Dodaj do ulubionych

KIEDY AKTY

04.06.06, 20:29
Zastanawiam sie kiedy będą akty (nie te artystyczne) notarialne bo niestety
juz powoli tracę chumor i brakuje mi cierpliwości. Pytam się grzecznie czy
niezwłocznie oznacza 1 rok, 2 lata a może trzy lata??
bo dla mnie niezwłocznie oznacza natychmiastlub zaraz, a słowo notychmiast lub
zaraz to w moim odczuciu góra 1 dzień w przypadku urzędów 30-60 dni.
Dlatego może ktoś wie gdzie naleźć definicję słowa niezwłocznie.
Bo brak aktów traktuję jak o akty ale złej woli
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • a226 Re: KIEDY AKTY 05.06.06, 18:14
      Kiedy akty?? Najprosciej byloby isc do biura TBSu i tam wszystko powiedza!!
      Przynajmniej mi powiedzieli-mianowicie akty beda podpisywane po zakonczeniu III
      etapu,czyli ok 3 do 6 miesiecy po zakonczeniu budowy!!!!
      • jarez138176301059 Re: KIEDY AKTY 06.06.06, 22:29
        Uważam, że jeżeli do 10 czerwca nie zostaną podane przez TBS konkretne
        informacje dotyczące zakończenia pomiarów przez geodetę oraz skierowania
        dokumentacji do urzędu gminy celem uzyskania samodzielności lokali to należy
        sporządzić zbiorowe wystąpienie do TBS i władz sprawujących nadzór z żądaniem
        podjęcia natychmiastowych działań celem uzyskania aktów notarialnych.
        Nadmieniam, że w umowach z developerem praktykuje się stosowanie sankcji w
        postaci kar umownych przypadku przekroczenia terminu przekazania na własność
        lokali. W naszych umowach nie ma żadnych terminów, a niezwłoczne przekazanie tj.
        bez zbędnej zwłoki jest nadużywane w sposób notoryczny.
        Po 10 czerwca takie wystąpienie zostanie przekazane do podpisu po jego
        zapoznaniu się. Liczę na wszystkich, którym zależy na uregulowaniu spraw
        formalno-prawnych w postaci aktów własności.
        • piotrps Re: KIEDY AKTY 07.06.06, 13:43
          popieram!!!!!!!!!!!!!!!!!!! to przecież nie są żarty, większość z nas jest
          ponaglana przez banki i wiąże się to z dodatkowymi kosztami kredytu.
        • leandra Re: KIEDY AKTY 09.06.06, 13:02
          Witam,
          jestem jak najbardziej za!!!!!!!!!!! Trzeba w końcu coś z tym zrobić!!!!
      • jarez138176301059 Re: KIEDY AKTY 26.06.06, 16:40
        Jeżeli termin podpisania aktów miałby nastąpić w 3 do 6 miesięcy po zakończeniu
        budowy III etapu to obawiam się, że niektórzy optymiści którzy sfinansowali
        mieszkanie kredytem mogą być mocno zdziwieni, bowiem może przepaść im ulga
        odsetkowa. Minie okres 3 lat od uzyskania pozwolenia na budowę, jeżeli akty
        notarialne nie zostaną podpisane do końca 2006 roku.
        Nadmieniam, że przyszli mieszkańcy III etapu są w tej samej sytuacji, gdyż
        pozwolenie na budowę dotyczy wszystkich budynków.
        Pozdrawiam jarez
    • krystek1 Re: KIEDY AKTY 09.06.06, 14:50
      Witam,
      Dzwoniłam do Pani Wioli, która ma "wcisnąć" nasze spotkanie do kalendarza Pana
      Prezesa. Na razie czekam tydzień bez odpowiedzi, ale domyślam się, że Pan
      Prezes jest bardzo zajętym, więc będę czekał cierpliwie do połowy następnego
      tygodnia.
      Po wyznaczeniu tego terminu zobowiązuję się do wywieszenia na drzwiach od
      klatek informacji o w/w spotkaniu.
      Mam nadzieję, że na tym spotkaniu dowiemy się od kogo w tej chwili zależy
      załatwienie "czegoś" (czy geodeta z pomiarami, czy urzędnik z papierami, czy
      TBS z chęciami), aby sprawa aktów notarialnych posuneła się dalej.
      Pozdrawiam i liczę na prawie 100% frekwencję
      • rrobi Re: KIEDY AKTY 10.06.06, 20:37
        Witam!
        Ostatnie doniesienia od MILLENIUM i Prezesa: akty na 100% mają byc wystawiane w
        lipcu! Obecnie brakuje tylko dokumentu o ustanowieniu odrębności budynków
        (jesli dobrze pamietam) i może to potrwać do 4 tygodni. Później zniknie (tak
        zostałem poinformowany) ostania przeszkoda do podpisania aktów. Należy więc
        jeszcze poczekać choć dla mnie oznacza to podpisanie aneksu do umowy kredytowej
        (kaska do zaplaty) i opłacenia ubezpieczenia kredytu na następny rok (jeszcze
        większa kaska!). Mam tylko nadzieję, że to ostateczny termin, gdyż cierpliwość
        moja jest na wykończeniu (jestem z pierwszego etapu).
        • leandra Re: KIEDY AKTY 20.06.06, 14:16
          Cześć Robii
          nie przystawaj na kolejne ich obietnice tym bardziej USTNE! To na pewno jest
          tylko kolejny termin aby nas troche uspokoić, abysmy tam nie dzwonili i sie nie
          czepiali. Wszytkie prośby, zapytania do nich kierowane należy robić na pismie,
          aby mieć pisemną odpowiedź, inaczej nic później nie zdziałamy. Ja również ma
          kredyt i ponosze te koszty. Zawsze możemy wystąpić do sądu o zwrot tych
          kosztów.
          Umówmy w końcu to spotkanie z wielkim prezesem, może w niedzielę, dość często
          bywa w te dni, a my nie mielibyśmy problemu z dopasowaniem smile
          Pozdrawiam
          • rrobi Re: KIEDY AKTY 22.06.06, 20:58
            pozdrawiam!
            Oczywiście daleki jestem od entuzjazmu. Nigdy nic nie wiadomo. Jest to kolejny
            wyznaczany termin, choć tym razem dostałem to na piśmie (zaświadczenie). Jednak
            z tego co wiem takie zaswiadczenia z różnymi terminami są już wystawiane od
            dawna.
            • artivii Re: KIEDY AKTY 22.06.06, 22:20
              Rrobi,

może Cię zasmucę, ale ja już jedno takie "zaświadczenie" mam - z deklaracją, że
              akty notarialne zostaną zawarte do końca kwietnia 2006...

Po ustnych deklaracjach pani Danuty (że akty będą do końca grudnia 2005) oraz
              samego pana Prezesa (że akty będą do końca marca 2006) wystąpiłem o pisemne
              zaświadczenie i takowe otrzymałem. Jak widać wiarygodność oświadczeń szefostwa
              TBS Millenium jest podobna (niezależnie od tego, czy ustnie czy na papierze).
              • mak_22 Re: KIEDY AKTY 26.06.06, 10:45
                Witam!!!
                heheheh my mamy zaswiadczenie ze akt bedziemy miec do konca marca 2006r tez na
                pismiesad(((((mama prawie lipiec a aktu nie ma !!!!!
    • a226 Re: KIEDY AKTY 29.06.06, 18:14
      Witamy serdecznie przyszlych sasiadow. Mam dla Was chyba dobre wiesci-
      mianowicie slyszalem [od osoby "trzeciej"nie zwiazanej z TBS,ale bliskiej
      prezesowi] iz akty beda podpisywane w lipcu!!!! Zycze Wam wszystkim,aby te
      slowa byly prawdziwe i osobiscie trzymamy kciuki!!!!! Pozdrawiamy!! Sasiedzi z
      III-ciego etapusmilesmilesmile
      • kawka331 Re: KIEDY AKTY 29.06.06, 18:52
        to fajnie, tylko zależy JAK bliska panu prezesowi jest ta osoba, PZDR.
        • wymiotek Re: KIEDY AKTY 10.07.06, 18:22
          Spokojnie prezio jest spoko, na pewno nie chce naszej zguby smileCieszny się
          summer taimem reszta sama przyjdzie. "z jajeczkiem to trzeba delikatnie... o
          tu... tylko skorupke..." smile
    • censca sąd 21.07.06, 12:25
      niezwłocznie oznacza - bez zbędnej zwłoki. Jeżeli TBS będzie się opierał, jak
      już odbierzemy nasze mieszkanko, to założymy im sprawę w sądzie o:
      - przeniesienie własności lokalu oraz
      - o odszkodowanie za ubezpieczenie kredytu.

pozdrawiam
      • censca Re: sąd 21.07.06, 12:56
        rozwijam dalek niezwłocznie znaczy - tak szybko jak to jest możliwe, , tj.
        najszybciej jak tylko pozwalają na to okoliczności konkretnej sprawy.

Art. 476 kodeksu cywilnego Dłużnik dopuszcza się zwłoki, gdy nie spełnia
        świadczenia w terminie, a jeżeli termin nie jest oznaczony, gdy nie spełnia
        świadczenia niezwłocznie po wezwaniu przez wierzyciela. Nie dotyczy to wypadku,
        gdy opóźnienie w spełnieniu świadczenia jest następstwem okoliczności, za które
        dłużnik odpowiedzialności nie ponosi.

orzecznictwo
        „O opóźnieniu w spełnieniu świadczenia, podobnie jak w przypadku zwłoki, można
        zaś, zgodnie z art. 476 k.c., mówić, gdy dłużnik nie spełnił świadczenia
        niezwłocznie po wezwaniu.”cryingwyrok Sąd Najwyższy z dnia 22-05-2003, sygn. akt II
        CKN 134/01)

„Zwłoka dłużnika jest kwalifikowanym opóźnieniem w spełnieniu świadczenia, a
        szkoda wierzyciela powstała na skutek zwłoki spełnienia świadczenia musi
        pozostawać w normalnym, adekwatnym związku przyczynowym ze zwłoką (art. 361 § 1
        k.c.)”. (wyrok sądu apelacyjnegoz 01-12-1995, sygn. akt I ACr 760/95)

inne orzecznictwo:

"Niezwłocznie" to tyle, co "w najbliższym możliwym czasie, bez zbędnej zwłoki".
        (wyrok Zespół Arbitrów przy Urzędzie Zamówień Publicznychz 18-09-2003, sygn.
        akt UZP/ZO/0-1481/03).
        "W języku prawnym pojęcie opóźnienia tzw. zwykłego i pojęcie zwłoki (czyli
        opóźnienia kwalifikowanego) nie są pojęciami jednoznacznymi, a ich skutki są
        różne, choć zawsze jednym z nich może być obowiązek zapłacenia odsetek za czas
        opóźnienia. Opóźnienie zachodzi zawsze, gdy świadczenie nie zostanie spełnione
        w terminie. Natomiast zwłoka ma miejsce wtedy, gdy opóźnienie w wykonaniu
        zobowiązania jest następstwem okoliczności, za które dłużnik ponosi
        odpowiedzialność (art. 476 zd. 2 kc). " orzeczenie z 17 kwietnia 2003 Głównej
        Komisji Orzekająca, sygn. akt. DF/GKO/Odw.-159/206/2002).

Radzę napisać do TBS wezwanie z oznaczonym terminem do sporządzenia aktu
        notarialnego i doręczyć je za pokwitowaniem odbioru

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka