Dodaj do ulubionych

IDENTYFIKACJA SAMOCHODOW NA OSIEDLU

12.11.06, 17:32
mam dwa samochody i drugim musze parkowac w krzakach przed bramą. wiem, ze
inni wjezdzają na tzw "krzywy ryj" dogadując sie z ochroniarzami, przy
wyjezdzie zaś, udają ze nie dziala im karta wjazdowa. zauwazylem ze
mieszkancy wjezdzaja tez swoimi samochodami firmowymi (jako drugimi) ochrona
tłumaczy sie ze mieszkancy proszą ze "słuzbowy nie moze przeciez stac na
zewnatrz w nocy"

najbardziej wkurza mnie ze na osiedlu są "lepsi" i "gorsi". dlaczego mamy
tolerowac cwaniactwo innych?

proponuje wprowadzenie idnetyfikatorów z numerem miejsca parkingowego
(umieszczoengo za szybą-tak jak na innych osiedlach), co pokazaloby ile
samochodow parkuje nielegalnie.
Obserwuj wątek
    • allure10 Re: IDENTYFIKACJA SAMOCHODOW NA OSIEDLU 12.11.06, 20:08
      zgadzam sie z sąsiadem ja też posiadam dwa samochody i jeden parkuję za bramą.
      Takie rzeczy na innych osiedlach są niedopuszczalne,a tłumaczenia "słuzbowy nie
      moze przeciez stac na zewnatrz w nocy" są poprostu beznadziejne.W takiej
      sytuacji należy wyprowadzić auto prywatne i wstawić służbowe. Podobna sprawa
      jest z miejscami przeznaczonymi dla "ochrony" na których stoi przeważnie Ford
      Focus, który nie jest własnością Panów z ochrony ale on miejsce ma tam
      zawsze!!! Dlatego też jeżeli zawiąże sie wspólnota ( za rok, dwa ,a może trzy)
      będe za zlikwidowaniem tych miejsc i przeznaczeniem ich dla pozostałych
      mieszkańców osiedla, gości.

Pozdrawiam Wszystkich legalnie parkujących.

• ela461 Re: IDENTYFIKACJA SAMOCHODOW NA OSIEDLU 12.11.06, 21:56
        to skandal, ze na ziemi kupionej za NASZE pieniądze i przy ochronie opłacanej
        przez nas parkują auta słuzbowe! a co na to administracja? popieram
        identyfikatory za szybą. a ciekawe jak ochrona poradzi sobie z klientami
        delikatesow spoza osiedla.
    • marekkolod Re: IDENTYFIKACJA SAMOCHODOW NA OSIEDLU 12.11.06, 22:26
      identyfikatory są zbędne każdy ma jedno miejsce, samochody stojące poza
      wyznaczonymi miejscami parkingowymi wjeżdżają za przyzwoleniem Panów którym
      płacimy za ochronę osiedla, wniosek jest jasny albo ta sytuacja ulegnie zmianie
      lub my mieszkańcy to zmienimy, chodniki nie są do parkowania samochodów gdy
      ulegną załamaniu gdyż mają inna podsypkę ewentualnymi kosztami remontu należy
      obciążyć tych którzy wjeżdżają na chodniki nr rej. na pojazdach, bogatemu wolno
      ja za remont załamanego chodnika nie zapłacę grosza.
      • xyz9924 Re: IDENTYFIKACJA SAMOCHODOW NA OSIEDLU 12.11.06, 22:55
        nie zgadzam sie z Toba do konca Marekkolod. czesto samochody stojace poza
        wyznaczonymi miejscami parkingowymi maja bardzo leniwych wlascicieli, ktorzy
        notorycznie stawiaja w miejscach nie przeznaczonych do parkowania, bo im sie po
        prostu nie chce odstawic auta na swoje miejsce: swietny przyklad: fioletowy
        lanos ktory parkuje na swoim miejscu przy bramie ewak tylko wtedy gdy m-ce pod 3
        klatka bl J, lub za samym zakretem przy bl H jest zajete. ta sama historia jest
        z bialym fiatem brava...

ale coz ten temat na forum byl wielkorotnie walkowany...
        zadne posty na forum nie zdolaly zmienic przyzwyczajen w/w przykladow oraz
        innych ktorzy wiecznie utrudniaja poruszanie sie po osiedlu.
        sadze wiec ze zamiast klepac w klawiature i zalic sie ze nie wszyscy staja na
        swoim m-cu parkingowym zacznijmy "tepic" cwaniaczkow
        dla przykladu raz, drugi wezwac straz miejska z holownikiem i czesc
        0 dyskusji....
        bo jesli kogos nie obchodzi ze permanentnie utrudnia komus zycie i szkoda mu
        nozek na wykonanie 3 minutowego spaceru na SWOJE miejsce parkingowe to czemu my
        mamy sie przejmowac iz bedzie musial zaplacic za holowanie i bonusowy parking...
        a co do szczesliwych posiadaczy 8 kolek to proponuje zeby dobrze poszukali: np
        napisali na forum ze chca wynajac m-ce parkingowe ... wiem ze da rade znalezc...

pozdrawiam serdecznie
        • maliziosa Re: IDENTYFIKACJA SAMOCHODOW NA OSIEDLU 12.11.06, 23:20
          Rzeczywiście sporo osób parkuje pod klatkami mimo, iż posiadają swoje miejsca,
          które stoją wtedy puste...widać nie wszystkim chce się spacerować a fakt, że
          przez nich trudniej czasem manewrować przy wyjeżdzie mają na pweno w
          nosie...inna rzecz to parkowanie aut drugich..trzecich itd..ja jakoś wynajęłam
          drugie miejsce i je opłacam..a inni "oszczędzją"...jeszcze inni parkują pod
          klatkami, bo swoje miejsca wynajmują i też ich guzik to obchodzi....myślę, że
          długo się tego nie zmieni, bo mentalności ludzi po prostu zmienić się nie da,
          mogą co najwyżej przez jakiś czas zachowywać się "normalnie" ale potem i tak
          wrócą do swojego pkt. wyjścia a pisanie i gdybanie nic nie da...Uważam też, że
          powinno być "x" miejsc wyznaczonych dla gości (w dosłownym znaczeniu), gdyż na
          każdym cywilizowanym osiedlu takowe są i być powinny...
        • marekkolod Re: IDENTYFIKACJA SAMOCHODOW NA OSIEDLU 14.11.06, 11:03
          xyz9924. to jest droga wewnętrzna i parkingi, holowanie jest możliwe tylko przy
          znacznym zagrożeniu bezpieczeństwa, kluczem do problemu jest brama wjazdowa i
          cud w postaci większej ilości pojazdów wpuszczonych na noc, niż miejsc
          parkingowych. Co do identyfikatorów to miejsce parkingowe jest własnością
          lokatora i nic nikomu do tego, kto i co stoi na jego miejscu, kto z Was będzie
          chodził w nocy i weryfikował zgodność miejsca parkowania z pojazdem?
          nie trzeba być detektywem, problem tkwi w bramie wjazdowej i w podejściu
          mieszkańców naszego osiedla do swoich sąsiadów wyrażone w respektowaniu pewnych
          zasad współżycia. No ale na to, to i władza nie poradzi, to się ma albo nie ma z
          mlekiem matki.
    • mru_mru_mru Re: IDENTYFIKACJA SAMOCHODOW NA OSIEDLU 13.11.06, 11:51
      Zgadzam sie z opinia, iż coraz częściej można zauważyć, że niektórzy mogą sobie
      bezkarnie wjeżdzżać na osiedle bez karty parkingowej! Ochrona potrafi stwarzać
      problemy tam gdzie de facto ich nie ma. Ostatnio zapytałam czy moge zaparkować
      swoj drugi samochod za miejscu ogrodzonym, wyznaczonym niby dla gosci i
      uslyszalam ze niestety nie moge tam zaparkowac, mimo tego, ze bylo tam miejsce
      wolne i oprocz tego ze stal tam 1 samochod mieszkanca naszego osiedla nie
      pozwolono mi na to. Nie wiem jakim prawem panowie z ochrony przywlaszczyli
      sobie to miejsce dla siebie. Bo tak tez kiedys mi powiedziano, ze jesli po
      godzinie 19 nie bedzie tam samochodu to moge sobie stawac, a z tego wynika, ze
      zaden ochroniarz na swoja zmiane nie przyjechal samochodem - konkluzja jest
      oczywista : ochrona zrobila sobie to miejsce na swoje auta! Nie chce miu sie
      juz gadac z nimi bo oni maja zawsze swoje teorie - najsmieszniejsze jest to ze
      kazdy inna!
      • szamot1973 Re: IDENTYFIKACJA SAMOCHODOW NA OSIEDLU 13.11.06, 12:02
        Najbardziej racjonalnym rozwiązaniem jest wymiana OCHRONY. Ci Panowie już tak
        się wycwanili w kazdym calu , że najwyższa pora to zmienić . Niekoniecznie
        firmę ochraniarską ale ludzi w niej pracujących !
      • szamot1973 Re: IDENTYFIKACJA SAMOCHODOW NA OSIEDLU 13.11.06, 12:05
        Najbardziej racjonalnym rozwiązaniem jest zmiana OCHRONY. Niekoniecznie firmy
        lecz osób w niej zatrudnionych. Ci Panowie mają u nas jak u Pana Boga za
        piecem, żadnych obowiązków , a robią co chcą! Pora aby to zmienić!
        Pozdrawiam sąsiadów.
        • edyta_marcin Re: IDENTYFIKACJA SAMOCHODOW NA OSIEDLU 13.11.06, 12:20
          Wydaje mi sie ze chyba najlepiej zlozyc stosowne pismo do administracji- to oni
          nadzorują prace ochrony. Zeby później nikt nie mógł zarzucic nam, że nie był
          problem zgłaszany. My nie mamy zamiaru płacić dluzej abonamentu za ochrone
          skoro na osiedle może każdy wjechać bez karty.
          E&M
          • cot1 Re: IDENTYFIKACJA SAMOCHODOW NA OSIEDLU 20.11.06, 11:12
            a propos: czy do sklepu też wejść będzie mógł każdy spoza osiedla ??
    • assett Re: IDENTYFIKACJA SAMOCHODOW NA OSIEDLU 21.11.06, 09:52
      Co tu dużo gadać porządku jak nie bylo tak nie bedzie. Jak widzę człowieka,
      który chodził i zbierał podpisy odnośnie aktów notarialnych (oczywiście sprawa
      była słuszna) i był bardzo zburzony na Pana prezesa ,ze tak nie wolno
      postępować, a teraz sam łamie pewne zasady wstawiając dwa samochody to az mi
      sie chce śmiać z tej sytuacji.

Pozdrawiam

• mililuka Re: IDENTYFIKACJA SAMOCHODOW NA OSIEDLU 21.11.06, 11:22
        Popieram identyfikatory za szybą z numerem miejsca ale NIE z danymi właściceli
        czy mieszkania!

Mam chwilowo do dyspozycji dwa samochody, jedno miejsce mam swoje drugie
        wynajmuje. Niestety na miejscu, które wynajmuje ktoś stawiał samochód i
        prawdopodobnie - jak wynikło z rozmowy - nie wiedział, że miejsce już jest
        wynajęte - po rozmowie z OCHRONĄ - już wie.

Trudność w lokalizacji "nieproszonego gościa" polegała na tym, że osoba
        stawiająca samocód podawała inne dane osoby odwiedzanej. Biegałem z ochroną i
        NIC. Akcja rozmowy przy wyjeździe też się nie powiodła ponieważ samochód
        wyjeżdżał za drugim, którego właściciel odbijał kartę. Wjazd nastepował czasami
        za samochodem, który odbił kartę, a czasami "na litość".

Uprzejmie APELUJE w imieniu OCHRONY, jeśli ktoś widzi "przyczajony" za nim
        samochód bez odbicia KARTY - proszę poczekać aż szlaban się zamknie lub wyjdzie
        Ochrona. Przynosi SKUTKI !!!!!
        Podobnie z wejściem na plac - domykajmy furtkę.

Szanowni Państwo zawsze znajdzie sie "KTOS" kto będzie miał inny stosunek do
        obowiązujących międzyludzkich ustaleń i nie pomoże tu dzielna OCHRONA, ponieważ
        to zależy od Nas wszystkich.

Także i ja czasami musiałem stawiać samochód przy bloku - za co przeprasam.
        Przyznaje się do małego i dużego LENISTWA - przecież mogłem zwołać sąsiadów i
        przesunąć z ich pomocą i linki holowniczej samochód.
        Od dnia 19.11.2006r (data rozmowy z przypadkowo stawiającym) już nie będzie to
        miało miejsca.
        Ps.
        Uderz w stół, a nożyce się odezwą!
        Poczułem się wywołany do odpowiedzi ponieważ uczestniczyłem w kilku
        akcjach „podpisowych” smile. Już nie wiem w ilu uczestniczyłem i ile sam
        zainicjowałem - przyniosły skutek - w kupie SIŁA!

Życzę powodzenia w zbieraniu podpisów także i w tej akcji.

Uprzejmie proponuje, podpisujmy się pod swoimi opiniami, łatwiej będzie może
        wyjaśnić pewne nieporozumienia.
        Pozdrawiam Łukasz z 5J m 19 (jeśli ktoś bedzie szukał osoby do podpisu).

• cot1 Re: IDENTYFIKACJA SAMOCHODOW NA OSIEDLU 21.11.06, 11:28
          ja też
          5i/2
    • pou1 Re: IDENTYFIKACJA SAMOCHODOW NA OSIEDLU 21.11.06, 10:59
      Ja również muszę niekiedy szukać skrawka placu żeby zaparkować z uwagi na fakt,
      iż na moim miejscu ktoś zaparkował. Uważam, iż jedynym sposobem na takie osoby
      jest podawanie na naszym forum marki i koloru oraz numeru rejestracyjnego ich
      samochodu. Nikt tego za nas nie zrobi.
      Pozdrawiam
      • aksaa Re: IDENTYFIKACJA SAMOCHODOW NA OSIEDLU 21.11.06, 17:22
        Ja mam tylko jedną prośbę: o zrozumienie osób posiadających
        miejsca "tymczasowe" pod blokami. Mam miejsce parkingowe i na nim parkuję,
        nawet wtedy, gdy z dzieckiem i zakupami wracamy do domu. Ale kiedy gdzieś
        wyjeżdżamy (a z małym dzieckiem tobołów jest niemało) niestety nie mamy siły i
        ochoty ganiać z tym wszystkim na parking. Wiem, że w takiej sytuacji zajmuję
        chwilowo czyjeś miejsce, ale nie mam wyjścia. Nie ma miejsc, żeby stanąć pod
        blokiem nikomu nie zajmując parkingu.
        Pozdrawiam
        Asia
    • maliziosa Re: IDENTYFIKACJA SAMOCHODOW NA OSIEDLU 21.11.06, 17:53
      popieram identyfikatory, w poprzednim miejscu zamieszk. też mialam
      identyfikator z numerem miejsca i nazwą osiedla / w pracy mam to samo.
      Posiadanie w/w jest jak najbardziej uzasadnione, koszt niewielki..wystarczy np.
      logo osiedla z kart wjazdowych z numerem miejsca oprawić sztywną folią..i
      gotowe-umieszczone za przednia szybką. Zaoszczędzi to nam nieporozumień
      przynajmniej częściowych...bo do niektórych osób nic nie dotrze, szczególnie
      szacunek dla czyjeś własności..w tym także miejsca parkingowego...
      • janosk1 Re: IDENTYFIKACJA SAMOCHODOW NA OSIEDLU 23.11.06, 21:34
        uwaga na samochody jadące wolno ul Prostą (np biała toyota yaris, srebrny
        peugeot kombi) które wjeżdzają na osiedle przyczajone za wami, bez odbijania
        karty. ochrona prosi o zatrzymanie sie przy portierni i poczekanie na wyjscie
        ochroniarza. w moim przypadku pan z ochrony myślał ze ten drugi samochod wjezdza
        na osiedle za moją zgodą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka