Dodaj do ulubionych

Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!!

07.06.06, 15:01
Cześć
Moja córka we wrześniu idzie do pierwszej klasy. Wybrałyśmy szkołę nr 2 w
Piasecznie/Zalesiu (al. Kasztanów 12 im. Ewy Krauze)
spory stres się szykuje bo mało tego że pójście do szkoły to jeszcze
przeprowadzka do Piaseczna, a więc zmiana otoczenia, środowiska itd.
wszystko,
Żeby zminimalizować stres malutkiej, chciałabym poznać się z rodzicami którzy
w tym roku również posyłają swoje pociechy do tej szkoły, uważam że, kiedy
dziecko będzie miało możliwość pójść do szkoły z koleżanką będzie łatwiej i
prościej.
czy ktoś byłby zainteresowany?
jak wy sobie radzicie z "wejściem" do szkoły?
jak pomagacie swoim dzieciaczkom pokonać lęk, strach itd?
dzięki
M
Obserwuj wątek
    • woy Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 07.06.06, 20:46
      W piątek jest dzień otwarty, o 15 stej. My jesteśmy spoza rejonu i nie wiem czy
      chłopaki się dostaną.
      w.
    • pszczolka10 Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 08.06.06, 08:54
      Witam!
      Nie stresujcie się szkoła jest naprawde fajna. Dzieciaki szybko sie
      aklimatyzują.
      Moja chodziła równiez do zerówki i jak jest mało komunikatywna i bardzo
      nieśmiała to po 2 tygodniach juz sama pędziła do szkoły. Teraz jest w pierwszej
      klasie i bardzo chętnie chodzi do szkoły.
      pozdrawiam Ania
    • agnieszka146 Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 08.06.06, 09:41
      Moze są wśród Was rodziece dzieci, które pójdą do 1 klasy w szkole nr 1. Czy
      tutaj też może będzie jakiś dzień otwarty? Jak myślicie, gdzie lepiej posłac
      dziecko - do 1 czy do 5.
      • bedok Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 08.06.06, 11:42
        agnieszka146 napisała:

> Moze są wśród Was rodziece dzieci, które pójdą do 1 klasy w szkole nr 1. Czy
        > tutaj też może będzie jakiś dzień otwarty? Jak myślicie, gdzie lepiej posłac
        > dziecko - do 1 czy do 5.

Ja dałem córkę do 1-nki - mając do wyboru jako alternatywę 5-tkę - moim zdaniem wybór jest prosty
        - SP nr 1 - warunki sporo lepsze.
        Dni otwarte były - 1-go czerwca.
        Jakbyś się zdecydowała również na 1-nkę to daj znać.
        Pozdrawiam
        Bedok
        • natretna Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 08.06.06, 12:38
          Najlepszym wyborem jest sp nr 2 w zalsiu dolnym.
          • bedok Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 08.06.06, 13:10
            natretna napisała:

> Najlepszym wyborem jest sp nr 2 w zalsiu dolnym.

a dlaczego tak uważasz?
            Bedok
            • agnieszka146 Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 09.06.06, 09:08
              Czy możesz w skrócie podać, o której mniej więcej zaczynają się lekcje, czy są
              jakieś zajęcia dodatkowe w tej szkole, w jakich godzinach jest czynna świetlica.
              • agnieszka146 Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 09.06.06, 09:10
                Prośba oczywiście do Bedok.
          • richo Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 08.06.06, 13:19
            natretna napisała:

> Najlepszym wyborem jest sp nr 2 w zalsiu dolnym.

Może choć jeden argument? ;-)

Osobiście nie polecam 5-tki. Często zmieniają plan lekcji, skracają lekcje, nic nie można zaplanować.
            Dzwonić do szkoły, żeby się dowiedzieć o plan lekcji też nie można, bo "panie w sekretariacie są od
            czego innego" (sic!). "Co byłoby, gdyby wszyscy rodzice dzwonili! My tu mamy 1400 dzieci!". Pani
            nauczycielka też nie może zadzwonić, bo "szkolny telefon nie jest do tego". Jedyna zaleta to bliskość,
            choć nie wiedzieć czemu nie zrobiono furtki również od północnej strony, a tylko od bazarku.
            Testy na sprawdziany kserowane byle jak. Nie wiem czemu dzieci od razu uczą takiej prowizorki i psują
            im zmysł estetyczny.
            • pszczolka10 Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 08.06.06, 17:47
              argumenty przemawiajace za 2 w Zalesiu Dolnym:
              fajne otoczenie
              wykwalfikowana i przyjazna kadra zarówno do dzieci jak i ich rodziców( choc jak
              to zwykle bywa nie wszystkim mozna dogodzić)
              luz ale jednocześnie dyscyplina
              duzo wycieczek i wyjazdów do kina teatru
              Panie w sekretaricie bardzo miłe
              dyrekcja tez "swojska"
              a i dośc wysoki poziom nauczania
              oczywiście minusy tez się znajdą ale i tak jest to fajna szkoła
        • agnieszka146 Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 13.06.06, 09:51
          Zapisałam dziecko do 1.
          Miła Pani w sekretariacie poinformowała mnie, że wszystkie lekcje kończą się
          najpóżniej o 15.10. (w 5 maluchy mają zajęcia do 17 z minutami), są różne
          zajęcia dodatkowe.
          W szkole było cicho, okolica wydaje się spokojna.
          • bedok Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 13.06.06, 10:51
            agnieszka146 napisała:
            > Zapisałam dziecko do 1.
            > Miła Pani w sekretariacie poinformowała mnie, że wszystkie lekcje kończą się
            > najpóżniej o 15.10. (w 5 maluchy mają zajęcia do 17 z minutami), są różne
            > zajęcia dodatkowe.
            > W szkole było cicho, okolica wydaje się spokojna.

No to gratuluje - może nasze dzieci będą chodzić do jednej klasy - jak chcesz to mam poleconą panią,
            która teraz uczy w trzeciej klasie - tylko narazie nie chcą zapisywać do konkretnych osób.
            Pozdrówka
            Bedok
            • natretna Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 13.06.06, 11:20
              Znam 2 od zawsze. Ja i cale moje rodzenstwo chodzilismy do tej szkoly.
              Miła atmosfera, nauczyciele ktorzy nie mineli sie z powolaniem.
              Na miejscu jest biblioteka publiczna.
              Dzieci jezdza czesto na wycieczki, ja osobiscie co miesiac byłam na lekcji
              muzealnej kinie itp
              W szkole jest stolówka, obiad kosztował 3 zl , dzieci ktore nie mial pieniedzy
              byly oplacane z rady rodzicow. A nawet jak ktos sie nie zglosil jako "biedny"
              mogl isc sobie na przerwie o 13,15 i jesc zupy do woli ;)

Czesto organizowane sa rozne festyny np dzien ziemniaka :)
              Szkola nie jest przeludniona. Nauczyciele sa sprawiedliwi i nie ma tak jak w
              niektorych szklolach "meczenia" słabszych ani gorszych.

Jest zrobiony specjalny plac zabaw dla pierwszakow gdzie prowadzone sa lekcje
              wiosna i latem. Plac jest odgrodzony od boiska tak zeby dzieci nie obrywały co i
              raz piłka.

A najwazniejsze to wychowanie. Wiem ze wszedzie rodza sie dzieci potwory ale
              jakos malo ktore z nich trafiaja do zalesia.
              Mam znajomych od dziecka ktorzy chodzili do 6,5,1 i to co oni wyprawiali w
              szkole nie misci mi sie w glowie. W pewnym sensie my dla nich bylismy sto lat za
              murzynami :)

Nauczyciele znaja wszystkich nie tylko z nazwiska. Systemnatycznie czym klasa
              starsza wycieczki sa coraz dluzsze. Dobrze zorganizowane i tanie. Nauczyciele
              zdawali sobie sprawe ze nie wszyscy maja pieniadze wiec, organizacja zajmowil
              sie sami.

Minusem tej szkoly jest tylko kilku nauczycieli. Napewno nie posłała bym swojego
              dziecka do klasy nauczycielki ktora ma na nazwisko Brudnicka , nie wiem tylko
              czy teraz nazywa sie tak samo bo wiem ze chyba była po rozwodzie. Ale poprostu
              trzeba sie spytac Pani dyrektor.

Wiem ze to brzmi zbyt idealnie , ale czeste wycieczki akademie , spiewanie
              hymnu,koncerty miła atmosfera to wszystko pozostawia mile wspomnienie.

A i ktos jeszcze pytał sie o switlice, tak switlica jest. ale nie wiem kto ja
              teraz porowadzi
              • pszczolka10 Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 13.06.06, 19:32
                Świetlicą w 2 zajmuje się Pani Wasilewicz, Pani Gwiazda i jeszcze jedna pani
                ale nazwiska nie pamiętam. Dyżury mają tez nauczycielki klas 1-3
                pozdrawiam
                • martaklara1 Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 17.06.06, 13:24
                  hej byłam na dniu otwartym w 2 i generalnie mam mieszane uczucia. Dyrektorka
                  wywarła na mnie bardzo negatywne wrażenie, oczywiście rozmawiając z rodzicami
                  starała się być uprzejma ale takie gesty jak zaciśnięte usta, zerkanie spod oka
                  na uczniów robiących przedstawienie, żucie gumy przez cały czas spotkania ....
                  generalnie negatywnie. Pani na pytanie jak reagują w sytuacji kiedy dziecko boi
                  się wejść do szkoły i ma ciężki początek, usłyszałam tylko "przyzwyczai się",
                  nie bardzo też podoba mi się pomysł że rodzice nie odprowadzają dzieci do
                  szatni i z tamtąd zabiera je nauczycielka, tylko dziecko oddawane jest w ręce
                  nauczyciela już na dziedzińcu (i to od pierwszego dnia szkoły - moim zdaniem
                  spory stres dla dziecka, bo wchodzi w nieznane sobie miejsce samotnie, wszak
                  nauczycielka nie jest w stanie przytulić i objąć 20 osobowej grupy),
                  przedstawione nauczycielki które w tym roku mają przejąć pierwsze klasy,
                  również nie najlepiej, po za jedną Panią. Trochę też martwi mnie wiek kadry,
                  wygląda na to że wszyscy to raczej nauczyciele ze spory doświadczeniem co
                  niesie ze sobą takie wady jak wypalenie zawodowe, stare nawyki, przyzwyczajenie
                  itd..... trochę też przeraża mnie fakt że szkoła położona jest generalnie w
                  lesie, co oznacza że moja córcia w pewnym momencie zacznie chodzić do szkoły
                  przez las.... w dzisiejszych czasach mało to bezpieczne. dlatego też poszłam do
                  1, po pierwsze szkoła rejonowa, więc plus jest tego taki, że duże szanse iż
                  poznane dzieci na podwórku będą chodziły do tej samej szkoły... dla dziecka
                  jest to bardzo ważne!!!, szkoła b. czysta, panie w sekretariacie bardzo miłe,
                  informacje wcześniej pokazane również potwierdzam, mało tego świetlica czynna
                  jest do 17.30, niestety nie udało mi się porozmawiać z dyrektorką szkoły, nie
                  wiem też jakie panie przejmują tegoroczne pierwsze klasy.... jeśli macie
                  informacje o paniach bioroących pierwsze klasy w obu szkołach, PROSZĘ piszcie,
                  jak wszystkiem wiadomo, w pierwszych 3 latach nie najważniejsza jest ilość
                  przekazywanej wiedzy lecz relacje uczeń - nauczyciel i wykształcenie u dziecka
                  poczucia pewności, bezpieczeństwa, stworzenie miłej atmosfery, to w głównej
                  mierze zależy od nauczyciela prowadzącego. czekam z niecierpliwością na wasze
                  opinie dotyczące nauczycieli i dyrekcji obu szkół, bo jak wiadomo jaka
                  dyrektorka taka szkoła..... no i chyba coraz bardziej skłaniam się ku 1.
                  piszcie, dzięki
            • martaklara1 Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 17.06.06, 13:30
              DO BEDOK I AGNIESZKA 146
              cześć, czy mogłabyś Bedok napisać coś więcej o tej Pani którą polecasz? wogóle
              macie może informacje w jakim mniej więcej wieku są Panie biorące pierwsze
              klasy w tym roku, czy są organizowane jakieś zielone szkoły, wypady do teatrów,
              kin itd?
              czy wy również macie córki?
              • pszczolka10 Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 17.06.06, 16:55
                Szczerze mówiąc to proponuję Ci prywatna szkołę bo wątpie czy w państwowej
                szkole z takimi wymaganiami sie odnajdziesz. Bo z tego co piszesz to chyba Ty
                masz problemy adaptacyjne sorki może przesadzam ale mam trójke dzieci corka
                teraz zdała do drugiej klasy. Jest dzieckiem które naprawde bardzo trudno
                aklimatyzuje sie wśród obych przerobiłam chyba ze 6 przedszkoli nawet
                prywatne.Zerówka to było równiez wyzwanie ale przebrneła jeden mały incydent
                pierwszego dnia i dalej poszło .A pani dyrektor swojska kobieta ma zwyczaje
                jakie ma ale dla dzieci i rodziców jest bardzo przyjazna.
                pozdrawiam
              • agnieszka146 Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 19.06.06, 08:26
                Mam syna.
              • bedok Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 19.06.06, 09:07
                martaklara1 napisała:

> DO BEDOK I AGNIESZKA 146
                > cześć, czy mogłabyś Bedok napisać coś więcej o tej Pani którą polecasz? wogóle
                > macie może informacje w jakim mniej więcej wieku są Panie biorące pierwsze
                > klasy w tym roku, czy są organizowane jakieś zielone szkoły, wypady do teatrów,
                >
                > kin itd?
                > czy wy również macie córki?

Ja mam córkę - a Pani jest po prostu polecona przez znajomą znajomej - podobno bardzo fajna - z
                jednej strony opiekuńcza i miła, a z drugiej strony wymagająca.
                Pozdrawiam
                Bedok
                • martaklara1 Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 19.06.06, 15:31
                  jakie zalety jedynki możecie wymienić?
                  bo o zaletach 2 było tu jak i na innych forach całkiem sporo...
                  czy jest ktoś kto z piaseczna będzie woził swoje dzieciaki do 2, czy raczej
                  wszyscy polecający są z Zalesia?
                  Pszczółka 10 - dziękuję za uwagę!
                  • pszczolka10 Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 19.06.06, 15:34
                    proszę bardzo :) nie gniewaj się ale naprawde cięzko jest znaleść szkołe bez wad
                    o ile wogóle taka istnieje
                    pozdrawiam
                    • martaklara1 Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 20.06.06, 09:16
                      Do Pszczółka10 - ja się nie gniewam :-) myślę, że masz sporo racji, weryfikując
                      szkoły okazuje się że można również zweryfikować siebie.

śmiechem chichiem, ale naprawdę zależy mi na ifnormacji czy ktoś wozi swoje
                      dzieciaki do 2 z Piaseczna, zastanawiam się czy jak mała wyjdzie na podwórko to
                      spotka kogoś znajomego ze szkoły czy będzie takim wyjątkiem....
                      no i co z zaletami 1?
                      • bedok Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 20.06.06, 09:20
                        martaklara1 napisała:

> no i co z zaletami 1?
                        zobacz tu:
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=234&w=32352961&a=32910429Bedok
                        • woy Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 20.06.06, 09:35
                          A czy wiadomo kto się dostał do "2" ? tzn czy są wyniki przyjęć?
                          w.
                          • martaklara1 Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 26.06.06, 17:45
                            już powinny być
                            • woy Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 26.06.06, 20:20
                              jutro czyli we wtorek...
                              w.
                              • woy Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 05.07.06, 13:00
                                W "2" ruszą 4-ry klasy pierwsze! My się jeszcze zastanawiamy nad "5" w Gołkowie
                                gdzie będą tylko 2 klasy po 18-20 pierwszoklasistów.
                                w.
                                • kjagoda Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 05.07.06, 19:41
                                  A 5 w Gołkowie to ta szkoła przy ul. Głównej? blisko skrzyżowania z Pod
                                  Bateriami? Kończymy właśnie budowę domu w Bobrowcu i często przejeżdżam tamtędy
                                  ... też mam w domu pierwszaka i czwartoklasistę.na razie uczniowie szkoły w
                                  Łazach/Magdalence
                                  • anka_32 Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 06.07.06, 10:05
                                    Ja jeszcze nie w temacie, bo mój synek ma dopiero 5 miesięcy :)), ale w
                                    ostatnim wydaniu gazetki lokalnej "co i jak" są podane wyniki testów
                                    gimnazjalnych i na zakończenie podstawówki. Gołków wypadł naprawdę kiepsko: w
                                    części humanistycznej i matematyczno - przyrodniczej na ostanim, 7 miejscu, a
                                    po podstawówce - 7 miejsce na 9.
                                    • jolha do anka_32 06.07.06, 14:19
                                      A mogłabyś podać jak pozostałe szkoły - pierwszą 'dziesiątkę' podstawówek i
                                      gimnazjów?
                                      Pzd.
                                      • anka_32 Re: do anka_32 06.07.06, 15:28
                                        tak, podam, ale muszę znaleźć chwilę, żeby to przepisać. Postaram się dziś
                                        wieczorem!
                                • martaklara1 Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 06.07.06, 11:31
                                  do WOY,
                                  czy wiesz po ile jest dzieci w klasie? - mowa oczywiście o szkole nr 2!
                                  no i jak 4 skoro na dniu otwartym, przedstawione były 3 Panie i nie było mowy o
                                  żadnej czwartej- jestem w szoku.
                                  • woy Re: Do rodziców tegorocznych pierwszoklasistów!!! 06.07.06, 12:39
                                    Masz rację! Będą trzy klasy (info z dzisiejszego dnia). Przydział wychowawczyń
                                    pod koniec sierpnia. Ile dzieci w klasie nie wiem.
                                    w.
                                    • anka_32 wyniki szkół podstawowych i gimnazjów 06.07.06, 17:42
                                      Artykuł "Nasze gimnazja po testach", o którym pisałam, można znaleźć na
                                      stronie:

coijak.piaseczno.info/gazety/coijak-nr-89.pdf
                                      Tak że nie będę pracowicie wklepywać cyferek :))
                                      Uwaga: długo się ładuje. Artykuł jest na stronie 2.
                                      Pozdrawiam
                                      Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka