Dodaj do ulubionych

Bierne wykorzystywanie Internetu

24.03.07, 08:52
Zastanawiam się nad wykorzystywaniem internetu przez mieszkańców naszego
regionu. Patrząc na aktywność mieszkańców Piaseczna i okolic w Internecie
(biznes, handel, informacje, strony prywatne, blogi, fora itp...), to może
jeszcze mało osób z naszego regiony ma dostęp do Internetu..., lub
wykorzystuje go w bardziej bierny sposób?

Może znacie odpowiedź: jak to jest z wykorzystaniem możliwości Internetu wśród
mieszkańców naszego regionu?

--
M@rtin
www.powiat-piaseczynski.info
Obserwuj wątek
    • maciek19792 Re: Bierne wykorzystywanie Internetu 24.03.07, 17:34
      Bardzo słabo mieszkańcy wykorzystują internet. Na tym forum większość udziala
      się siedząc w pracy, bo w weekendy to forum jest opuszczone i nikt sie nie udziela.
      • stentonik Re: Bierne wykorzystywanie Internetu 24.03.07, 19:17
        Marcin, wiem o czym mówisz. I też żałuję, że jest tak jak jest, czyli cichutko
        w weekendy, ciut lepiej w tygodniu. Niestety internet w Polsce wciąż raczkuje,
        co ma przełożenie na forach takich jak nasze, i na innych też. Obserwuję i
        uczestniczę też w innych forumowych społecznościach i niestety ta sama
        zależność występuje również tam. Ludzie prowadzący serwisy internetowe małych-
        średnich miejscowości lub o tematach specjalistycznych (tak jak my)wyraźnie
        odczuwają brak weekendowej aktywności internautów....Ale,... jak patrzę na
        swojego 6 letniego syna ganiajacego w sobotę ( wolne od przedszkola)z dziadkiem
        na świeżym powietrzu za piłką , to cieszę się, że nie ma jeszcze cisnienia do
        netu takiego jak my...Może więc nie jest tak źle...

pzdr
        • agromek Re: Bierne wykorzystywanie Internetu 24.03.07, 22:13
          A czego się dziwicie.
          W prcy sieci wystarczy.
          Jeszcze w weekend ?
          Ups.
          Co ja tu dzis robie ????

AG
          • lamia34 Re: Bierne wykorzystywanie Internetu 25.03.07, 10:26
            Szukasz wrażeń :D Cześć Agromek :)
    • marcin-borkowski Re: Bierne wykorzystywanie Internetu 25.03.07, 18:53
      Weekend spędzony w necie to rzadkość u "zwykłych" użytkowników Internetu. Mam
      kilkanaście serwisów internetowych, którymi administruję i na wszystkich spadają
      statystyki na weekend. Jedynie forum internetowe o webmasteringu, którym
      administruję tętni życiem, bo webmasterzy wykorzystują każdą wolną chwilę na
      tworzenie swoich stron itp...

Zadając swoje pytanie bardziej chodziło o bierną aktywność mieszkańców z regionu
      powiatu piaseczyńskiego w tworzeniu internetu. Z ciekawości sprawdzałem jak dużo
      jest serwisów internetowych stworzonych przez mieszkańców Piaseczna i nasz
      region wypada naprawdę bardzo słabo. Jest trochę osiedlowych for dyskusyjnych,
      jednak to chyba jedyna lub główna aktywność mieszkańców Piaseczna. Może się
      mylę, stąd moje pytania.

Co w takim razie robicie na codzień w Internecie? Jakich informacji
      poszukujecie? Jakie serwisy odwiedzacie? Jakie są wasze ulubione? Chciałbym
      trochę poznać zainteresowania mieszkańców Piaseczna i okolic.

--
      M@rtin
      • korek222 Re: Bierne wykorzystywanie Internetu 25.03.07, 22:27
        myślę ze za bardzo koncentrujecie się w swoich ocenach na forach lokalnych ,nie
        są takie zle i nie są mało aktywne.Na konferencji Polska w mikro i makro skali
        zorganizowanej w Serocku gdzie miałem okazję przez dwa dni prowadzić obrady
        przedstawiono aktywność użytkowników internetu na przykładzie gadu gadu postaram
        się wydobyć prezentację na ten temat to wam zacni uczestnicy tej dyskusji
        podeślę na maile z gazetą w roli głównej pozdrawiam jp
        • marcin-borkowski Re: Bierne wykorzystywanie Internetu 26.03.07, 07:01
          korek222 napisał:
          > przedstawiono aktywność użytkowników internetu na przykładzie gadu gadu

Według mnie GG to tylko najpopularniejszy komunikator i nie jest (nie powinien
          być) wykładnią wykorzystania możliwości płynących z Internetu. Komunikatory to
          drobna cząstka prawdziwych możliwości jakie daje nam Internet. Więcej na ten
          temat mogę się wypowiedzieć, jak zapoznam się z przesłanymi materiałami z obrad
          w Serocku :)

--
          M@rtin
          • korek222 Re: Bierne wykorzystywanie Internetu 26.03.07, 13:13
            tak ale badanie z zakresu gg pokazuje jak zaczelo to zastepowac klasyczne
            rozmowy telefoniczne pozdrawiam jp
            • marcin-borkowski Re: Bierne wykorzystywanie Internetu 26.03.07, 13:22
              korek222 napisał:
              > gg zaczelo zastepowac klasyczne rozmowy telefoniczne

Zgadzam się, że komunikatory zastępują coraz częściej rozmowy telefoniczne. W
              wielu dużych firmach są nawet wewnętrzne komunikatory, które służą do rozmów
              między pracownikami w różnych oddziałach danej firmy. Jednak przy komunikatorach
              internetowych są ograniczenia, ponieważ osoba z którą chcemy się skontaktować
              musi mieć również u siebie jakiś program (komunikator) + swój identyfikator.

--
              M@rtin
          • owrank Re: Bierne wykorzystywanie Internetu 26.03.07, 16:26
            oczywiscie, ze nie jest wykladnia ale jezeli spojrzysz na uzytkowwosc internetu
            to komuikowanie sie jest jedna z glownych ludzkich potrzeb, ktora Internet
            BARDZO ulatwia w stosunku do innych mediow. Rozrywke mozesz znalezc rowniez w
            telewizji, niektore metody komunikacji bardzo ulatwily komorki, ale internet
            jest coraz latwiejszy, wygodniejszy i tanszy
    • marcin-borkowski Re: Bierne wykorzystywanie Internetu 27.03.07, 09:38
      Co robicie na codzień w Internecie? Jakich informacji poszukujecie? Jakie
      serwisy odwiedzacie? Jakie są wasze ulubione? Mam nadzieję, że to nie tajemnica?

--
      M@rtin
      • ek1111 Re: Bierne wykorzystywanie Internetu 27.03.07, 16:36
        Jeśli o mnie chodzi, to przy pomocy internetu pracuję. W przerwach łażę po
        różnych forach, najchętniej tych związanych z moją działalnością. W internecie
        zapoznaję się z konkurencyjnymi firmami. Jak potrzebuję, to szukam informacji,
        np. na tematy zawodowe, księgowe, podatkowe. Jeśli zamierzam coś kupić, to w
        internecie dowiaduję się, co oferuje rynek, jak to się ma do moich potrzeb.
        Czasem kupuję w internecie, ale niekoniecznie na Allegro.
        No i uzyskuję informacje o tym, co słychać w mieście, w kraju, na świecie.
        Jednym słowem w internecie szukam wszystkiego :))
        • marcin-borkowski Re: Bierne wykorzystywanie Internetu 27.03.07, 20:17
          Nareszcie ktoś napisał o tym do czego wykorzystuje internet. Z tego co napisałeś
          wnioskuję, że musisz zajmować się księgowością. Muszę przyznać, że w internecie
          jest bardzo dużo serwisów z Twojej branży. Czy współtworzysz Internet (masz
          stronę), czy jedynie korzystasz z tego co prezentują w Internecie inni?

--
          M@rtin
          • ek1111 Re: Bierne wykorzystywanie Internetu 28.03.07, 10:19
            Nie, nie zajmuję się księgowością, ale prowadząc działalnosć gospodarczą muszę
            się orientować, bo prawo w Polsce jest tak pokitraszone, niespójne, idiotycznie
            pomyślane, że muszę.
            W mojej działalności bez własnej strony nie da się istnieć na rynku, więc mam
            swoją komercyjną stronkę.
    • teqilaa Re: Bierne wykorzystywanie Internetu 28.03.07, 00:24
      Ja bez internetu nie wyobrażam sobie zycia. Praktycznie jeśli tylko cos da sie
      zrobic przez internet to to robie, oszczedzajac czas. Nie znosze stac w
      kolejce, czekac na cos itp. Z internetu głownie korzystam w pracy, w domu
      zwyczajnie juz mi sie nie chce siadac do pudła. Choc sa czasem wyjatki, jak
      dzisiaj :) W weekendy wole spotkac sie z przyjaciolmi w realu niz klepac na gg
      czy forum. Być moze wiele osob ma podobnie i dlatego w weekendy na forum jest
      zastoj?
      • marcin-borkowski Re: Bierne wykorzystywanie Internetu 28.03.07, 09:45
        teqilaa napisała:
        > Być moze wiele osob ma podobnie i dlatego w weekendy na forum jest
        > zastoj?

Nie tylko w weekendy jest zastój na stronach i spadek statystyk. Przede
        wszystkim okres letni sprawia, że ludzie wolą iść na spacer niż siedzieć przez
        komputerem. :) Odskocznią od tej reguły są osoby, które zawodowo zajmują się
        webmasteringiem itp...

--
        M@rtin
        • alienxxx Re: Bierne wykorzystywanie Internetu 28.03.07, 22:39
          z internetu korzystam codziennie
          w pracy potrzebny jest mi do wykonywania codziennych obowiazkow (branza
          telekomunikacyjna)
          w domu jest zrodlem rozrywki i informacji - w zasadzie nie ogladam telewizji,
          czytam prase drukowana i przegladam serwisy internetowe
          w internecie kupuje i sprzedaje, poszukuje i bawie sie, niebawem moze okazac sie
          ze dzieki internetowi znow zaczne grac w koszykowke :)
          • marcin-borkowski Re: Bierne wykorzystywanie Internetu 30.03.07, 22:26
            alienxxx napisał:
            > do wykonywania codziennych obowiazkow (branza telekomunikacyjna)

Jak miło, widzę że zajmujesz się podobną branża jak ja ;)

alienxxx napisał:
            > niebawem moze okazac sie ze dzieki internetowi znow zaczne grac w koszykowke

Też mam taką, nadzieję, że po świętach zacznę grać w koszykówkę i poprawię swoją
            formę, która jest zaniedbana przez zimę siedząc przed komputerem...
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=234&w=59828493
            Uwielbiam Internet, ale na wiosnę wolę zadbać również o kondycję...

--
            M@rtin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka