barwink 09.12.05, 08:56 Witam. Czy dowiedzieliście się juz o dopłatach do metrażu mieszkań? Z tego co wiem dotyczy to dość dużej części mieszkańców. Co Wy na to? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klk28 Re: DOPŁATY 09.12.05, 12:42 Dopłaty będą i będą dotyczyły wszystkich u których po pomiarach geodety okazało się że metraż jest większy, a to za sprawą pewnych osób które upierały się że mają mniejszy metraż niż w umowie - po pomiarach okazało się że mają nie mniej tylko więcej i przez to wszyscy będą musieli zapłacić.KLK28 Odpowiedz Link
barwink Re: DOPŁATY 09.12.05, 13:31 Bardzo to dziwne, że dotyczy to aż tylu osób. To na podstawie czego powstały plany które dostaliśmy jako załączniki do umów? Odpowiedz Link
agnieszka.jg Re: DOPŁATY 09.12.05, 13:52 no dziwna ta sprawa... szcególnie że nas np. nie było przy pomiarze mieszkania, nie wiemy kiedy to zrobili czy nasze zmierzyli? Odpowiedz Link
klk28 Re: DOPŁATY 09.12.05, 15:23 Jeżeli chodzi o drugi etap to wiem napewno że pomiary wykonywane były przez geodetę przed oddaniem mieszkań właścicielą, wiem także iż ja będę dopłacać 2590zł.KLK28 Odpowiedz Link
cot1 Re: DOPŁATY 13.12.05, 09:01 hej, potwierdziło się, iż dla II etapowców pomiary mieszkań zostały wykonane przed odbiorem m w przypadku większego metrazu anizeli w umowie zakupu rzeczywiscie nalezy dokonac dopłat ponownie wiec czytnelismy umowe i obawiam sie, ze trzeba bedzie placic chociaz tu apel do prawnikow lub mieszkancow ktorzy moga uzyskac pomoc prawna w tej sprawie czy te doplaty mozna jakos obejsc zgodnie z naszymi umowami szczegolnej lekturze polecam pkt 2.4 w zwiazku z 4.4; nastepnie 2.5; potem 3.1 w zwiazku z 1.1 bardzo ciekawia mnie zapisy KC na ten temat lub innych aktow prawnych poza tym dlaczego przy odbiorze mieszkan nikt nie wspomnial o wykonanych pomiarach i ewentualnych zmianach?? a tym bardziej doplatach czy forma pisemna ma tu racje bytu jesli chodzi o informowanie nas o doplatach (czy jest to w jakis sposob zwiazane z art. 61 Kc o ogolnej teorii doreczania pism); w naszych umowach o zakup m na koncu cos tam takiego wspomniano bardzo prosze o wszelkie info Odpowiedz Link
julia.glazowska Re: DOPŁATY 13.12.05, 19:22 a skąd wiecie że będziecie dopłacać? a wogóle czy wszystkie M na osiedlu są już pomierzone? chodzi o akty notarialne Odpowiedz Link
domariusza Re: DOPŁATY 13.12.05, 21:47 Czy zna ktoś definicję: powierzchnia użytkowa? W umowie jest napisane, że płacimy za metr kw powierzchni użytkowej. Odpowiedz Link
bas56 Re: DOPŁATY 14.12.05, 15:09 powierzchnia użytkowa mieszknia to powierzchnia calego mieszkania tzn. pokoje, kuchnia, łazienki, przedpokoje itd. Jest jeszcze powierzchnia mieszkalna czyli powierzchnia samych pokoi. Pozdrwiam Odpowiedz Link
andzialotek Re: DOPŁATY 14.12.05, 09:37 Mam pytanko... skąd Pan/Pani KLK28 wie ile będzie musiał/a dopłacić?? Skąd taka informacja?? ania Odpowiedz Link
cot1 Re: DOPŁATY 14.12.05, 10:15 informacje o dopłatach w drodze telefonicznej z tbs; otrzymamy je również pisemnie tzn te o obowiązku dopłaty natomiast podsunę jeszcze jeden wątek: otóż w umowie wspomniano coś o prawnych skutkach po podpisaniu protokołu zdawczo-odbiorczego; w protokole podane są konkretne wielkości m; więc jesli tbs miało taką wiedzę przed podpisaniem protokołu czy nie idzie to w kierunku świadomego działania na naszą niekorzyść? Odpowiedz Link
artivii Re: DOPŁATY 14.12.05, 15:16 Witam, a jak zastanawiam się, według jakiej normy były wykonane pomiary: PN-70/B-02365 czy PN-ISO 9836-1997 - ciekawi mnie to bardzo, ponieważ przy wykańczaniu mieszkania zorientowałem się, że ze względu na tynki niemalże wszystkie wymiary mieszkania okazały się mniejsze niż podane na rysunku technicznym - tymczasem z pomiaru geodety wynika, że mieszkanie jest prawie o 1m2 większe. Nie pozostaje mi nic innego, jak używając AutoCADa samemu policzyć powierzchnię mieszkania dla obu norm. Ciekaw jestem co wyjdzie... Odpowiedz Link
domariusza Re: DOPŁATY 14.12.05, 22:35 Chodziło mi o to, czy powierzchnia, którą zajmują tynki, to również powierzchnia użytkowa. Odpowiedz Link
bas56 Re: DOPŁATY 15.12.05, 10:32 Nie. Powierzchnia użytkowa jest od ściany do ściany. ALe załeży to wg jakiej normy mierzono i liczono powierzchnię. Norma PN-70/B-02365 - pomiary należy robićw w stanie surowym, norma PN-ISO 9836- 1997 - pomiary w stanie wykończonym z tynkami. W każdej z tych norm powierzchnia użytkowa wyjdzie inna bo poza powyższym jeszcze inaczej sie mierzy np. wnęki itp. itd. Obie normy obowiązuja w Polsce i tylko zależy od developera na którą się zdecyduje. Pozdrawiam Odpowiedz Link
marian_xx Re: DOPŁATY 15.12.05, 12:01 Ale w umowie chyba jest wg. jakiej normy jest mierzona. Ale moge sie mylic (nie mam przedd soba) Odpowiedz Link
kjajszczak Re: DOPŁATY 15.12.05, 16:28 zainteresowanych odsylam do serwisu dla mieszkancow na www.horowa.pl tam w "poradniku kupujacego" sa podane normy i jak powinien wygladac pomiar. co do 1 etapu to wg mnie zadna z tych norm nie byla przestrzegana, gdyz pomiar odbywal sie juz po zasiedleniu czyli z tynkami, tymczasem bylo mierzone nie po podlodze tylko na h 1 metra... Odpowiedz Link
bas56 Re: DOPŁATY 15.12.05, 19:42 Ponieważ były już tynki, geodeta miał odliczać ich grubość, czyli po 2 cm z każdej ściany bocznej. Tym samym odległość między ścinami z tynkiem wynosząca 200 cm po pomiarach i odliczeniach tynku zwiększyła się do 204 cm. Odpowiedz Link
gregor_74 Re: DOPŁATY 15.12.05, 21:34 "Tym samym odległość między ścinami z tynkiem wynosząca > 200 cm po pomiarach i odliczeniach tynku zwiększyła się do 204 cm." - a grubość tynku jest mniejsza niż 2cm. W ten sposób mamy mieszkanka większe niż w rzeczywistości (teoretycznie). Odpowiedz Link
mszyman88 Re: DOPŁATY 16.12.05, 07:56 Masz racje ale według tej normy (tzn. starszej) do powierzchni mieszkania nie wlicza się powierzchni balkonu. Według nowej uwzględnia się wymiary rzeczywiste ale i dolicz się balkon. Starsza norma jest korzystniejsza. Moje mieszkanie jest o 0,5 metra większe po pomiarach geodety ale jakby wliczył balkon było by większe o 5 m2 !!! Odpowiedz Link
bas56 Re: DOPŁATY 16.12.05, 13:30 To nie całkiem tak. W przypadku nowszej normy zmienia sie trochę definicja powierzchni użytkowej.Powierzchnia ta składa sie z paru elementow m.in. powierzchnie nieprzykryte dostępne z mieszkania czyli np. balkony itd.itp. Nie byłyby one jednak liczone tak samo jak m2 mieszkania tylko tak jak teraz /ułamek ceny m2 mieszknia lub bezpłatne/. Wg nowych norm nie wlicza się do pow. użytkowej np. wnęk głębszych niż 0,1 m. Odpowiedz Link
mati9957 Re: DOPŁATY 16.12.05, 13:26 Dowiedzialem sie ze pomiary wykonywane byly przed przekazaniiem lokalu do prac wykonczeniowych zgodniie z PN 70 i tak dalej czyli Normie podanej w umowie. Norma okresla iz pomiary wykonuje sie na scianach bez tynku. Pomiary jednak byly wykonywana na scianach otynkowanych. Czyli nie zgodniie z norma na ktora sie powoluja. Czyli pomiary nie powinny byc wiazace dla nas.U mnie doplata jest prawie za 2m2. Jestem ciekaw czemu sa takie roznice pomiedzy stanem faktycznym a projektowanym. Wedlog mnie mieszkanie nie jest wykonane zgodne z projektem budowlanym, bo gdybym chcial kupic wieksze mieszkaniie to bym sobi kupil a nie mi sie teraz dolicza. Odpowiedz Link