umk__historia
16.06.04, 23:01
Tylko tak mozna powiedzieć o tym co zrobili na Starym Mieście w Słupsku. Sprawa dotyczy oczywiście postawionego nie tak dawno punktu gastronomicznego Kebab Bar w pobliżu zabytkowej Nowej Bramy w niby tramwaju.
Od pierwszego spojrzenia widać że jest to wielki Kicz - coś co nigdy nie powinno tam pojawic - pojazd ten zbudowany został na podstawie sprowadzonego z Elbląga tramwaju typu 5N ( nr w Elblągu 016 ) - dla nie wtajemniczonych ten rodzaj NIGDY nie jeździł w Słupsku. Dobudowano do niego kilkadziesiąt elementów, które nijak pasują - chociaż eksperci z populistyczno-szpanerskiego Stowarzyszenia ( gdzie większośc mysli jak załapac sie na "ciepły stołek" ) twierdzą co innego - takich nam trza Fahofcuf w Polzce :)
Zabawne jest że ludzie daja sie nabierac że przypomina on tramwaje które kursowały po Słupskich ulicach ...
to tak samo jak np w filmie w którym akcja toczy sie np w dwudziestoleciu międzywojennym pojawił sie maluch ( fiat 126 p )... no co - zgadza sie sie - prawda - przecież to też jest samochód, marka fiat istniała a że dopiero kilkadziesiąt lat później pojawiły się na ulicach to juz nie istotne :)
Rosmieszyło mnie jak zobaczyłem z jaką "pecyzją" podeszli do odtworzenia niby repliki - z obu stron czoła pojazdu umieszczono tablice kierunkową z napisem Dworzec - Hm? W którym miejscu znajduje sie dworzec w Słupsku - czy za SŁupią jest jakis drugi o którym ja nie wiem? Chbya jest skoro z tablicy kierunkowej tak wynika ... inna sprawą jest oznaczenie pojazdu numerem taborowym 01 !!!!
O zgrozo - skąd to 0 i po jaki grzyb...
W środku to co zrobili to lepiej nie opisywać ... czerwone żaluzje ... oraz kserówki przedstawiające tramwaje w Słupsku m.in. z niemieckiej książki... Strasznie jestem ciekawy czy mają pojecie co to jest prawo autorskie - oraz jak zareaguje rodzina Pana L. który z miłosci do tramwajów jeździł po różnych miastach i fotografował m.in. pojazdy...
Nie mam zamiaru dalej opisywać ale mam nadzieje że to COŚ szybko zniknie tak jak szybko sie pojawiło ... i z całego serca chciałbym żeby zgodnie z wolą pomysłodawcy do 100 lecia komunikacji pojawiła sie tam wierna replika słupskich tramwajów.
Amen