Dodaj do ulubionych

Ile zapłacimy za wodę?

31.05.05, 18:16
Witam serdecznie,

Wiem, że może wychodzę przed szereg, ale mam pytanie dotyczące opłat za
wodę.. Czy będzie rozliczana indywidualnie (na liczniki), czy grupowo w
czynszu? Wprawdzie, nie wiemy jeszcze jaki jest czynsz a ja już wyskakuje z
wodą wink) Wiem, że to śmieszne ale sie troszkę zastanawiam.... bo w sumie
jest to ważne a może gdzieś mi to po prostu umknęło ;-( Temata podsunęła mi
gazeta wyborcza. W środę 25 maja br. wszedł artukuł dotyczący wejścia w
sierpniu nowelizacji ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym
odprowadzaniu ścieków.... i tak właśnie cosik mnie tknęło.... wink
Czy może obiło Wam się o uszy w jakiej formie będziemy płacili za wodę...?

Pozdrawiam gorąco

Agnieszka

Obserwuj wątek
    • julia.glazowska Re: Ile zapłacimy za wodę? 31.05.05, 19:22
      z tego co mi wiadomo rozliczanie za wodę będzie indywidualne - liczniki ale jeśli ktoś ma inne informacje to niech mnie wyprowadzi z błędusmile
      Pozdrawiam Julia
      • agac1_21 Re: Ile zapłacimy za wodę? 31.05.05, 22:58
        Tylko zastanawiam się gdzie te liczniki zainstalowali, bo ja ich nigdzie nie
        widziałam. Wprawdzie jak ostatnio oglądałam mieszkanie to nie w głowie mi było
        zastanawiać, czym mogą mi jeszcze zagracić 4-metrową łazienkę. Wystarczy, że
        zobaczyłam piec gazowy umieszczony w superowym miejscu..... poprostu dech
        zatyka. Nic mnie tak nie rozbroiło, jak ten piec. Nawet pewnie nie chodzi
        bezpośrednio o niego tylko o MIEJSCE, w jakim zostało zaplanowane. A najgorsze,
        że osoby, które je montowali stwierdzili, że niestety nie jest możliwe
        umieszczenie go w innym miejscu. sad((((((((( Wprawdzie człowiek uczy się na
        błędach, albo na praktyce i doświadczeniu innych osób.
        P.S. Odrazu mogę poradzić osobom, które mają mieszkanie dwupoziomowe
        mieszkanie, żeby zwróciły uwagę na podciągnięcie kanalizacji do pralki. Na
        planie pralka jest umieszczona na dole, a patrząc z praktycznego punktu powinna
        być zainstalowana obok sypialni i tarasu, czyli w górnej łazience.

Agniecha
        • piotrp0 Re: Ile zapłacimy za wodę? 31.05.05, 23:20
          witam,
          z tego co wiem,to liczniki wody (tak jak liczniki elektryczne ) instalowane sa
          w osobnym szachcie na klatce schodowej,wiec juz lazienki Ci nie zagraca.
          co do pieca,to wszystko chyba zakezy od dobrej woli wykonawcow (nam sie udalo).
          piotr
          • neuron8 Re: Ile zapłacimy za wodę? 01.06.05, 07:53
            Dokładnie liczniki są indywidualne dla każdego mieszkania. Na klatce schodowej
            w skrzynce będziesz miął licznik zimnej wody (ciepła sobie będziesz sam robiła-
            precyzując piec) i gazowy (chyba) oraz elektryczny – ale pewnie w odzianej
            szafce bo chyba nie mogą być kolo siebie – dokładnie nie wiem. Z tego co mi
            mówiono (już jakiś czas temu), że każdy będzie miał kluczyk do swojej szafki na
            korytarzu i tam będą te liczniki i chyba (ale tu już nie jestem pewny) zawory,
            żeby odciąć wodę jak będziesz jechała na wakacje.

Piotrze co miałeś na myśli mówiąc „to wszystko chyba zależy od dobrej woli
            wykonawców (nam sie udało).” To znaczy ze przeniosłeś ten piec? (gdzie jak
            można zapytać – jakie masz mieszkanie) Jak my się dowiadywaliśmy – bo też to
            chwialiśmy zrobić – to nie można było bo – podobno - są takie przepisy i
            koniec… wiec daliśmy spokój. Ech – dobrze ze można jakoś to zabudować (bo jak
            jest zamkniętą komora spalania to chyba można) Jas zgrabną szafeczką…
            • agac1_21 Re: Ile zapłacimy za wodę? 01.06.05, 09:48
              Dowiadywałam się o przesunięcie tego pieca. Jest to podobno dość duży wydatek
              około 3.500 - 4000 zł. Ponieważ to jest nie tylko przesunięcie samego pieca ale
              przesunięcie całej instalacji wodnej i gazowej. Rurki te idą w ścianach i
              podłodze, stąd ten wysoki koszt. Nie mówiąc już o tym, że jeżeli jest połozona
              glazura to łaczy się to z dodatkowymi kosztami. ;-( Szkoda!
              Zazdroszczę Ci Piotrek, bo ten piec mnie najbardziej kole w oczy. Nawet jak go
              zabuduje, to i tak nic to nie da, bo mój "piecunio" jest umieszczony w połowie
              wnęki. Więc zaburza to moją koncepcje dekoracji łazienki. sad(((((

Załamana Agniesza
            • piotrp0 Re: Ile zapłacimy za wodę? 09.06.05, 22:10
              piec jeszcze nie` zamontowany,aiedaleko bo na sasiednia scianele instalacja
              zrobiona.przenieslismy niedaleko bo na sasiednia sciane,gdzie mamy zamiar
              zabudowac go scianka (w razie czego zdejmowana)
              pozdrawiam

piotr
    • agac1_21 Re: Ile zapłacimy za wodę? 02.06.05, 17:11
      Witem cieplitko Wszystkich Horowian, wink)

Czy wiecie z jakiego ujęcia będziemy mieli wode: własnego czy wodociagu
      miejskiego?
      Pytam, bo mam koleżankę, która mieszka w Ząbkach i ich osiedle ma własne ujęcie
      i... płacą śmieszne pieniądze około 10 zł. za m-c przy 3 osobowej rodzinie.
      Wprawdzie woda jest z dużą ilością żelaza (wyróżnia sie troszke kolorem) ale to
      jest powodem małego zbiornika w przełożeniu na dużą ilość mieszkańców.

A jak będzie u nas?

Pozdr.
      Agnieszka
      • agac1_21 Re: Ile zapłacimy za wodę? 08.06.05, 16:05
        Hej,

Już wiem, że wode będziemy mieli z wodociągu miejskiego. W planach jest
        oczywiście wybudowanie własnego żródełka, ale w zwiazku, że koszt jest dość
        duży niestety musimy korzystać z wody Gminy miasta.

Pozdr.
        Aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka