Dodaj do ulubionych

Zimno przy oknach

22.01.06, 12:21
Witam,

Właśnie zauważyliśmy, że przy łączeniu się parapetu z oknem są pęknięcia, z
których tak wieje, że musieliśmy koce poprzykładać. Najbardziej jest to
zauważalne w kuchni, gdzie wieje naprawdę bardzo. Ale najgorsze jest to, że
przy balkonie od wewnętrznej strony mamy mróz na szybie. Nie jest to fajne
przy takiej pogodzie.
Czy Wy tez macie podobne problemy?

Obserwuj wątek
    • marekkolod Re: Zimno przy oknach 22.01.06, 15:17
      ten popękany niby silikon wyskrobałem, kupiłem silikon w sklepie za 8 zł. taki
      do montażu, który nie pleśnieje i wypełniłem szparę pod ramą jest OK. A pleśń i
      przemarzające ramy to inny problem, to czysta oszczędność tylko chyba nie dla nas.
    • piotrp0 Re: Zimno przy oknach 22.01.06, 16:05
      mamy podobnie.
      roznimy sie tylko sytuacja w konkretnych pomieszczeniach.u nas parapet w kuchni
      przykryty jest na stale blatem kuchennym,wiec tam w ogole nie mozemy sprawdzic
      co sie dzieje. w pokoju z oknem balkonowym rzeczywiscie byly szpary miedzy
      parapetem i oknem ( zasilikonowalismy teraz), ale nie bylo lodu na oknach.
      Najgorzej jest z oknem w sypialni, gdzie zarowno na samej szybie jak i na ramie
      okiennej mamy spora warste zywego lodu.wieje zarowno miedzy oknem i parapetem
      jak i na laczeniach samej ramy okiennej. chyba posypia sie reklamacje
      pozdrawiam
      piotr
      • rrobi Re: Zimno przy oknach 22.01.06, 18:22
        witam
        problem mamy z oknem balkonowym. wieje między oknem a futryną - marznie i
        lodowacieje uszczelka. masz racje że chyba posypią się reklamacje.
    • krystek1 Re: Zimno przy oknach 22.01.06, 18:56
      Witam,
      u mnie bardzo wieje między dzwiami balkonowymi a futryną w dużym pokoju. Na
      szczęście w małym pokoju i łazience jest ciepło, ale o reszcie pomieszczeń
      lepiej nie wspominać. Piec mam ustawiony na max. 80'C, zatkałem wywietrzniki w
      ubikacji i garderobie, wszystkie kaloryfery odkręcone na max 5, a temperatura w
      domu wacha się między 16'C - 16,5'C. Chyba coś z zewnętrzną izolacją naszych
      mieszkań jest nie tak. Jestem pełen obaw co do naszych rachunków za gaz!!!
    • blon14 Re: Zimno przy oknach 22.01.06, 23:11
      Niestety, u nas na wszystkich szybach jest kilkucentymetrowa warstwa lodu
      (pomimo tego, że w mieszkaniu jest 21 stopni)...
      • washichu Re: Zimno przy oknach 23.01.06, 08:02
        Witam,
        niestety u nas jest podobnie, wieje pod i nad parapetami szczególnie dotyczy to
        balkonu gdzie rano z okna spływa skroplona para i zamarza w postaci prawdziwych
        sopli lodu - pomimo pieca odkreconego na max i kaloryferów także na max.
        Nasze parapety są z kartonu i prawdopodobnie za jakiś czas te parapety się
        rozwarstwią i "po ptakach".

Czy sam silikon wystarczy by parapety wytrwały?
        pozdrawiam.
        • mak_22 Re: Zimno przy oknach 23.01.06, 12:41
          Witam!!!
          Dzieki Neuron za forum gdyby nie to to bym nie zauwazyla ze tez jestem
          posiadaczka darmowego lodu w mieszkaniu. Istne jaja - brak mi slow pozostawie
          to bez komentarza ,Trzeba poprostu zaczac dzialac moi mili sasiedzi i ojjjjjj
          posypia sie pisemka !!! POZDROWIONKA OBY DO WIOSNY smile)))
          • aajn2 Re: Zimno przy oknach 23.01.06, 13:23
            Kurna , ja tez mam lód w oknie balkonowymsad((
      • sylwiadob23 Re: Zimno przy oknach 23.01.06, 20:18
        Witam
        U nas także jest zimno przy oknach, mimo 21 stopni w mieszkaniu, a przy
        uszczelkach na dole okien jest lód. Na dodatek wieje z kratek!
    • 5791k Re: Zimno przy oknach 23.01.06, 16:14
      Ja już wogóle straciłam nadzieję na dogrzanie tego mieszkania chociażby do 18-
      19 stopni. Porażka! A na oknach faktycznie lód! A w łazience jest tak zimno, że
      nie można normalnie funkcjonować. Nawet zakryccie wentylacji nie pomaga. Jest
      to poprostu nie pojęte, wręcz chore żeby w takim miejscu było tak zimno.
      Natomiast w garderobie powietrze stoi - jest ciepło. Zastaniawiam się czy im
      się nie pomyliły kominy itd.....
      Czy człowiek tak dużo żąda fchcąc ciepła w łazience i to nie bezpodstawne
      narzekanie jak niktórzy sądzą.
      • bas56 Re: Zimno przy oknach 23.01.06, 20:36
        nie tylko my mamy takie zjawisko.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=35488099
        • artivii Re: Zimno przy oknach 23.01.06, 20:51
          Tak jak pisałem na którymś z poprzednich wątków - mamy tanie okna, które mają
          szyby o stosunkowo dużej przewodności cieplnej - stąd nawet wewnętrzna szyba ma
          temperaturę około zera (przynajmniej w swojej dolnej części) i para wodna która
          się skrapla na oknach na dole szyby zamienia się w lód.
          • khator Re: Zimno przy oknach 24.01.06, 00:38
            Witam
            artivii z zimnem na oknach się zgodzę, oszranianiem szyb w najzimniejszych
            miejscach też, ale oszranianie nie występuję na nich tylko w miejscach w
            których nie wykonano odpowiednio okna lub też nieodpowiednio je zamontowano. (u
            mnie przynajniej nie ma lodu na szybie, jest za to w innym miejscu skąd też
            bardzo mocno wieje).W niektórych miejscach okna czuć jak wiatr wdmuchuje zimne
            powietrze do mieszkania. Co do kwestii że ktoś nie może nagrzać mieszkania może
            ma to samo co i ja kiedyś, na piecu poprostu była ustawiona maksymalna
            temperatura podgrzewania wody w co do 70 stopni, po podniesieniu do 80 stopni
            na co maksymalnie pozwala posiadanych przez nas piec temperatura i szybkość
            nagrzewaniua odrazu się poprawiły.
            Pozdrawiam wszystkich mieszkańców Horowej
            • pasdor Re: Zimno przy oknach 25.01.06, 23:29
              Witam. Problem z oknami mamy wszyscy. Dzisiaj dowiedziałam sie,ze nasze okna
              ustawione sa na "letnie". Trzeba poprzekrecac sruby w ramach co uszczelni je
              bardziej. Pozdrawiam.
              • marian_xx Re: Zimno przy oknach 26.01.06, 10:43
                Gdzie te śruby są?
                Jak u nas był fachowiec z budowy (wezwany przez kierownika bud.), to stwierdził,
                że to nasze subiektywne odczucie, że wieje między oknem i ramami. Tylko nic nie
                powiedział na to, że wieje tylko w niektórych miejscach, a nie na całej
                długości. Ech, Ci fachowcy....
                • gregor_74 Re: Zimno przy oknach 26.01.06, 17:01
                  Czy sople wiszące z ram to też "subiektywne odczucie"? Ciekawe...
                • pasdor Re: Zimno przy oknach 26.01.06, 18:53
                  Sruby sa na ramie okiennej, trzeba otworzyc okno i znalesc na metalowej tasmie.
                  Przekrecajac je obserwowac w ktora strone przesuwa sie tasma(ma byc jak
                  najblizej ramy wewnetrznej).Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka