Dodaj do ulubionych

PROFANACJA

16.06.04, 23:01
Tylko tak mozna powiedzieć o tym co zrobili na Starym Mieście w Słupsku. Sprawa dotyczy oczywiście postawionego nie tak dawno punktu gastronomicznego Kebab Bar w pobliżu zabytkowej Nowej Bramy w niby tramwaju.
Od pierwszego spojrzenia widać że jest to wielki Kicz - coś co nigdy nie powinno tam pojawic - pojazd ten zbudowany został na podstawie sprowadzonego z Elbląga tramwaju typu 5N ( nr w Elblągu 016 ) - dla nie wtajemniczonych ten rodzaj NIGDY nie jeździł w Słupsku. Dobudowano do niego kilkadziesiąt elementów, które nijak pasują - chociaż eksperci z populistyczno-szpanerskiego Stowarzyszenia ( gdzie większośc mysli jak załapac sie na "ciepły stołek" ) twierdzą co innego - takich nam trza Fahofcuf w Polzce :)

Zabawne jest że ludzie daja sie nabierac że przypomina on tramwaje które kursowały po Słupskich ulicach ...
to tak samo jak np w filmie w którym akcja toczy sie np w dwudziestoleciu międzywojennym pojawił sie maluch ( fiat 126 p )... no co - zgadza sie sie - prawda - przecież to też jest samochód, marka fiat istniała a że dopiero kilkadziesiąt lat później pojawiły się na ulicach to juz nie istotne :)

Rosmieszyło mnie jak zobaczyłem z jaką "pecyzją" podeszli do odtworzenia niby repliki - z obu stron czoła pojazdu umieszczono tablice kierunkową z napisem Dworzec - Hm? W którym miejscu znajduje sie dworzec w Słupsku - czy za SŁupią jest jakis drugi o którym ja nie wiem? Chbya jest skoro z tablicy kierunkowej tak wynika ... inna sprawą jest oznaczenie pojazdu numerem taborowym 01 !!!!
O zgrozo - skąd to 0 i po jaki grzyb...
W środku to co zrobili to lepiej nie opisywać ... czerwone żaluzje ... oraz kserówki przedstawiające tramwaje w Słupsku m.in. z niemieckiej książki... Strasznie jestem ciekawy czy mają pojecie co to jest prawo autorskie - oraz jak zareaguje rodzina Pana L. który z miłosci do tramwajów jeździł po różnych miastach i fotografował m.in. pojazdy...

Nie mam zamiaru dalej opisywać ale mam nadzieje że to COŚ szybko zniknie tak jak szybko sie pojawiło ... i z całego serca chciałbym żeby zgodnie z wolą pomysłodawcy do 100 lecia komunikacji pojawiła sie tam wierna replika słupskich tramwajów.

Amen

Obserwuj wątek
    • korky Re: PROFANACJA 17.06.04, 11:59
      Tak myślałem, że to jest jakaś "podróba", powinni jeszcze zrobić na tym
      tramwaju napisa "adidas" wtedy więcej osób by uwierzyło :P A pewnie niedługo
      zrobią pod tramwajem jakąś grotę i będzie tam club-dysko "Moskwa II" muhaha ;)
      Albo mogli w nim zatrudnić Cezarego Żaka, który grał w "Miodowych latach" pana
      tramwajarza :)
    • andy_sz Re: PROFANACJA 18.06.04, 01:31
      Spodziewalem sie tak ostrej wypowiedzi z Twych ust UMK.
      Sygnaly o tym, ze taki tramwaj po Slupsku nie jezdzil i w ogole, ze renowacja
      nawet takiego modelu, jakiego w Slupsku nie bylo rowniez pozostawia bardzo
      wiele do zyczenia, docieraly do mnie od dnia ustawienia tego tramwaju.
      Sytuacja taka na pewno mocno razi osoby zwiazane emocjonalnie, fachowo i
      merytorycznie z pojazdami szynowymi jak i powszechnie rozumiana komunikacja. Na
      pewno razi rowniez historykow, ktorzy przeciez staraja sie odnajdywac i
      ukazywac prawde minionych lat. Doskonale rozumiem niezadowolenie tychze osob.
      Spojrzalbym na to jednak troche lagodniejszym okiem. Tramwaj ustawiono przede
      wszystkim dla upamietnienia tej formy komunikacji, ktora kiedys istniala w
      grodzie nad Slupia. Pojazd jaki stoi przy Nowej Bramie traktowalbym raczej jako
      symbol - a nie eksponat z dawnego Slupska. O ile wiem proby odnalezienia
      wlasciwego, slupskiego tramwaju trwaly dosyc dlugo, niestety, bezskutecznie. O
      projekcie zrobilo sie glono juz dosyc dawno, m.in. dzieki naszemu forum. Byc
      moze pospiech nie byl wskazany, ale wszyscy czekali i czekali kiedy w koncu ten
      nieszczesny tramwaj sie pojawi. Po 50 letniej przerwie jednak stanal. Dla wielu
      Slupszczan jak i dla turystow wazne jest, ze podluzny, czerwony pojazd znowu
      stoi i nie wnikaja oni w szczegoly, no bo malo kto te szczegoly zna. W
      ankietach na roznorakich stronach internetowych miasta internauci raczej
      pozytywnie wypowiadali sie o tramwaju. Glosy przeciwne byly rowniez, jak sie
      domyslam od ludzi podobnych do Ciebie, ktorym bardziej zalezy na oddaniu
      historycznego pojazdu niz symbolicznej "makiety". Ja rowniez do takich glosow
      bym sie dolaczyl gdybym wiedzial, ze odnalezienie takiego pojazdu jest mozliwe.
      Bo jesli mielibysmy czekac latami i w koncu okazaloby sie ze sie nie udalo, to
      lepiej niech stoi to co jest niz zeby nic nie stalo. Chociaz jesli ma tam byc
      kebab, kiosk wielobranzowy i lumpex, to moze faktycznie lepiej zeby juz nic nie
      stalo...
      Pozsrawiam
    • umk__historia Re: PROFANACJA 30.06.04, 01:07
      Na tym czyms pojawiły sie na szybach duże żółte napis KEBAB !!!!!!!!!!!!
      Widac że Ktos przeczytał tutaj moją uwagę ... została zmieniona tablica kierunkowa z jednej strony jest Arciszewskiego a z drugiej Dworzec

Dośc juz w PRLu spieprzono historycznych rzeczy ... jednak widac że dalej ważne jest żeby robic wszystko kiczowate ...ważne żeby publika to kupiła... myślałem że po 89 r. wszystko znormalnieje ... łudziłem się ...

Mój znajomy zapowiedział że w ramach wdzięczności zrobi COŚ - oczywiscie żeby społeczeństwo bardziej dostrzegało Aktywne Pomorze jako stowarzyszenie robiące bardzo dużo dla miasta tzn. ufunduje historyczny słupski trolejbus tj. sprowadzi Nyskę a na jej dachu zamontuje drabinę!!!
      Uważam że pomysł jest fajny ... w prasie i w radiu lokalnym wszystkim bedzie sie mówiło że to jest podobny do tych co jeździły po mieście ... przyjdzie Pan Stasio, który był kierowcą i powie że ten "trolejbus" ślicznie sie prezentuje - pamieta jak jeździły po mieście trajtki ... tylko cos jemu nie bedzie pasowało - po chwili doda że okna były uchylane ...

Do Andy
      Ciekawy jestem ja zareagowałbyś jakby np na Tatry, Karkonosze, Biesztady itd. spadła jakaś kometa, bombka np "Mały Chłopczyk 2" i zrównała te "pagórki" z ziemią... później powstał załozony przez np. Piotra i Arka komitet odbudowy - no bo jak Polska bez tych kilku wzniesień ... problem byłby z tym jak to zrobic - pomimo "Aktywnego" poszukiwania materiałów i fotografii nie udałoby sie odnależć oryginalnych skał, zdjęc ...ale dzieki mediom np. lokalnym i wielkiego szumu udałoby sie temu jakos zaradzic tzn. Pani Stefania przyniosłaby do redakcji zdjęcia, która zrobiła w 1998 roku jak była na Safarii i m.in. przejeżdżając koło Kilkimandżaro "pstrykneła SE" na pamiątkę, Pan Stefan równiez pomógłby w uzupełnianiu danych nt gór tzn. przez 25 lat był pracownikiem w odkrywkowej kopalni siarki - jeździł wywrotką i miał zdjęcia, które zrobił jemu mistrz zmianowy jak stoi przy "swoim" zakładowym samochodzie a w tle widoczne są góry ( wydobytej siarki ), więc nie było tak źle - gdyż mieli juz jakieś dane o górach i wiedzieli jak wyglądają. ... a ponieważ rozpoczęła się nowa kadencja, więc trzeba było COŚ zrobić żeby zabyłysnąć... Problemem okazało się zdobycie surowca na odbudowę ...ale dzieki "Aktywnemu" działaniu postanowiono odbudowac góry ... wykorzystując do tego celu puste butelki plastikowe typu PET po napojach 1,5 litrowych. Dodatkowo władze Krakowa wramach oczyszczania na swoim terenie Wisły zadeklarowałyby sie dostarczyc troche mułu na ich przykrycie ... wszystko szybko i z "precyzja" przed nowymi wyborami ukończonoby... i Polska znowu miałaby swoje historyczne góry ...

Amen ;)

• andy_sz Re: PROFANACJA 30.06.04, 03:55
        hehehe,
        niezle pomyslane panie mgr UMK...
        gratuluje pomyslowosci, ale jeden szcegol tutaj nie pasuje...
        Gory sa stworzone przez nature, a tramwaj przez czlowieka...
        "Czlowiek czlowiekowi sprawil taki los"
        • zuzanna6 Re: PROFANACJA 30.06.04, 12:13
          Nie wiem, co o tym sądzić.....chyba jak zwykle prawda lezy po
          środku....zwykłego laika cieszy odnowiona uliczka, piekne latarnie, romantyczny
          nastrój...i w środku kawałek historii - nie wszystkie dzieci widziały
          tramwaj...w sumie jest ok. Ale nastrój trzeba zachowac do końca - na Boga, kto
          pozwolił na takie żarcie.....ludzie, a może aromtyczna herbatka i rodzime
          ciastko...tu jestem absolutmie za krytyką, nie wolno w tem spsób, nie mam nic
          do róznych tradycji kulinarnych, ale nie w tym miejscu.....

Nasze miasta mają swoje klimaciki, swoje piękno i tajemnicę i tym możemy
          przyciagać turystów, tyle sie o tym mówi, nawet jakaś ustawa miała powstać o
          ochronie rodzimego języka, a tu prosze, w nasze klimty wciskane obcojezyczne
          nazwy...za to są odpowiedzialne władze....
          No i pod wzgedem historycznym zagadzam sie absolutnie - musi być tablica z
          rzetelną informacją.......co to za twór i skąd się wziął...i ze to nie jest
          ZABYTEK - nie wolno zakłamywać historii, za parę lat ludzie zapomna i wszyscy
          będą się wzruszać, ze ten tramwaj jeżdził kiedyś po Słupsku...tak nie może
          być...

Niech sobie stoi, moim zdaniem jest ładny, ale musi być czytelna informacja,
          co to jest.....żeby nie było tak, jak z Pałacem Kultury w Warszawie....

A tak dla śmiechu, to zasatanawiam się, jakie tu mogłoby byc tradycyjne,
          POLSKIE danie...pierogi RUSKIE, czy karp PO ŻYDOWSKU, a może koze uwiązać do
          zderzaka i mlekiem prosto od kozy częstować turystów....hm....górale to choć
          swojego oscypka mają....no ale wiem, że tu przesadziłam, wystarczy zajechac do
          Karczmy pod Kluką i są cudowne swojskie dania,nie? No już gruszkę po słowińsku
          to chyba wszyscy próbowali...
          • Gość: jolek Re: PROFANACJA IP: *.dip.t-dialin.net 30.06.04, 14:48
            Ale heca! tramwaj tramwajem, historia historią, Słupsk Słupskiem, a co chodzi z
            tą nazwą KEBAB, co to znaczy, jakł role pełni w tym całym zgiełku...
            • zuzanna6 Re: PROFANACJA 30.06.04, 18:37
              No włanie w tym tramwaju, ni z gruszki, ni z puietruszki sprzedają kebab -
              kapujesz? Jak nie pizza to kebab, a my chcemy, by w tym zabykowym miejscu, i
              niezabykowym tramwaju, było tylko po polskiemu....precz z kebabem ! Kto jest za
              niech tu protestuje razem ze mną ! Precz ! preccz ! A kysssszzzzzzzzzzz
              • matalijka Re: PROFANACJA 30.06.04, 22:38
                ja już napisałam,co sądze o tym kebabie,przyłączam się do protestu.
    • zenon2 Re: PROFANACJA 22.07.04, 15:38
      Widzę Panie UMK, że się tramwaj nie podoba. Nie wiem tylko, dlaczego wiesza pan
      psy na stowarzyszeniu "aktywne Pomorze". Czyżby jakaś prywatna uraza? A moze
      spisek. Dowiaduje się nawet, że każdy już grzeje sobie stołek... Śmieszne.
      Gwoli wyjaśnienia: Z tego co wiem, stowarzyszenie załatwiło tory, które od
      momentu montażu w ulicę Nowobramską przestały byc własnością stowarzyszenia.
      Gdyby torów nie było, nie byłoby dziś tramwaju, Ty pewnie powiesz, że to
      lepiej, ale nie o to przecież chodzi. M tez się tramwaj nie podoba, ale widzę,
      że przyjmujesz taktykę szukania winnych, a nie szukania rozwiązań. czytałem
      inne Twoje posty i widzę, że w tym co piszesz nie jesteś laikiem. Odnoszę
      jednak wrażenie, że uznajesz się za jedynego prawdziwego miłośnika historii i
      komunikacji, nie dopuszczając napaści na swoje zdanie, czy wyrobiony tu
      autorytet. W kwestii stowarzyszenie - źle trafiłeś, bo najlepiej się neguje coś
      czego się nie zna. A widzę, że co by źle nie było: winne stowarzyszenie.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka