Dodaj do ulubionych

czy ktos uczy sie sam???

11.06.05, 16:41
Hej ja zaczelam 10 dni tenmu, wypozyczylam ksiazke z bibliotekik], zalozylam
zeszyt, troche szperam w necie, tak po 2 - 1.5 godzinki dziennie, moze ktos
tez uczy sie sam i wymienimy sie informacjami, podpowie z czego sam korzysta,
albo ktos mi doradzi jak to robic zeby uczyc sie efektywnie, w sumie nie jest
zle jeszcze mi sie nie znudziło:), mysle ze idzie nawet sprawnie , ale
cennych rad niegdy nie za wiele...
Obserwuj wątek
    • titush Re: czy ktos uczy sie sam??? 11.06.05, 19:10
      hej!
      ja zanim znalazłam sobie prywatną nauczycielkę trochę sama się uczyłam i choć
      zbyt wiele się nie nauczyłam, to muszę przyznać, że nauczycielka była
      zdziwiona, pozytywnie ;).
      jeśli szperałaś na necie to może wpadłaś na stronę dQ? jeżeli nie, zrób to od
      razu! jest to najlepszy portal do nauki hiszpańskiego na jaki trafiłam. poza
      tym możesz poznac ludzi z całego świata, dostać darmowy katalog kursów tej
      szkoły i w ogóle pełno tam cudów na kiju ;) www.donquijote.org
      życzę wytrwałości i dobrej zabawy!

p.s.
      dobrym pomysłem jest też zakup słownika :). ja go nabyłam przed pierwszą
      książką. a teraz gazeta ma swoją "edycję limitowaną" więc myślę, że wart
      skorzystać ;).
    • trevik Re: czy ktos uczy sie sam??? 15.06.05, 11:34
      Ja ucze sie sam uzywajac glownie S/W do nauki: "Español para ti" (z tego glownie
      sie ucze), "Tell me more" (pomaga sie osluchac i poobcowac z jezykiem z odrobina
      interaktywnosci), "Komplettkurs spanisch" (z poziomu j. niemieckiego - duzo
      dialogow i solidnie po niemiecku wszystko wyjasnione) oraz z kursu Telc´a (tez z
      niemieckiego, kurs bardzo solidny, ale nauka z tego kursu zajelaby dlugie lata),
      do tego slucham radia internetowego i mam ksiazke do gramatyki (specyficzna
      bardzo, tytul "Hiszpanski Gramatyka Funkcjonalna z cwiczeniami", A. Wawrykowicz,
      ale tez bardzo przydatna - jest tam wiele form i wyjasnionych roznic pomiedzy
      pewnymi formami), tudziez czasem cos w necie sprawdze.

Ucze sie w zasadzie 5 miesiecy, ale juz przynajmniej cos moge powiedziec i jako
      tako cos tam lapie (poswiecajac okolo 1.5 godziny / dzien, w weekend okolo 2-3,
      startujac od kompletnego zera), przynajmniej wiele z tekstu czytanego rozumiem.
      Pewnie nauka z nauczycielem bylaby efektywniejsza, ale niestety w tych warunkach
      w jakich w tej chwili jestem nie moge sobie na to pozwolic. Kiedys tutaj
      napisalem cos niecos o tych programach, ktore uzywam - przeszukaj watki to
      znajdziesz.
      • korn.ik Re: czy ktos uczy sie sam??? 24.09.05, 13:23
        tez sie ucze sama,jakos od roku,czasem niestety zaniedbujac,ale tylko ze
        wzgledu na inne jezyki:) po tym roku potrafie juz napisac smsy po hiszpansku i
        troche pogadac,ale ciagle duzo mi brakuje:/ ucze sie z ksiazki Perlina i
        Caminos neu,do tego slucham internetowego radia i szukam stronek do nauki i
        ciagle powtarzam,to czego sie nauczylam! jak ktos ma jakies wskazowki,to pisac!!
        --------------------------------------------------------------------------
        pr un loco todo es posible
    • mirabi Re: czy ktos uczy sie sam??? 26.09.05, 11:28
      Ja zaczęłam uczyć się z samouczka Ponsa z tej serii "w 1 miesiąc"... Dużym
      atutem jest niewielka cena, ale jako że języka w 1 miesiąc nauczyć się nie da,
      nie spodziewałam się po nim zbyt wiele. Teraz po przerobionych 3 pierwszych
      lekcjach mogę powiedzieć, że odczucia mam pozytywne - lekcje są krótkie, więc
      nie zniechęcają początkującego, strony przejrzyste i czytelne... niestety o
      wartości merytorycznej nie mogę się wypowiedzieć, bo języka nie znam :) jeszcze
      :) Musiałam przerwać moją naukę, ale zamierzam do niej jak najszybciej wrócić,
      pewnie razem z początkiem nowego roku akademickiego :) Myślicie, że nauka z
      takiej książeczki ma sens? Oczywiście nie będę mogła poświęcić codziennie czasu
      na naukę ze względu na inne zajęcia, ale np. 2 razy w tygodniu? Traktuję to na
      razie jak przyjemne hobby, ale nie ukrywam, że ten język od dawna mi się podoba
      i chciałabym umieć się w nim porozumieć :) Może akurat ten kurs Ponsa mi na to
      pozwoli.. w mniejszym lub większym stopniu :) Lubię też słuchać tego języka, ale
      głównie jako piosenek, bo do hiszpańskojęzycznego radia mam trochę ograniczony
      dostęp.. i zdarza mi się przeglądać strony internetowe, ale jak powiedziałam,
      traktuję to bardziej jako hobby.
      Pozdrawiam! :)
    • euglena73 Re: czy ktos uczy sie sam??? 02.10.05, 21:44
      Witam wszystkich!
      Ja też uczę się sama :-) Korzystam z samouczka Perlina. Słyszałam,że to może
      nie jest najlepsza książka, ale w miarę przyzwoita. Kupiłam stosowne słowniki
      i... podręcznik "Słownictwo podstawowe". Słucham kaset i czasami radio
      internetowego. W necie też są fajne stronki do nauki, np: z seri szlifuj
      swój... www.hiszpanski.ang.pl
      Fajnie, że nie jestem sama! Pozdrawiam.

• kleopatryx Re: czy ktos uczy sie sam??? 09.10.05, 11:55
        A możesz podać namiar na to radio?
    • pink.girl Re: czy ktos uczy sie sam??? 11.10.05, 14:41
      Pomijając programy komputerowe, ksiązki, oraz niedawno poleconą stonę
      internetowego radia..Otwieram słownik i napinam: limit: na początku po 10- 50
      wyrazow dziennie, stopniowo zwiększając. Szybko się uczę obcych języków, więc
      taki styl nauki mi odpowiada. Mam problem oczywiście w budowaniu poprawnych
      zdań, bo wiadomo..innego kontaktu z językiem nie miałam:(
      • ta.znajoma Re: czy ktos uczy sie sam??? 16.10.05, 18:32
        Zeby uczyc sie poprawnie budowac zdania polecam nauke piosenek (wybor tez jest wazny, bo
        wspolczesne maja wiele bledow).
        Ja tak ucze. Albo wierszy. Wybierasz sobie nowe slowka, uczysz sie ich w kontekscie a potem kiedy
        masz cos powiedziec przypomina ci sie cala fraza. U moich uczniow to zdaje egzamin

powodzenia :-)
    • kleopatryx Re: czy ktos uczy sie sam??? 15.10.05, 16:50
      Hej, a ile słowek dziennie uczycie się?
      • nat26 Re: czy ktos uczy sie sam??? 18.10.05, 16:41
        a jakie teksty polecasz dla poczatkujacych? to znaczy jakich wykonawacow?
        ktorzy spiewaja prosto i wyraznie? pozdrawiam
    • diplomatica ja sie sama nauczylam hiszpanskiego 18.10.05, 19:20
      Hola!

moge sie pochwalic ze sama nauczylam sie hiszpanskiego. Zaczelam od hiszpanski w
      30 dni (wydanie z 1998 roku rozni sie od obecnych, jest lepsze wg mnie)
      potem perlin (poczatkujacy i zaawansowany)
      wtedy gdy zaczynalam mozna bylo takze ogladac meksykanskie telenowele (teraz
      troche ich brakuje w tv)
      warto dodac do tego sluchanie muzyki i przede wszystkim kombinowanie "jak to
      powiedziec" dzieki temu nauczylam sie mysliec po hiszpansku.

majac taka baze wyjechalam do kraju hiszpanskojezycznego i dzieki temu moglam
      zweryfikowac to czego sie nauczylam i nauczyc sie jeszcze wiecej !!!

moja siostra sama nauczyla sie francuskiego.

dzieki temu odkrylam jak ciekawa i efektywna jest samodzielna nauka.

dlatego

zycze wam wytrwalosci !!!

a jakby ktos chcial sobie popisac po hiszpansku to piszcie na mojego maila
      gazetowego :D

besos inesita
      • raveness Re: ja sie sama nauczylam hiszpanskiego 14.11.05, 11:50
        Y yo tambien. En verdad pienso que me gustaría más aprender ese curioso idioma
        con otra persona.Pero infortunio quiso que habito en un lugar donde no se
        interesa por esa clase de maniobras.Es triste pero verdadero: la gente en tales
        provincias como la mía solo miran TV, cuentan dinero, difunden chismes y marchan
        una vez por la semana a la iglesia.
        Saludos

p.s. Me interesa tambien Inglés, Aleman y Italiano.
      • marzenna23 Re: ja sie sama nauczylam hiszpanskiego 19.09.07, 23:37
        hej!!!

Twoj post jest bardzo motywujacy dla ludzi ktorzy tez chca sie sami
        nauczyc jezyka!!!! fakt ze sama go sie nauczylas jest godny
        podziwu!! a mozesz napisac z jakich materialow korzystala Twoja
        siostra ze nauczyla sie sama francuskiego?

pzdr
    • cafesolo Re: czy ktos uczy sie sam??? 19.10.05, 00:08
      Owszem, uczy sie , uczy :)
      Poczatkowo korzytalem z rozmowek Berlitza, uczylem sie calych zdan zapisanych
      fonetycznie, pozniej byla ksiazka Sabika z 2 kasetami i español para ti z 12
      kasetami. Troche innych materialow juz bez wiekszego znaczenia.
      Teraz glownie czytam ksiazki, radio, rozmowy. Telewizji nie lubie za bardzo,
      chociaz aqui no hay quien viva w srody jest rewelacyjne, hehehe (jejeje).
      Wypisuje slowka, wypytuje o znaczenia, kolekcjonuje powiedzonka, przyslowia.
      Z pewnoscia mozna!
      3maj sie :)
      • patrixb Re: czy ktos uczy sie sam??? 19.10.05, 11:41
        Można jeszcze korzystać z serwisu bbc.co.uk - tam jest kilka lekcji dla
        początkujących, nie tylko hiszpański
    • cornelie Re: czy ktos uczy sie sam??? 16.02.06, 09:17
      Zamierzam uczyc sie sama. Dysponuję programem supermemo Espanol Para Ti oraz
      Assimil Hiszpański łatwo i przyjemnie. Mam tez gramatyke autorstwa A.
      Wawryłowicz.
      Oby tylko zapału starczylo...
      Pozdrawiam
      • sky81 Re: czy ktos uczy sie sam??? 19.02.06, 13:41
        polecam stronke www.hiszpanski.ang.pl/
        masz tu forum i duzo ludzi ktorzy ucza sie sami, programik do nauki slowek itd
        • cornelie Re: czy ktos uczy sie sam??? 20.02.06, 21:18
          dzieki. znam ta stronke:)
          • chuda_w-w Re: czy ktos uczy sie sam??? 18.11.06, 14:00
            up
      • buena_xena Re: czy ktos uczy sie sam??? 19.11.06, 13:07
        Corenlie, chcialam zapytac o kurs superemo "Espaniol para ti" - na czym polega
        ten kurs i czy warto go zakupic? Caly czas sie nad tym zastanawiam, ale nie mam
        pojecia jak to dziala, jaki jest system nauki? Czy mozesz mi po krotce napisac
        jak z tego korzystac i czy przynosi to naprawde wymierne efekty? Dzieki za gory
        za info. Pzdr.
        • obca1 jaki program i książka na początek? 08.05.07, 19:05
          hej..macie już pewnie spore doświadczenie i możecie coś polecić :)
          jaki program + książka do nauki od absolutnego zero? oczywiście koniecznie z wymową, gramatyka, nie za trudne, od podstaw

tyle jest tych kursów, że nie wiadomo co wybrać :0
          • el_mariposa motywacja 10.05.07, 10:54
            Hola !!!!!!
            Ja korzystam z książki O. Perlina. Jest wg mnie rewelacyjna. Jakoś wolno mi
            idzie ta nauka, chyba zapał ucieka.... oj nie jest dobrze, nie dobrze.
            Czym motywujecie się do nauki? Nauka samodzielna ma ten minus, że nikt nademną
            nie stoi z batem i nie karze mi się uczyć.
            Jak jest z Waszą motywacją?
            • zielone.pojecie PODRĘCZNIKI 23.05.07, 09:31
              Witam wszystkich! Chcialabym samodzielnie zaczac uczyc sie hiszpanskiego. Czy
              ktos z Was mogłby polecic mi jakies dobre podreczniki dla poczatkujacych ( w
              miare mozliwosci prosze o tytul i autora). Pozdrawiam ;]
          • mujer82 Re: jaki program i książka na początek? 26.09.07, 19:53
            Od zupełnego zera zaczynałam od :de pe a pa 1+ Espanol 2000
            Inicial(podręcznik;można dokupić kasety ale były dla mnie zbyt drogie;teraz jest
            nowa edycja pewnie już z cd-Polecam !)i z USO Inicial
            Efekty były takie,że gdy po jednym semestrze nauki wyjechałam zagranicę i miałam
            zajęcia w grupie średniozaawansowanej z lektorem z Madrytu to dawałam sobie
            spokojnie radę.
            Uczę się teraz samodzielnie do DELE intermedio.
            Polecam księgarnię: www.ksiegarniahiszpanska.pl i chomika "Zenek1234" na
            www.chomikuj.pl
            Dobre serie do nauki to także "Espanol en Marcha", "Nuevo Ven", nowość-"Espanol
            Lengua Viva" i "Gente-dla lubiących sporo czytać na różne ciekawe tematy".
    • mewka17 Re: czy ktos uczy sie sam??? 30.06.07, 00:29
      ja również wybrałam naukę samodzielną, korzystam z materiałów ESKK , otrzymuję
      materiały przygotowane specjalnie pod kątem nauki samodzielnej ( zeszyty i
      płyty CD), dodatkowo mam dostęp do lekcji multimedialnych Internetplus. Przez
      internet odsyłam też prace domowe do nauczyciela. Jestem bardzo zadowolona z
      tej formy nauki. Po ukończeniu kursu planuję przystąpic do egzaminu TELC.
      Najlepiej samemu to przetestować . Bezpłatną lekcje próbną możecie ściągnąć
      sobie ze strony www.hiszpanski.eskk.pl
    • grk108 Re: czy ktos uczy sie sam??? 30.04.17, 15:39
      Jak dla mnie ważne cieszyć się samą nauką, a nie fiksować na celu, jak w tym tekście o motywacji do nauki angielskiego www.speakingo.pl/blog/motywacja-do-nauki-angielskiego/
      • areek92 Re: czy ktos uczy sie sam??? 12.10.17, 11:22
        Ja najbardziej lubie uczyć się poprzez zabawę, dlatego korzystam z rożnych aplikacji :) Łatwy sposób na nauczenie się słowek. Jeszcze dużo słucham po angielsku, korzystam z tego goo.gl/OZULyX Lubie również oglądać filmy na YT. Kiedyś tez karteczki szły w ruch oraz kurs eskk.
    • hiszpanski.online Re: czy ktos uczy sie sam??? 12.10.17, 14:11
      Witam, udziele przyjemne, konkretne, i niedrogie zajecia z angielskiego i hiszpanskiego przez Skype.
      Mam 12 lat doswiadczenie w nauczaniu :) www.e-korepetycje.net/antonio
    • hiszpanskizviktorem Re: czy ktos uczy sie sam??? 31.10.17, 10:01
      Krok po kroku i trzeba mieć strategię. Obserwuję,że dużo ludzi, uczą się chaotycznie, więc, nie uczą się!

Tu masz 2 przyklady:

www.facebook.com/hizpanskizvictorem/posts/2009279935970139

ibb.co/n3JxNb

Pozdrawiam i powodzenia!

• hiszpanskizviktorem Re: czy ktos uczy sie sam??? 31.10.17, 16:28
        www.facebook.com/hiszpanskizvictorem/posts/2009279935970139
    • zielona_bluzka Re: czy ktos uczy sie sam??? 10.02.18, 18:19
      Hej, hej czy jest tu jeszcze ktoś? :)

Zainteresowałam się językiem hiszpańskim odkąd moja siostra zaczęła się go uczyć w liceum. Za moich czasów, językiem dodatkowym był francuski, który dla mnie okazał się totalnym niewypałem :D
      Ambitnie postanowiłam zabrać się za naukę sama. Najpierw z Duolingo, chociaż denerwuje mnie, że zadania cały czas się powtarzają i nie ma nic nowego (przez większość czasu powtarzane te same zdania do tłumaczenia). Zamówiłam z księgarni internetowej "Hiszpański w jeden miesiąc" PONS, zakupiłam Hiszpański. ¡No hay problema! Mobilny kurs językowy. Ściągnęłam sobie polecane "Gramatica de uso del español A1 - B2 Teoria y practica" a dla rozrywki zamówiłam dodatkowo "Hiszpański na obcasach"
      Jestem więc obłożona książkami, może trochę tego za dużo ale czuję się pewniej. Teraz tylko wszystko czeka aż skończę sesję i będę mogła z czystym sumieniem poświęcić się hiszpańskiemu na 100%
      • igor84jor Re: czy ktos uczy sie sam??? 18.04.18, 08:42
        cóż, francuski jest zdecydowanie trudniejszy. A czy polecacie jakieś aplikacje poza duolingo? Też zamierzam rozpocząć samodzielną naukę przed wakacjami i nie bardzo wiem od czego zacząć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka