Dodaj do ulubionych

O fontannach

IP: *.eranet.pl 08.11.06, 16:26
Przeglądałam stare słupskie fotografie i zauważyłam fontanny. Nasunęła mi się refleksja, że wiele miast na świecie, zamiast pomników i obelisków stawia fontanny. Temat mnie pochłonął i sprawdziłam czemu tak jest. Wiecie co, betonowy miejski świat zyskuje na urodzie, powietrze latem jest znośniejesze, miasto ładniej wygląda (i ciekawiej)... Może warto pamiętać o fontannach miejskich i dołączyć do miast, w których buzuje woda ciesząc oczy ludzi? Na skwerze pzy Wazów są pozostałości fontannopodobne... czy to kiedyś działało?
Obserwuj wątek
    • Gość: Dorota9623 Re: O fontannach IP: *.eranet.pl 08.11.06, 17:28
      Według mojej rachuby w mieście mamy czynne tylko 2 fontanny. Rzeczywiście,
      mało. Szkoda! A pomników, tablic pamiątkowych itp. jest bardzo dużo. Fakt.
    • blackblondie Re: O fontannach 08.11.06, 20:58
      Nigdy nie działało i całe szczęście, bo nie byłoby komu tego sprzątać...
    • kodam3 Re: O fontannach 08.11.06, 21:20
      No właśnie. Pomnik wystarczy postawić, a potem wystawić na pociechę gołębiom.A
      o fontanny to trzeba ciągle dbać.A jak jest w naszym kraju z tymi rzeczami to
      wszyscy wiemy.A fontanny dałyby miastu wiele uroku.Ja jestem za.
    • Gość: Dorotamar Re: O fontannach IP: *.eranet.pl 11.11.06, 15:11
      Ja też jestem za! I parę lokalizacji proponuję: naprzeciwko PKP, teatru. Aż się prosi.
    • ksztab01 Re: O fontannach 11.11.06, 23:47
      raz w życiu ze 20 lat temu widziałem jak na wazów działało. ale tylko raz.
      • Gość: Ama100 Re: O fontannach IP: *.eranet.pl 13.11.06, 23:57
        Ten skwer jest smutny. Projektant miał niezły pomysł z tymi malutkimi fontannami. Szkoda, że dziś zostały po nich tylko twoje wspomnienia. Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka