zameldowanych i niezameldowanych) mieszkańców, to władze będą miały kolejny problem do rozwiązania - paraliż komunikacyjny. I dodatkowe dziury, ale te zdaje się mało kogo interesują...
            • route67 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 00:06
              7km do pracy. 30 min samochodem. jak dla mnie to już paraliż komunikacyjny :)
        • yenefer39 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 11:00
          Ale ty jestes glupi czlowieku. Chodzi o to ze burmistrz rozpetuje prywatna wojenke z ZTM bo:
          - za wysokie koszty
          -za malo pociagow (wg ciebie pkp ludzie nie jezdza tylko durnobusami)
          -za ciasno i ogolnie zle warunki.

W trakcie negocjacji i tak tych dwoch ostatnich rzeczy nie dalo sie poprawic i ON doskonale o tym wiedzial opowiadajac te dyrdymaly. Co osiagnal ????
          To ze zaplaci nie 3 banki tylko powiedzmy 1,5. Czyim kosztem? MIESZKANCOW. Czyli przegral na calej linii gdyby nie wypowiadal umowy zabki delej byly by w I strefie. Jedno wilkie pasmo porazek. A klakierzy z tego forum dalej mowia ze dobrze.
          Inne miejscowosci smieja sie z Zabek jak burmistrz debilna decyzja ktora miala byc jega szarza na ZTM, szybko podkulil ogon i przywrocil wspolny bilet. a to ze mieszkany doplaca te brakujace pieniadze nie szkodzi.
          • jasmin21.89 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 11:12
            Dlaczego nie przedstawisz racjonalnych argumentów tylko wyskakujesz z wyzwiskami?
            Gdzie Cię takiej kultury nauczono?
        • fuks0 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 11:28
          > Ja natomiast popieram darmobusa 2 , dobry pomysł i trasa,

Pomysł dobry, ale spartaczone szczegóły

> natomiast dopłata do
          > wspólnego biletu to strata pieniędzy, ja nie korzystam a jak już bym miał taką
          > potrzebe to se kupię bilet. czy będzie wspólny bilet czy nie pociąg i tak będzi
          > e kursował więc mówienie o odbieraniu dojazdu PKP to zwykłe oszustwo

A jaka jest różnica między dopłacaniem do D2 (czy gimbusem D1) a PKP? Na komunikację w Ząbkach powinien obowiązywać 1 bilet (albo powinna być też dla wszystkich bezpłatna).
          • corrida_pl Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 13:09
            fuks0 napisał:

> A jaka jest różnica między dopłacaniem do D2 (czy gimbusem D1) a PKP? Na komuni
            > kację w Ząbkach powinien obowiązywać 1 bilet (albo powinna być też dla wszystki
            > ch bezpłatna).

Zasadnicza, z dopłaty PKP mogli korzystać wszyscy kupując kartę miejską. Z D1 czy D2 tylko zameldowani ( w domyśle, zabierzmy ludziom Linie X, dajmy D1 i D2 niech albo płacą 6 PLN dziennie albo się zameldują). Nazywając rzecz po imieniu jest to swego rodzaju szantaż.
            • fuks0 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 13:29
              Załóżmy, że jesteś zameldowany.

Dlaczego mieszkańcom ulicy X miasto ma finansować przejazdy w 100%, ulicy Y w 50%, a ulicy Z w 0%? Dlaczego ludziom chcącym korzystać z transportu X miasto ma finansować przejazdy w 100%, transportu Y w 50%, a transportu Z w 0%?

Tak obecnie zostanie. Jedni nie będą płacić nic (145, 199, darmobusy - ale tylko jeżeli nie korzystali z KM,), drugim koszty się ~podwoją (KM,) a 3 zabierze się jedyny sensowny dojazd do pracy (likwidacja linii X) - niezameldowani oczywiście też z racji tego będą różnie traktowani, najgorzej będą mieli ci którzy zostaną zmuszeni do korzystania z darmo-busów (a z racji tego też będą cierpieli pozostali pasażerowie: wydawanie biletów przez kierowcę jednak nieco czasu trwa...).
        • corrida_pl Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 13:01
          kolo-1977 napisał:

> Ja natomiast popieram darmobusa 2 , dobry pomysł i trasa, natomiast dopłata do
          > wspólnego biletu to strata pieniędzy, ja nie korzystam a jak już bym miał taką
          > potrzebe to se kupię bilet. czy będzie wspólny bilet czy nie pociąg i tak będzi
          > e kursował więc mówienie o odbieraniu dojazdu PKP to zwykłe oszustwo

nie "se" tylko "sobie" i proszę nie kompromituj się już więcej swoimi wypowiedziami...
          • kolo-1977 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 16:06
            corrida_pl napisał:

> kolo-1977 napisał:
            >
            > > Ja natomiast popieram darmobusa 2 , dobry pomysł i trasa, natomiast dopła
            > ta do
            > > wspólnego biletu to strata pieniędzy, ja nie korzystam a jak już bym miał
            > taką
            > > potrzebe to se kupię bilet. czy będzie wspólny bilet czy nie pociąg i tak
            > będzi
            > > e kursował więc mówienie o odbieraniu dojazdu PKP to zwykłe oszustwo
            >
            > nie "se" tylko "sobie" i proszę nie kompromituj się już więcej swoimi wypowiedz
            > iami...
            Tak tak pomachaj szabelką jak ...... :-)
            Przyjdziesz na zebranie ogon podwiniesz....
        • kriis.borowski Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 20:35
          Tu nie chodzi o to co Ty, albo Ja, albo On popiera. Tu chodzi o dobro większości. Niestety nigdy nie dogodzi się wszystkim. Z mojej obserwacji wynika, że większa ilość osób korzysta z KM, ale może to moje subiektywne odczucie...
    • darianzabki Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 12.02.12, 21:51
      Co do X . Pamietam czasy kiedy jeździł do bankowego. A ilość pasażerów gwałtownie spadła po zniesieniu ulg . Praktycznie przestali jeżdzić X-em uczniowie i studenci jaki i emeryci. Wczesniej pomimo pokrywania sie z trasą 199 nawet na batorego wsiadało do X trochę osób.

Teraz po likwidacji I strefy wyobrazam sobie co sie bedzie dzialo w 199 rano. Juz teraz ten o 7 rano nie zabiera wszystkich z zielenieckiej . mysle że larum podniosą wkrótce ludzie z okolic batorego , którzy nie będą w stanie wejść do 199 .

Co do podatków . Tez jestem nie zameldowany a juz przez kilka lat płacenia moich podatków do Wołomina Zabki otrzymały okolo 30 tys złotych (zakładając że dostają 30 procent wpływów z PIT) Więc jeśli tylko 20 osób rozczarowanych UM przeniesie płacenie swoich podatków z powrotem do miejsca zameldowania (czyli poza ząbki) to juz jest to pokazna kwota. widzę że chyba UM nie zdaje sobie z tego sprawy.

A co do dojazdów to od miesiąca czasu dojezdzam samochodem do wileniaka bo nie mam zamiaru marznąć w nieogrzewanym X-em . parkingi mieszczą wszystkich chętnych . Tylko że nie wszyscy są zmotoryzowani.
      • route67 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 00:12
        darianzabki napisał:

> Co do podatków . Tez jestem nie zameldowany a juz przez kilka lat płacenia moi
        > ch podatków do Wołomina Zabki otrzymały okolo 30 tys złotych (zakładając że do
        > stają 30 procent wpływów z PIT) Więc jeśli tylko 20 osób rozczarowanych UM prze
        > niesie płacenie swoich podatków z powrotem do miejsca zameldowania (czyli poza
        > ząbki) to juz jest to pokazna kwota. widzę że chyba UM nie zdaje sobie z tego s
        > prawy.

Otóż to. Znam, poza mną samym, przynajmniej 4 osoby które tak juz zrobiły. A mowa tylko o przypadkowo wypytanych mieszkańcach jednego osiedla. I możecie tu wieszać psy na "nas złych niepłacących" ale nie mamy innej możliwości wyrażenia swojej dezaprobaty dla tego co wyprawia UM/Perkowski.
    • nunez_3 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 13.02.12, 08:10
      Jak cie stać na warszawskie podatki, to sie przyłaczaj, ale beze mnie, jak wole to, co jest.
      Brawo Perkowski.
      • mm-81 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 13.02.12, 10:49
        Czy ktoś mógłby mnie wreszcie oświecić jakie to ogromne podatki są w Warszawie, a nie ma ich lub są dużo niższe w Ząbkach? Na razie widzę ogromną różnicę w koszcie np. wody, na niekorzyść Ząbek oczywiście.
        • attiya Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 13.02.12, 11:00
          cóż, na pewno są wyższe podatki za nieruchomości
          i podatek od deszczówki od następnego roku :D
          ale jest wiele innych spraw wynagradzających bycie w W-wie niż poza nią :-)
          • mm-81 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 13.02.12, 11:30
            tak wyższy podatek od nieruchomości, ale o ile GROSZY hę?
      • goldblumm Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 16.02.12, 10:28
        sorry ... czy Ty przypadkiem nie pracujesz w urzędzie lub przedsiębiorstwie gospodarki komunalnej? Gadasz jak armia pridupasów Perkowskiego, który zadłuża Ząbki tak jak PO zadłuża kraj. W zamian mamy pseudoinwestycje i podwyżki podatków.
    • ratatuj.1 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 13.02.12, 09:56
      Według mnie nie powinno być wcale wspólnego biletu. To są potężne pieniądze, które urząd miasta powinien wydawać na budowę zapóźnionej infrastruktury. Remonty i budowa dróg w pierwszym rzędzie. Jak już zostaną zbudowane wszystkie ulice, to wtedy można robić takie prezenty z pieniędzy podatników.
      • kolo-1977 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 13.02.12, 10:18
        Zgadzam się, są ważniejsze potrzeby niż dokładać wiele nilionów do wspólnego biletu
    • nunez_3 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 13.02.12, 12:16
      Dzieki p. Perkowskiemu Ząbki nie beda subsydiować dojazdu na bilet 1 strefy mieszkanców Zielonki Bankowej, części Marek i innych...poza tym jest szansa na odzyskanie sporej nieuzasadnionej kasy płaconej za odcinek od Wileńskiego do granicy Warszawy/Ząbek.
      • corrida_pl Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 13.02.12, 16:01
        nunez_3 napisał:

> Dzieki p. Perkowskiemu Ząbki nie beda subsydiować dojazdu na bilet 1 strefy mie
        > szkanców Zielonki Bankowej, części Marek i innych...poza tym jest szansa na odz
        > yskanie sporej nieuzasadnionej kasy płaconej za odcinek od Wileńskiego do grani
        > cy Warszawy/Ząbek.

Przecież dla nich jest bez zmian, byli w 2 strefie i zostaną w 2 strefie...
        • nunez_3 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 14.02.12, 08:49
          Ale podjeżdżali samochodami do Ząbek, żeby jechac na bilet w strefie 1, zajmowali w Zabkach miejsca parkingowe, których i tak nie starcza dla miejscowych.
          To samo dotyczy części osób z Marek - wystarczy czasem podsłuchac czyjeś rozmowy, aby dowiedziec się, z jakim zadowoleniem ktos mieszkajacy w strefie 2, jeździ na bilet w strefie 1.
      • sportif Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 13.02.12, 17:36
        przecież Zielonka była w 2 strefie i tu się nic nie zmieni
    • nunez_3 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 14.02.12, 08:31
      Nie perkowski, tylko Starosta Powiatu wołominskiego.
      Nie 66 zł, tylko 50 zł miesiecznie - za bilet 90 dniowy, chyba, ze kogoś stać na wiecej (114,50 w KM)
    • nunez_3 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 14.02.12, 08:57
      Owszem, będzie nieco drożej z powodu 2 strefy, ale:
      1. skończą sie podjazdy z innych miejscowości do PKP Ząbki w celu korzystania ze strefy 1;
      2. troche luźniej w pociagach do Warszawy - część osob wybierze PKP Rembertów (1 strefa! - taniej), teraz Rembertów bedzie miał problem z podjeżdżającymi;
      3. skonczy sie finansowanie odcinka linii kolejowej na Tragówku Przymysłowym - dużo mniejsze wydatki miasta na ten cel

• corrida_pl Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 14.02.12, 09:01
        nunez_3 napisał:

> Owszem, będzie nieco drożej z powodu 2 strefy, ale:
        > 1. skończą sie podjazdy z innych miejscowości do PKP Ząbki w celu korzystania z
        > e strefy 1;

Nie przesadzałbym...

> 2. troche luźniej w pociagach do Warszawy - część osob wybierze PKP Rembertów (
        > 1 strefa! - taniej), teraz Rembertów bedzie miał problem z podjeżdżającymi;

Również z tymi z Ząbek...
        • supermodnyciuszek Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 14.02.12, 10:31
          Napisałem to w innym wątku ale i przekleję w tym "

A co w sytuacji kiedy mam w tej chwili wykupioną kartę miejską na 90 dni na I strefę ? muszę dokupować papierowy bilet pkp na relację ząbki - warszawa wileńska ? ciekawe ile to będzie kosztowało, masakra jakaś. Autobusy jeżdżą po Ząbkach w I strefie a pociąg w II mimo że 3/4 trasy jedzie przez Warszawę - PA RA NO JA !!! Przecież Ząbki zaczynają się dopiero od przejazdu przy Łodygowej... z jakiej racji to jest II strefa niech mi to ktoś racjonalnie?
          • attiya Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 14.02.12, 10:43
            odpwiem ci tak jak mniej więcej niektórzy tu odpowiadają
            - bo tak
            - jak się nie podoba to wynocha

takie racjonalne i sensowne wytłumaczenie, nieprawdaż?
            też nie raz się zastanawiałam czemu II strefa skoro tylko około 1,5 km w Ząbkach, reszta w Wwie
          • nunez_3 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 15.02.12, 09:59
            Spoko, luz, 2 strefa dotyczy miejscowosci poza granicami Warszawy - Ząbek też, ale specyficzne połozenie Ząbek umożliwia tranzyt linii autobusowych w 1 strefie, tylko dlatego, żeby warszawiak jadący z Rembertowa (Wygody) na Targówek nie musiał posiadac biletu na dwie strefy - bo zaraz by darł m...ę do ZTM że musiałby przepłacać - dzieki temu Zabki korzystają z 1 strefy dla linii autobusowych typu 1xx. KM to inny temat - burmistrz chciał zafundowac Ząbkom 1 strefę równiez na KM. W chwili podpisywania umowy w 2009 roku koszty były znacznie niższe i stac było budżet miasta Ząbki na opłacanie tego biletu. Teraz koszty wzrosły lawinowo w sposób nieuzasadniony przy spadajacej jakosci przewozów. Wyjścem jest przejście do strefy 2 (KM) i płacenie połowy tego, co do tej pory. Gdyby KM i ZTM sobie tak nie pogrywało, nie byłoby problemu. Oba te podmioty chciały sobie znaleźć frajera do finansowania wspólnego biletu na tej trasie - jak widac nie udało się. Cieszmy sie póki co z 1 strefy w autobusach...
            • kolo-1977 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 15.02.12, 10:25
              Prawda w 100%
              • extreme78 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 15.02.12, 12:31
                Co racja to racja niemniej jednak było to cholernie wygodne rozwiązanie z tą I strefą w KM a do dobrego ludzie się przyzwyczajają szybko. Osobiście zamiast dwóch linii darmobusów przeznaczyłbym kaskę na nową linię ztm jadącą do warszawy.
            • antyrondo Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 15.02.12, 19:48
              > (..) Cieszmy sie póki co z 1 strefy w autobusach...
              pewnie! jak Ci się włamią do domu i zabiorą telewizor to trzeba się cieszyć bo nie zabrali pralki i lodówki
              • ratatuj.1 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 16.02.12, 08:14
                antyrondo napisał:

> > (..) Cieszmy sie póki co z 1 strefy w autobusach...
                > pewnie! jak Ci się włamią do domu i zabiorą telewizor to trzeba się cieszyć bo
                > nie zabrali pralki i lodówki

Zapomniałeś napisać, że wcześniej dostałeś ten telewizor za darmo.
                • goldblumm Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 16.02.12, 10:22
                  nie za darmo - antyrondo płaci podatki
                • goldblumm Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 16.02.12, 10:42
                  Perkowski, Usciński żyją z naszych pieniędzy! Cóż władza i kasa deprawuje. Zakłamane towarzystwo. Oni zapewne sobie odbiją podnosząc pensje (przecież jest inflacja). Cóż ale "rząd się wyżywi" jak mawiał tow. Urban.
        • nunez_3 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 16.02.12, 08:14
          Zawsze tak jest na granicach stref - nie ma ideału
          ZTM z KM swoimi decyzjami finansowymi wywołały takie zachowania, a nie inne - pasażer sam wybierze to, co jest dla niego wygodniejsze, tańsze, lepsze...
      • goldblumm Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 16.02.12, 10:35
        ad.1 skończy się korzystanie z KM zacznie z autobusu 199. Rewelacja. Dłuższy dojazd o ponad godzinę do Wileniaka , tłok itp.
        ad.2 luźniej a i owszem ale nie dla tych co przesiądą się z braku kasy na 199
        ad.3 owszem mniejsze, a może by tak Perkowski zaczął oszczędzać na sobie i swoich pozbawionym kompetencji kumplach w rodzaju Uścińskiego (do niedawna pracownika przedsiębiorstwa komunalnego). Dlugo by wymieniać.

Perkowski działa jak PO. Zamiast rozwiązywać problemy podnosi podatki i opłaty. Przykład opłaty za wodę i bałagan w przedsiebiorstwie Komunalnym.
    • goldblumm Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 15.02.12, 19:23
      Moja rodzina ja + dwojka dzieci musi w związku z tym przeznaczyć na bilety miesięczne 150 razy 12= 1800 zł rocznie. Cóż dziecko nie musi jechac na wakacje ...
      • po-wiatowy Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 15.02.12, 21:23
        Taniej wychodzi kupować bilety 90-dniowe.

Pomyśl jaki wydatki mieli by mieszkańcy korzystający z PKP, gdyby dzięki egoizmowi waszego burmistrza musieli dodatkowo kupować bilety miesięczne na pociąg.
        • goldblumm Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 16.02.12, 10:20
          Gwoli scisłosciw winni są wszyscy pazerni urzednicy: miasto Warszawa (PO) bo podnosi bez uzasadnienia opłaty, Perkowski, który nie potrafił wynegocjować wcześniej stosownych zabezpieczeń, Uściński (mieszkaniec Ząbek nota bene), który ma w dupie interes mieszkańców swojej miejscowości, frajerów nie niego głosujących. Wszyscy pływają jak pączki w maśle. Kosztem szarych obywateli.

A propos bilet 90 dniowy I strefa: 220 zł, II strefa 370 zł - miesiecznie 50 zł wiecej. W mojej rodzinie dojeżdżam ja i żona plus dwójka dzieciaków razem: 150 zł więcej. Niby nie dużo ale w skali roku to 1800 zł. Cóż, powtórzę, dzieci na wakacje nie muszą jechać.

Urzędasy samorządowe to takie same pijawki jak rządzące PO. Barwy polityczne nie mają znaczenia.
    • antyrondo Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 15.02.12, 19:39
      Nie dzięki Perkowskiemu a dzięki Uścińskiemu mieszkańcowi Ząbek (sic!).
      I co frajerzy głosowaliście na swojego mieszkańca? Jeden wart drugiego.
    • sportif zobaczcie jak ZTM wydymał Marki 16.02.12, 11:23
      tak oto marecki sen o Warszawie (I strefie) się skończył.
      Wg obliczeń ZTM z lipca miała być dopłata 780 tys, a w styczniu przed podpisaniem umowy sobie krzyknęli 2,135 mln
      www.zyciewarszawy.pl/artykul/1,653228.html
      • nunez_3 Re: zobaczcie jak ZTM wydymał Marki 21.02.12, 15:23
        Ząbki tez miały próbkę tego dobrobytu z 1 strefą na KM - widać, nie da się bez przepłacania.
        Pozdrawiam Marki.
    • nunez_3 sens w.b. w 2 strefie? 21.02.12, 15:20
      Jezeli po wprowadzeniu 2 strefy na KM w Ząbkach ilośc chetnych do korzystania z tego połaczenia drastycznie spadnie (oprócz osób po 65 roku życia), to jaki jest sens w ogóle finansowania przez Ząbki wspólnego biletu? Chyba taki, żeby w pozostałych miastach na tej trasie bilet ten utrzymać - cel charytatywny? Ale nic, poczekajmy do 1 marca - życie pokaże...
      Kazdy, kto umie liczyć, będzie kombinował, żeby podóżowac w 1 strefie - tym bardziej, że jest "furtka" (PKP Rembertów, 199, 145, darmobusy).
      • corrida_pl Re: sens w.b. w 2 strefie? 21.02.12, 15:35
        nunez_3 napisał:

> Jezeli po wprowadzeniu 2 strefy na KM w Ząbkach ilośc chetnych do korzystania z
        > tego połaczenia drastycznie spadnie (oprócz osób po 65 roku życia), to jaki je
        > st sens w ogóle finansowania przez Ząbki wspólnego biletu? Chyba taki, żeby w p
        > ozostałych miastach na tej trasie bilet ten utrzymać - cel charytatywny? Ale ni
        > c, poczekajmy do 1 marca - życie pokaże...
        > Kazdy, kto umie liczyć, będzie kombinował, żeby podóżowac w 1 strefie - tym bar
        > dziej, że jest "furtka" (PKP Rembertów, 199, 145, darmobusy).

Dla niektórych nie jest ważna kombinatoryka tylko czas podróży, a tutaj pociąg bije całą resztę jeśli chodzi o dojazd do Wileńskiego. To co stracę na dojście do 199/wycieczkę krajoznawczą Płatnobusem nadrobię pociągiem.
    • nunez_3 najnowsza zajawka 22.02.12, 08:24
      www.gazetaecho.pl/zabki-tylko-pociag-w-drugiej-strefie_60117
      Jeżeli przyłączenie do Warszawy ma skutkowac jedynie zmiana strefy KM na 1-szą i wyzsze podatki, to sory, ale nie skorzystam - niech juz tak zostanie. Kwiecień bedzie decydujący - wtedy okaże się ilu jest chetnych na ten pociąg KM w 2 strefie, a ilu na KM (SKM) w 1 strefie (Rembertów). Jeżeli nie bedzie zbyt wielu chetnych na ocję 1, to powiat może miec problem, bo żabki moga w pewnym momemncie przestac płacić po tym, jak minie okres obecnej umowy.
      • yenefer39 Re: najnowsza zajawka 22.02.12, 09:14
        1. Nowa umowa zostala zawarta na 3-4 lata.
        2. Caly powiat ma cierpiec przez jedne zabeczki? Jest inne rozwiazanie. Likwidacja stacji PKP zabki i innym gminom zostanie po staremu II strefa.
      • bezkitu3.0 Re: najnowsza zajawka 22.02.12, 11:03
        nunez_3 napisał:

> Jeżeli przyłączenie do Warszawy ma skutkowac jedynie zmiana strefy KM na 1-szą
        > i wyzsze podatki, to sory, ale nie skorzystam - niech juz tak zostanie. Kwiecie
        > ń bedzie decydujący - wtedy okaże się ilu jest chetnych na ten pociąg KM w 2 st
        > refie, a ilu na KM (SKM) w 1 strefie (Rembertów).

Koleś, po prostu się ośmieszasz... A dlaczego to niby podatnicy z Warszawy mają dopłacać do twoich biletów z Rembertowa? To jest ta wasza uczciwość w "płaceniu" podatków? Chcesz jeździć w I strefie, to niech twój burmistrz do tego dopłaca. Cóż za przejaw hipokryzji - nie dopłacamy do I strefy, ale cwaniacko podrzucimy mieszkańców do stacyjki w Rembertowie i po problemie :)) To twoja wieloletnia tradycja i kultura?? :)))) Podrzucania wszystkiego...
        • fuks0 Re: najnowsza zajawka 24.02.12, 00:45
          > Cóż za przejaw hipokryzji - nie dopłacamy do I strefy, ale cwaniacko podrzuc
          > imy mieszkańców do stacyjki w Rembertowie i po problemie :))

W taki sam cwaniacki sposób Zielonka, Kobyłka, Wołomin i inne miejscowości podrzucają pasażerów na Dworzec Wileński, czy też na jakikolwiek inny przystanek w Warszawie i później mieszkańcy tych miejscowości korzystają z dofinansowywanych przez Warszawę autobusów, tramwajów i metra.
          • baseciq Re: najnowsza zajawka 24.02.12, 08:01
            Trzeba by było być skończonym kretynem by się samochodem pchać do Ząbek z Zielonki, nie mówiąc już o dalszych miejscowościach przy linii kolejowej.

Prosty rachunek ekonomiczny - różnica w cenie biletu - 66zł. 10 km dziennie w obie strony, to 200 km miesięcznie. A więc jakieś 20l paliwa (na tak krótkim odcinku nic nie spali mniej niż 10l/100). Przy gazie to 56zł. Przy benzynie szkoda nawet liczyć. Więc jak trzeba mieć nawalone we łbie żeby w najlepszym przypadku oszczędzić 10zł miesięcznie a stracić kupę czasu.

Jednakże jeżeli się mylę i faktycznie tacy idioci istnieją (kradną paliwo?) to na pewno będą równie cwani jak ząbkowiaczki i rzucą się do 199.
            • fuks0 Re: najnowsza zajawka 24.02.12, 08:33
              Yyy... a jak to co napisałeś ma się do tego co ja napisałem?
          • bezkitu3.0 Re: najnowsza zajawka 24.02.12, 13:16
            fuks0 napisał:

>
            > W taki sam cwaniacki sposób Zielonka, Kobyłka, Wołomin i inne miejscowości podr
            > zucają pasażerów na Dworzec Wileński, czy też na jakikolwiek inny przystanek w
            > Warszawie i później mieszkańcy tych miejscowości korzystają z dofinansowywanych
            > przez Warszawę autobusów, tramwajów i metra.

No błagam........!!!!!!
            Właśnie "podrzucają na Wileński" kiedy właśnie nasz bucmistrz zlikwidował to połączenie (linia X) pomimo, że mieliśmy najbliżej... A także zlikwidował I strefę biletową ZTM na kolej do tegoż Wileńskiego...
            A w zamian chce podrzucić problem niemal w przeciwną stronę do Warszawy-Rembertów.
      • baseciq Re: najnowsza zajawka 22.02.12, 11:13
        > Wypowiedzenie przez ZTM umowy z pozostałymi gminami ząbkowscy urzędnicy ocenili jako
        > próbę wywierania nacisku na władze miasta.

Czyli że co ZTM miał zrobić? Fundować darmozjadom wspólny bilet?
    • seti79 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 23.02.12, 20:39
      A czy ktoś wie czy ta 2 strefa będzie od 1 marca, bo na stronie www.powiat-wolominski.pl/ widnieje komunikata że od 1 marca bilety będą honorowane na dotychczasowych zasadach, a stacja ząbki zostanie przeniesiona do II strefy, ale co znaczy wkrótce? tydzień, miesiąc .... Muszę właśnie zakupić nowy bilet (zwykle kupuję kwartalny) i nie wiem, czy jeszcze na 1 strefę na 1 miesiąc czy już na II?
      • baseciq Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 08:02
        Warto chyba w tej sprawie zadzwonić do ZTM. Ja czytałem że bilety będzie można zwracać bez odstępnego. Ktoś gdzieś jeszcze pisał o II strefie od 1 kwietnia.
    • route67 a za 2 lata zapłacimy za II Strefe jeszcze wiecej. 24.02.12, 03:01
      wiadomosci.onet.pl/regionalne/warszawa/w-2013-i-2014-podwyzki-cen-biletow-komunikacji-mie,1,5035664,region-wiadomosc.html
      Mam tylko nadzieje, ze Ząbkowianie będą pamiętali kto im zgotował 2 strefę w kolejnych wyborach :)
      • corrida_pl Re: a za 2 lata zapłacimy za II Strefe jeszcze wi 24.02.12, 08:29
        route67 napisał:

> wiadomosci.onet.pl/regionalne/warszawa/w-2013-i-2014-podwyzki-cen-biletow-komunikacji-mie,1,5035664,region-wiadomosc.html
        > Mam tylko nadzieje, ze Ząbkowianie będą pamiętali kto im zgotował 2 strefę w ko
        > lejnych wyborach :)

no wiadomo że niezameldowani/nie odprowadzający podatku - to wszystko ICH wina :)
    • etam2.0 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 10:00
      Ząbki zapłacą za WB w II strefie 720 tys. PLN - 2 lutowe wyd. Co Słychać.
      Propozycja ZTM dla WB Ząbek w I strefie była 2,7 mln PLN - czyli teraz będzie o 2 mln PLN mniej. Spora różnica. Z tego co piszą wynika, że podział kasy na to między gminami jest logiczny - uzależniony od odległości od Wileńskiej i liczby zameldowanych.
      • route67 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 10:05
        720 tys plus koszt durniobusów. Reszte różnicy dopłacą mieszkancy w biletach drugostrefowych. Gdybym korzystał z KM to bym się wściekł.
        • etam2.0 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 10:15
          No tak, ale nie używasz KM - ergo czysty zysk dla ciebie ;-) Korzystających zaboli...
          • route67 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 11:00
            tak, mi KM kompletnie obojętna. Ale w przeciwieństwie do niektórych staram sie patrzeć troche dalej niż na czubek własnego nosa.
            Tak między Bogiem a prawdą, ZTM oczywiście przegiął przysłowią pałę z wyliczeniami i oczekiwaniami, ale z drugiej strony sposób w jaki Perkoś to rezegrał woła o pomstę do nieba.
            Nie znoszę po prostu czystego populizmu a robienie pompy że o to zyskał oszczędności na wielką skalę to jakiś absurd. Cieszy mnie, że zaoszczedził 2 bańki, nie cieszy mnie że część tej sumy wywali na durniobusy, a resztę dopłacą mieszkańcy z własnych kieszeni ku chwalu Burmistrzowi, w kocu go wybrali.
            • etam2.0 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 13:49
              Pyrkobusy. Nie wiem, jak będzie to wyglądać przy Ząbki - 2, ale teraz ten 1 jakiś tam sens ma. Więcej ludzi może skorzystać z KM, można dojechać do CH M1, dzieciaki szybciej dostają się do szkół. Co z tego, że WB byłby w I strefie, gdy ograniczona liczba ludzisk mogłaby z tego skorzystać. Lepiej, żeby było i to i to, no ale... Do "Durnobusów" im trochę brakuje.
            • sportif Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 14:38
              "Cieszy mnie, że zaoszczedził 2 bańki"

skąd wiesz, że zaoszczędził? może Ząbki w ogóle tych 2 baniek nie miały i wtedy nic nie dopłacą (bo nie mają z czego) do perkobusów
              • route67 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 14:50
                sportif napisał:

> "Cieszy mnie, że zaoszczedził 2 bańki"
                >
                > skąd wiesz, że zaoszczędził? może Ząbki w ogóle tych 2 baniek nie miały i wtedy
                > nic nie dopłacą (bo nie mają z czego) do perkobusów

ok, ugryze sie w jezyk - powinno być "cieszy mnie, że TWIERDZI ze zaoszczedził 2 bańki".
                Tak lepiej?
                A jak juz udało sie policzyć to po skalkulowaniu darmozjadobusów z 2 baniek zostało troche ponad 700 tys.
                • sportif Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 15:27
                  to, czy się ugryziesz w język, to akurat nie mój bul.
                  • route67 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 15:32
                    sportif napisał:

> to, czy się ugryziesz w język, to akurat nie mój bul.
                    >

tak, to było merytoryczne.
                    • pajda8207 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 15:45
                      "Rada Warszawy podjęła uchwałę wyznaczającą stację Warszawa Wileńska jako przystanek graniczny na linii kolejowej Warszawa – Wołomin. Tym samym (ale tylko w przypadku linii kolejowej) Ząbki znajdą się w drugiej strefie biletowej. Dla mieszkańców korzystających ze Wspólnego Biletu oznacza to konieczność zakupu droższych biletów ważnych w obu strefach biletowych."

www.zabki24.pl/2012/02/wspolny-bilet-zabki-w-drugiej-strefie/
    • route65 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 12:45
      swiatkiewicz.blog.onet.pl/
      W tym linku jest podana róznica kosztów w haraczu dla ZTM'u, aż się zdziwicie - teraz rozumiem decyzję burmistrza.
      Nie było innego wyjścia.
      • route67 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 12:49
        route65 napisała:

> swiatkiewicz.blog.onet.pl/
        > W tym linku jest podana róznica kosztów w haraczu dla ZTM'u, aż się zdziwicie -
        > teraz rozumiem decyzję burmistrza.
        > Nie było innego wyjścia.

A możesz przytoczyć jeszcze jaki jest koszt durniobusów?
        • route67 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 13:00
          route67 napisał:

> route65 napisała:
          >
          > > swiatkiewicz.blog.onet.pl/
          > > W tym linku jest podana róznica kosztów w haraczu dla ZTM'u, aż się zdziw
          > icie -
          > > teraz rozumiem decyzję burmistrza.
          > > Nie było innego wyjścia.
          >
          > A możesz przytoczyć jeszcze jaki jest koszt durniobusów?

Sam już znalazłem:
          316291.01 EUR - po dzisiejszym kursie : 1 315 770, 60 PLN.

Tak wiec zamiast 2,8 mln koszt 2,042 mln. Oszczędność okazuje się już dużo mniej kolorowa niż ta pompowana przez Perkolizów, bo zamiast 2 mln jest zaledwie 758 tys zł. Teraz policz kto kogo doi i na kogo został zrzucony ciężar dojazdów do cywilizacji. I tak jest z każdym Perkosukcesem. Jakby nie forsował idiotycznych pomysłów jak durniobusy znikąd do nikąd a skoncentrowałby sie na skutecznym zapewnieniu komunikacji z Ząbek do Stolicy, bo na tym wiekszości zależy to nie byłoby całej afery. W jakim innym mieście w Polsce wymyslają takie absurdy?
          • route65 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 13:18
            Najwygodniej widać jest mieć roszczeniowe podejście. Niech dadzą nam (najlepiej) za darmo komunikację do Warszawy, a my zrobimy wielką łaskę, że z niej skorzystamy.
            Czasy PRL'u sie skończyły - przestali dawać. Teraz trzeba za wszystko płacić - jest kapitalizm, pora się obudzic z letargu. Chcesz jechać - płać, nie chcesz płacić - idź na piechotę. Jest wybór.

• bezkitu3.0 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 13:30
              route65 napisała:

> Najwygodniej widać jest mieć roszczeniowe podejście.

[ciach trolling]
              forum.gazeta.pl/forum/w,97,133580346,133664702,Re_Czy_jestes_za_przylaczeniem_Zabek_do_Warszawy.html?wv.x=2
            • route67 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 13:50
              route65 napisała:

> Najwygodniej widać jest mieć roszczeniowe podejście. Niech dadzą nam (najlepiej
              > ) za darmo komunikację do Warszawy, a my zrobimy wielką łaskę, że z niej skorzy
              > stamy.
              > Czasy PRL'u sie skończyły - przestali dawać. Teraz trzeba za wszystko płacić -
              > jest kapitalizm, pora się obudzic z letargu. Chcesz jechać - płać, nie chcesz p
              > łacić - idź na piechotę. Jest wybór.
              >

Umiesz czytać ze zrozumieniem? Nie raz pisałem tu, że NIE korzystam z KM. Ani z durniobusów. Ani z X-a nie korzystałem ani razu. I nigdzie nie napisałem, że nie chcę czy popieram nie płacenie. Wręcz przeciwnie. Dlatego za absurd uważam używanie nazwy DARMObus, bo to populistyczna papka. Wytknąłem konkretne kwoty - uważasz że oszczędność rzedu 758 tys rocznie (a raczej "oszczędność" - czyli przerzucenie kosztów na mieszkańców) to gra warta świeczki i pozbycia sie normalnego dojazdu do Warszawy w imie durniobusów wywożących ludzi w przeciwnym niż zamierzony kierunek? Zejdź na ziemie, prosze.

Pójdzmy dalej z wyliczeniami...
              W Ząbkach żyje, oszacujmy, 45 tys ludzi. Pominmy "pasożyty niezameldowane i nie płacące tu podatku". Zostanie 25 tys. Załóżmy że 1/5 z nich kupuje bilety komunikacji miejskiej, teraz już w II strefie. Rocznie (na stronie przez Ciebie przytoczonej) dodatkowy koszt na przecietnego mieszkańca to wzrost o 792 PLN.
              792 x 5 tys (1/5 zameldowanych zaokrąglone w dół) = 3 mln 960 tys.

Nadal uważasz że Burek dba o swoich mieszkańców?

• goldblumm Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 14:38
                Brawo! Dzięki za wyliczenia.
              • sportif Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 14:43
                nieźle, 20 tys pasożytów (burmistrz napisał 30 tys, ale myślę, że trochę przesadził). I jak tu ma być dobrze w tych Ząbkach?
                • route67 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 14:53
                  sportif napisał:

> nieźle, 20 tys pasożytów (burmistrz napisał 30 tys, ale myślę, że trochę przesa
                  > dził). I jak tu ma być dobrze w tych Ząbkach?

Niech będzie i 30 tys pasożytów. Najwyraźniej mamy powody by się tu NIE meldować. Zrozum - to że tylu ludzi NIE CHCE sie tu meldowac I NIE CHCE TU PŁACIĆ PODATKÓW ma swoje konkretne przyczyny!
                  Jak ktoś wyjdzie nam na przeciw zamiast rzucać kłody pod nogi i doić na każdym kroku dla realizacji swoich chorych pomysłów to zaczniemy się tu meldowac i płacić podatki, zamiast z nimi stąd uciekać.
                  • sportif Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 15:05
                    ale to takie myślenie jak dziecko "na przekór babci odmrożę sobie uszy". Przez takie zachowanie, tu ciągle będzie brakować kasy na najważniejsze potrzeby. Nie chcę być złym prorokiem, ale myślę w najbliższych latach będzie tu coraz gorzej.
                    • route67 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 15:11
                      sportif napisał:

> ale to takie myślenie jak dziecko "na przekór babci odmrożę sobie uszy". Przez
                      > takie zachowanie, tu ciągle będzie brakować kasy na najważniejsze potrzeby. Nie
                      > chcę być złym prorokiem, ale myślę w najbliższych latach będzie tu coraz gorze
                      > j.

Nie, to nie jest "na złość babci odmrożę sobie uszy". Wręcz przeciwnie, to mentalne uwolnienie się ze starego systemu, i przekonanie o tym, że Urzędnicy, od najniższego do najwyższego szczebla powinni być DLA mnieszkańców a nie na odwrót, że powinni być przez mieszkańców rozliczani, a ci znów powinni mieć pełny wgląd w to jak i na co wydawane są ich pieniądze. To nie przez takie zachowanie bedzie tu brakować pieniędzy na najważniejsze potrzeby tylko przez to jak sprawowane są tutaj rządy. Wiesz co Rada Nadzorcza w sektorze prywatnym robi z Zarządem który partaczy w pezedsiębiorstwie prawie wszystko co spartaczyć może? Odwołuje i wymienia na fachowca z większymi kompetencjami, lepszymi pomysłami, takiego który wyprowadzi Przedsiębiorstwo na prostą. W Ząbkach jak widać ten model nadal jest nie do przejścia, bo ludzie wierzą, że muszą Urzędników-Partaczy całować po stópkach tylko dlatego że partaczą nieco mniej niż poprzednicy.
                    • attiya Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 15:12
                      naprawdę nie rozumiesz, że jakiś darmobus wcale nie zachęci mieszkańców do płacenia tutaj podaktów?
                      że może czegoś więcej trzeba niż tylko szumnych obienic, że będzie fajnie?
                      bo nie jest fajnie i się nie zapowiada, wręcz przeciwnie, będzie coraz gorzej
                      słyszałam że na owym zebraniu mówiono, że nie ma bata, będą następne podwyżki wody, a ta ze ściekami i tak droga jest
                      brak rozwiązań z komunikacją - podrzucanie ludzi do innej gminy, żeby sobie radzili to jakaś pomyłka
                      budowanie trybun i basenu gdy są inne, pilniejsze sprawy to tez pomyłka
                      co ma mnie zachęcić do tego, zeby zaraz, już płacić podatki - no napisz to tym 30 tysiącom ludzi - konkretne argumenty i przykłady
                      • sportif Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 15:44
                        wiesz, ja widzę, że tu nie będzie lepiej, napiszę więcej - tu będzie tylko gorzej.

"co ma mnie zachęcić do tego, zeby zaraz, już płacić podatki - no napisz to tym 30 tysiącom ludzi - konkretne argumenty i przykłady"

ja nie jestem jakimś klakierem z UM i nie mam zamiaru ich tłumaczyć i silić się na jakieś superpomysły.

Naprawdę chcesz wiedzieć, co bym radził tym 30 tys. ludzi?
                        • route67 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 15:51
                          sportif napisał:

>
                          > Naprawdę chcesz wiedzieć, co bym radził tym 30 tys. ludzi?

Hmm niech zgadne: "nie podoba sie to sie wyprowadzcie! wynocha darmozjady!" ?
                          • sportif Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 15:58
                            chciałbyś mieć darmozjada za sąsiada? - ba nie jednego, 30 tys. darmozjazków.
                            • route67 Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 16:04
                              sportif napisał:

> chciałbyś mieć darmozjada za sąsiada? - ba nie jednego, 30 tys. darmozjazków.

Nie, nie chciałbym. Tak samo jak nie chce mieć brudasów, pijaków, narkomanów i kryminalistów.

Z tym, że dla mnie ktoś kto wyraża sprzeciw wobec niegospodarności, nepotyzmowi/kumoterstwu i braku kompetencji nie jest darmozjadem. I w tym sie różnimy.
                              • sportif Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 16:08
                                nikt by nie chciał, to chyba oczywiste, no chyba, że ktoś jest brudasem, narkomanem - to pewnie już mu wszystko jedno.
      • kasiaradzymin Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 24.02.12, 17:40
        route65 napisała:

> W tym linku jest podana róznica kosztów w haraczu dla ZTM'u,

Jeśli z pociągów korzystałoby tylko 5 000 osób (a patrząc na tłok w KM, to jest to pewnie 2 razy więcej), to kosztuje to nas (II-ga strefa) dodatkowo jakieś 4 000 000 rocznie. Czyli uwzględniając koszt lokalnych autobusów jesteśmy w sumie do tyłu prawie 3 miliony pln.

No rewelacyjna wprost decyzja.....

• agnieszka79dwa Re: Dzięki Perkowskiemu spadamy do II strefy ZTM- 25.02.12, 22:46
      Zgadzam się w 100% z Toba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka