05.10.13, 20:37
Piszę na forum hiszpańskim, ale może ktoś mi pomoże. Mam pytanie, czy ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia z baskijskim? Interesuje mnie ten język ze względu na swoją wyjątkowość, tzn. brak jednoznacznej przynależności do jakiejkolwiek rodziny językowej, niezwykły dla Indoeuropejczyka system gramatyczny itd. Studiowałem swego czasu filologię, więc szeroko rozumiana teamtyka językoznawcza mnie kręci. Mam taką zachciankę, aby się tego języka nauczyć. Nie jest mi to potrzebne w życiu, ale traktuję to jako wyzwanie intelektualne. Czy zna ktoś jakieś podręczniki, opracowania (mogą być naukowe) po polsku lub hiszpańsku, które są godne polecenia i możliwe do zdobycia? Nie chodzi mi raczej o rozmówki, ale o porządny podręcznik. Kursy w szkołach językowych, nawet jeśli takowe istnieją, z przyczyn finansowych i czasowych mnie nie interesują.
Obserwuj wątek
    • ashesinthegrain02 Re: Baskijski 09.10.13, 19:48
      www.amazon.es/Libros-en-euskera/b?ie=UTF8&node=665407031
      • davidoff_pce Re: Baskijski 10.10.13, 13:50
        A jakiś konkret? Chodzi mi o to, że opisy książek na stronach wszelkich sklepów internetowych itp. są dośc lakoniczne i zazwyczaj niewiele z nich wynika. Ja jako człowiek starej daty przed zakupem muszę każdą książkę przejrzeć, a jeśli to niemożliwe, zaczerpnąć opinii.
    • cauliflowerpl Re: Baskijski 10.10.13, 20:09
      Arratsalde on ;)

Osobiście Ci nic nie poradzę, ale może podpowiem:

1. Na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu wykładają baskijski. Skontaktuj się z katedrą.
      2. Na FB znajdziesz GU Elkartea:
      www.facebook.com/pages/GU-Elkartea/439372332767523?fref=ts
      to jest organizacja promująca baskijską kulturę w Polsce. Nie wiem, czy mają stronę poza FB, ale możesz się z nimi skontaktować.
      Tu jest grupa Gu Elkartea:
      www.facebook.com/groups/354476927963510/?fref=ts
      3. Amaia Donés Mendia - chyba to ona właśnie założyła tę organizację. Mówi doskonale po polsku i wykłada baskijski na UAM. Znajdziesz ją w tej grupie, ale również na stronie UAM
      usosweb.amu.edu.pl/kontroler.php?_action=actionx:katalog2/osoby/pokazOsobe(os_id:401282)
      4. Dalej... dni baskijskie, znów chyba studenci z UAM:
      www.facebook.com/DniBaskijskie?fref=ts
      Zapytaj, na bank coś Ci poradzą
      Doskonale, że znasz hiszpański, najwięcej materiałów będzie w tym języku.

Jak mi jeszcze coś do głowy przyjdzie to dam znać.
      Serdecznie pozdrawiam z Navarry i życzę powodzenia i wytrwałości w nauce
      • davidoff_pce Re: Baskijski 13.10.13, 12:14
        Dziękuję bardzo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka