Dodaj do ulubionych

Remont drogi do Chylic

11.09.08, 10:31
Witam,

Temat jakoś do tej pory się chyba nie pojawił, a przecież jest bardzo ważny dla wielu mieszkańców. Otóż okoliczne władze po raz kolejny ropzpoczęły inwestycje nastawioną chyba na dręczenie mieszkańców. Odcinek 300m drogi do Chylic (zdaje się że ta ulica nazywa się Starochylicka) został zamknięty na samym początku wakacji. W normalnych warunkach na podobny remont potrzeba 2 tygodnie, w warunkach szczególnie pilnych 1 weekend. Jednak ten remont trwa już 3-ci miesiąc i na razie końca nie widać.
Myślę że szczególnie jest on uciążliwy dla okolicznych mieszkańców, jednak prawdziwy dramat zaczął się po rozpoczęciu roku szkolnego i dotyczy wszystkich tych którzy codziennie dowożą/odwożą swoje dzieci do szkoły w Chylicach.

Ten remont to kolejna z rzędu porażka urzędaczej myśli inwestorskiej w naszej gminie i ja już mam tego dosyć. Mam ochotę dobrać się do urzędasa który za ten bałagan odpowiada - nie wiem jeszcze w tej chwili kto za to jest i jakie są możliwości zaskarżenia sposobu realizacji tego remontu. W przypadku gdyby droga prawna nie istniała (co zapewne ma miejsce gdyż prawo w .pl chroni urzędników przed niemal każdą odpowiedzialnością), to myślę o zasponsorowaniu baneru nad tą drogą z nazwiskiem i stanowiskiem abnegata odpowiedzialnego za ten remont, tak aby wszyscy ludzie wiedzieli kto wydał decyzję o zamknięciu na kilka miesięcy ulicy. Urzędas przestanie być anonimowy dla ludzi i będzie skompromitowany - przynajmniej tyle.

Jeżeli wiecie kto stoi za tym remontem lub jak można dotrzeć do takich informacji to prośba o porady.

POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • tomjani Re: Remont drogi do Chylic 11.09.08, 14:44
      Tamtą drogę (na odcinku od Dworskiej aż do szosy na Żabieniec)
      zaorali tak doszczętnie że nawet przejazd rowerem stanowi niebywałe
      harcore :-( A jeśli obecnie w Chylicach zapsztala deszcz tak jak na
      Gocławiu, to i na piechotę pewnie utonie się w błocie po kostki.
      • len_y Re: Remont drogi do Chylic 11.09.08, 19:15
        Remont trwa tak długo bo robią jakąś instalację nie wiem czy kanalizacja czy co
        innego. Wątpię czy po zakończeniu tej pracy położą normalny asfalt, bo mogą
        sypnąć ten co zrywali i go ubić walcem. Wtedy dopiero będzie meksyk jak się doły
        powybijają. A jest to dość prawdopodobny scenariusz ponieważ mają robić w nowym
        roku asfalt od ulicy dworskiej w stronę Piaseczna i nie będzie im się chciało
        zrobić lepszej nawierzchni.

Pozdrowienia dla wszystkich którzy przejeżdżają przez Chylice:)
    • sharmlover Re: Remont drogi do Chylic 13.09.08, 10:17
      Mieszkam przy skrzyzowaniu drog Dworskiej i Broniewskiego. To juz
      kolejny raz kiedy objazd (lacznie z autobusami)zostal stworzony kolo
      mojego domu. Faktycznie jest to uciazliwe.
      Pewnie byloby duzo lepiej gdyby ktos kto planowal prace w zeszlym
      roku (pierwszy objazd i rozkopane drogi) skoordynowal odrobinke
      swoje dzialania.
      ---------------------------------------------------------
      www.ceramikakonstancin.webpark.pl
      www.nativespeaker.webpark.pl
    • migotka1981 Re: Remont drogi do Chylic 16.09.08, 14:28
      Szanowni Państwo!

TO NIE JEST REMONT ULICY, gdyby był to remont to faktycznie tak długi termin
      realizacji był by skandalem. Mnie też to nie jest na rękę tym bardziej, że
      codziennie pokonuję to Camel Trophy.
      W Chylicach wreszcie prowadzą sieć kanalizacyjną, a jak żmudne są to działania
      to zapraszam do obejżenia. Osoba, która choć trochę ma wyobrazni i wiedzy w
      temacie nie narzekała by na czas.
      • marcin.brzezinski Re: Remont drogi do Chylic 17.09.08, 10:46
        Witam,

Czy zatem uważasz że wkopanie 300 metrów rury musi trwać pół roku?
        Przykład - w tej chwili w Londynie wymieniane jest kilka tysięcy mil (!) starych rur. Akcja ma trwać kilka lat z bardzo umiarkowanymi utrudnieniami w ruchu. Gdyby władze stolicy UK działały w taki sposób jak władze naszej gminy to wymiana zakończyła by się w 4-tym tysiącleciu.

Albo ktoś z gminy kto odpowiada za ten remont to kawał kloca bez odrobiny wyobraźni, albo ma w tym własny prywatny interes.
        Proszę odpowiedz na kilka wątpliwości:
        1) Dlaczego nie można połączyć remontu drogi z wymianą nawierzchni (nawierzchnia na tej drodze będzie remontowana w przyszłym roku).
        2) Kiedy nowa kanalizacja zostanie oddana do eksploatacji? Sama rura to nie kanalizacja, potrzebne jest również jej podłączenie do oraz rozbudowa samej oczyszczalni tak aby mogła przerobić dodatkowe ścieki - ponoć nie przed 2010 rokiem, zatem dlaczego ta niepotrzebna inwestycja odbywa się teraz?
        3) O ile więcej będzie kosztować dwukrotne rok-w-rok robieranie tej samej drogi w porównaniu z połączeniem obydwu inwestycji i czy właściwy urzędnik zapłaci za to własnej kieszeni?
        4) Dlaczego tempo robót jest tak powolne? Na budowie większość czasu nic się nie dzieje. Badania archeologiczne czy co innego?

Codziennie moja determinacja narasta.
        Dla dobra gminy własciwy urzędnik powinien się z tej inwestycji wyspowiadać publicznie wyspowiadać, a jeżeli zawinił np. poprzez marnotrawienie śrdoków publicznych to beknąć (jednak jak już wspomniałem w innym wątku urzędnik raczej nie ma szansy złamać prawa w .pl bo wolno mu wszystko).

• migotka1981 Re: Remont drogi do Chylic 17.09.08, 13:06
          Nie rozumiem zbulwersowania i porównań Chylic do Londynu. Ja jestem mieszkanką
          "remontowanej" ulicy więc to ja chyba powinnam podnosić większe larum.
          Nie trwa to pół roku tylko od lipca to po pierwsze. Rury nie są wymieniane tylko
          jest prowadzona nowa sieć kanalizacyjna - Panie ekspercie. Poza tym proponuję
          spędzić dzień na obserwacji działań aby zrozumieć dlaczego tak długo to trwa lub
          proszę się zgłębić w temat budowy sieci kanalizacyjnych aby dowiedzieć się
          chociaż o tym, że aby położyć rurę trzeba obniżyć lustro wody na tym terenie. Na
          inne pytania znajdzie Pan odpowiedz na zebraniu z Sołtysem lub proszę
          porozmawiać sobie z inżynierem koordynującym. Jeżeli Pan uważa, że na budowie
          się nic nie dzieje to proszę założyć okulary a na nerwy proponuję Meliskę,
          powinna Panu dobrze zrobić.
          Pozdrawiam
          • marcin.brzezinski Re: Remont drogi do Chylic 17.09.08, 14:51
            OK, może być per Pan/Pani :-)
            Sama Pani przyznaje że jest Pani bezpośrednim beneficjentem tego bałaganu, więc w sumie więc w tym konkretnym przypadku jest Pani po stronie urzędniczej głupoty (ciekawe czy w innych sprawach również). Co jednak mają powiedzieć ludzie których dzieci nie mogą już wrócić autobusem ze szkoły do domu (gdyż autobus zmienił trasę), lub którzy muszą nakładać kilometry w korkach? Co ma powiedzieć wielu kierowców którzy dojeżdżają do zablokowanej drogi z niemal zupełnie nieoznakowanym objazdem? (codziennie kilku takich spotykam). Po prostu klasyczny Bareja a'la Zaleski

Swoją drogą nie sądzę aby Pani miała większe pojęcie o zakładaniu kanalizacji i możliwości optymalnego przeprowadzenia tej inwestycji.
            A więc bałagan jest wg. Pani super gdyż ważny jest Pani interes, i rzeczywiście ja bezpośredniego interesu w kanalizacji (której przed 2010 i tak pewno nie będzie) nie mam a mimo to muszę żyć z powaznymi utrudnieniami. Ja Pani tej kanalizacji oczywiście jak najbardziej życzę, ale chciałbym aby zostało to wykonane szybko, optymalnei finansowo i bez zbędnych utrudnień dla mieszkańców GMINY (a GMINA to nie tylko Chylice).

• domitrz Re: Remont drogi do Chylic 17.09.08, 18:09
              Nie ma jak to egoistyczne podejście Pana Marcina.
              Ktoś będzie miał lepiej, ale żeby miał lepiej to Pan Marcin przez
              pewien czas będę miał gorzej. Smutne.
              Raz w tygodniu jeżdże na ulicę Dworską do Chylic objazdem. Korona na
              mojej głowie jest tak jak była tam wczoraj rano.

Pozdrawiam,
              Janusz
              • marcin.brzezinski Re: Remont drogi do Chylic 17.09.08, 23:26
                Raczej jest odwrotnie - to poplątanie priorytetów.
                Czy potrzeba tragedii aby jakieś dziecko zostało potrącone przez samochód łojąc kilometr do przystanku ocierając się o ciężarówki, autobusy i piratów drogowych(objazd), albo czy potrzeba aby do któregoś z mieszkańców Chylic nie dojechało na czas pogotowie?
                Ja twierdzę że nie trzeba i że nadal można było tę rurę zakopać szybciej i z mniejszymi komplikacjami dla ruchu. Rozumiem jednak że bezpośrednio zainteresowani inwestycją będą jej bronić do upadłego choćby tej drogi miało jeszcze nie być przez najbliższe 2 lata (całkiem realne biorąc pod uwagę inne inwestycje burmistrza i spółki). To właśnie nazywa się egoizm.

No ale nic w tym kraju nie dziwi - już dawno poeta zauważył: "nową przypowieść Polak sobie kupi, że i przed szkodą i po szkodzie głupi". Bardzo bym nie chciał niebawem pomyśleć "a nie mówiłem".
                • migotka1981 Re: Remont drogi do Chylic 18.09.08, 09:34
                  Na temat budowy kanalizacji mam trochę większą wiedzę w temacie co zresztą
                  dokumentują Pana posty. Odnośnie dojazdu pogotowia to dziękuję za troskę w
                  imieniu mieszkańców ul. Starochylickiej, aczkolwiek nie ma z tym problemu niech
                  mi Pan wierzy. Odnośnie kanalizacji, nie wiem czy Pan wie, że ta inwestycja
                  planowana jest i przeciągana od co najmniej 10 lat. Kiedyś musiał nastąpić
                  początek. Tak naprawdę dla mnie jest to obojętne czy ona będzie czy nie. Jednego
                  tylko nie rozumiem, dlaczego traci Pan czas na forum zamiast w tej sprawie
                  interweniować (skoro jest to dla Pana tak uciążliwe)Lepiej sobie ponarzekać,
                  pogadać, użalać się nad sobą zamiast działać. Szczęście jednostki ważniejsze od
                  dobra ogółu. Gratuluję podejścia, z takowym na pewno daleko byśmy zaszli. Myślę,
                  że na etapie kamienia łupanego nasz rozwój z powodzeniem by się zakończył.
                  • marcin.brzezinski Re: Remont drogi do Chylic 18.09.08, 09:48
                    Paniusia dzieci do szkoły chyba nie dowozi i nie wie co ten remont onacza codziennie dla wielu mieskzańców Piaseczna (a nie Chylic).
                    NIe jest moim celem pozbawienie ludzi kanalizacji - proszę pocwiczyć czytanie ze zropzumieniem i wrócić do wcześniejszych postów.
                    • migotka1981 Re: Remont drogi do Chylic 18.09.08, 10:00
                      To, że dzieci Pan z Piaseczna ciągnie do Chylic to chyba Pana wybór. Roboty są
                      bardziej uciążliwe dla mieszkańców ulicy niż dla Pana. Dyskusja zupełnie
                      bezowocna, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Proszę działać zamiast
                      toczyć pianę.
              • tomjani Re: Remont drogi do Chylic [OT] 18.09.08, 07:46
                domitrz napisał:

> Raz w tygodniu jeżdże na ulicę Dworską do Chylic objazdem.

Ale dlaczego już od przeszło pięciu lat nie zaglądasz po drodze na
                pl.rec.zeglarstwo?
                Masz przynajmniej pojęcie o tym jaka rewolucja w przepisach
                żeglarskich dokonała się przez ten czas? :-)
                • domitrz Re: Remont drogi do Chylic [OT] 19.09.08, 13:35
                  tomjani napisał:
                  > Ale dlaczego już od przeszło pięciu lat nie zaglądasz po drodze na
                  > pl.rec.zeglarstwo?
                  > Masz przynajmniej pojęcie o tym jaka rewolucja w przepisach
                  > żeglarskich dokonała się przez ten czas? :-)

Hehe, wiedziałem, że to nie przypadek. Zastanawiałem się czy
                  pamietasz takiego osobnika :)
                  Na pl.rec.zeglarstwo przestałem bywać, ja jednak szuwarowo-bagienny
                  żeglarz jestem. I w dodatku pływam 'koromyslami' :)

Pozdrawiam,
                  Janusz
                  • huczusia Re: Remont drogi do Chylic [OT] 19.09.08, 21:16
                    A może jednak znacie jakieś konkrety ????
                    Kiedy ten remont ma sie skończyć ??
                    Ja niestety codziennie wożę dzieci do szkoły w Chylicach i ciągam je
                    tam dlatego, że to nasz REJON, a nie dlatego, że mam
                    takie "widzimisię".
                    I jest to faktycznie uciążliwe, ale jak mus to mus,
                    nie ma co "Reytana" przed koparkami robić.
                    Tylko niech ktoś powie KIEDY otworzą tę drogę, zeby można się było
                    psychicznie przygotować.
                    Ktoś wie ???
                    • marcin.brzezinski Re: Remont drogi do Chylic [OT] 20.09.08, 01:00
                      Ponoć nie w tym roku.
                      Głupki urzędackie nie przewidziały że im woda podmyje wykop - szanse są mierne na zakończnie budowy na jesieni.
                      Głosujcie dalej na Józia a wszędzie będzie podobnie.
                      • len_y Re: Remont drogi do Chylic [OT] 20.09.08, 09:46
                        Jak czytam Twoje wypociny to aż mnie mdli, jak można być takim frustratem. Masz
                        ludziom za złe że głosowali na Józka?? Weź trochę się wyluzuj bo złość piękności
                        szkodzi, a takim narzekaniem to nie zwojujesz nic.

marcin.brzezinski napisał:

> Ponoć nie w tym roku.
                        > Głupki urzędackie nie przewidziały że im woda podmyje wykop - szanse są mierne
                        > na zakończnie budowy na jesieni.
                        > Głosujcie dalej na Józia a wszędzie będzie podobnie.
                        • marcin.brzezinski Re: Remont drogi do Chylic [OT] 20.09.08, 13:33
                          Rzeczywiście jest tak że zmiana trasy 710 oraz rozkopanie dojazdu do
                          szkoły opd strony Piaseczna bardzo mocno utrudniły mi życie.
                          Ale nie musisz czytać tego co piszę jeżeli masz potem problemy
                          gastryczne, po prostu nie klikaj na moje posty...
                          • len_y Re: Remont drogi do Chylic [OT] 20.09.08, 14:29
                            a jaki problem pojechać drogą przez Chyliczki i skręcić w Dworską. Nie jedziesz
                            przez doły, błota, nie widzisz postępu w remoncie i jest ok. Zawsze jest
                            wyjście, nie trzeba tak marudzić
                            • marcin.brzezinski Re: Remont drogi do Chylic [OT] 20.09.08, 14:43
                              Banalna sprawa - po prostu dzieci już same ze szkoły do domu nie
                              wrócą. Trzeba codziennie conajmniej dwa razy kursować w godzinach
                              pracy. Gdybyś miał np. trójkę dzieci i musiał codziennie zrywać się
                              z pracy i dojeżdżać to być może byś był pierwszy z taczką pod
                              biurkiem burmistrza.

Złości mnie to że można było całą budowę zaplanować z głową. Nie
                              trzeba było rozwalać asfaltu na całej jezdni, wystarczyło tylko
                              część, można było puścić ruch jednokierunkowo po Starochylickiej tak
                              aby autobusy 710 w obie strony dojeżdżały do szkoły (obecnie tylko
                              te w kierunku Konstancina). Złości mnie równiez to że nikt w gminie
                              nie dba o ruch w okolicy tej szkoły - nie tak dawno zamknięto jedną
                              z okolicznych ulic i sajgon jest przez to jeszcze większy.
                              Widziałem już kilka remontów "zaplanowanych" przez naszych
                              urzędników z gminy i zawsze wygląda to podobnie - trwa miesiącami,
                              tempo ma ślamazarne i jest bardzo uciążliwe. Jedynie co szybko i
                              sprawnie zbudowano to parking przy starostwie powiatowym...
                      • jazgarzew Re: Remont drogi do Chylic [OT] 20.09.08, 09:57
                        marcin.brzezinski napisał:

> Głosujcie dalej na Józia a wszędzie będzie podobnie.

Z dwojga złego wolę rozkopaną jedną ulicę przez Józia niż całe Piaseczno przez
                        Suowika,który metro buduje ;-)

A kolega faktycznie straszny frustrat.
                        Wyluzuj bo szkoda życia na takie wypociny.
                  • tomjani Re: Remont drogi do Chylic [OT] 22.09.08, 11:20
                    domitrz napisał:

> Zastanawiałem się czy pamietasz takiego osobnika :)

No przecież pamiętam. Pływaliśmy nawet po porcie, co prawda tylko na
                    pagajach, bo wiatru nie było.

> Na pl.rec.zeglarstwo przestałem bywać.

Nasz kolega Michał też jakby rzadziej bywa, ale jednak bywa.

> ja jednak szuwarowo-bagienny żeglarz jestem.

A jakie to ma znaczenie? Do Pucka na SIZ w wweekend 11-12
                    października jedzie się bez pytania gdzie kto pływa :-) Za to
                    niemało "morskch" jedzie potem na Późnojesienny SIZ Poddębowy w
                    Nidzie.

> I w dodatku pływam 'koromyslami' :)

Jeśli tylko te "koromysła" mają poniżej 7,5m długości (choćby Pegaz
                    737, jak niesławnej pamięci "Sejwal" ;-> ) to i na nich nie zhaltują
                    już za niemanie patentu :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka